Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny

Erik Havlík Téma
4. mája 2024 0

Čajot, alias sladkojam jedlý, či z angl. chayote, je exotická tropická rastlina, ktorá pochádza zo Strednej Ameriky. A keďže patrí do rodiny tekvicovitých, podobne ako uhorky či cukety, radí sa medzi zeleninu. U nás naň občas natrafíte v supermarkete, dá sa tiež zohnať na internete vo vybraných eshopoch. Čajot si môžete vypestovať aj doma – len v našich podmienkach to bude musieť byť v skleníku. Ako sa dá využiť v kuchyni? Na záver článku tu pre vás máme aj pár jednoduchých receptov.

Čo je Čajot – základná charakteristika

Čajot (sladkojam jedlý, Sechium edule) je rastlina z čeľade tekvicovité, kam patrí tekvica, patizón, cuketa, melón, uhorka a ďalšie známe plodiny. Pôvod hľadajte v Strednej Amerike a Mexiku, dnes sa pestuje aj v južnej Európe či USA, len pre zaujímavosť dodám, že najväčším producentom je Kostarika.

Čajot je inak trvalá popínavá rastlina, ktorá môže vytvoriť dlhé stonky až do dĺžky 12 metrov. Listy sú veľké, srdcovitého tvaru, a rastlina produkuje bielo-zelené kvety, ktoré sú jednopohlavné, pričom samčie a samičie kvety rastú na rovnakej rastline. Plod je hruškovitého tvaru, má mierne zelenú farbu a „vrásčitú textúru“. Vo vnútri plodu sa nachádza jedno veľké semeno (narozdiel od tekvice či uhorky), ktoré je mimochodom tiež jedlé.

Čajot (chayote) rastlina - plody a pestovanie

 

Niekoľko zaujímavostí o čajote

Čajot je známy svojou univerzálnosťou a nutričnými vlastnosťami, no táto exotická zelenina ukrýva viac zaujímavostí, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Tak napríklad, vedeli ste, že čajot má hlboké korene ešte v predkolumbovskej Amerike, kde bol kultivovaný ako jedna z hlavných zeleninových plodín?

Čajot má v niektorých krajinách latinskej Ameriky doteraz výsadné postavenie. V niektorých kultúrach sa tak čajot používa nielen v kuchyni, ale aj v umení a remeslách. Napríklad v Mexiku ale aj inde sú plody často vyrezávané a používané ako dekoratívne predmety počas festivalov a osláv. V Kostarike sa dokonca považuje za symbol národného „kulinárskeho“ dedičstva – (napríklad Olla de Carne).

Olla de Carne - Tradičný kostarický recept. kuracia polievka a chayote, kukurica, mrkva

Olla de Carne – tradičné kostarické jedlo s čajot

 

Nutričná hodnota čajotu a jeho využitie mimo kuchyne

Čajot je bohatý na vitamín C, B vitamíny a esenciálne minerály, ako sú draslík a mangán. Je tiež nízkokalorický, čo ho robí ideálnou súčasťou diétneho jedálnička. V tradičnej medicíne sa používa na zmiernenie vysokého krvného tlaku a na podporu zdravia obličiek. Niektoré štúdie naznačujú, že má protizápalové účinky, čo by mohlo pomôcť pri liečbe rôznych ochorení ako je napríklad artritída.

Čajot sa dá použiť nielen ako zelenina. V niektorých krajinách sa jeho zrelé plody používajú na prípravu dezertov a sladkostí, čo ukazuje na jeho neobyčajnú flexibilitu v kuchyni.

 

Kde sa dá kúpiť a pár rád k tomu

Ako som už spomínal vyššie, na čajot natrafíte najskôr v supermarkete a v špecializovanom obchode s ovocím a zeleninou (aj na internete). Pokiaľ ho budete vyberať na predajni, tak ako prvé sa zamerajte na jeho farbu – plod by mal byť svetlo zelený. Mal by byť pevný, bez klíčkov a hnedastých škvŕn. Ak by ste si mali vybrať, tak kúpte čajot „normálnej“ veľkosti – čím väčší plod, tým viac stráca z chute (niežeby jej mal všeobecne nejako extra veľa).

 

Čo všetko z neho využijete a ako

V kuchyni sa vlastne môžu použiť všetky časti tejto rastliny. Využitie plodov v kuchyni je mimoriadne variabilné a dajú sa použiť na prípravu šalátov, dusených jedál, zapiecť ich alebo ich konzumovať surové. Dužina plodu má jemnú chuť (až mdlú by som povedal), takže táto zelenina je ideálna na absorpciu chutí z iných ingrediencií. Listy a mladé výhonky rastliny možno pripraviť podobne ako špenát. A ako som už spomínal, semená čajotu sú jedlé takisto, väčšinou sa pražia.

 

Dá sa čajot pestovať aj u nás?

Dá, ale v našich klimatických podmienkach to musí byť skleník alebo inak chránený priestor.

  • Teplota: Čajot ako trvalka potrebuje teplé prostredie po celý rok a nie je mrazuvzdorný. Optimálna teplota pre jeho rast je okolo 25 °C.
  • Pôda a nároky na vodu: Preferuje bohatú, dobre odvodnenú pôdu s pH medzi 6.0 a 6.8. Zavlažovanie by malo byť pravidelné. Ale pozor, rastlina neznáša premočenú pôdu.
  • Výsadba a pestovanie: Rastlinu je možné množiť semienkami alebo výhonkami. Sadí sa na jar po posledných mrazoch. Nezabudnite jej takisto poskytnúť dostatočnú oporu na lezenie.
  • Starostlivosť: Počas vegetačného obdobia je potrebné pravidelne odstraňovať burinu a kontrolovať prítomnosť škodcov.
  • Zber a skladovanie: Plody sa zbierajú, keď sú zrelé, ale ešte pevné. Skladujú sa pri nízkych teplotách a vysokej vlhkosti na zachovanie ich čerstvosti.

 

TIP: „Čajot“ recepty

Zapekaný čajot s parmezánom

Za mňa čajot recept číslo 1., ja osobne na tento spôsob milujem aj cukinu. Plody čajotu rozrežte na polovicu a vydlabte stred. Nalejte na ne olivový olej a posypte soľou a korením. Napokon ich naplňte zmesou strúhaného syra (parmezán), cesnakom a bylinkami. Pečte v rúre pri 200°C približne 20 minút.

Čajotový šalát

Nastrúhajte surový čajot, pridajte nastrúhanú mrkvu a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zálievku pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešajte.

Polievka z čajotu

Opečte nakrájaný čajot s cibuľou, pridajte zeleninový vývar a nechajte povariť. Potom polievku rozmixujte do hladka a ochutnajte soľou a korením. Podávajte s kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.

Čajot recept: zapekaný čajot s parmezánom

 

💡 TIP DoDomácnosti: Exotické ovocie a zelenina na našom webe

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.