Ako sušiť paradajky v sušičke, v rúre, či na slnku

Georgina Babinová Téma 2. októbra 2020 0

Za normálnych okolností nás pri zmienke o sušenom jedle nenapadne bezpodmienečne zážitok pre gurmánov. Avšak paradoxne, aj relatívne malé množstvo sušených paradajok znamená gurmánsky dotyk pre mnohé, aj jednoduché, pokrmy.  Ľahko sa pripravujú, skladujú, aj používajú. Náš dnešný článok vám prezradí ako sušiť paradajky a keď to vyskúšate, aj vy sa zaručene prichytíte pri tom, že sa tej jedinečnej chuti už nechcete vzdať a sušené paradajky sa stanú nevyhnutnou súčasťou vašej kulinárskej rutiny.

Čo sú sušené paradajky?

Sú presne to, ako znejú. Paradajky sušené na slnku alebo podľa toho, ako sa ich rozhodnete sušiť, sú paradajky, ktoré sušením zvyčajne stratili 82 – 90% pôvodnej hmotnosti. Stratia väčšinu svojej vody, ale zachovávajú si cukor, sladkosť a živiny. Zostáva vám len lahodne sušené paradajkové mäso s absolútne neuveriteľnou a intenzívnou koncentrovanou paradajkovou príchuťou. Sú ideálne na použitie v pokrmoch, kde naozaj chcete, aby vynikla úžasná paradajková chuť.

Existuje niekoľko spôsobov ich prípravy. Zjavným spôsobom je sušenie paradajok na slnku. Počasie však môže byť nespoľahlivé a letá na Slovensku sú až príliš často žalostne vlhké, takže niekedy spôsobia, že je nemožné usušiť paradajky na slnku. Ďalšia metóda pre domáce sušené paradajky je sušička ovocia a úplne najbežnejší spôsob je pripraviť sušené paradajky v rúre!

 

➡️ Majú sušené paradajky nejakú výživnú hodnotu?

Sú sušené paradajky zdravé? Áno! Majú v podstate rovnaký obsah živín ako čerstvé paradajky. To z nich robí dobrý zdroj vitamínu A, vitamínu C, vitamínu K, tiamínu, niacínu, riboflavínu, železa, horčíka, draslíka a vlákniny. Všetko je koncentrovanejšie, pretože je odstránený obsah vody.

To znamená, že ak dodržiavate diétu s nízkym obsahom sacharidov alebo keto, buďte opatrní s cukrom a sacharidmi v sušených paradajkách. Sú pomerne kalorické a sacharidovo husté, aj keď oveľa menej ako iné sušené ovocie. Ľahko sa prejedia samotné, ale sú vynikajúce na dochutenie jedál a použitie v receptoch.

Kalórie a sacharidy v sušených paradajkách sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako sú sušené a ako sú skladované (samotné alebo v oleji). V priemere má 1 šálka sušených paradajok 139 kalórií a 23,5 g čistých sacharidov. Môže to znieť ako veľa uhľohydrátov, ale bežné je použiť 1/4 až 1/2 tohto množstva v celom recepte. Pri takomto spôsobe použitia môžu byť aj naďalej vynikajúcou súčasťou životného štýlu s nízkym obsahom sacharidov.

Sušené paradajky v drevenej mise

 

Ako sušiť paradajky na slnku

Sušenie paradajok na slnku je niečo, čo ľudia robia už celé storočia. Paradajky jednoducho prekrojte na polovicu, položte na vyvýšené, podložené sito – aby mohol vzduch cirkulovať, mierne posypte morskou soľou a celé to vyložte priamo na horúce slnko. Paradajky sušené na slnku však prichádzajú so svojimi výzvami. Za prvé, nad týmto spôsobom sušenia máte menšiu kontrolu, pretože to má na starosti matka príroda. Vyžaduje stabilné teplé teploty a suchý vzduch. Ak žijete vo vlhkej oblasti, vlhkosť sušenie paradajok sťažuje, ba dokonca znemožňuje. Paradajky je tiež potrebné priniesť cez noc do chráneného priestoru alebo dovnútra. Ďalšou výzvou je, že keď sušíte potraviny vonku, priťahujete aj niečo viac ako len slnečné lúče … ponúkate ich ako piknik rôznym „obyvateľom“ vašej záhrady. Aby ste tomu zabránili, na paradajky môžete položiť plátno.

Zrátané a podčiarknuté: Použitie metódy sušenia na slnku je najlepšie pre tých, ktorí žijú v teplejších a suchších oblastiach s konzistentným a predvídateľným počasím. V závislosti od toho, ako je horúco, sušenie môže chvíľu trvať a to od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov.

 

➡️ Dajú sa paradajky sušené na slnku ochutiť?

Okrem morskej soli môžete pridať zopár byliniek podľa vášho výberu. So soľou však opatrne. Určite to nepreháňajte. Pamätajte, že paradajky môžu stratiť 90% pôvodnej hmotnosti, čo znamená, že soľ sa po vysušení skoncentruje vo zvyškoch rajčiaka.

 

➡️ Ako zistiť, či sú paradajky hotové?

Paradajky sú hotové, keď reálne vyschnú, ale stále sú vláčne. Stlačte ich medzi prstami, mali by byť ohýbateľné, ale nie príliš krehké, aby praskli. Ak tam je stále vlhkosť a paradajky sú po stlačení kašovité ešte nie sú hotové. Je dôležité paradajky počas sušenia pravidelne kontrolovať, najmä ku koncu. Ak sú sušené príliš dlho, budú drsné a kožovité. Na druhej strane, ak nie sú dostatočne dlho sušené, budú mať tendenciu plesnivieť.

Paradajky sa susia na slnku

 

➡️ Skladovanie paradajok sušených na slnku

Áno, dehydrované paradajky vydžia dlhšie, ale stále sa môžu kaziť. Sušené paradajky vydržia asi sedem mesiacov za predpokladu, že sú správne skladované. Po procese sušenia by ste mali dostať dokonale suché paradajky, ale nie príliš chrumkavé. Sušené paradajky nemajú vnútornú vlhkosť, čo bráni množeniu baktérií.

Ako úložisko musíte použiť vrecká alebo nádoby, ktoré úplne tesnia. Nepriehľadná alebo potiahnutá nádoba je vašou najlepšou voľbou, pretože tento typ zabraňuje prenikaniu svetla, ktoré môže paradajky zbaviť chuti a farby. Sušené paradajky by mali byť skladované v chlade. Predtým, ako uložíte paradajky v chladničke, môžete do nich vložiť čerstvé bylinky alebo cesnak, ale nedávajte ich do zásuvky na ovocie. Môžete ich uložiť aj do mrazničky, ešte viac sa tak predĺži trvanlivosť. Na sušených paradajkách si všímajte známky hniloby alebo plesne. Plesnivé paradajky okamžite zlikvidujte.

 

➡️ Naloženie usušených paradajok do olivového oleja

Naloženie sušených paradajok do olivového oleja ich výdatne „napumpuje“, nie je nutné ich pred použitím rehydratovať. Budú sa perfektne hodiť na šalátový dresing alebo  cestoviny.

Na skladovanie používajte malé poháre. Pamätajte, že čo najmenšia expozícia vzduchu je najlepšou voľbou. Nepoužívajte plechovky ani kovové tégliky, aby paradajky nemali kovovú príchuť. Vyberte nádoby s tesne priliehajúcimi viečkami. Pred pridaním olivového oleja môžete paradajky namočiť do vínneho octu alebo limetkovej šťavy, aby ste zabránili množeniu baktérií. Paradajky navrstvite do nádoby s bylinkami a cesnakom. Nalejte olivový olej, uistite sa, že paradajky sú úplne ponorené.

Paradajky môžete použiť po niekoľkých dňoch. Môžete ich buď uchovať v chladničke (pre predĺženie trvanlivosti), alebo pri izbovej teplote v komore. V žiadnom prípade nemajú chutiť zatuchnuto.

 

💡 Na naloženie paradajok v olivovom oleji môžete použiť klasické zaváracie poháre: ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Ako sušiť paradajky v rúre

Sušenie paradajok v rúre vám umožní obísť všetky problémy spojené so sušením na slnku. Dáva vám úplnú kontrolu a poskytuje konzistentné výsledky a za oveľa kratší čas – iba pár hodín. Ovládate „počasie“ (alias teplotu rúry), môžete nastaviť čas zapnutia alebo vypnutia, kedykoľvek potrebujete a vaše paradajky sú v uzavretom priestore, kde ich mušky a iné potvorky nemôžu obťažovať.

 

➡️ Proces sušenia v rúre

Ako sušiť paradajky v rúre? Jednoducho…

  • Pripravte si paradajky. Super jednoduché – paradajky stačí rozkrojiť pozdĺžne na polovicu, rozložiť ich v rovnomernej vrstve rozrezanou stranou hore na papierom na pečenie pokrytý plech a potom dochutiť soľou.
  • Pomaly pečte. Teraz prichádza na rad trpezlivá časť – paradajky sa budú musieť pomaly piecť v rúre asi 2,5 až 3,5 hodiny pri nízkej teplote (120 ° C) alebo kým nedosiahnu požadovanú úroveň vysušenia. Počas tejto doby nemusíte paradajky prevracať ani otáčať, ale odporúčame ich ku koncu mať pod dohľadom, aby sa nespálili.
  • Podávajte alebo uskladnite. Keď sú vaše paradajky hotové, sú pripravené na okamžité podávanie alebo pridanie k pokrmom! Alebo postupujte podľa pokynov na uchovávanie, ktoré boli uvedené vyššie.

Paradajky na plechu

 

➡️ Tipy na ochutenie

Paradajky sušené v rúre sú skutočne neuveriteľne lahodné samé o sebe, ochutené jednoducho morskou soľou. Ak by ste však chceli pridať nejaké korenie navyše, pokojne buďte kreatívni! Môžete napríklad …

✅ počas poslednej hodiny pečenia posypať paradajky nasekanými čerstvými bylinkami (napríklad rozmarín, oregano, tymián atď.). Alebo počas poslednej pol hodiny pečenia ich môžete posypať sušenými bylinkami a koreninami (napríklad talianske korenie, cesnakový prášok, cibuľový prášok, drvené vločky červeného čili atď.).

✅ ochutiť ich po vysušení. Napríklad uložiť ich do pohára s olivovým olejom, do ktorého ste pridali bobkový list, plus strúčik alebo dva cesnaku. Môžete však tiež pridať akékoľvek čerstvé alebo sušené bylinky / pochutiny, ktoré pre vás znejú dobre (vrátane tých uvedených vyššie).

 

Ako sušiť paradajky v sušičke ovocia

Sušenie paradajok v sušičke má rovnaké výhody ako použitie rúry na pečenie. Jedinou možnou nevýhodou dehydratátora je hluk (ale to iba vtedy, ak vás obťažuje), výhodou však je, že vašu rúru uvoľní pre iné použitie. Ďalšou výhodou je, že rúru nemusíte hodiny používať v letných horúčavách. Sušiť paradajky v dehydratátore je relatívne jednoduché a väčšinu práce za vás urobí prístroj. Mali by ste si vyhradiť asi 15 minút na nakrájanie paradajok a ich uloženie na stojan na sušenie. Dokončenie celého procesu však trvá asi šesť až osem hodín. Jedným okom ale sledujte proces, aby ste sa uistili, že paradajky príliš nekrehnú, alebo nezačnú černať.

Ak sušička ešte nie je súčasťou vašej kuchynskej výbavy, nechajte sa inšpirovať testom tohto praktického spotrebiča:

 

➡️ Proces sušenia v sušičke ovocia

  • nožom nakrájajte paradajky na prúžky s hrúbkou 0,5 až 1 cm. Menej, ak to bude mať tendenciu mať za výsledok tmavé paradajky, pretože hrubšie kúsky sa nerovnomerne vysušia. Paradajky oválnych tvarov, nakrájajte pozdĺžne. Ak sú hrubšie ako 1 cm, rozrežte ich na polovicu.
  • lyžicou vyberte „želé“ so semenami a dajte pozor, aby nedošlo k prepichnutiu pokožky. Tento krok výrazne skracuje čas sušenia. Na tento kroku môžete použiť aj špičku škrabky.
  • paradajky poukladajte kožou nadol na podnosy dehydratátora. Medzi jednotlivými kúskami nechajte na všetkých stranách priestor, aby mohol cirkulovať vzduch.
  • nastavte svoj dehydratátor na 60 stupňov. Nechajte paradajky sušiť, kým nie sú kožovité alebo nezačnú chrumkať, čo zvyčajne bude trvať 6 až 8 hodín.
  • neustále sledujte sušiace tácky. Ak zmiešate odrody paradajok, ich tekutý obsah sa líši – rovnako ako čas, ktorý paradajky potrebujú na sušenie.
  • vyberte tácky a nechajte paradajky 10 minút chladnúť.
  • sušené paradajky vložte do vzduchotesnej nádoby a uložte ich do chladničky alebo mrazničky, aby sa predĺžila trvanlivosť. Pri správnom skladovaní by mali vydržať 6 mesiacov až rok.

Paradajky v sušičke

 

Aký druh paradajok použiť? Akú veľkosť paradajok použiť?

V tomto prípade neexistuje žiadne „mali by ste“. Použite akékoľvek paradajky, ku ktorým máte prístup. Všeobecne sa odporúčajú mäsitejšie odrody, pretože majú menej vody a výsledkom sú „bucľatejšie“ sušené paradajky. Môžete však použiť akékoľvek paradajky, ktoré len chcete, veľké aj malé. Všetko od cherry paradajok až po paradajky veľkosti jumbo. Menšie paradajky sa rýchlejšie vysušia, väčším to bude trvať dlhšie. Je potrebné pamätať hlavne na to, aby ste rajčiaky rovnakej veľkosti používali v rovnakej dávke tak, aby sa sušili viac-menej rovnakou rýchlosťou. Môžete teda použiť akýkoľvek druh paradajok a ľubovoľnú veľkosť, ktorá sa vám páči.

 

Ako použiť sušené paradajky I.

Pred varením so sušenými paradajkami je potrebné tieto stredomorské klenoty najskôr rehydratovať. Ako rehydratovať sušené paradajky? Začnite ich opláchnutím pod tečúcou vodou, aby ste sa zbavili prebytočnej soli, ktorá bola použitá na ich konzerváciu. Potom vložte sušené paradajky do hrnca s takým množstvom vody, aby ste ich zakryli. Varte, kým neprídu k varu, potom vypnite oheň. Nechajte ich stáť kým nevychladnú. Scedíme a osušíme. Ak nemáte dostatok času, môžete tento proces uskutočniť pomocou mikrovlnnej rúry. Alebo ešte lepšie (tento trik nepozná každý), namočte ich do paradajkovej šťavy, aby ste paradajkovú príchuť skutočne zosilnili. Lahodné! Alebo úplne jednoducho – môžete ich po dobu 20 – 30 minút namáčať v horúcej vode. A ak pripravujete polievku, nezabudnite túto paradajkovú vodu použiť! Sušené paradajky môžete tiež namočiť do vína alebo vývaru.

➡️ Sušené paradajky naložené v oleji

Tieto luxusné paradajky je možné použiť priamo z pohára. Jednoducho ich scedíte a ak chcete odstrániť prebytočný olej, osušte ich papierovou utierkou. Vždy sa uistite, že zostávajúce paradajky v pohári sú úplne pokryté olejom. Keď sa paradajky minú, olej nevyhadzujte. Zachytí chuť paradajok a bude vynikajúci v šalátových dressingoch alebo na restovanie.

Chuť sušených paradajok je dosť intenzívna, koncentrovaná a mierne slaná. Aj keď sú s cestovinami vynikajúce, môžete si ich vychutnať v mnohých ďalších pokrmoch, zeleninových, mäsových, alebo len tak s chlebom.

 

Ako použiť sušené paradajky II.

Možnosti sú nekonečné! Cestovinové šaláty, omáčky, dipy, šalátové dresingy, ochutené maslo, polievky, toasty, sendviče, burgery, predjedlá, fašírky, rizoto, tapenáda, frittata, paradajkový chlieb, zemiaková kaša, praženica, šalát Caprese (ako prídavok k čerstvým paradajkám), pizza, marinády… Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám pomôžu začať.

Toasty so sušenými paradajkami

 

Vinaigrette zo sušených paradajok

Omáčka je bohatá a sladká, takže jej nemusíte použiť na šalát veľa. Ak ju chcete použiť ako pesto omáčku alebo ako prísadu do cestovín, vynechajte ocot, zrieďte s vodou z cestovín a pridajte píniové oriešky, restovanú cuketu a nasekanú čerstvú bazalku.

Ingrediencie: 12 v oleji naložených sušených paradajok, 1 strúčik cesnaku, olúpaný a mletý, 1/3 šálky balzamikového octu, ½ čajovej lyžičky soli, niekoľko otočení čerstvo mletého čierneho korenia, ½ šálky strúhaného parmezánu, ¼ hrnček olivového oleja,

Postup: Vložte všetky prísady okrem olivového oleja do misky kuchynského robota (alebo mixéra) vybaveného kovovou čepeľou a zmixujte na hustú kašu. Pokračujte v chode stroja a pomaly pridávajte olej cez plniacu trubicu alebo veko mixéra. V prípade potreby osoľte.

 

Špenátovo – paradajková frittata

Čo je frittata? Niektorí nazývajú frittatu „quiche bez kôrky“. Je to vaječný pokrm podobný omelete, plnený lahodnou zeleninou, bylinkami a trochou syra.

Ingrediencie: olivový olej v spreji, 2 lyžičky olivového oleja, 1 malá šalotka, nasekaná, 1 šálka baleného čerstvého špenátu, nasekaného
4 celé vajcia, 8 sušených paradajok nasekaných, 1/2 šálky strúhaného syra podľa preferencií, 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky, 1/4 lyžičky soli, 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup: Rúru predhrejte na 200 °C. 4 malé formy na pečenie vystriekajte olejovým sprejom . Dajte bokom. Na strednom plameni rozohrejte olej na veľkej panvici. Šalotku duste do mäkka, ale nie do hneda, 2 až 3 minúty. Pridajte špenát; povarte 2 až 3 minúty. Stiahnite z plameňa. Zľahka v miske rozšľahajte vajcia. Primiešajte sušené paradajky, syr, bazalku, špenátovú zmes, soľ a korenie. Lyžicou naložte do formičiek. Pečte, kým nie sú v strede pevné, 12 až 14 minút.

 

Talianska bravčová panenka

Čerstvá šalvia, sušené paradajky, prosciutto a smotana dodávajú tomuto pokrmu z bravčovej sviečkovej bohatú chuť. Je to úplne úžasné a jednoduché! Ak nemáte k dispozícii prosciutto, môžete použiť nakrájanú šunku.

Ingrediencie pre 4 osoby: 600 g bravčovej panenky, 2 lyžice olivového oleja, 6 čerstvých šalviových listov, 4 plátky prosciutta, 6 sušených paradajok, olivový olej na potretie mäsa, soľ a korenie, 1 polievková lyžica medovej horčice alebo horčica podľa výberu, trocha šľahačkovej smotany

Postup: Predhrejte rúru na 210 stupňov C. Naolejujte pekáč, ktorý je dostatočne veľký, aby sa do neho vošla bravčová panenka. Pripravte plnku. Olej, šalviu, prosciutto a sušené paradajky dajte do kuchynského robota. Túto zmes niekoľkokrát pulzujte, kým sa nespojí do hustej pasty. V strede bravčového mäsa spravte nožom štrbinu, ale neprechádzajte na druhú stranu, a rukami naplňte plnku do otvoru. Zviažte kuchynským špagátom. Panenku potrite olivovým olejom, soľou a korením.

Vložte mäso do pripraveného pekáča. Pečte na 210 stupňoch po dobu 15 minút, potom rúru stíšte na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút. Keď je mäso hotové malo by mať vo vnútri 70 stupňov. Panenku nechajte 5 minút odpočívať, aby sa šťavy pred krájaním mohli rovnomerne rozdeliť. Odstráňte špagát.

Na prípravu jednoduchej omáčky na panvici použite výpek, v ktorom rozšľahajte lyžicu medovej horčice a pridajte šľahačku. Nebude veľa omáčky, ale dosť na to, aby ste pokvapkali bravčové plátky.

 

Zdroj informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.