Pripáliť hrniec – to sa bez debaty podarí aspoň raz naozaj každému. Nemusí to byť hneď práve pohroma, pripravované jedlo ešte stále môže byť jedlé, chudáčik hrniec, či panvica tiež nemusia okamžite skončiť v koši. Ak vaše kuchárske pokusy niekedy dopadnú tak ako dopadnú – to jest pripáleným hrncom, tak vedzte, že odstránenie pripáleniny k spokojnosti manželky, partnerky, svokry môže byť nakoniec celkom rýchle a bezproblémové. Prečítajte si pár trikov a rád ako to zvládnete aj s prstom v nose.
Apropo, máte doma obľúbený hrniec, na ktorý nedáte dopustiť? Len už je časom zanesený a zvonka na prvý pohľad nevyzerá práve najlepšie? Záverečný TIP vám prezradí ako sa vonkajších nánosov zbaviť naozaj rýchlo a elegantne.
Ako vyčistiť pripálený hrniec - navigácia v článku
Možno by sa hodil nový hrniec. Nedávno sme ich niekoľko otestovali a porovnali.
Tu je 5 najlepších sád hrncov za rok 2024:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
A stačí len nechať odstáť, či?
Tak toto je tá najistejšia rada ako dať pripálený hrniec alebo panvicu či inú nádobu na varenie a pečenie opäť do pôvodného stavu. Zaliať postihnutú časť vriacou vodou, pridať saponát a jednoducho nechať odmočiť. Ak máte pár hodín k dispozícii. Ak nie, tak sa môžete inšpirovať:
11 jednoduchých trikov ako vyčistiť pripálený hrniec
1. Voda a drevená varecha
Zohrejte (položte na zapnutý sporák) postihnutú nádobu na varenie. Akonáhle bude horúca, nalejte do nej za šálku vody a nechajte chvíľku pôsobiť. Môžte pridať aj kvapku klasického saponátu na riad. Potom využite drevenú varechu či špachtľu (prípadne z nylonu) a odstraňujte pripálené časti čo to pôjde. Na zvyšky potom použitie klasické drôtenky (existujú aj umelohmotné) a hubky na riad.
2. Ocot + voda
Tiež môžete vyskúšať ocot, ktorý je v kuchyni a všeobecne v domácnosti veľmi dobrým pomocníkom. Perfektný na usadený vodný kameň, no výborný je aj na pripálené vrstvy. Ako na to? Nič ťažké. Nechajte v postihnutom hrnci prevrieť ocot s vodou. Pripálené zvyšky sa začnú oddeľovať a vy tomu už len napomôžete drevenou varechou. Hrniec napokon klasicky opláchnete saponátom.
3. Ocot + sóda + voda
Na staršie hrnce a silnejšie pripáleniny je potrebné nasadiť aj ďalšieho skvelého pomocníka – jedlú sódu bikarbónu. Môžete ju nasadiť hneď, z teplej vody a sódy vytvoríte pastu a vnesiete ich na pripálené časti. Tie sa postupne uvoľňujú. Hrniec následne opláchnite teplou vodou a opakujte proces dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní.
Druhý spôsob je, že najprv inkriminovanú nádobu na varenie vyvaríte octovou vodou. Zložíte z ohňa či sklokeramickej varnej dosky a pridáte za 2-3 lyžičky sódy. Nechajte pôsobiť pár minút a vylejte. Obyčajnou hubkou na riad (drsnejšou stranou) ju dobre vydrhnete. Na prípadné škvrny, ktoré sa ešte objavujú nasypte priamo sódu a pretrite. Voilá, čistý a žiarivý riad vás normálne až prekvapí.
Nepoužívajte sódu na hliník – bude s ním reagovať a zničí ho! Vďaka svojim abrazívnym vlastnostiam (schopnosť obrusovania materiálov) sa neodporúča ani na teflón či iné nelepivé povrchy.
Jedlá sóda, alebo inak sóda bikarbóna, je vlastne Hydrogénuhličitan sodný s chemickým vzorcom NaHCO3. Ide o biely prášok so zásaditou chuťou.
Používa sa najmä:
- do kypriacich práškov do pečiva
- do šumivých práškov k výrobe nápojov
- do náplní do hasiacich prístrojov
- ale i na neutralizáciu kyseliny (napríklad pri prekyslení žalúdka)
4. Kocky cukru
Neobvyklé, ale účinné. Pri pátraní na internete som natrafil aj na túto zaujímavú možnosť ako sa popasovať s pripálenými povrchmi (na teflón radšej nie). Vyžaduje si to trochu trpezlivosti, ale výsledný efekt bude stáť zato. Nechajte hrniec chvíľu odmočiť a následne s kockou cukru začnete pripálené miesta drieť. Potom ho už len klasicky opláchnete a umyjete obyčajným saponátom. Spotreba? Pár kociek cukru 🙂
Video:
5. Saponát + sóda + voda
Na pripálené zvyšky z nerezových povrchov celkom dobre postačí klasický saponát na riad v kombinácii so sódou. Na pripálený spodok nalejte saponát a posypte ho sódou. Zalejte vodou a priveďte do varu. Po minútke, dvoch môžete hrniec odstaviť. Vylejte a zvyšok potom vyčistite drsnejšou stranou hubky na riad.
6. Citrón + voda
Ak nechcete použiť klasický čistič, alebo radi skúšate nové veci, na pripálené hrnce vyskúšajte citrón. Namočte hubku do čerstvo vytlačenej šťavy a naneste na pripálený povrch. Pôjde to dole o niečo rýchlejšie.
Prípadne vyskúšajte tento jednoduchý recept: Podľa veľkosti hrnca a intenzity pripálenia vložte 1-2 rozkrojené citróny do hrnca, zalejete vodou a privediete do varu. Zmes povarte niekoľko minút, odstavte a nechajte samozrejme vychladnúť. Pripálené zvyšky potom mechanicky odstránite drevenou vareškou alebo špachtľou.
7. Sóda + peroxid
Z peroxidu a sódy sa vytvorí hustá pasta, ktorá sa potom rozotrie špongiou na “postihnuté miesto” a nechá aspoň 10 minút pôsobiť. Od mamy viem, že tento domáci recept najlepšie funguje na spálený cukor. Vyskúšajte.
Plech, ktorý sa často používa, časom stráca lesk. Pripálené zvyšky koláčov a ďalších sladkostí sa často veľmi zle odstraňujú a k tomu ešte hrozí, že sa pri čistení poškodí povrch plechu. V takom prípade použite už spomenutú zmes sódy a peroxidu (štvrť šálky sódy + štipka peroxidu), ktorú zmiešate do konzistencie pasty. Naneste na povrch plechu, nechajte odstáť aspoň 2 hodinky a opláchnite. Garantovaná účinnosť.
8. Soľ
Kocky cukru som už spomínal, na podobnom princípe bude fungovať aj soľ. Ide o štruktúru látky. Nasypte teda pár lyžíc soli na pripálený spodok a poriadne vydrhnite (najlepšie to ide napríklad pri spálenej liatinovej panvici).
V prípade, že sa chcete spoľahnúť na chemické vlastnosti soli, tak tu je potrebná trpezlivosť. Klasický pripálený hrniec vyčistíte aj tak, že doň nasypete väčšie množstvo soli a zalejete vriacou vodou. A necháte odstáť tak 12 hodín. Následne už len klasicky vyčistíte, pôjde to dole lepšie.
9. Kokakola
Môžete vyskúšať aj kolový nápoj niektorej zo svetoznámych značiek. Ten totiž obsahuje aj kyselinu fosforečnú, ktorá je súčasťou niektorých spotrebných čistiacich prostriedkov. Stačí ju naliať na povrch a počkať, kým sa pripálené zvyšky nezačnú uvoľňovať. Zoškrabeme zvyšky drevenou vareškou a normálne umyjeme.
10. Čierny čaj
Niekoľko hodín si musíte na čistý hrniec počkať, keď použijete čierny čaj, ktorý uvaríte v “postihnutom” hrnci a necháte odstáť. Na pitie nebude, ale hrniec vyčistiť pomôže. Ja mám vyskúšané klasické nálevové vrecúška. Na odmastenie panvice sú naozaj perfektné. Pretrite nimi mastný povrch a uvidíte ako sa tuk normálne že vsaje do sáčku. Ja som na to používal starý pigi čaj, ktorý už nikto nechcel piť.
11. Prací prášok
Domácnosť poskytuje dostatok možností ako si pomôcť pri rôznych problémoch. Niektoré sú až bizarné, niektoré menej. K tým prvým radím aj použitie klasického pracieho prášku na odstránenie pripáleniny v hrnci. Ale proti gustu… Podľa niektorých gazdiniek stačí vsypať 2 čajové lyžičky prášku do vriacej vody a povariť. Pripálené zvyšky potom jednoducho odlúpnete. Ja len pridávam radu: nezabudnite prosím vás potom dobre vymyť hrniec a vydrhnúť ho klasickým čistiacim prostriedkom.
TIP na záver: Ako dostať preč pripáleninu z vonkajšej strany hrnca
Priblížil som vám 10 tipov a trikov ako zvládnuť pripálený hrniec/panvicu/plech zvnútra. Ako však na pripálenú mastnotu zvonku? Prezradím vám jednoduchý spôsob. Hrniec vyvaríte vo väčšom hrnci so sódou bikarbónou.
Ako teda konkrétne vyčistiť takýto pripálený hrniec? Ponorte menší hrniec do vody a priveďte do varu. Následne pridajte celé balenie jedlej sódy a na miernom ohni nechajte povariť aspoň 15 minút (môžete aj dlhšie, keď je povrch znečistený extrémne). Už počas varenia zbadáte ako sa mastnota začína oddeľovať od povrchu hrnca. Po odstavení opatrne nádobu vyberte a opláchnite v studenej vode aby ochladla. Vezmite hubku na riad a na drsnejšiu stranu nasypte sódu a ešte hrniec poriadne vydrhnite. O chvíľku bude hrniec ako nový. Umyte ho saponátom, opláchnite a môžete sa s ním ísť pochváliť 🙂
Článok je zaradený do kategórie: Hrnce, Panvice, Pekáče, Praktické rady a triky
Mohlo by vás zaujímať
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
- Otestovali sme kvalitné sady hrncov - najlepšie obstáli WMF, Zwilling a Tescoma
- Pekáče, panvice a hrnce Delimano Green Planet (recenzia) - riady značky Delimano priateľské k životnému prostrediu - ako sa osvedčili v kuchyni?
- Aké sú pekáče, panvice, hrnce Delimano FiveStar Legend? Naše hodnotenie
- Pekáče, panvice, hrnce značky Delimano Stone Legend (recenzia) - sú skutočne kvalitné?
Dobrý deň . Som rada ,že som natrafila na túto stránku. Veľmi mi pomohla. Mala som veľmi pripálený hrniec. Vyskúšala som všetko čo poznám ocot, sóda bikarbóna, citrón. Rôzne kombinácie ,ale žiaľ nič nepomohlo.
Až napokon obyčajná kocka cukru hrniec vyčistila. Keby to sama nevyskúšam tak by som tomu ani neverila. Ďakujem za super nápad. S pozdravom Lucy
Ďakujeme za pozitívny komentár
Chybuje klasifikácia riadu podľa materiálu z ktorého je vyrobenýy. Mňa zaujíma ako vyčistiť a vrátiť bielobu smaltového riadu!!!!
Dobrý deň,
na stránke máme aj spotrebiteľský test hrncov, tu https://dodomacnosti.sk/sady-hrncov/#important si môžete v tabuľke zoradiť hrnce aj podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené.