Huby, ktoré si nazbierate v lese, si môžete nielen vysušiť, ale napríklad aj zavariť. Zavárané huby sú totiž výborné na prípravu omáčok či ako ingrediencia do polievok, prípadne ako príloha k hlavným jedlám. Ich veľkou výhodou v porovnaní so sušenými hubami je to, že ich nie je pred použitím potrebné na niekoľko hodín namáčať.
Ak si chcete pripraviť zásoby zaváraných húb, no neviete, ako na to, ste na správnom mieste. V našom článku sa pozrieme, ako na zaváranie húb a pridáme vám aj niekoľko receptov na chutné nálevy.
Zaváranie húb - navigácia v článku
💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov, ktorí vám pomôžu pri zaváraní húb ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Zaváranie húb krok za krokom
Hoci sušenie húb je zrejme najčastejším spôsobom, akým tieto dary lesa spracovávame, k ďalším obľúbeným spôsobom ich spracovania patrí napríklad uskladnenie v mrazničke alebo sterilizovanie. Zavárané huby majú výhodu v tom, že ich pred použitím nie je potrebné namáčať a okrem toho, môžete i jesť aj ako prílohu, podobne ako napríklad zavárané uhorky.
Aké huby sú vhodné na zaváranie?
Zavárať môžete viacero druhov húb, pričom podstatné je, aby to boli huby kvalitné a čerstvé. Ideálne je použiť stredne veľké lesné huby, prípadne hlavičky šampiňónov. Z hľadiska druhov húb treba povedať, že nie každá huba je na zaváranie vhodná. Lesné hríby, ako napríklad dubáky, hríb sosnový či hríb smrekový, sú po sterilizovaní slizovité. Z toho dôvodu je vhodnejšie ich sušiť. Bedle, prášnice či vatovce je najlepšie spracovať za čerstva. No a muchotrávky červenskasté či pečiarky sú veľmi chutné, ak si ich udusíte.
Pozrime sa na to, ktoré druhy húb sú na zaváranie najvhodnejšie:
- šampiňóny
- pôvabnice
- kuriatka
- rýdziky
- strmulky
- masliaky
- suchohríby
- sliziaky a iné
Užitočné rady o tom, ako zavárať huby, sa dozviete aj z tohto videa:
Spôsoby konzervovania húb
Huby môžete konzervovať viacerými spôsobmi – zavariť ich so sladkokyslým nálevom, ale aj naložiť do soli, zakvasiť či udusiť vo vlastnej šťave a následne zavariť.
➡️ Závaranie húb
Závaranie húb v sladkokyslom náleve je veľmi obľúbený spôsob konzervovania týchto darov lesa, pretože si môžete vytvoriť rôzne kombinácie húb a zeleniny podľa vašej chuti a fantázie. Huby zavarené v sladkokyslom náleve môžete skombinovať s mladou cibuľkou, feferónkami alebo s paprikou.
➡️ Huby dusené vo vlastnej šťave
Huby dusené vo vlastnej šťave sú na prípravu nenáročné. Huby stačí nakrájať a posoliť, potom asi 20 minút dusiť. Takto pripravené huby už len naložíte do pohárov a sterilizujete. Huby však môžete dusiť aj na masti. Huby si nakrájajte a poduste na masti, prípadne na oleji, následne dajte do pohárov a sterilizujte.
➡️ Zakvasené huby
Ak sa rozhodnete huby zakvasiť, najskôr ich uvarte vo vodnom roztoku so soľou a octom. Po vychladnutí ich dajte do pohárov a zalejte nálevom z vody, jogurtu, prípadne z acidofilného mlieka, soli a cukru. Takto pripravené huby necháte kvasiť asi dva až tri týždne pri teplote zhruba 18 °C. Vhodnými hubami na zakvasenie sú kuriatka, rýdziky, ale aj plávky.
➡️ Naložené v soli
Veľmi jednoduchým spôsobom konzervovania húb je nakladanie do soli. Na takéto spracovanie sú vhodné tvrdé druhy húb, ktoré premiešate so soľou a natlačíte do pohárov. Potom poháre poriadne zatvoríte a huby naložené v soli skladujtete na tmavom a chladnom mieste.
Postup zavárania húb
Sterilizovanie húb je výborné v tom, že sa pri ňom naozaj fantázii nekladú medze. Ak máte radi kyslejšiu chuť, pripravíte si sladkokyslý nálev s väčším množstvom octu. V prípade, že vám vyhovuje sladšia chuť, pridáte viac cukru. Ak chcete vytvoriť nielen chuťovým bunkám, ale aj oku, lahodiace kreácie, pridajte k hubám čili papričky, feferónky alebo cibuľku či kápiu. Zelenina dodá zaváraným hubám chuť a v pohári to bude hrať rôznymi farbami.
Samozrejme, základom pri zaváraní húb, je mať zdravé huby – ako sme už spomínali, ideálne rýdziky, kuriatka, pôvabnice, masliaky, strmulky a podobne. Huby je potrebné očistiť od zeminy a iných nečistôt a následne nakrájať. Ak máte menšie huby, tie krájať nemusíte.
Nakrájané a očistené huby potom môžete vložiť do vriacej vody s kyselinou citrónovou a krátko, asi dve-tri minúty, povariť. Potom hríby scedíme a môžeme k nim pridať zeleninu podľa chuti – pokojne aj nakrájanú cibuľu či strúčiky cesnaku.
Dáme do pohárov na zaváranie a zalejeme sladkokyslým nálevom. Poháre je potrebné poriadne uzatvoriť a potom môžete huby sterilizovať. Odporúča sa zvyčajne, aby sa sterilizovali pri teplote okolo 90 stupňov 20 minút. Po sterilizovaní poháre otočíme na pár minút hore dnom, aby sa nám vrchnáky dobre “chytili”.
💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️
3 tipy na recepty na nálevy
Huby sa zavárajú spolu so sladkokyslým nálevom, ktorý však môžete pripraviť rôzne. Niekto má rád, keď je nálev viac sladký a inému zase chutí, keď prevláda chuť kyslá. Platí, že huby zalievame vychladnutým nálevom, pričom kvalitne pripravený nálev dodá zaváraným hubám tú správnu arómu. Ak chcete, aby boli vaše huby ešte voňavejšie, na dno pohára uložte pár guľôčok čierneho a nového korenia a niekoľko bobkových listov. No a prejdime teda k samotným receptom na nálevy.
➡️ Základný nálev
Potrebujeme: 1,5 litra vody, 3 dcl octu, 70 g kryštálového cukru, štipka soli
Ako na to: Všetko zmiešame vo väčšom hrnci, privedieme k varu a krátko povaríme. Nálev potom necháme vychladnúť a až studeným zalievame huby v pohároch.
➡️ Korenistý nálev
Potrebujeme (ingrediencie na cca 2 kg húb): 780 ml vody, 220 ml octu, 90 g kryštálového cukru, 25 g soli, 5 guľôčok čierneho korenia, 1 guľôčka borievky, 20 guľôčok nového korenia, 1 klinček, 1 bobkový list, 1 a pol lyžičky horčicového semienka, pol lyžičky koriandru
Ako na to: Všetko spolu povaríme asi 5 minút a necháme celú noc macerovať. Na druhý deň scedíme a zalejeme huby naložené v pohároch na zaváranie.
➡️ Nálev na zavárané huby na taliansky spôsob
Potrebujeme: 3 l vody, 3 dcl bieleho vínneho octu, 30 g soli, 4 vetvičky rozmarínu, 6 klinčekov, 2 vetvičky tymiánu, 6 bobkových listov, 1 liter olivového oleja.
Postup: Všetko spolu dáme do hrnca a povaríme, keď začne nálev vrieť, pridáme kilo nakrájaných húb a varíme spolu ďalších 5 minút. Potom dáme do pohárov na zaváranie.
➡️ Slaný nálev
Na zaváranie húb môžete poúžiť aj úplne jednoduchý slaný nálev. Ten si pripravíte z vody a soli – na liter vody sa odporúča použiť 150 gramov soli. Soľ s vodou privedieme do varu, krátko povaríme a potom týmto nálevom zalejeme huby naložen v zaváracích pohároch.
Zavárané kuriatka a rýdziky
Práve tieto dva druhy húb si viacerí hubári zavárajú najradšej, preto tu pre vás máme recepty na to, ako si rýdziky a kuriatka môžete doma zavariť aj vy.
Recept na zavárané kuriatka
Potrebujeme: 1 kg čerstvých kuriatok, 1 PL soli, 3 l vody, 1 zelená mäsitá paprika, 2 mladé mrkvy, 1 mladý petržlen, väčšia cibuľa
Nálev: 1 l biely vínny ocot, 2,5 l vody, 300 g kryštálového cukru, 1 balík Deko/Zelko, 2-3 ks bobkového listu, 10 guľôčok čierneho korenia, 6 guľôčok nového korenia, 3 ks klinčeka
Postup: Kuriatka poriadne umyjeme a očistíme, potom povaríme asi 20 minút vo vode. Prepláchneme a schladíme studenou vodou. Nálev pripravíme z uvedených surovín tak, že ich zmiešame, povaríme a necháme vychladnúť.
Premiešanú zmes kuriatok s očistenou a nakrájanou zeleninou naložíme do zaváracích pohárov a zalejeme nálevom cca 1 cm pod okraj. Zatvoríme poháre a sterilizujeme 20 minút.
💡 Zaváracie poháre sa nájdu takmer v každej kuchyni, ale s viečkami je vždy problém… ⤵️
Recept na zavárané rýdziky
Potrebujeme: rýdziky, pollitra vody, 200 ml octu, 1 PL kryštálový cukor, 1/2 PL soli, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, celú rascu
Ako na to: Huby očistíme a povaríme vo vode so soľou a koreninami maximálne tri minúty. Potom scedíme a rýdziky necháme vychladnúť. Následne ich naložíme do zaváracích pohárov a zalejeme sladkokyslým nálevom. Ten pripravíme tak, že ocot, cukor, vodu, soľ, čierne korenie a nové korenie zmiešame a nálevom zalejeme rýdziky v pohároch. Sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 °C.
Závarame huby – najčastejšie otázky
Na záver sú tu odpovede na niekoľko najčastejších otázok súvisiach so zaváranými hubami.
Ako dlho vydržia?
Nepochybne vás zaujíma, aká je trvanlivosť zaváraných húb. Ak sa rozhodnete pre huby v sladkokyslom náleve, vydržia vám rok. Čo sa týka húb nakladaných v soli, pri nich je trvanlivosť kratšia – asi pol roka.
Čo s nimi?
Mnohí ľudia nevedia, ako môžu zavarené huby konzumovať. Ako sme však už spomenuli, môžete ich použiť ako základ na prípravu jedál, no dajú sa konzumovať aj ako príloha k hotovým jedlám. Podobne ako zavárané uhorky. No a pokojne ich môžete jesť aj samotné ako pochutinu, prípadne si ich dať na hrianku a chutná večera je na svete.
Zdroje informácií:
- www.varecha.pravda.sk – ako konzervovať huby
- www.blesk.cz – postup zavárania húb
- www.milujizavarovani.cz – ako zavárať huby
- www.kamzakrasou.sk – zavárané rýdziky
- www.makova-panenka.cz – tipy na nálevy
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)
super recepty , veľmi chválim, niečo už je odskúšané. len jedna chybička – v korenistom náleve je ako ingredencia uvedené : o.i. aj 25 g vody – asi omyl; ale čo to má v skutočnosti byť prosím ?
Ďakujeme za upozornenie, „chybička se vloudila“… je to 25 g soli (nie vody), opravené
pekný zvyšok dňa, redakcia DoDomácnosti.sk