Gaggia Classic Plus – pákový kávovar, ktorý predstavuje inovovaný návrat ku klasike (recenzia)

Georgina Babinová Recenzia 31. októbra 2020 0
GAGGIA Classic Plus
  • Typ: Pákový kávovar na dve šálky
  • Príkon: 1900 W
  • Parný tlak: 15 barov
  • Objem nádoby na vodu: 2,1 litra
  • Dostupnosť: Skladom
Zaradené do: Kávovary
392,00 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
Heureka.sk

Gaggia Classic Plus, model roku 2018, je pákový kávovar, ktorý sa vyrába v Taliansku, má znova známy solenoidový ventil, upustil od niektorých plastových prvkov, má aj ďalšie vylepšenia, ku ktorým sa ešte dostaneme a … má profesionálnu parnú trysku. Skutočnosť, že si Gaggia konečne po niekoľkých rokoch všimla, že množstvo zákazníkov, ktorí si kúpili Classic, ho potom upravili parnou tryskou Rancilio a rozhodla sa preto vylepšiť aj svoju parnú trysku – je skvelá správa!

Gaggia Classic Plus – základné informácie

Prvá vec, ktorú musíme zdôrazniť, je to, že hovoríme o najnovšom (v čase písania) modeli Gaggia Classic Plus. Ak nekupujete toto zariadenie od overeného, dôveryhodného predajcu, buďte veľmi opatrní, pretože aj verzie 2015 sa predávajú ako 2018.

Nová Gaggia Classic Plus je nielenže tak dobrá, ako uznávaná originálna Gaggia Classic, ale dokonca ešte lepšia. Má 3-cestný solenoidový ventil a všetko ostatné, čo bolo skvelé na origináli, ale má tiež profesionálnu, továrensky namontovanú parnú trysku. Zohrieva sa asi za 45 sekúnd, odkvapkávacia vanička má nižší profil, je jednoduchšie vidieť hladinu vody v nádrži.

Gaggia Classic Plus

Dôležité parametre: 
Príkon:1300 W
Parný tlak:15 bar
Kapacita nádrže na vodu:2,1 l
Odnímateľná nádrž:áno
Parná tryska:áno
Dipslej:áno
Nahrievač šálok:áno
Hmotnosť:7,3 kg

 

Funkcie a vlastnosti

Na prvý pohľad vyzerá model Gaggia Classic Plus veľmi podobne ako predchádzajúce modely. Predná hrana odkvapkávacej misky je zaoblená, čo je podľa nás dobrá vec, je to len malý detail, ale myslíme si, že stroj vyzerá trochu modernejšie. Na kovovej konštrukcii je mierny výrez, ktorý vám ponúka ďalší spôsob, ako skontrolovať hladinu vodnej nádrže, čo je opäť pozitívna zmena. Tlačidlá pary a kávy majú zamenené polohy. Okrem týchto malých detailov je to úplne Gaggia Classic.

 

➡️ Solenoidný ventil

Niektoré modely, vrátane verzie 2015, mali namiesto 3-cestného solenoidového ventilu mechanický ventil. V skutočnosti, prechod na mechanický ventil. Aj keď tieto nie sú také výkonné, v skutočnosti vyžadujú menej údržby ako solenoidové ventily. Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, je o niečo dôležitejšie dbať na pravidelné odstraňovanie usadenín u stroja so solenoidovým ventilom, ako s mechanickým. Zákazníci však volali po solenoidnom ventile a Gaggia poslúchla. V skutočnosti je nový ventil o niečo menší ako tie staré, ale je rovnako výkonný. Na veľkosti nie vždy záleží …

 

➡️ Bojler

Nová verzia Gaggia Classic Plus sa vrátila späť k menšiemu hliníkovému bojleru. Hliník je eloxovaný, čo znamená, že je povrchovo upravený, aby sa zabezpečilo, že voda v kotli neprichádza do priameho kontaktu s hliníkom. Jedna vec je však potrebné dodať. Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, jedným z dôvodov, prečo je dôležité pravidelné odvápnenie je to, že usadený vodný kameň môže spôsobiť vznik jamiek na povrchu kotla, čo môže teoreticky spôsobiť poškodenie povlaku v priebehu času, čo zas umožní, aby voda prišla do priameho kontaktu s hliníkom.

Ďalšia vec, ktorú treba poznamenať je, že sa treba uistiť, že používate správny odvápňovač. Existujú rôzne druhy odvápňovacích prostriedkov, ktoré môžu tento povlak poškodiť. Gaggia vytvorila odvápňovač, ktorý je vyrobený špeciálne pre ich domáce spotrebiče, takže ho odporúčame používať – alebo aspoň kontaktovať zákaznícky servis a opýtať sa či je odvápňovač, ktorý plánujete používať, kompatibilný a nespôsobí žiadne škody.

Jednou z výhod menšieho, hliníkového kotla v porovnaní s väčším kotlom z nehrdzavejúcej ocele, ktorý používali predchádzajúce verzie, je to, že Classic sa zohrieva rýchlejšie, približne za 45 sekúnd.

Gaggia Classic parná dýza

➡️ Parná dýza

Pre nás je štandardným domácim strojom na espresso kávovar s Panarello tryskou. Domáci baristi potrebujú plnú kontrolu nad parou, aby vedeli pripraviť širokú škálu rôznych nápojov, nielen hustú penu pre cappuccino. A tú vám poskytne len panarello. Nová parná tryska má dvojitý otvor. Myšlienka, prečo mať viac ako jeden otvor na paru je založená na tom, že to pomáha pri vírení mlieka a pri distribúcii mikropeny v mlieku. Zdá sa, že to funguje veľmi dobre.

 

➡️ Mosadzná varná jednotka a portafilter

Staršie verzie klasického modelu mali celomosadzné varné jednotky a chrómované mosadzné portafiltre (samozrejme s výnimkou rukoväte). Verzia 2015 obsahuje plast, ktorý pomáha uzamknúť portafilter do varnej jednotky. Tento model je celokovový.

 

➡️ Sitká

Existujú dva druhy sitiek, ktoré môžete používať s espresso strojmi, pretlakové „perfect crema“ a tradičné. Pretlakové boli vyvinuté s cieľom pomôcť domácim “baristom” generovať tlak v sitku a pripraviť tak lepšie espresso. Väčšina domácich strojov je dodávaná s takýmito sitkami, zatiaľ čo stroje pre profesionálne a komerčné použitie sa vždy dodávajú so štandardnými sitkami.

Gaggia Classic Plus prichádza s oboma typmi sitiek. Ak si vyberiete Gaggia Classic so zámerom, že začnete s pretlakovým sitkom a potom možno prejdete na tradičné, na to zabudnite. Pretože bez kvalitného mlynčeka pripravíte lepšie espresso na svojom staršom lacnom Delonghi / Saeco /alebo čomkoľvek ako na tomto stroji pomocou pretlakového sitka. Paradox –  Gaggia Classic vás doslova núti, aby ste okamžite kúpili kvalitný mlynček. Pretože v spojení s dobrým mlynčekom, rýchlo zabudnete na svoje staré Delonghi / Saeco / čokoľvek. Rovnako ako na návštevu obľúbenej kaviarne. Mimochodom, niektoré z kávových zŕn, ktoré boli na vašom starom stroji príliš kyslé kvôli nedostatočnej extrakcii, na Gaggia získajú vyváženejšie telo s trochou horkosti.

Ale ak nemáte záujem pochytiť “grify” baristov, ani si kupovať mlynček a mlieť si vlastnú kávu, používajte sitká “perfect crema”, ktoré vám pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky z mletej kávy.

 

Rozhodnúť sa pre Gaggia Classic Plus model 2018, alebo starší?

Pre pákové espresso stroje existujú dva hlavné okruhy zákazníkov, resp. trhy. Štandardná domácnosť a domáci barista – amatér. Bežnú domácnosť charakterizujú konzumenti kávy, ktorí ju pijú každý deň a chcú si pripraviť to najlepšie espresso, ktoré si môžu dovoliť. Skupina domácich baristov pozostáva z nadšencov, ktorí vidia kávu ako koníček a sú radi, že investujú značné množstvo času a peňazí do zlepšovania svojich schopností a vybavenia s cieľom neustále zlepšovať kvalitu kávy, ktorú dokážu pripraviť.

Gaggia Classic vždy “sedela na týchto dvoch stoličkách” súčasne, ako špičkový poloautomatický espresso stroj pre bežnú domácnosť a ako základný stroj pre baristov – amatérov. Myslíme si, že staršie modely spred 2018 lepšie vyhovujú bežnému, “len” konzumentovi kávy. Mechanický ventil je podľa nášho názoru v poriadku pre každodenné domáce použitie. Bude fungovať dobre a nevyžaduje toľko údržby.

Skutočnosť, že niektoré kúsky sú plastové, nemá veľký vplyv na výkon. Ak budete používať kávovar Espresso s mletou kávou a nemáte záujem o latte art (väčšina ľudí je viac ako spokojná s cappuccino penou a tryska Panarello zvládne túto prácu úplne v pohode), potom je starší model pre vás skvelou voľbou, kým je v ponuke.

Ak ste však barista – amatér, potom starší model nebude pre vás. Potrebujete profi parnú trysku, budete chcieť solenoidový ventil, aj keď rozdiel vo výkone je iba nepatrný a je dôležitá údržba, budete chcieť zvýšený výkon a mierne lepšiu kvalitu celokovovej konštrukcie.

 

Čo sa nám na Gaggia Classic Plus páči?

  • je vyrobená v Taliansku spoločnosťou, ktorá má 80 ročnú skúsenosť s výrobou kávovarov
  • tradičný 58 mm portafilter
  • dokonalý stroj pre baristov – amatérov
  • vynikajúca chuť espressa
  • profesionálna parná tryska s dvomi otvormi
  • tradičné aj pretlakové sitká
  • absolútna kontrola nad vašou kávou
  • niektoré plastové prvky nahradené kovovými
  • ťažký rám z brúsenej nerezovej ocele
  • malé množstvo plastových častí nemá typický zápach

 

Čo sa nám na Gaggia Classic Plus nepáči?

  • Gaggia vo svojich oficiálnych špecifikáciách tvrdí, že maximálna výška šálky je 8,25 cm. Naše pravítko jasne ukazuje 7 cm pod adaptérom na výdaj kávy.
  • kolískové prepínače často na prvý dotyk neprepínajú a príslušné svetlá sú príliš slabé na to, aby boli viditeľné za slnečného dňa
  • samotné telo je veľmi horúce, takže buďte opatrní
  • odkvapkávacia miska, ktorá je dostatočne veľká, nie je dokonale fixovaná a “produkuje trocha vôle”
  • gumené nohy na spodku, vzhľadom na hmotnosť stroja, tiež nie sú veľmi dobre upevnené. Zadné majú tendenciu vypadnúť, keď stroj posúvate po povrchu

 

💡 TIP: Ak ešte nie ste rozhodnutí a ste zvedaví, čo ponúka ďalší osvedčený Talian, pozrite si pre porovnanie recenziu portafiltra DeLonghi EC 820.

 

Recenzie zákazníkov

Už nech ide o ktorúkoľvek verziu, v každom prípade ide o dobrý kávovar. Hodnotenia zákazníkov to potvrdzujú:

Gaggia Classic Plus - recenzie

Ďalšie recenzie → nájdete tu

 

Zhrnutie na záver

Najikonickejší poloprofesionálny kávovar pre domácnosť. Gaggia Classic Plus je dokonca o niečo lepšia ako originál a či už kúpite verziu 2018 alebo skoršiu, v žiadnom prípade nesiahnete vedľa.

Výhody

  • kávovar s nadpriemerným pomerom ceny a kvality
  • nový systém sparenia kávy a našľahania mlieka
  • účinný nahrievač šálok aj pri väčšej záťaži
  • kvalitná parná tryska pre profesionálny výsledok

Nevýhody

  • niektoré časti kávovaru majú horšie spracovanie a vibrujú
  • nemožnosť upraviť si tlak alebo teplotu vody

Záver recenzie: Jeden z najpopulárnejších pákových kávovarov s dobrou cenou

Hodnotenie autora
  • funkčnosť
  • dizajn
  • efektívnosť parnej trysky
  • chuť kávy

Súhrn

Je to stroj stroj pre tých, ktorým skutočne záleží na kvalite pripraveného espressa.

4.1

GAGGIA Classic Plus

✅ Cena: 392,00 €

Chcem Gaggia Classic Plus
Heureka.sk
Vývoj ceny Gaggia Classic Plus


Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.