Najlepšia varená kukurica – aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť

Erik Havlík Téma
21. septembra 2024 0

Varená kukurica je skvelá najmä v lete, keď sa k nám dostane čerstvá. A v zime si bez nej mnohí nevedia predstaviť vianočné trhy. Jej príprava je inak veľmi jednoduchá, vyžaduje si len niekoľko základných krokov, aby ste dospeli k jej najlepšej chuti. V tomto článku vám preto prezradím, ako správne vybrať kukuričné klasy, ako ich pripraviť na varenie a v neposlednom rade aj to, aký je ideálny čas jej varenia.

Najlepšia varená kukurica je tá ktorú si sami pripravíte

Varená kukurica vždy bola a stále je obľúbenou prílohou či samostatným jedlom v mnohých domácnostiach. Ideálne v letných mesiacoch, kedy je kukurica najčerstvejšia. Kukurica je ľahko stráviteľná, chutná a plná vitamínov, takže sa ňou môžete bez obáv sýtiť počas piknikov, domácich grilovačiek alebo rodinných osláv. Varenie kukurice je navyše rýchle a jednoduché, takže každý kto hľadá chutný, no nenáročný recept, by mal byť nadmieru spokojný.

 

Aký je overený recept na varenú kukuricu

Najprv vyberte správne klasy

Na varenie vyberajte čerstvé, mladé klasy s pevnými zrnami a jasne zelenými šupami. Zrelá kukurica by mala mať mliečne biele alebo žlté zrná. Kukurici s vysušenými či príliš hnedými koncami sa radšej oblúkom vyhnite.

Príprava kukurice na varenie

Pred varením odstráňte vonkajšie listy a hodvábne vlákna. Klas očistite, opláchnite vodou a môžete ho rozrezať na menšie časti, ak chcete urýchliť proces varenia alebo lepšie uskladniť zvyšky.

Ako dlho sa má kukurica variť

Pripravenú kukuricu môžete vložiť do vhodného hrnca so studenou vodou, tak aby boli všetky klasy ponorené. Doba varenia kukurice závisí od jej čerstvosti a veľkosti klasov. Najčerstvejšiu kukuricu varte 5 až 10 minút v mierne osolenej vode (ak chcete úplne krehké uvarené zrná, tak vodu nesoľte – dochutíte ju až na tanieri). Staršie klasy sa potom oplatí variť cca 12 až 15 minút. Kukurica je hotová, keď sú jej zrná mäkké a šťavnaté, čo veľmi rýchlo zistíte pomocou vidličky.

 

Čo so zvyšnou varenou kukuricou

Ak vám po varení pár klasov kukurice zostane, môžete ju veľmi ľahko skladovať v chladničke až na 3 dni. Takéto „zvyšky“ potom použite do šalátov, polievok, alebo si ju ugrilujte s koreninami, čím získa ďalší rozmer chuti.

 

Praktické zhrnutie na záver

Pri varení kukurice je najdôležitejšie za prvé: vybrať čerstvé klasy, a za druhé: správne ich pripraviť a hlavne neprevariť. S minimom úsilia si tak dokážete pripraviť výbornú prílohu, ktorá je zdravá, chutná a hodí sa k rôznym jedlám.

 

💡 TIP DoDomácnosti: ďalšie skvelé recepty na našom webe

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.