Gaggia Classic – pákový kávovar, určený pre milovníkov pravého espressa (recenzia)

Georgina Babinová Recenzia 26. októbra 2020 0
Gaggia Classic
  • Objem nádrže na vodu: 2,1 lit.
  • Tlak čerpadla: 15 bar
  • Rozmery (Š x V x H) 230 x 380 x 240 mm
  • Príkon: 1300 W
  • Parná tryska: plastová Panarello
  • Dostupnosť: Skladom
Zaradené do: Kávovary
409,00 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
Heureka.sk

Pákový kávovar Gaggia Classic sa na trhu objavil v roku 1991 a stal sa neuveriteľne populárnym domácim strojom na espresso. Až do roku 2009, keď Phillips prevzal Gaggia, zostal do značnej miery nezmenený (prečo meniť niečo, čo funguje?) a potom sa veci začali meniť.

Čítať viac...

Gaggia Classic - kde kúpiť najvýhodnejšie
Heureka.sk ⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch
⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"
409,00 € Do obchodu Heureka.sk
Hej.sk ⭐️ jeden z najznámeších internetových obchodov na Slovensku
⭐️ veľa druhov dopravy za férové ceny + možnosť osobného odberu
⭐️ časté akcie a výpredaje (aktuálne prebiehajúce → tu)
419,00 € Do obchodu Hej.sk

Gaggia Classic -- základné informácie

Pôvodný Gaggia Classsic bol vyrobený v Taliansku, mal trojcestný solenoidový ventil, celomosadznú varnú jednotku a portafilter s plnou veľkosťou 58 mm. Bol skutočne vyrobený tak, aby niečo vydržal, čo dokazuje aj skutočnosť, že stále existuje množstvo plne funkčných pôvodných kúskov spred roka 2009. Jediné, čo tomuto pomerne lacnému stroju na espresso chýbalo, bola poriadna parná tryska -- a to jednoducho vyžadovalo 5 minútovú prácu s odstránením továrensky namontovaného panarella a namontovaním parnej trysky Rancilio.

Po roku 2009 sa však veci „pokazili“ . Model dostal gombíky namiesto kolískových spínačov, mechanický ventil namiesto trojcestného solenoidového ventilu, niektoré predtým kovové prvky nahradili plastové a panarello sa oveľa zložitejšie modifikovalo. Všeobecný konsenzus v súvislosti s novšími modelmi, najmä s modelom roku 2015, teda znel: “Nerobia ich tak, ako zvykli”. Teraz troška predbehneme udalosti -- Gaggia počúvla svojich zákazníkov a prišla s modelom Gaggia Classic Plus, ktorému sa ale venujeme v jednom z našich ďalších článkov. Teraz sa vráťme ku Gaggia Classic.

pakový kávovar Gaggia Classic

 

Dôležité parametre: 
Príkon:1300 W
Parný tlak:15 bar
Objem nádrže na vodu:2,1 l
Parná tryska:plastové panarello
Plocha na šálky:áno, bez ohrevu
Hmotnosť:8 kg

 

Vlastnosti a funkcie

V popise produktu označená ako semi -- profesionálny pákový kávovar, Gaggia pôsobí, prinajmenšom čo sa výsledku týka, absolútne profesionálnym dojmom. Jedine čas na rozohriatie sa nedá porovnávať s profesionálnymi priemyselnými strojmi. Domácemu používateľovi však poskytuje všetko, čo potrebuje pre dokonalé espresso, latte macchiato a ďalšie kávové nápoje. Dvojitá dýza a napeňovač mlieka sú základné komponenty pre prípravu perfektnej kávy pre vás aj vašich priateľov. Nádrž na vodu s objemom 2,1 l je na domáce použitie dosť veľkorysá, a aj keď sa má obslúžiť viac hostí, sotva je potrebné nepríjemné doplňovanie.

Vlastnosti, vďaka ktorým je tento stroj takmer profesionálny, sú výkon 1300 W a trojcestný solenoidový ventil, ktorý zabraňuje zvyšovaniu tlaku v hlave varnej jednotky, čo robí veci oveľa čistejšími a menej nebezpečnými.

 

➡️ Parná tryska

Parná tryska nie je nijako zvlášť špeciálna, ale to je dobrá vec. Vypnite ventil varnej jednotky, zapnite parný ventil, počkajte, kým sa svetlo nerozsvieti, vyfúknite všetku prebytočnú vodu z komory (najlepšie cez odtokovú nádrž v stroji) a ste pripravení. Otočenie ventilu na boku kávovaru jedným smerom ho uvedie do činnosti a zvýši tlak, reverzný pohyb ho zníži a vypne. Skúsenosť je taká, že čím zložitejší je napeňovač, tým je menej pravdepodobné, že ho použijeme a hoci existujú rôzne “vyšperkované” varianty, dobrý tlak zo silného stroja je všetko, čo skutočne potrebujete. Čím menej sa môže pokaziť, tým lepšie. Pred zapnutím napeňovača sa uistite, že ste vypli ventil varnej jednotky.

 

➡️ Bojler

Gaggia Classic je poloautomatický kávovar na espresso s jedným bojlerom. To znamená, že nemôže súčasne napeňovať mlieko a extrahovať espresso. Medzi týmito funkciami musíte prepínať. Hliníkový kotol je však veľmi výkonný a vyvíja naozaj veľký tlak na urýchlenie procesu varenia. Aby sa vylúčilo riziko oxidácie a zhorknutia espressa pri čakaní na naliatie mlieka, pridajte “kvapku” studeného mlieka do espressa, aby sa zachovala jeho chuť.

 

➡️ Ovládací panel

Ovládací panel je veľmi sparťanský -- zapínač, spínač pary a spínač na prípravu espressa. Na boku stroja je gombík na nastavenie prietoku pary tryskou. Je to dosť jednoduché, ale aj po niekoľkonásobnom použití stroja inštinktívne otáčate gombíkom parnej trysky ešte pred zapnutím jej spínača. Iste, toto nie je obrovský problém, ale ovládanie nie je veľmi intuitívne.

Gaggia Classic - ovládací panel

 

V súlade s jednoduchým ovládacím panelom, Gaggia Classic neponúka užívateľovi ani žiadny typ manometra alebo inú spätnú väzbu, pokiaľ ide o tlak. Pre skúsených baristov je to v poriadku, ale feedback by pravdepodobne ocenili začiatočníci. Platí to najmä pre tento model, pretože aj keď je správne používaný, má tendenciu striekať extra vodu navyše do hlavy, čím robí trocha neporiadok. Začiatočník by pravdepodobne dospel k záveru, že urobil niečo zle. S pomocou profesionálneho baristu sme ale zistili, že to je vlastne konštrukčná chyba stroja. Pribalený tamper je tiež o niečo menší ako portafilter, čo nielen rozsype kávu, ale aj znemožní dokonale rovnomerné stlačenie.

 

➡️ Jednoduchosť používania

Netvrdíme že, obsluha Gaggia Classic je zložitá. Naplnenie nádrže na vodu je veľmi jednoduché a počiatočné nastavenie nevyžaduje veľa úsilia alebo času. Žiadny poloautomatický kávovar však nebude obzvlášť ľahko ovládateľný. Všetky vyžadujú trocha rutiny a praxe, čo je zadanie pre začiatočníkov. Gaggia Classic je však menej intuitívna ako iné poloautomatické stroje.

 

Dizajn

Tento stroj vyzerá, akoby patril do kuchyne vašej starej mamy, čo by aj mohol, pretože spoločnosť Gaggia vyrába espresso stroje pre domácnosť v profesionálnej kvalite od doby, keď predstavila Gaggia Baby v roku 1977. “Zabalený” do brúsenej nehrdzavejúcej ocele vôbec nevyzerá zle. Má klasický vzhľad, ktorý by sa možno niekomu mohol zdať gýčový. Je pomerne malý, nie o veľa (ak vôbec) väčší ako mnoho kapsulových kávovarov. Jedna vec, ktorá sa nám na dizajne nepáči, je, že rám z nehrdzavejúcej ocele má ostré, odkryté okraje, o ktoré môžete z neopatrnosti zavadiť.

Portafilter je kvalitný a navrhnutý pre dlhú životnosť. Gombíky sú však vyrobené z plastu a predstavujú mierny kritický bod. V porovnaní so zvyškom stroja sa zdajú byť trochu lacné.

 

Čistenie a údržba

Problém nie je v tom, že Classic je obzvlášť ťažko čistiteľný, ale že má tendenciu vytvárať viac neporiadku a preto vyžaduje viac údržby ako iné stroje. Varná jednotka zvykne rozstrekovať na konci procesu varenia extra vodu, čo má za následok kvapkanie a rozlievanie, keď odnímete portafilter, aby ste ho zbavili kávovej usadeniny. Parná tryska je tiež príliš veľká na to, aby sa zmestila nad odkvapkávaciu misku, čo znamená, že keď skončíte s napeňovaním mlieka, prebytočné kvapôčky končia na vašej pracovnej doske. A nakoniec, odkvapkávacia vanička je veľmi plytká a nedokáže zabrániť rozstrekovaniu kvapiek. To všetko znamená po príprave cappuccina oveľa viac upratovania, ako vyžaduje väčšina strojov.

Proces odstraňovania vápenatých usadenín trvá asi 40 minút a je dosť náročný, vyžaduje časté doplňovanie nádrže na vodu. U väčšiny strojov trvá proces cca 20 minút a často je oveľa jednoduchší.

 

Ako chutí káva pripravená v Gaggia Classic?

Toto je oblasť, v ktorej Classic skóruje, vďaka patrične plnej a lahodnej chuti espressa. Stroj má dostatočne dobrý tlak, výsledkom čoho je dobre extrahovaný nápoj. Test chuti klasického espressa, by sme hodnotili ako omnoho menej výraznú a krémovú ako u špičkových strojov, ale oveľa výraznejšiu ako u kapsulových strojov.

Kde Classic naozaj bojuje s chuťou, to sú mliečne nápoje. Parná tryska nedokáže vytvoriť dokonalú krémovú mikropenu. Vytvára v podstate len zahriate mlieko alebo veľmi “sypkú” suchú penu a nič medzi tým. To je v poriadku, ak máte radi veľmi suché cappuccino, ale milovníci latte budú určite sklamaní.

A takto si s Gaggia Classic pripravíte raňajšie espresso:

Morning coffee with gaggia classic

 

Čo sa nám na Gaggia Classic páči?

  • silný stroj s efektívnym tlakom
  • portafilter komerčnej veľkosti
  • konštrukcia z nerezovej ocele
  • pasívne vyhrievaná polica na šálky pre dokonale horúce espresso
  • vynikajúca chuť espressa
  • profesionálny portafilter a varná jednotka z mosadze (identické s komerčnými strojmi Gaggia)
  • vysoký tepelný výkon: rýchlo dosiahne teplotu pary
  • čerpadlo s relatívne nízkou vibráciou
  • nízke nároky na priestor
  • odnímateľná nádrž na vodu

 

Čo sa nám na Gaggia Classic nepáči?

  • lacná plechová polica na šálky
  • ochrana proti preťaženiu poistkou namiesto termostatu
  • parný ventil v prípade nesprávneho použitia rýchlo prestane tesniť
  • hliníkový kotol (problém s odstraňovaním usadenín)
  • pre začiatočníkov tu hrozí strmá krivka učenia, kvôli málo intuitívnej, časovo náročnej obsluhe
  • dodáva sa „iba“ s plastovým a nie dostatočne veľkým tamperom (nerezový je možné dokúpiť za cca 20 eur)

 

💡 Tip! Ak vás Gaggia Classic nepresvedčila, pozrite si recenzie pákových kávovarov Lelit PL 41, alebo DeLonghi EC 820.

 

Recenzie zákazníkov

Všetci recenzenti tohto kávovaru sa bez výnimky zhodujú, že chuť espressa pripravenej v tomto kávovare je vynikajúca. Kritické body, uvedené v hodnoteniach sa v zásade zhodujú s našimi zisteniami. Pozrime sa na niektoré z recenzií spolu:

Gaggia Classic - recenzie

Ďalšie recenzie → nájdete tu

 

Zhrnutie na záver

S portafilterom Gaggia Classic sa talianska kultúra espressa presúva do vašej kuchyne. Káva je skvelá -- príprava však vyžaduje určitý cvik. . Pre dokonalú kávu stojí za zváženie aj kúpa mlynčeka na kávu. Kvalitatívne dobré začínajú pri cca 100 eur. Nákup alternatívnych sitiek tiež zlepší kvalitu horúcich nápojov. U kávovaru ide v prvom rade o výsledok. A v danej kategórii nie je nič, čo by sa priblížilo chuti Gaggia. Je to temperamentný stroj a ak sa chcete naučiť, ako používať skutočný stroj na espresso, alebo nechcete zariadenie typu “všetko v jednom” , získate ním kompaktný, ale výkonný kávovar, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky.

Výhody

  • chuť espressa lepšia ako z kaviarne
  • kompaktné rozmery
  • portafilter komerčnej veľkosti
  • nerezová konštrukcia

Nevýhody

  • obsluha chce cvik, je málo intuitívna
  • kvalita peny nie je dokonalá
  • plastový tamper

Záver recenzie: Celkovo je tento kávovar skôr základným modelom, ale vďaka dobrému spracovaniu a vysokej kvalite pripraveného espressa stojí za zváženie.

Hodnotenie autora
  • funkčnosť
  • chuť kávy
  • efektívnosť parnej trysky
  • jednoduchosť obsluhy
  • dizajn

Súhrn

Ak ste na vášnivý milovník espressa, Gaggia Classic vás chuťou rozhodne nesklame.

4.2

Gaggia Classic

✅ Cena: 409,00 €

Chcem Gaggia Classic
Heureka.sk
Vývoj ceny Gaggia Classic


Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.