Keď udrú prvé jesenné mrazíky nastáva ideálny čas na zber šípok. Slabý mráz totiž premení niektoré škroby na cukry a plody tak získajú lahodnú sladkosť. Šípky dodajú pokrmom jemnú kvetinovú príchuť, ale ich skutočná sila spočíva v zdravotných benefitoch, ktoré ponúkajú. Obsahujú viac vitamínu C ako väčšina ostatných byliniek – dokonca mnohonásobok toho, čo sa nachádza v citrusoch. Proces sušenia šípok je v určitom ohľade špecifický, no je uskutočniteľný aj doma. V tomto článku nájdete náš rýchly návod, ako zberať a ako sušiť šípky. Ak hľadáte zimný projekt, môže ním byť práve sušenie šípok. Samozrejme, sušeniu sa môžete kedykoľvek vyhnúť a kúpiť sušené šípky vo svojej lekárni, bylinkárstve, alebo si ich objednať online.
Ako sušiť šípky - navigácia v článku
💡 Sušenie šípok jednoducho a rýchlo? ⤵️
Šípky – čo by ste o nich mali vedieť?
Šípky sú plody jednej z najznámejších rastlín – ruže. Šípka sa tvorí pod kvetom a dozrieva do lesklého, tvrdého, okrúhleho alebo predĺženého „obalu“ na červené alebo oranžové semená. Šípky sa pohybujú vo veľkosti od 0,6 cm alebo menej naprieč do asi 2,5 cm naprieč u japonskej ruže (Rosa rugosa) a ruže hrdzavej (R. rubiginosa). Šípky sú plné semien, ale tie väčšie obsahujú aj dužinu, ktorá je časťou používanou do pokrmov a aj na liečiteľské účely.
Šípky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C – obsahujú dvadsaťkrát viac vitamínu C ako pomaranč rovnakého objemu. Vitamín C je nezameniteľným pomocníkom pri skorbute, kašli, nachladnutí či poruchách trávenia. V Číne sa šípky ruže Cherokee (R. laevigata) používajú ako tonikum pre obličky a pri dysfunkcii močového mechúra. So sladkým drievkom a inými bylinkami sa predpisuje aj pri chronických hnačkách a slabosti žalúdka.
Zber šípok
Než začnete šípky sušiť, treba ich samozrejme nazbierať. V miernom podnebí je možné šípky zbierať na jeseň, po prvom mraze. Šípky sú „falošným ovocím“ ružových kríkov. Všetky ružové kríky produkujú šípky, ale rastú až potom, ako odkvitnú kvety rastliny. Pretože väčšina záhradníkov odrezáva kvety ruže, aby podporila nový rast, šípky nemajú šancu vyvinúť sa a mnohí ich preto nikdy nevideli vo svojich záhradách.
Po zozbieraní šípok zo stoniek ich budete musieť zbaviť semien a vyčistiť. Semená majú chlpatý obal, ktorý dráždi vašu pokožku, preto pri tejto práci noste rukavice. Šípky jednoducho prekrojte na polovicu, vydlabte semienka a šípky dôkladne umyte. Uistite sa, že ružové kríky, z ktorých zbierate šípky, neboli chemicky ošetrené. Vyhnite sa šípkam, ktoré mohli byť postriekané alebo kontaminované toxínmi z automobilových výfukov.
Bez ohľadu na to, ako budú šípky sušené na zimu, je potrebné sa pri ich zbere držať týchto pokynov:
- pre zber je lepšie zvoliť mierne nezrelé tuhé plody jasne oranžovej alebo červenej farby, mierne kyslé a adstringentné na chuť. Obsahujú dvakrát viac vitamínov ako úplne zrelý plod.
- pri zbere šípok sa odporúča uprednostniť veľké bobule so sepálmi (kališnými lístkami) vyčnievajúcimi v rôznych smeroch.
- po zbere musíte ihneď začať spracovávať šípky, neodporúča sa dlho ich skladovať bez správneho ošetrenia.
Spracovanie šípok po zbere
Aby bol obsah vitamínu C zachovaný, udržujte šípky po zbere v chlade a čo najskôr ich spracujte buď sušením alebo mrazením. Majte však na pamäti, že vitamín C sa so šípok pri ich vystavení vysokej teplote stráca. Ak sa ich teda rozhodnete variť, prídete o v nich obsiahnutý vitamín C.
Umyte šípky a odrežte stonky. Varte ich zakryté v nereagujúcom hrnci na miernom ohni. Hliníkové hrnce a náčinie môžu reagovať s kyselinou v šípkach, čo má za následok kovovú chuť. Čerstvé šípky môžete tiež zmraziť v plastových vreckách po ich umytí a odrezaní koncov. Ak chcete extrahovať šťavu zo šípok na použitie v džemoch a želé, umyte ich, odstráňte konce kvetov a stonky a nechajte ich variť na miernom ohni 15 minút. Nechajte ich takto namočené, prikryté 24 hodín, potom sceďte. Scedenú šťavu ihneď použite alebo zmrazte. V mrazničke vydrží až rok.
Ako sušiť šípky
Najlepšie šípky na sušenie sú tie, ktoré produkuje obyčajná ruža šípková (Rosa canina). Sú to pevné, tmavočervené šípky, ktoré sú bohaté na chuť a dajú sa ľahko nájsť a zozbierať. Sú pripravené na zber na jeseň, ale už sme spomenuli, že najlepší čas na ich zber je bezprostredne po prvých mrazoch. Menšie šípky môžete sušiť celé, ale tie väčšie majú vo vnútri veľa chĺpkov, ktoré je vhodné odstrániť.
Japonská ruža (Rosa rugosa) je ďalšou bežnou ružou, ktorá produkuje jedlé a obrovské šípky. Štyrikrát, alebo päťkrát väčšie ako šípková ruža.
Ako sušiť šípky v rúre
Sušenie šípok v rúre je jednoduché. Tu je postup:
- Umyté šípky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru nastavte v rozmedzí medzi 40° C až 60ºС, avšak ideálnych je 40 stupňov.
- Dvere rúry otvorte a založte do nich drevenú varešku, aby mohla unikať vlhkosť.
- Šípky nechajte v rúre schnúť, kým nie sú krehké. V závislosti od ich veľkosti to môže trvať tri až dvanásť hodín. Odolajte pokušeniu nastaviť rúru na vyššiu teplotu, aby ste urýchlili proces. Pri vyšších teplotách začnú šípky strácať svoje nutričné hodnoty.
- Plechom občas potraste, ale nedotýkajte sa ovocia lyžičkou ani rukami.
- Ak boli všetky manipulácie vykonané správne, potom šípky len zvráskavejú, ale nezmenia svoju farbu. Stmavnuté bobule naznačujú prekročenie odporúčanej teploty.
- Usušené a vychladnuté šípky skladujte v plátenných vreckách, alebo nádobe prikrytej bavlnenou tkaninou previazanou povrázkom na chladnom a suchom mieste. Veľkou chybou mnohých gazdiniek je, že skladujú šípky vo vzduchotesných sklenených alebo plastových dózach.
Proces sušenia bobúľ v rúre nie je náročný, hlavným faktorom je tu teplota expozície. Aj jeho malý prebytok môže viesť k zničeniu všetkých užitočných zložiek, v dôsledku čoho sa šípka stane len príjemným dochucujúcim doplnkom stravy.
Ako sušiť šípky na vzduchu
Existujú dva spôsoby sušenia šípok na vzduchu. Ak je teplé a suché počasie, očistené šípky môžete rozložiť na voskovaný papier alebo sieťku. Slnko dokáže vysušiť menšie šípky alebo kúsky šípok už za jeden deň. Ak nie sú úplne suché, vezmite ich cez noc dovnútra a nasledujúci deň ich dajte von znova. Ak máte skleník alebo fóliovník, môžete ich tam sušiť a nechať aj cez noc.
Šípky môžete sušiť aj v interiéri. Môže to trvať asi mesiac, ale je to dobrá voľba, ak váš vonkajší priestor alebo počasie nie sú práve vhodné. Očistite ich a rozložte na sieťky alebo podnosy potiahnuté voskovým papierom a umiestnite na suché a dobre vetrané miesto. Keď sú úplne suché, môžete ich uložiť do pohárov.
Sušenie šípok na slnku alebo v interiéri môže trvať dlhšie. Počas tejto doby dbajte na to, aby ste šípky pravidelne obracali, aby sa rovnomerne vysušili zo všetkých strán.
💡 Na uskladnenie sušených plodov sú ideálne klasické zaváracie poháre prikryté bavlnenou, alebo plátennou tkaninou ⤵️
Ako sušiť šípky v sušičke
Sušenie šípok v sušičke potravín je oveľa jednoduchšie a spotrebuje menej energie ako v rúre. Šípky vyberte, opláchnite ich studenou vodou a nechajte uschnúť. Potom ich umiestnite v tenkej vrstve na stojany sušičky potravín. Sušenie sa môže vykonávať pri minimálnej teplote, potom bude proces trvať najmenej 9-12 hodín. Ak použijete maximálny výkon, sušenie vám nezaberie viac ako 6-8 hodín, ale benefity takéhoto ovocia budú menšie.
Pravidelne otvárajte veko a kontrolujte, ako postup prebieha. Štruktúra bobúľ vám napovie, aký je aktuálny stav. Ak je to potrebné, predĺžte trvanie postupu. Nechajte sušičku sušiť, kým nie sú suché na kosť. Ak boli bobule sušené správne, ľahko sa zlomia v rukách, ale nerozpadnú sa na drobky. Ochlaďte a skladujte, ako je popísané vyššie.
💡 Sušenie v sušičke ovocia je jednoduché a rýchle ⤵️
Ako použiť sušené šípky
Šípky sa už dlho používajú v tradičnej medicíne na zmiernenie zažívacích problémov a posilnenie imunitného systému. Ak chcete vyťažiť zo šípok maximum, môžete ich použiť na prípravu šípkového čaju, džemu, kompótu, ale aj oleja, alebo šípkového prášku.
Šípkový čaj
Na každú šálku čaju počítajte 1 čajovú lyžičku sušených šípok. Šípky zalejte vriacou vodou a nechajte asi päť minút lúhovať. Vyberte držiak čajových lístkov z čajovej kanvice a zlikvidujte obsah. Mokré šípky môžete kompostovať. Čaj ihneď podávajte, oslaďte medom alebo stéviou.
Šípkový prášok
Väčšina z nás používa šípky hlavne na prípravu lahodného čaju alebo šípkového džemu. Existujú však aj iné zaujímavé spôsoby použitia šípok – napríklad na prípravu šípkového prášku. Jednoducho získaný šípkový prášok je bylinná látka bohatá na vitamíny a minerály, ktorá obohatí nielen vaše pokrmy, ale ma blahodarné účinky aj na vašu pokožku. Vedci skúmali vplyv šípkového prášku na vrásky, vlhkosť, pružnosť a životnosť buniek pokožky – 34 účastníkov slepej štúdie zistilo výrazné zlepšenie po 8 týždňoch ošetrovania pleti šípkovým práškom.
Príprava je absolútne jednoduchá. Šípky usušené niektorým z vyššie uvedených postupov jednoducho vložíte do mixéra a mixujete, až kým nezískate jemný prášok. Uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Šípkový prášok spotrebujte ideálne počas jedného roka.
Ako použiť šípkový prášok?
- 1 čajovú lyžičku šípkového prášku pridajte do smoothie – zmiešajte s 1 banánom, 1 jablkom, 1 pomarančom a trochou zázvoru
- čajovú lyžičku dajte do pohára s teplou vodou a pridajte citrónovú šťavu – vznikne silný nápoj plný vitamínov a antioxidantov
- čajovou lyžičkou šípkového prášku posypte biely alebo ľubovoľný obľúbený jogurt
- obohaťte svoje raňajkové cereálie, müsli alebo ovsené vločky šípkovým práškom pre extra chuť a výživu
- pridajte túto dobrotu do svojej zmrzliny
- môžete ho použiť do raw koláčov a dezertov
Odporúčaná denná dávka je 5-10 g/ deň rozdelená na dve dávky. Keď sa rozhodnete nechať v prášku niekoľko semien, získate všetky mastné kyseliny a vitamín E, ktoré sú silnými anti-aging prostriedkami. Semená navyše obsahujú galaktolipidy GOPO, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti a stimulujú syntézu a obnovu kolagénu. Tak môžu zmierňovať zápaly kĺbov a zabraňovať ich poškodeniu.
Môžete ho teda pridať do:
- pleťových masiek
- prísad do kúpeľa
- peelingov
- mydiel
- priamo do kúpeľa
Šípkový prášok pre psov?
Ak váš štvornohý priateľ trpí artritídou, alebo bolesťami kĺbov, môžete mu uľaviť od bolestí a zlepšiť celkovú pohodu práve šípkovým práškom, ktorý mu pridáte do jedla.
Vinaigrette zo sušených šípok
Šípky dodajú mierne pikantnú chuť a v tomto jednoduchom šalátovom dresingu zastanú ocot. Použite ho na kapustový šalát, zelené šaláty alebo zmes predvarenej zeleniny, ako je brokolica a karfiol, červenú alebo zlatú papriku, mrkvu a/alebo červenú reďkovku.
Ingrediencie:
- 1/4 šálky sušených celých alebo nakrájaných šípok
- 1 pohár vody
- 2 lyžice sójovej omáčky tamari alebo umeboshi octu
- 1/4 čajovej lyžičky žltého horčičného prášku
- 11/2 čajovej lyžičky nakrájaného čerstvého oregana
- 11/2 čajovej lyžičky nakrájanej čerstvej bazalky
- 1/8 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 až 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja alebo kombinácie olivového a oleja z vlašských orechov
- 1/8 až 1/4 čajovej lyžičky práškového extraktu zo stévie alebo 3 až 4 kvapky tekutého extraktu zo stévie, voliteľné
- 1 strúčik cesnaku, voliteľné
Šípky a vodu necháme bublať 5 minút v nereaktívnom, prikrytom hrnci. Nechajte 5 minút odstáť mimo tepla, potom sceďte a dužinu prepasírujte. Scedenú tekutinu zmiešajte so zvyšnými prísadami v nádobe s tesne priliehajúcim vekom. Silne potraste. Dressing ihneď použite alebo ho dajte do chladničky, kde vydrží až 2 týždne.
Sirup zo sušených šípok
Je to delikátny recept, ktorý môžete podávať s palacinkami alebo so zmrzlinou, alebo zamiešaný do koktailov. Sirup zo šípok je možné použiť aj ako doplnok výživy na podporu imunity! Na výrobu šípkového sirupu je ideálne použiť organický za studena spracovaný raw med, ktorý ponúka všetky benefity medu, propolisu vosku aj peľu alebo v súčasnosti veľmi obľúbený Manuka med.
Pripravte šípkový čaj. Šípky vložte do kuchynského robota a pulzujte, aby ste získali homogénnejšiu zmes. Rozmixované šípky dajte do hrnca s vodou. Pomer dvoch dielov vody k jednému dielu šípok funguje dobre. Priveďte k varu, potom stíšte oheň a nechajte bublať 15-20 minút, alebo kým sa voda nezredukuje asi na polovicu. Vypnite teplo a nechajte čaj chvíľu vychladnúť. Potom ho preceďte veľmi jemným sitkom. Ak nemáte cedidlo s veľmi jemnými okami, vyložte ho niekoľkými vrstvami gázy. Zo šípok tlakom dostaňte všetku tekutinu. Akonáhle scedíte všetky väčšie pevné časti šípok, opláchnite cedilo (a gázu, ak ju používate) a čaj opäť preceďte.
Teraz je čas pripraviť sirup! Toto je ľahká časť. Uistite sa, že šípkový čaj vychladol na izbovú teplotu, potom pridajte med. Rovnaký objem medu je zvyčajne perfektný, takže ak máte jednu šálku šípkového čaju, pridajte jednu šálku medu. Miešajte až kým sa med nerozpustí. Hotovo! Sirup uchovávajte v chladničke a vydrží vám až 6 mesiacov. Môže sa tiež zmraziť pre dlhšie skladovanie. Šípky majú rôzny obsah prírodného pektínu a ak ho náhodou narazíte na veľa pektínu, môže to niekedy spôsobiť, že sirup bude viac rôsolovitý, najmä po vychladnutí.
Tinktúra zo sušených šípok
Na šípkovú tinktúru použite sušené šípky zo zozbieranej úrody z predchádzajúceho roka. Vysoký obsah vitamínu C, D, E a A podporuje imunitnu. Bohatý obsah antioxidantov, pomáha inhibovať chemickú oxidáciu, ktorú spôsobujú voľné radikály. Aby toho nebolo málo, štúdia z roku 2012 zaznamenala pri jej užívaní radikálne zníženie symptómov artritídy a zápalu.
Šípky pomelieme, alebo rozdrvíme. Čím sú častice menšie, tým je absorpcia lepšia a tým lepšia je tinktúra. Šípky môžete rozmrviť rukami, alebo je šikovnou pomôckou mažiar. Môžeme použiť aj elektrický mixér.
Nájdite vhodné rozpúšťadlo. Rozpúšťadlo je kvapalina, ktorá bude reagovať so šípkami. Potrebujeme dobrú reakciu, aby sme z plodov vyťažili maximum. Vhodným rozpúšťadlom môže byť čistá voda, ak je správne spracovaná. Alkohol od slabého po silný, napr. vodka alebo ocot, sú tiež dobrými rozpúšťadlami. Dažďová voda je najlepšia voľba. Pred použitím ju destilujeme. Balená voda je prijateľná, keď je destilovaná. Voda z vodovodu nie je dobrá voľba a mala by byť poslednou možnosťou. Vhodný pomer rozpúšťadiel je 50/50 alkohol-voda: To je 250 ml vodky a 250 ml vody.
Tekutiny zmiešajte so šípkovou zmesou a pripravenú tinktúru nalejte do tesne uzavretej nádoby. Prelepte obvod viečka lepiacou páskou, aby ste zaistili, že prchavé látky neuniknú. Prchavá látka stúpa vďaka teplu a túto tinktúru potrebujeme držať v teple. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa slnečnému žiareniu. Ideálne je držať tinktúru pri 30 stupňoch Celzia. Každý deň niekoľkokrát pretrepte, aby ste zaistili dobrú maceráciu. Macerácia je reakcia byliny na rozpúšťadlo. Toto zafarbí rozpúšťadlo. Jasný znak efektívnej tinktúry.
Použitie
Nakvapkajte 6-12 kvapiek do ovocnej šťavy, vody, pod jazyk alebo ako si želáte. Môže sa užívať 3 krát denne. Dobre zatriasť. Hotovú tinktúru skladujte na chladnom tmavom mieste.
Sušenie potravín je jedným z najstarších spôsobov konzervovania potravín. Proces je jednoduchý a bezpečný. Sušené potraviny sú navyše dobrým zdrojom rýchlej energie a zdravej výživy, pretože jediná vec, ktorú pri konzervácii stratia, je vlhkosť. Nechajte sa inšpirovať našimi nasledujúcimi článkami:
Zdroje informácií:
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Sušičky ovocia
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)