Rancilio Silvia E – “eskový” mercedes pákových kávovarov (recenzia)

Georgina Babinová Recenzia 28. septembra 2020 0
Rancilio Silvia E
  • Typ: Pákový kávovar na dve šálky
  • Príkon: 1100 W
  • Objem mosadzného bojlera: 0,3 litra
  • Objem nádoby na vodu: 2,4 litra
  • Dostupnosť: Skladom
Zaradené do: Kávovary
604,47 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
Heureka.sk

Ak hľadáte kvalitný portafiltrový kávovar, ktorý dosahuje profesionálne niveau, Rancilio Silvia E môže byť pre vás ten pravý. Milánsky výrobca espresso strojov Rancilio je po celom svete synonymom tradičného pôžitku z kávy. Hobby baristi oceňujú jeho zariadenia pre spoľahlivé výsledky, jednoduché použitie a atraktívny dizajn. V roku 2008 prevzala značku švajčiarska spoločnosť Egro Coffee a založila Rancilio Group. Talianska tradícia sa tak stretla so švajčiarskou precíznosťou – či táto kombinácia skutočne funguje, ukáže náš test. Ale keďže predchodcovia tohto stroja sa stali už klasikmi vo svete pákových kávovarov, výsledok testu už vopred vyzerá sľubne.

Rancilio Silvia E -- základné informácie

Silvia Rancilio je kvalitný, poloautomatický kávovar na prípravu espressa pre domácnosti, ktorý sa všeobecne považuje za spoľahlivý, trvácny a odolný a často sa porovnáva s talianskym “klasikom” Gaggia Classic. Rancilio Silvia E je ideálna voľba pre skúsených baristov, pretože dáva do rúk používateľa najvyššiu mieru kontroly.

Vonkajší plášť Sylvie je vyrobený z brúsenej nehrdzavejúcej ocele a vyzerá veľmi elegantne. Rancilio skonštruoval tento stroj tak, aby bol špičkový od “hlavy po päty”, s použitím vnútorných častí vyrobených z medi, ocele a elementov, ktoré používa vo svojich komerčných strojoch.

Rancilio Silvia E

Dôležité parametre 
Príkon:1100 W
Parný tlak:9,5 - 11 bar
Kapacita nádrže na vodu:2,4 l
Bojler:0,3 l
Systém:jednookruhový
Čas zahrievania:5 - 10 minút, asi 20 minút, kým sa varná jednotka úplne zahreje
Hmotnosť:14 kg

 

Vlastnosti a funkcie

Zariadenie tlačí vodu z 2,48-litrovej nádrže na vodu cez kávu pri tlaku dobrých 10 bar. Vďaka obrovskej veľkosti nádrže na vodu môžete espressom vybaviť aj pozvaných hostí bez potreby doplňovania vody. Pred tým sa však voda najskôr privedie na správnu teplotu. Proces sparenia môže byť regulovaný rovnomerne takmer presne na 1 stupeň. Mosadzný bojler je veľkoryso dimenzovaný s objemom 0,3 litra a je tiež veľmi teplotne stabilný. Veľmi praktický je zabudovaný oceľový ohrievač, ktorý už nie je pripojený k bojleru a v prípade potreby ho možno ľahko vymeniť. Oprava je preto veľmi jednoduchá. Samotná varná hlava je vyrobená z vysoko kvalitnej mosadze. Model Rancilio Silvia S je vybavený funkciou Stand by -- ktorá po 30 minútach nečinnosti kávovar automaticky uspáva, čo však nepovažujeme bezdpodmienečne za jeho plus.

 

➡️ Portafilter

Obidva, v balení zahrnuté, portafiltre sú vyrobené z chrómu, majú plastovú rukoväť a sú veľmi kvalitne spracované. Tu na jednom z najdôležitejších opotrebiteľných dielov, naozaj nešetrili. Rôzne filtre umožňujú pripraviť naraz jednu alebo dve šálky. V závislosti od vašich potrieb sa teda dá jedna alebo dve šálky súčasne naplniť vynikajúcim espressom. Sitko na kávové vankúšiky nie je súčasťou balenia. Pre milovníkov kávy to nie je problém. Pre tých, ktorí sú v zhone, áno. Robustné upínacie zariadenie na zariadení garantuje, že portafilter pevne drží a nevypadne. Solenoidový ventil udržuje držiak filtra čistý a suchý.

Portafilter je masívny, ale dobre padne do ruky. Má pomerne široký úchop, ale neznamená to problém ani pre malé ruky. Váži solídnych 6414 g. Zapôsobí aj vizuálne, najmä vďaka výraznému logu.

 

➡️ Panarello (mliečna tryska)

Tzv. Panarello na napenenie mlieka má dostatočne veľký rádius pôsobenia a dobrú dĺžku, aby sa zabránilo nadmernému rozstrekovaniu. Po zapnutí spínača pary sa tlak zvýši a akonáhle zhasne indikátor ohrievania kotla, môže sa začať napeňovať. Trysku jednoducho ponorte do mlieka a opatrne otočte kohútikom pary a zavrite keď dosiahnete požadovanú konzistenciu.

 

Napeňovacia tryska

 

➡️ Teplotné surfovanie

Jedinou z funkcií tohto stroja, s ktorou sa priemerný domáci barista môže najťažšie vyrovnávať, je potreba objaviť najlepšiu metódu teplotného surfovania pri výrobe nápojov, ktoré si vyžadujú kávu aj spenené mlieko.

Teplotné surfovanie je, keď pripravujete espresso a napeňujete mlieko v určitom poradí kvôli obmedzeniam ohrievania kotla. Káva aj mlieko vyžadujú rôzne teploty kotla (vyššiu teplotu mlieko), takže musíte zvážiť, ako si svoj nápoj vyrobíte najúčinnejšie. Príprava kávy po napenení môže vyžadovať periodické preplachovanie a opätovné zahriatie. Teplotné surfovanie vyžaduje trochu praxe a je potrebné pochopiť, prečo je teplota dôležitá. Toto je ale problém, s ktorým sa stretnete u každého kávovaru s jedným bojlerom. Silvia zjednoduší prepínanie medzi teplotami pomocou jednoduchých svetelných indikátorov, takže robí určité ústupky na zjednodušenie tohto potenciálneho problému.

 

💡 Náš tip! Najprv napeňte mlieko a potom ihneď ako uvoľníte paru na vyčistenie trysky pripravte espresso! Mimochodom: Ihneď po príprave by sa mal opatrne vyklopiť aj držiak filtra.

 

➡️ Bojler

Bojler Silvie je interne vyhrievaná, mosadzná, 952 wattová jednotka o kapacite 0,3 l. Čo sa týka tejto najnovšej verzie Rancilio Silvia, kotol prešiel miernou zmenou. Ak sa pozriete do vnútra bojlera, tento nový má iný vykurovací prvok ako starý kotol, ktorý ho mal medený, zatiaľ čo nový bojler Silvia je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele. Telo je však aj tu vyrobené z medi.

 

➡️ 3-cestný solenoidový ventil

Tento stroj má tiež trojcestný solenoidový ventil, ktorý odoberá nadmerný tlak a vlhkosť. Uľahčuje to vytiahnutie suchého kávového puku z porta filtra, čo je užitočné, a tiež to znižuje napätie na iné mechanické časti jednotky.

 

➡️ Ovládacie prvky

Rancilio Silvia E má štyri spínače. Ten s dvoma LED svetlami je hlavným vypínačom na zapínanie a vypínanie zariadenia. V prípade troch nad sebou umiestnených spínačov je horný určený pre espresso, stredný je spínač horúcej vody a spodný je spínačom pary. Mnohí preferujú skôr kovové spínače, ale myslíme si, že ani tieto nie sú zlé. Sú síce vyrobené z plastu, ale pôsobia kvalitne.

 

Ovládacie prvky Rancilio Silvia E

 

➡️ Odkvapkávacia miska a odkladacia plocha na šálky

Odkladací priestor je pekný a neobvyklý. Nanešťastie sa ani tu nedá vyhnúť škrabancom. Je plusom, že odkvapkávacia miska je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Vďaka tomu sa celkový dojem kvality zo stroja stáva ešte kompletnejším. Vždy je dôležité skontrolovať, či pod odkvapkávacou miskou nie je voda. Tomu by sa v každom prípade malo zabrániť, pretože v opačnom prípade môže dôjsť k hrdzaveniu.

 

Príprava espressa v Rancilio Silvia E

S Rancilio Silvia môžete uvariť skutočne dobré espresso, ale ako pri každom espresso stroji, musíte sa s technológiou trochu vysporiadať. Nestačí, aby káva bola čerstvo zomletá, samotné kávové zrnká musia byť čerstvé. A teraz prejdime spolu všetky kroky k dokonalému espressu.

➡️ Správny stupeň mletia

Správny stupeň mletia je veľmi dôležitý. A môže sa líšiť od kávy ku káve. Ak je espresso pripravené za menej ako 25 sekúnd a dosiahne 20 ml (pre jednu šálku) alebo 40 ml (pre dvojnásobnú), musíte jemne doladiť mletie. Ak to trvá dlhšie ako 25 sekúnd alebo ak z portafiltra vychádzajú iba kvapky, mali by ste skúsiť trochu hrubšie mletie. Rozhodujúci však nie je len stupeň mletia. Dôležitá je aj kvalita mlynčeka. Čím lepší je váš mlynček na kávu, tým homogénnejšie melie bude a vy pripravíte lepšie espresso, pretože to vedie k rovnomernejšej extrakcii.

 

➡️ Správne množstvo kávy

Opäť môžete veľa experimentovať. Pre jedno espresso 7 až 9 gramov a 14 až 19 gramov pre dvojité espresso. Často menšie množstvo funguje lepšie.

 

➡️ Správny tamper

Pribalený tamper … k nemu niet veľmi čo povedať. Dokonca aj k drahším strojom na espresso sú pribalené tampery často vhodné priamo do smetiaka. Tak je to aj v tomto prípade. Táto ľahká plastová vec nemá žiadny zmysel. Takže prosíme, kalkulujte do rozpočtu aj slušný, pekne ťažký tamper. Budete potrebovať model s veľkosťou 58 mm.

 

➡️ Nasadenie portafilteru

Portafilter sa musí samozrejme správne zavesiť, ale to je v prípade Rancilio Silvia E obzvlášť jednoduché. Je dôležité ho správne dotiahnuť. Rukoväť potom nie je presne uprostred, ale je mierne posunutá. Je dôležité pripraviť aspoň jednu dávku “naprázdno” pred espressom samotným. Tým sa uvoľnia nečistoty a všetky diely sa uvedú na správnu teplotu. Studený portafilter môže espresso extrémne ochladiť.

 

➡️ Sledujte referencie espressa

Keďže Silvia nemá manometer, indikáciou všetkých procesov a nastavení je „iba“ referencia espressa. Ale nepotrebujete viac!

Analýza chýb:

  • espresso tečie iba z jednej trysky – tu bola buď nerovnomerne utlačená káva, alebo zomletá káva nie je homogénna
  • espresso pretečie príliš rýchlo – pravdepodobne príliš hrubo pomletá káva
  • espresso tečie príliš pomaly – pravdepodobne príliš jemne zomletá káva

 

Espresso pripravene s Rancilio Silvia E

 

Ako chutí espresso pripravené v Rancilio Silvia E?

Espresso z Rancilio Silvia Echutí jednoducho skvele a dokáže ľahko držať krok s vysokými štandardmi talianskej kaviarenskej kultúry. Nemusíme nič viac hovoriť, však?

 

Čistenie a údržba

Aj u tohto kávovaru je samozrejme nevyhnutné pravidelné čistenie, aby sa zaistila funkčnosť zariadenia a potrebná hygiena. Najmä u kávovaru s portafiltrom hrá hygiena dôležitú úlohu, pretože veľmi vplýva aj na chuť kávy. Stroj Rancilio Silvia E je vybavený trojcestným ventilovým systémom, ktorý uľahčuje čistenie. Po vyčistení je dôležité jednotku dôkladne vysušiť, aby sa zabránilo možnému poškodeniu, napríklad hrdzaveniu, ktoré sa môže v priebehu času vytvárať.

Ako často by ste mali odstraňovať vodný kameň, závisí od stupňa tvrdosti vody a tiež, ako často používate zariadenie na prípravu espressa. Minimálne raz ročne ho odporúčame odvápniť. Pri odvápňovaní sa môžete zaobísť aj bez chemikálií a používať kyselinu citrónovú.

 

Podrobný manual k tomuto kávovaru nájdete tu a detailne vám ho predstaví aj nasledujúce video:

Rancilio Silvia - představení kávovaru

 

Čo sa nám na Rancilio Silvia E páči?

  • komerčný dizajn – vďaka nemu je to stroj, ktorý vydrží veľmi dlho
  • kvalitná extrakcia kávy
  • aj keď sa považuje za model pre domácnosti, podáva dosť dobrý výkon na to, aby ste zvážili použitie vo firme alebo dokonca malej kaviarni
  • bojler, ktorý má jednu z najväčších kapacít medzi domácimi espresso strojmi
  • dostatočne veľká nádrž na vodu
  • jednoduché použitie
  • odnímateľný vykurovací prvok
  • úžasná chuť kávy
  • masívne, pochrómované sitká
  • tepelne stabilná mosadzná hlava varnej jednotky
  • bojler je oproti predchádzajúcim modelom lepšie tepelne aj zvukovo izolovaný

 

Čo sa nám na Rancilio Silvia E nepáči?

  • možné hrdzavenie pri nedostatočnej starostlivosti
  • odkvapkávacia miska je príliš plytká
  • filtre pre kávové vankúšiky sa predávajú samostatne
  • keď napeňujete mlieko musíte vedieť, čo robíte (teplotné surfovanie)
  • tamper, ktorý je súčasťou balenia je viac – menej nepoužiteľný
  • dlhšie sa zahrieva
  • pomerne vysoká, ale rozumná cena

 

💡 TIP: Večného rivala tohto modelu, kávovar Gaggia Classic, sme už v úvode spomenuli. Existuje aj jeho inovovaná verzia Gaggia Classic Plus. Viac sa o nej môžete dozvedieť tu.

 

Recenzie zákazníkov

O tom, že ide o drahý kávovar, svedčí aj absencia reprezentatívnej vzorky recenzií -- Heureka prináša presne dve, ale v tomto prípade to ani nie je potrebné. Ide totiž o kávovar, ktorému okrem vysokej ceny a nepodstatných drobností niet veľmi čo vytknúť. Pozrime si ale tie dve recenzie spolu.

Rancilio Silvia E - užívateľské recenzie na heuréke

 

Zhrnutie na záver

Rancilio Silvia je veľmi poctivý stroj na prípravu espressa, ktorý sa právom teší kultovému statusu. Môžete očakávať kávovar s dlhou životnosťou -- minimálne pri dobrej údržbe a starostlivosti. Ak ste barista -- amatér a máte seriózny záujem a ochotu učiť sa, ako pripraviť kávu na kvalitnom stroji, Rancilio Silvia E je pre vás perfektnou voľbou. Nehovoriac o tom, že pôžitok z kávy pripravenej na tomto modeli je jedinečný.

Výhody

  • káva na úrovni originálneho espressa z kaviarne
  • robustné a kvalitné celonerezové prevedenie tela
  • 3 termostaty a špeciálny 3 cestný ventil
  • jednoduchšie čistenie s funkciou backflush

Nevýhody

  • pomalšie nahrievanie šálok, niekedy aj 30 minút
  • náročnejšia príprava kávy pre laika

Záver recenzie: Špičkový pákový kávovar s nekompromisným výkonom

Hodnotenie autora
  • kvalita prevedenia
  • jednoduchosť obsluhy
  • chuť kávy
  • pomer cena/hodnota

Súhrn

Rancilio Silvia E je pre milovníkov skutočného espressa dokonalým kompromisom medzi cenou a chuťou.

4.8

Rancilio Silvia E

✅ Cena: 604,47 €

Chcem Rancilio Silvia E
Heureka.sk
Vývoj ceny Rancilio Silvia E


Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.