Ako sušiť huby v rúre, sušičke či na slnku

Georgina Babinová Téma 8. októbra 2020 0

Sušenie húb je úžasný spôsob, ako ich konzervovať pre dlhodobé skladovanie. Možno ste na svojom poslednom hubárskom výjazde nazbierali náklad dubákov, alebo ste neodolali šialenému výpredaju shiitake v obchode s potravinami. Ak máte doma viac čerstvých húb, ako viete aktuálne použiť, prichádza na scénu sušenie! Naučiť sa ako sušiť huby je ľahké. Existuje celý rad rôznych metód, zvyčajne zameraných na teplo a pohyb vzduchu. Niektoré z nich vám dnes predstavíme, aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorý spôsob sušenia bude vyhovovať vám.

Prečo sušiť huby?

Pestovanie húb je jedna vec, ale ich sušenie je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba brať do úvahy. Potom, čo ste strávili more času a úsilia nákupom potrebných zásob a vybavenia, dôsledným zabezpečením, aby ste všetky mykologické práce vykonávali v hygienickom prostredí a jemnou starostlivosťou počas pestovania, poslednou vecou, ktorú chcete, je nakoniec premrhať „ovocie svojej práce“, pretože ho narástlo viac, ako môžete zužitkovať. A rovnako, ak ste lovcom lesných húb, rýchlo si uvedomíte, že potrebujete plán, ako s týmto úžasným prírodným bohatstvom zbytočne nemrhať. Jedným z najjednoduchších spôsobov konzervovania potravín, najmä húb, je ich sušenie / dehydratácia.

Sušenie húb je nevyhnutnosťou, ak ich chcete dlhodobo skladovať. Huby, rovnako ako všetky potraviny, sa kazia kvôli mikroorganizmom. Tieto mikro-baktérie vyžadujú pre svoje množenie, vlhkosť, kyslík a teplo. Ak dokážete vylúčiť jednu z týchto premenných, zabránite ich množeniu a uchováte huby výrazne dlhšie. Premennou, o ktorej tu hovoríme, je vlhkosť. Potrebujeme z húb dostať všetku vlhkosť. Huby sú z asi deväťdesiat percent tvorené vodou, takže musíme odstrániť naozaj veľa vlhkosti!

Sušené huby sú skvelou alternatívou k čerstvým hubám, pretože vydržia dlho a sú nabité výživnými hodnotami. Navyše sa nemusíte obávať straty chuti v procese dehydratácie; niektoré huby majú dokonca koncentrovanejšiu chuť. Vďaka ich robustnej chuti a predĺženej trvanlivosti sú sušené huby perfektnou ingredienciou do mnohých receptov! Sušené huby možno skladovať minimálne rok a keď ich o mesiace neskôr rehydratujete, ich textúra je takmer identická s čerstvými hubami. Najlepším spôsobom sušenia húb je sušička, ale veľmi dobré výsledky môžete dosiahnuť aj sušením v rúre a to iba v niekoľkých jednoduchých krokoch.

Huby zavesené na šnúre

 

Ako sušiť huby v sušičke ovocia?

Sušenie húb pomocou sušičky potravín je jednoduchá metóda, ktorá si nevyžaduje nič extra. Okrem sušičky potravín, samozrejme. Podľa toho, koľko máte stojanov, môžete sušiť viac húb naraz. Majte však na pamäti, že čím viac húb sa pokúsite vysušiť naraz, tým dlhšie to môže trvať. A tu sú naše tipy, ako na to.

 

⭐ Skontrolujte čerstvosť húb

Možno si myslíte, že môžete slizké huby zachrániť sušením, ale nie je to tak. Rovnako ako zmrazenie mäsa po dobe trvanlivosti nevyrieši skutočnosť, že sa jedlo pokazilo, nezachráni ich ani dehydratácia húb, keď uplynie doba ich trvanlivosti. Pred dehydratáciou zabezpečte, aby boli vaše huby čerstvé. Prezradíme vám ako vyskúšať ich čerstvosť.

Existuje rýchly spôsob, ako zistiť, či sú ešte čerstvé. Vyberte hubu a pokúste sa odlomiť stonku z klobúka. Ak počujete a cítite malé prasknutie, huba je stále čerstvá. Všeobecne povedané, čím hlasnejšie je prasknutie, tým je huba čerstvejšia. Ak sú huby kašovité, slizké alebo sa jednoducho nezlomia, keď sa ich pokúsite odstonkovať, je najlepšie ich kompostovať.

 

⭐ Huby očistite

Pred vložením húb do dehydratátora sa ubezpečte, že sú správne očistené. Huby utrite vlhkou papierovou utierkou; nedávajte ich do misy pod tečúcou vodou! Prečo vám hovoríme, aby ste huby neumývali pod vodu? Sú dosť pórovité a pri pohltení tekutinou môžu napučať, čo ovplyvní chuť aj štruktúru.

 

⭐ Nakrájajte ich správnym spôsobom

Ak do sušičky vložíte celé huby alebo klobúčiky, nedôjde k správnemu vysušeniu húb. Hmota bude príliš hustá a pravdepodobne nikdy úplne nedehydratuje, pokiaľ ju nebudete naozaj dlho držať v stroji a riskujete ohrozenie kvality dehydrovaných húb a bezpečnosti potravín.

Ak chcete pripraviť huby pre dehydratátor, nakrájajte ich na plátky cca 0,5 cm hrubé. A krájajte v čistých líniách, aby vedeli rovnomerne vyschnúť. Chcete vedieť, aký je najlepší spôsob krájania? Vyskúšajte náš brilantný trik s krájačom na vajíčka.

Krájanie húb s krájačom na vajíčka

 

⭐ Plátky poukladajte na podnos sušičky

Teraz, keď ste huby nakrájali na tenké plátky, môžete ich naaranžovať na podnos sušičky. Existuje však určitý spôsob, ako ich poukladať, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

Odporúčame usporiadať huby veľmi blízko seba, aby ste ich mohli spracovať čo najviac v jednej dávke. Ako blízko je príliš blízko? Jednoducho sa uistite, že sa okraje nedotýkajú, pretože prekrývajúce sa oblasti môžu zadržiavať vlhkosť. „Bozkávajúce sa “huby nemajú okolo seba dostatočné prúdenie vzduchu, ktoré potrebujú na úplnú dehydratáciu.

Nakrájané huby sušte medzi 40 a 50 stupňov Celzia, kým nie sú kúsky chrumkavé. Tento proces zvyčajne trvá 6 až 8 hodín pre 0,5 cm plátky, hrubšie plátky môžu trvať až 10 hodín. Vždy postupujte podľa konkrétnych pokynov, ktoré sú súčasťou balenia vášho dehydratátora, pretože rôzne značky môžu mať rôzne doby sušenia. Vaše huby sú hotové, keď sa namiesto ohnutia zlomia.

Ak práve začínate uvažovať o kúpe sušičky, ktorú samozrejme viete využiť oveľa všestrannejšie, než len na sušenie húb, s výberom vám môže pomôcť Test najlepších sušičiek ovocia, ktorý nájdete, ako už takmer všetko, na internete.

 

 

⭐ Sušené huby uskladnite

Akonáhle sú huby usušené, pred manipuláciou s nimi im doprajte dostatočný čas na vychladnutie. Keď majú izbovú teplotu, je čas ich uložiť do skladovacích nádob.

Dehydrované huby odporúčame uskladniť v sterilizovaných sklenených nádobách s pevne utiahnutými viečkami. Naplňte poháre a každý označte typom huby a dátumom sušenia. Naplnené poháre uchovávajte mimo dosahu priameho svetla a tepla, aby ste predĺžili ich trvanlivosť.

 

💡 Tradičné zaváracie poháre sú na uskladnenie sušených húb perfektné aj preto, že ich viete sterilizovať ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Ako sušiť huby v rúre?

Potrebujete iba rôzne huby, rúru, niekoľko plechov na pečenie a dózy na uskladnenie. Pred vložením do rúry musíte z húb odstrániť všetku vodu. Ak sú huby po vložení do rúry mokré, budú v podstate namiesto dehydratácie naparované. Rozložte nakrájané huby na čistú utierku, voľne zrolujte a jemne stlačte, aby ste odstránili všetku povrchovú vlhkosť. Potom huby naaranžujte na plech a dbajte na to, aby sa žiaden z kúskov nedotýkal alebo neprekrýval.

Pre túto metódu potrebujete nízku teplotu; predhrejte rúru na 65 ° C. Vložte plech s hubami do rúry a nechajte pôsobiť jednu hodinu. Plátky obráťte a vráťte do rúry na ďalšiu hodinu. Plech vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, aby ste zistili, či sú huby chrumkavo suché. Podobne ako keksy, ktoré vyberáme z rúry, stávajú sa chrumkavými postupne, ako sa ochladzujú. Ak huby nie sú úplne suché, znova ich otočte a vráťte na ďalších 30 minút do rúry. Stále ich obracajte a každú pol hodinu kontrolujte úroveň sušenia.

Huby na plechu v rúre

 

Ako sušiť huby bez špeciálneho vybavenia?

Tajomstvo sušenia húb bez dehydratátora a rúry nie je veľkou vedou. Iba ich vysušíte na vzduchu. Stačí ich poukladať na miesto s dobrým prúdením vzduch a nechať ich asi týždeň schnúť. Akonáhle sú na dotyk úplne suché a po stlačení sa vôbec nepoddávajú (budú na pocit ako malé ľahké kamene), môžete ich uložiť na chladnom a suchom mieste.

 

⭐ Huby očistite a nakrájajte

Ako sme už uviedli vyššie, šampiňóny by ste mali čistiť iba kefkou alebo papierovou utierkou. Nepoužívajte vodu, pretože, môže spôsobiť rast vonkajšej plesne alebo húb. Huby nakrájajte na plátky s hrúbkou 1,25 cm.

 

⭐ Skontrolujte predpoveď počasia

Skúšajte túto metódu na konzervovanie húb iba počas slnečných dní s veľmi nízkou vlhkosťou. Ak je vo vzduchu príliš veľa vlhkosti, proces bude trvať oveľa dlhšie a na hubách môžu začať rásť plesne.

 

⭐ Nájdite vhodné miesto

Medzi možnosti patria slnečné miestnosti, parapety alebo ploché strechy, ktoré majú cirkuláciu vzduchu. Vyberte miesto, kde sa vtáky, zvieratá, chrobáky a vlhkosť nemôžu dotknúť húb.

 

⭐ Rozmiestnite huby

Existujú dve možnosti. Huby môžete buď položiť na stojan na sušenie, alebo ich môžete zavesiť na špagát.

  • stojan na sušenie – môže to byť vyvýšený rám so sieťkou – huby rozložíme v jednej vrstve. Uistite sa, že sa žiadne z nich neprekrývajú, pretože by sa mohli pri sušení zlepiť alebo by sa mohli zdeformovať do podivných tvarov. Kúsok sieťoviny prehoďte aj cez huby, aby ste udržali hmyz mimo sušiacich sa húb.
  • povrázok – kuchynský špagát prevlečte cez huby. Môžete na to použiť sterilizovanú ihlu. Jednoducho ju prejdite plameňom. Potom pozdĺž šnúrky navlečte huby, akoby ste vyrábali korálkový náhrdelník.  

 

⭐ Umiestnite huby na miesto, ktoré ste vybrali

Ak používate metódu sušenia pomocou povrázku, zaveste ich niekde na slnko. Huby nechajte jeden až dva dni schnúť. Kontrolujte ich pokrok každý deň.

Huby na sušiacom stojane

 

Ako sušiť huby mrazom?

Toto je oveľa pomalší postup ako v prípade spôsobov uvedených vyššie, ale je to efektívne – najmä ak neplánujete huby použiť okamžite.

 

⭐ Na rovný povrch položte papierovú utierku

Na papierovú utierku poukladajte očistené a nakrájané huby. Mali by byť iba v jednej vrstve a žiadna z húb sa nesmie prekrývať. Je veľmi dôležité, aby boli huby absolútne suché. Ak majú na sebe čo i len trochu vody, mohla by sa táto voda zmeniť na ľad a hubu znehodnotiť.

 

⭐ Huby prikryte ďalšou papierovou utierkou

Pokračujte v ukladaní húb po vrstvách a na tieto vrstvy potom ukladajte papierové utierky, kým nespotrebujete všetky huby, ktoré chcete sušiť.

 

⭐ Vrstvy papierových utierok s hubami zasuňte do papierového vrecka

Mali by ste použiť „veľkoplošné“ papierové vrecko, do ktorého sa zmestia všetky papierové utierky a huby. Vrecko s hubami vložte do mrazničky. Huby časom stratia vlhkosť a vyschnú, pretože papierové vrecko umožňuje priechod vodnej pary. Proces môžete trochu urýchliť, ak vložíte nekrytý papierový podnos s plátkami húb na noc do mrazničky a potom zmrazené plátky prenesiete do papierového vrecka. Mrazenie cez noc v otvorenom podnose eliminuje veľa povrchovej vlhkosti a zabraňuje zamrznutiu plátkov húb do ľadovej hrudky, ktorej dehydratácia bude trvať dlhšie. Beznámrazové chladničky cirkulujú suchý vzduch v mraziacom priestore pomocou jedného alebo viacerých ventilátorov. Cirkulácia vzduchu pomáha sublimovať ľad, ktorý sa tvorí na mrazených predmetoch. Sublimácia je proces prechodu priamo z pevnej fázy do plynnej, bez prechodu prostrednou kvapalnou fázou.

Epsomská soľ

 

Ako sušiť huby v Epsomskej soli ?

Toto je najnáročnejšia metóda, pokiaľ ide o prácu, pretože je potrebné pripraviť epsomskú soľ; ale ak je to robené správne, je to určite najlepšia metóda, ktorá dehydratuje huby a zachytáva všetku relatívnu vlhkosť vzduchu.

 

⭐ Ako pripraviť Epsomskú soľ ako sušiace činidlo?

Na prípravu soli Epsom potrebujete rúru a plech na pečenie. Na plech položte asi 1 cm soli a vložte ju do stredu rúry, ktorá by mala byť predhriata na 220 – 250 ° C. Podnos zakryte a nechajte v rúre asi 2 hodiny, aby sa zo soli odstránila všetka vlhkosť a aby sa neskôr mohla znova hydratovať z vlhkosti húb. Epsomská soľ sa dá kúpiť v lekárni.

 

⭐ Proces sušenia

Keď je soľ hotová, nasypte ju asi v hrúbke 1 cm do vhodnej nádoby, na ňu položte niekoľko vrstiev kuchynských utierok a na ne rozložte huby – uistite sa, že sa nedotýkajú epsomskej soli. Hotovo.

 

Ako použiť sušené huby I.

Náš článok by nebol úplný bez zmienky o tom, ako huby spracovať po ich vysušení. Treba ich rehydratovať. Možno by ste si ani nemysleli, ale množstvo času, počas ktorého sú huby rehydratované, je pri varení veľmi, veľmi dôležité. Huby rehydratujte len tak dlho, ako to potrebujú, nie dlhšie. Zvyčajne je 15 – 30 minút v poriadku.

Chuť húb je spravidla veľmi dobre rozpustná vo vode. Keď sa sušené huby dostanú do kontaktu s vodou, vstúpi do nej kúsok duše z huby a množstvo hubovej príchuti obsiahnutej vo vode sa zvyšuje priamoúmerne s dobou namáčania. Avšak, nadmerne rehydratované huby môžu mať akúsi nepríjemnú a nasýtenú textúru.

Rehydratovanie sušených húb

 

Ako použiť sušené huby II.

Vedeli ste, že sušené huby sa dajú použiť vo väčšine receptov, ktoré požadujú čerstvé huby? Dehydrované huby vám dávajú flexibilitu a máte ich neustále po ruke. Použitie hubového prášku je jednoduchý spôsob, ako vašim pokrmom dodať koncentrovanú chuť. Prinášame vám jednoduchý postup na prípravu hubového prášku priamo u vás doma.

 

⭐ Sušené huby vložte do kuchynského robota

Po správnom vysušení húb je čas oprášiť váš kuchynský robot! Vložte dehydrované huby do procesora (alebo do mixéra) a spracujte ich, kým sa z nich nestane jemný prášok. Odporúčame pulzovať zapínaním a vypínaním asi 15 – 20 sekúnd, aby sa rozlomili veľké kúsky a potom udržiavať konštantný pulz asi minútu. Ak používate mixér, možno budete musieť pulzovať dlhšie alebo huby rozotrieť veľkou lyžičkou medzi pulzmi, aby ste zaistili, že všetky kúsky budú úplne zomleté. Mixovanie húb môže spôsobiť, že sa v komore procesora vytvorí oblak prachu. Pred otvorením veka vám preto odporúčame nechať prášok usadiť počas niekoľko minút.

 

⭐ Odstráňte väčšie kúsky

Aj po dôkladnom mixovaní môžu zmesi zostať malé kúsky. Preto odporúčame použiť sitko s jemným pletivom, cez ktoré preosejete prášok.

 

⭐ Vyberte vhodnú nádobu na skladovanie

Najlepším spôsobom, ako predĺžiť sviežosť hubového prášku, je jeho správne uskladnenie. Aj keď môžete huby uchovávať v plastovom vrecku so zipsom alebo v plastovej uzamykateľnej nádobe, pre maximálnu trvanlivosť odporúčame použiť vzduchotesnú sklenenú nádobu. Nádobu skladujte mimo dosahu priameho tepla a svetla v skrinke, alebo v tmavej komore.

Hubový prášok

 

6 prekvapujúcich zdravotných benefitov, ktoré zaradenie húb do jedálnička prináša

Kultúra konzumácie a vyžívania húb aj na liečebné účely siaha tisícročia dozadu, až do starého Egypta. Legenda hovorí, že faraónom sa ich zemitá príchuť tak páčila, že vyhlásili huby za kráľovské jedlo a prostým občanom zakázali dotýkať sa ich.

Odhady počtu jedlých odrôd sa líšia, ale mnoho druhov skrýva pod svojimi bielymi alebo hnedými klobúčikmi nutričné superveľmoci. Či už ich konzumujete surové alebo tepelne upravené (mali by ste ich uvariť, ale o tom neskôr), tu je niekoľko zdravotných výhod, ktoré získate, keď do svojho menu zaradíte huby.

 

✅ 1. Protirakovinové účinky

Štúdia publikovaná v časopise Experimental Biology and Medicine testovala päť druhov húb (maitake, crimini, portobello, hlivu a pečiarky) a zistila, že významne potláčajú rast a reprodukciu buniek rakoviny prsníka, čo naznačuje, že bežné huby môžu byť chemoprotektívne proti rakovine prsníka.

Huby shiitake obsahujú lentinan, druh molekuly cukru, ktorý môže pri liečbe chemoterapiou pomôcť predĺžiť prežitie pacientov s niektorými druhmi rakoviny. V skutočnosti je v Japonsku schválený ako adjuvans pre rakovinu žalúdka od roku 1985, pretože má protinádorové účinky. Lentinan priamo nezabíja rakovinové bunky. Namiesto toho podporí imunitný systém, čo môže napomáhať spomaleniu rastu nádorov.

Vedci v Japonsku študovali viac ako 36 000 mužov viac ako desať rokov a zistili, že tí, ktorí pravidelne konzumujú huby, majú nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty. Tí, ktorí konzumovali huby trikrát alebo viackrát týždenne, mali o 17% nižšie riziko ako tí, ktorí huby konzumovali menej ako raz týždenne. Bolo to významné najmä u mužov vo veku 50 rokov a starších.

 

✅ 2. Huby zvyšujú imunitu

Teraz už vieme, že lentinan môže posilniť váš imunitný systém, ale má aj pomocníka. Beta-glukán je cukor nachádzajúci sa v bunkových stenách húb (okrem iných rastlín), ktorý tiež pomáha posilňovať váš imunitný systém. Lentinan pochádza z húb shiitake, ale beta-glukán sa nachádza v mnohých odrodách, konkrétne v bežných pečiarkach a hlivách.

 

✅ 3. Pomáhajú znižovať cholesterol

Huby vo všeobecnosti neobsahujú cholesterol, ale sú tiež dobrým zdrojom chitínu a beta-glukánu, čo sú vlákna, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Štúdia v Medzinárodnom vestníku liečivých húb zistila, že hlivy ustricovité znižovali celkový cholesterol a LDL („zlý“ cholesterol) u hypercholesterolemických potkanov.

Huby shiitake obsahujú zlúčeninu, ktorá pomáha pečeni spracovávať cholesterol a odstraňovať ho z krvného riečišťa. Okrem toho huby obsahujú silné fytonutrienty, ktoré pomáhajú zabrániť priľnutiu buniek k stenám krvných ciev a tvorbe plaku, čo udržuje zdravý krvný tlak a zlepšuje cirkuláciu.

 

✅ 4. Majú vysoký obsah vitamínov B a D

Huby sú jedným z mála potravinových zdrojov pre vitamín D, vitamín rozpustný v tukoch, ktorý si naše telo dokáže vyrobiť vystavením sa slnečnému žiareniu. A pestovatelia vystavujú svoje plodiny malému množstvu ultrafialového žiarenia. Najmä dobre známe biele šampiňóny a portobello majú vysoký obsah vitamínu D a navyše, huby portobello majú vysoký obsah aj iného kľúčového vitamínu: vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre vegetariánov, pretože sa najčastejšie nachádza v živočíšnych produktoch. Vitamíny skupiny B sú dôležité, pretože premieňajú jedlo na palivo pre naše telo a dodávajú nám energiu. Vitamíny D sú dôležité, pretože pomáhajú nášmu telu vstrebávať vápnik, podporujú rast kostí a zvyšujú obranyschopnosť organizmu.

huby Reishi na strome

Reishi sú tvrdé, drevité huby, ktoré majú horkú chuť a preto ich niektorí uprednostňujú sušené, mleté a vo forme tabliet.

 

✅ 5. Majú protizápalové účinky

Huby obsahujú silný antioxidant nazývaný ergotioneín, ktorý pomáha znižovať zápaly v tele. Protizápalové účinky majú najmä huby reishi, ktoré v Ázii liečia už tisíce rokov. Dokázalo sa, že huby reishi majú viac zdravotných výhod: bojujú proti chorobám, zmierňujú zápal, potláčajú alergické reakcie, znižujú rast nádorov a ďalšie.

 

✅ 6. Pomáhajú v boji proti starnutiu

Huby obsahujú vysoké množstvo dvoch antioxidantov, ergotioneínu a glutatiónu, ktoré sú spojené s účinkami proti starnutiu. Huby sú bezpochyby najvyšším potravinovým zdrojom týchto dvoch antioxidantov, ktoré sa užívajú spolu a niektoré druhy sú skutočne nabité oboma z nich. Množstvo antioxidantov sa líši podľa druhu a jasne víťazí lesný hríb smrekový.

Aby ste využili všetky tieto zdravotné výhody, huby, či už sušené alebo čerstvé, by mali byť vždy tepelne upravené. Bunkové steny húb sú totiž tvrdé a sťažujú tráviacemu systému prístup ku všetkým výživným látkam. Okrem toho, často obsahujú chemické zlúčeniny, ktoré môžu interferovať s trávením a vstrebávaním živín. Dostatočná tepelná úprava odbúrava tvrdé bunkové steny, deaktivuje protitráviace prvky a ničí veľa toxínov.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.