Vianoce sú časom zábavy, sviatkov a tradícií. Jedna obzvlášť populárna tradícia sa točí okolo pečenia medovníkov. Od tradične tvarovaných až po extravagantne zdobené perníkové chalúpky sa medovník stal kulinárskym základom Vianoc a poleva na medovníky je jeho neodmysliteľnou súčasťou. A hlavne, ale nie výlučne, jej sa budeme venovať v dnešnom článku.
Poleva na medovníky - navigácia v článku
Tipy na hotové polevy na medovníky:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku |
Príbeh medovníka v kocke
Medovník a jeho tvary majú dlhú históriu. Skorú formu medovníkov možno vysledovať až k starým Grékom a Egypťanom, ktorí ich používali na obradné účely. Medovník sa objavil v Európe, keď križiaci v 11. storočí priviezli zázvor z Blízkeho východu, aby s ním kuchári aristokratov experimentovali. Keď sa zázvor a ďalšie korenia stali dostupnejšími pre masy, medovník sa uchytil. A hoci sa jeho základné zložky stali dostupnými pre širšiu časť spoločnosti, stále sa považoval za pochúťku, ktorá sa konzumuje pri zvláštnych príležitostiach. Medovníky sa spájali najmä s jarmokmi. Zjesť kúsok medovníka kúpeného na jarmoku sa považovalo za šťastie.
„Ak by som mal len jeden cent na svete, mal by som ho na kúpu medovníka“ – William Shakespeare, „Márna lásky snaha“.
Raný európsky recept na perník pozostával z mletých mandlí, starej strúhanky, ružovej vody, cukru a prirodzene, zázvoru. Výsledná pasta sa lisovala do drevených foriem. Tieto vyrezávané umelecké diela slúžili ako akýsi storyboard, ktorý vyrozprával správy dňa a niesol podobu nových kráľov, cisárov a kráľovien alebo náboženské symboly. Hotový medovník bol ozdobený jedlou zlatou farbou (pre tých, ktorí si to mohli dovoliť) alebo bielou polevou, aby sa detaily zvýraznili.
V 16. storočí Angličania nahradili strúhanku múkou a pridali vajcia a sladidlá, čo viedlo k jemnejšiemu produktu. Prvý medovník sa pripisuje kráľovnej Alžbete I., ktorá darovala hosťujúcim hodnostárom medovníky podľa ich vlastnej podoby. Medovníky previazané stuhou boli obľúbené na jarmokoch a stali sa symbolom lásky.
Medovník dnes
Medovník je pečená sladkosť obsahujúca zázvor a niekedy aj škoricu, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a aníz a je sladený akoukoľvek kombináciou cukru, melasy, svetlého alebo tmavého kukuričného sirupu alebo medu.
Môže mať tvar tenkých, chrumkavých sušienok – ktoré poznajú v Poľsku ako pierniczki, v Rusku ako pryaniki, Chorvátsku licitary, Škandinávii pepparkakor a v Holandsku ako špekuly – formovaných nielen do tvaru srdca, ale aj iných fancy tvarov. Medovník môže byť aj tmavý a pikantný ako poľský piernik podobný koláču, alebo americká verzia podávaná s citrónovou polevou.
Dnes je ultimátnou inkarnáciou vianočného medovníka samozrejme aj bohato zdobená medovníková chalúpka. A nielen ona. Glazované hviezdy, medovníkové srdiečka s vtipnými výrokmi a snehové vločky s filigránskym zdobením – každý ich už videl. A všetky majú niečo spoločné: sú zdobené polevou. A práve tej sa budeme v ďalšom venovať.
V decembri 2001 sa pekári v poľskej Toruni pokúsili prekonať rekord Guinessovej knihy v najväčšej perníkovej chalúpke. Vyrobili ju v poľskom Štetíne zo 4 000 bochníkov medovníka v tvare tehly s výškou 3,5 m. Použili 6000 vajec, tonu múky a 250 kg tuku. Pečenie trvalo týždeň. Žiaľ, prehrali s americkým tímom. Poleva na medovníky je dokonalým finišom! A váš projekt sviatočného pečenia si zaslúži len to najlepšie. Ingrediencie: Postup prípravy: Ingrediencie: Prášok na pusinky sa v receptoch používa ako náhrada vaječného bielka. Vyrába sa predovšetkým zo sušených vaječných bielkov s pridaným kukuričným škrobom a stabilizátormi na báze potravín, ktoré pomáhajú zmesi spojiť sa. Poleve dodáva stabilitu a textúru a možno ho použiť namiesto surových vaječných bielkov. Postup prípravy: Ingrediencie: Najdôležitejšou zložkou tejto polevy je kukuričný sirup. Dodáva poleve sviežu, lesklú textúru, pričom je stále schopná vyschnúť a takmer úplne stuhnúť. Postup prípravy: Ingrediencie: 1 balenie plnotučného krémového syra, VEĽMI jemný Postup prípravy: V miske stojanového mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte smotanový syr, maslo a vanilku pri stredne vysokej rýchlosti, až kým zmes nebude úplne hladká; asi 2 minúty. Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty cukor. Po pridaní všetkého cukru zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte 1-2 minúty. Pridajte citrónovú šťavu a citrónovú kôru a šľahajte ďalšiu minútu. Keď medovníky úplne vychladnú, natrite polevou vrch každého a podľa želania ozdobte posýpkou. Glazúra je vhodná na všetky druhy medovníkov. Tento recept je veľmi jednoduchý a chutný – Vianoce môžu prísť! Ingrediencie: Postup prípravy: Ingrediencie: Ak nemáte po ruke čerstvé citróny, možno použiť aj citrónový koncentrát. Postup prípravy: A už vám prajeme len veľa zábavy pri pečení a … buďte KREATÍVNI! Tak ako k Vianociam patria medovníky, tak sú ich neodmysliteľnou súčasťou aj darčeky. Pre niektorých sú ale synonymom obrovského problému „ČO KÚPIŤ?“ Radi vám s týmto príjemným problémom pomôžeme našimi tipmi: Zdroje informácií:Poleva na medovníky – 6 receptov krok za krokom
1. Poleva na medovníky – základný recept
Práškový cukor dobre preosejte a pridajte k bielku.2. Poleva na medovníky z prášku na pusinky
Pokračujte v šľahaní pri vyššej rýchlosti, kým sa nevytvoria tuhé vrcholčeky. Môže to chvíľu trvať, kým sa to prejaví.3. Pomarančová poleva na medovníky
4. Poleva na medovníky z krémového syra
1/4 šálky nesoleného masla, VEĽMI mäkké
1 polievková lyžica čistého vanilkového extraktu
2 šálky práškového cukru, preosiateho
2 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
1 lyžička citrónovej kôry
posyp, voliteľné5. Poleva na medovníky ako glazúra
6. Citrónová poleva na medovníky
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a trikyMohlo by vás zaujímať