Hurmikaki, plody tomelu, mnohí poznajú len ako ovocie z dovozu zo supermarketu a pritom niektoré druhy a odrody sa dajú pestovať aj u nás. Exotická atmosféra vo vlastnej záhrade, alebo na balkóne je vždy vítaná a s hurmikaki získate aj pridanú hodnotu, pretože toto ovocie má lahodnú chuť, je zdravé a výživné. Hoci obsahuje o niečo viac cukru ako jablká alebo bobuľoviny, vysoký obsah vlákniny je veľmi zdravý pre črevá. Strom je nenáročný na údržbu a každú jeseň produkuje bohatú úrodu tohto nezvyčajného ovocia. Pestovanie hurmikaki je zábavným záhradkárskym projektom. Čítajte ďalej a dozviete sa ako pestovať tieto úžasné ovocné stromy vo vašej záhrade.
Hurmikaki môžete pestovať aj v kvetináči
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Hurmikaki v kocke
Hurmikaki (Diospyros kaki) patrí do rodu ebenovitých stromov (Diospyros) a teda do čeľade ebenovité (Ebenaceae). Rodové meno Diospyros znamená božské ovocie alebo jedlo bohov. Je známe aj ako tomel, datľová slivka, čínska slivka, božia slivka, medové jablko.
Tomel sa v Číne pestuje už viac ako 2000 rokov, čo z neho robí jednu z najstarších kultúrnych rastlín na svete. Keďže má veľmi mäkkú dužinu a preto je transportovateľný len v obmedzenej miere, prvé kaki boli vysadené v južnej Európe až v 18. storočí. Dnes sú hlavné oblasti pestovania hurmikaki stále v Číne, ale aj v Španielsku, Taliansku a Izraeli.
Tomel môže v teplom podnebí dorásť až do výšky 8 m. Z diaľky vyzerá ako jabloň, za čo môže zaoblená koruna a podobne tvarované listy. Tie sú však o niečo väčšie ako u jablone: majú hladší, lesklý povrch. Na jeseň sa sfarbujú do žlta až oranžovočervena.
Kôra tomelu je hladká a červenohnedá. Samičie kvety majú štyri veľké zelené kališné lístky, ktoré je stále vidieť aj na zrelom ovocí. Divoké formy tomelu sa vyskytujú ako obojpohlavné (jednodomé) aj jednopohlavné (dvojdomé) stromy.
Plody stromu kaki s hladkou šupkou môžu vážiť až 500 g. Vyzerajú ako veľké paradajky, ale majú trochu svetlejšiu farbu.
Odrody hurmikaki
Ako ovocie chutí, aké má vlastnosti a čo je potrebné vziať do úvahy pri výsadbe v záhrade, závisí vo veľkej miere od odrody, ktorú si vyberiete.
Tomel americký vs. tomel japonský – porovnanie
V zásade rozlišujeme tomel americký, alebo viržinský (Diospyros virginiana; Persimmons) a japonský tomel (Disopyros kaki).
- Tomel americký je absolútne zimeodolný a tvorí väčšie stromy. Jeho plody zostávajú pomerne malé a dajú sa jesť len veľmi mäkké.
- Tomel japonský rastie ako menší strom a vytvára podstatne väčšie a aj sladšie dezertné plody. Ovocie, ktoré sa predáva v supermarketoch, patrí tomuto druhu a dováža sa z južnej Európy a Izraela, kde sú najdôležitejšie pestovateľské oblasti.
Hurmikaki vykazuje veľmi odlišné vlastnosti, pokiaľ ide o chuť a štruktúru. Napríklad existujú odrody japonského tomelu, ktoré strácajú horkosť, až keď sú veľmi mäkké. Ide o takzvané mäkké kaki.
Na druhej strane, chrumkavé kaki si môžete vychutnať pevné bez toho, aby bolo horké.
Vplyv oplodnenia na vlastnosti kaki
Oplodnenie alebo tvorba semien má tiež vplyv na rôzne druhy tomelu z hľadiska konzistencie, chuti a farby. Existujú odrody chrumkavých kaki, ktoré sú vždy sladké, bez ohľadu na opelenie, a chrumkavé si ich môžete vychutnať kedykoľvek. Existujú aj iné japonské tomel, ktoré sa chrumkavé konzumujú iba vtedy, keď sú oplodnené a majú vytvorené semená. Patrí sem napríklad odroda Cioccolatino.
Potom existujú odrody mäkkých kaki, ktoré zostávajú stabilné a nezmenené bez ohľadu na opelenie. Sem patrí napríklad odroda Aroma. Iné mäkké odrody zas reagujú na oplodnenie a tvorbu semien tým, že okolo semien sa vytvorí hnedočervená farba dužiny.
Výsadba
Aby sa hurmikaki darilo a poskytlo vám bohatú úrodu, je potrebné zvážiť a urobiť vhodné prípravné kroky.
Vyberte stanovište
Kaki potrebuje plné slnko, aby dozreli jeho plody. Preto je ideálna vinohradnícka klíma, ale vhodné sú aj chránené dvory alebo južné steny domov alebo múry. Len slnečné miesto však nestačí. Dôležitá je aj priepustná a humózna pôda. Tomel neznáša premokrenie.
Dôležitá je vzájomná vzdialenosť
Tomel americký vysádzajte vo vzdialenosti 5 metrov od seba. Pre japonský odporúčame vzdialenosť výsadby asi 3 metre. Hurmikaki sú tiež veľmi atraktívne ako jednotlivé stromy – solitéry.
Čas výsadby
Hurmikaki dostanete v kvetináčoch a sú kedykoľvek pripravené na výsadbu. Odporúčame však sadiť na jar, aby mala rastlina počas celej sezóny dostatok času na zakorenenie.
Postup výsadby
Keď nájdete správne miesto, je čas na výsadbu. Vykopte výsadbovú jamu pre sadenice. Mala by byť dvakrát tak široká a hlboká ako koreňový bal. V menej priepustných pôdach môžete teraz naniesť vrstvu hrubého štrku alebo keramzitu ako drenáž. Okrem toho sa hurmikaki vždy teší z čerstvého kompostu. Doplňte zeminou z výkopu, neutláčajte príliš silno a dobre zalejte.
Pri výsadbe budete potrebovať náradie
Hurmikaki v kvetináči? Prečo nie!
Tomel sa vynikajúco cíti aj v kvetináči. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú trvalé pestovanie v nádobách a odôvodňujú to nízkou mrazuvzdornosťou kaki. Kaki tam navyše až tak nenarastie. Iní záhradkári zas využívajú pestovanie v kvetináčoch ako škôlku. Akonáhle je mladá rastlina dostatočne vyvinutá, môže byť vysadená na konečné miesto v záhrade.
Opeľovače kaki
Ak zasadíte tomel, nepotrebujete ďalší opeľovač, pretože odrody tomelu vysádzané v našom regióne sú partenokarpické. To znamená, že samičie kvety prinášajú plody aj bez oplodnenia. Jadro je potom bez semien. Jednodomé odrody môžu byť opeľované hmyzom.
Starostlivosť, prerezávanie a zimovanie
Ak je hurmikaki správne vysadené, je veľmi nenáročné na starostlivosť.
Polievanie
V lete má hurmikaki vysoké nároky na vodu, aj keď zvládne krátkodobé sucho. Polievajte preto pravidelne, no vyhnite sa premokreniu.
Hnojenie
Kaki reaguje veľmi citlivo, ak je príliš silno hnojené. Výsledkom je nadmerný rast s klesajúcimi výnosmi. Niekedy sa objaví aj upozornenie na klesajúcu mrazuvzdornosť. Najlepšie je prihnojiť na jar čerstvým záhradným kompostom. Kompost jednoducho rozložte okolo kmeňa stromu. To je úplne postačujúce.
Prerezávanie
Tomel v záhrade takmer netreba strihať. V prípade potreby odstráňte ovisnuté bočné výhonky alebo bočné výhonky, ktoré zasahujú do koruny. Na starších stromoch zrežte v marci konáre opotrebované váhou plodov, na 15 – 20 cm pahýle. Z týchto pahýľov potom vznikajú nové, stabilné hlavné vetvy. Ak dôsledne aplikujete tento rez, známy ako striedanie plodov, koruna zostane kompaktnejšia a úroda stabilne vysoká. Veľmi obľúbené je aj formovanie koruny stromu do tvaru pyramídy. Za týmto účelom podporte rozvoj centrálneho výhonku a redukujte na niekoľko silných bočných výhonkov. Postupom času kaki čoraz viac pripomína jabloň.
Prezimovanie
Tomel americký a jeho hybridy sú absolútne mrazuvzdorné a znesú teploty až okolo -24 °C. Nepotrebujú preto žiadnu dodatočnú zimnú ochranu.
Tomel japonský je tiež odolnejší, než sa všeobecne predpokladá. Naše zimy prežívajú veľmi dobre staršie exempláre s hrubým kmeňom. Dobre si poradia aj s občasnými nočnými mrazmi. Na Slovensku však máme regióny s veľmi odlišnými mikroklímami. Všade tam, kde možno očakávať dlhé obdobia mrazov, by ste mali pre istotu zabaliť kmeň a výhonky tomelu na prvé 3 zimy do izolačného materiálu. Vhodný materiál ako bublinková fólia alebo rúno je k dispozícii v záhradných centrách. Ak si chcete byť úplne istí , môžete kmeň vybieliť vápenným náterom. Tým sa znižuje výskyt obávaných mrazových trhlín.
Čo s hurmikaki v kvetináči? Kaki ako kontajnerová rastlina by mala rozhodne prezimovať v chladnej garáži a von sa sťahovať až po pominutí nebezpečenstva mrazov.
Rozmnožovanie
Ak si chcete hurmikaki rozmnožiť sami, môžete tak urobiť semenami. Plody kúpené v supermarkete však nie sú vhodné na rozmnožovanie. Ak ešte nemáte tomel a chceli by ste si ho vypestovať zo semien, objednajte si semená u špecializovaných predajcov. Semená zo samozberu sa musia pred výsevom najskôr stratifikovať, t.j. odstráni sa zábrana klíčenia. Za týmto účelom sa vyčistené semená umiestnia do vrecka s vlhkým pieskom na tri mesiace do chladničky.
Potom sú semená pripravené na výsadbu. Pripravte si na to nádobu so zeminou. Semená umiestnite na substrát a len mierne zakryte zeminou a navlhčite. Ak chcete vytvoriť dobrú klímu na klíčenie, zakryte kvetináč plastovou fóliou alebo ho umiestnite do domáceho mini skleníka. Na svetlom a teplom mieste pri teplote 20 až 22 stupňov by semená mali vyklíčiť do dvoch až štyroch týždňov. Samozrejme, musia sa pravidelne vlhčiť. Na to je najlepšia fľaša s rozprašovačom. Po vytvorení prvých listov na sadeniciach ich možno oddeliť a presadiť do väčších kvetináčov. Môže trvať desať až dvanásť rokov, kým hurmikaki, ktoré ste vypestovali, po prvý raz prinesie ovocie.
Semená niektorých druhov trvaliek potrebujú prejsť obdobím chladu (cca 60 – 90 dní), ktorý pokračuje následným zvýšením teploty. Ide o simuláciu vonkajších podmienok. Semená rastlín, ktoré sa samovoľne vysemenia z materskej rastliny, padnú na jeseň do pôdy, medzi kamene, kde časť prezimuje, premrzne a následne na jar vyklíči. Takéto nové rastlinky sú oveľa silnejšie než tie z priamych výsevov pestovaných v bytových podmienkach. Semená môžete stratifikovať na chladných miestach vo vlhkom piesku. (napríklad v pivnici). Stratifikujte cca 60 – 90 dní. Existuje aj takzvaná suchá stratifikácia – v chladničke – bez piesku. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob, semienka zabaľte do papierovej utierky a dajte na spodnú úroveň chladničky. Po uplynutí 2 a viac mesiacov semená vysejte a teplotu zvýšte.
Choroby a škodcovia
Nie sú známe žiadne choroby alebo škodcovia, ktorí spôsobujú vážne poškodenie hurmikaki. V suchom a teplom lete môže dôjsť k napadnutiu voškami; tomel vysadený v kvetináčoch môže byť napadnutý roztočmi a červcami. Tu môžu pomôcť chemické prípravky zo špecializovaných predajní alebo liečebné metódy z biozáhrad – napríklad osvedčený neemový olej.
Neemový olej je prírodný, organický insekticíd, fungicíd a miticíd. Olej pochádza zo semien stromu Neem (Azadirachta indica), ktorý rastie v trópoch a subtrópoch Indie. Funguje tak, že narúša hormonálny systém škodcov. Trvá dlhšie kým začne pôsobiť, ale je účinný.
TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"
Zber, skladovanie a dozrievanie hurmikaki
Najneskôr na jeseň – keď je strom plný plodov – si najmä nováčikovia kladú otázku, ako funguje zber. Ako zistíte, že tomel je zrelý? Dá sa potom hneď zjesť? Ako a kedy sa zbiera? A predovšetkým: dá sa skladovať tak, aby sme ho konzumovali až neskôr?
Na tieto a ďalšie otázky sa pokúsime odpovedať nižšie.
Kedy je hurmikaki zrelé – zrelé na zber vs. zrelé na ochutnanie
Zrelosť na zber neznamená automaticky zrelosť na konzumáciu. Časový okamih, kedy je ovocie pripravené na zber sa dá určiť pomerne jasne: listy tomelu zožltnú a opadnú zo stromu. Malo by to tak byť od septembra. Ale potom má väčšina ovocia ešte ďaleko od zrelosti na konzumáciu. Ak zahryznete do kaki, zažijete trpký zázrak. Je stále príliš tvrdé a zanecháva na jazyku „chlpatý“ pocit. Zodpovedné sú stále hojne prítomné triesloviny. Navyše chýba príjemná hruškovo/marhuľová aróma alebo ju prekrývajú triesloviny. Tu je potrebné následné zrenie. Chrumkavé tomel japonského typu však môžete konzumovať ihneď po zbere.
Zber
Počkajte, kým hurmikaki zhodí listy. V každom prípade všetky druhy kaki zbierate až vtedy, keď plody dosiahnu krásnu, sýtu a konzistentnú žltú farbu. Ak dostanete nápad nechať dozrieť tomel americký a mäkký japonský tomel priamo na strome: stonka plodu zrelého tomelu sa rýchlo vytrhne z dužiny a uvoľní cestu hnilobným baktériám a plesniam. Tomuto sa treba vyhnúť.
A ešte niečo hovorí proti tejto forme oneskoreného zberu: vďaka vysokému obsahu cukru je tomel v tomto stave pre vtáky príliš atraktívny. Vo všeobecnosti teda zbierajte tomel, keď je pekne vyfarbený – najneskôr však vtedy, keď zistíte prvé škody spôsobené požieraním plodov vtákmi.
Skladovanie
Keďže neviete ihneď použiť všetky plody, vyvstáva otázka optimálneho spôsobu skladovania. Najlepším možným skladovacím priestorom pre hurmikaki je stále suchá, chladná pivnica alebo úložný priestor s malým kolísaním teploty. Kaki sa najlepšie cíti v debničkách na ovocie alebo špeciálnych drevených poličkách na ovocie. Osvedčilo sa vypolstrovanie dna škatule drevitou vlnou. Kaki držte ďalej od skladovaných jabĺk. Za týchto podmienok vydrží niekoľko týždňov až mesiacov.
Ako nechať dozrieť hurmikaki
Kaki bez problémov dozrie v interiéri. Ovocná misa na teplom mieste je na to najvhodnejšia. Pridajte ovocie ako jablká a banány. Tie uvoľňujú plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie kaki. Je to ešte rýchlejšie, ak kaki a jablko vložíte do plastového vrecka a vzduchotesne uzavriete. Mäkké kaki by ste mali jesť len vtedy, keď je mäkšie ako mäkké. Najlepšie chutí, keď sa takmer rozpadá a často má veľmi oranžovú farbu. Aj chrumkavé kaki nechajte pár dní dozrievať. To mu dáva širšiu, sladšiu arómu, niekedy pripomínajúcu vanilku, a dodatočnú šťavnatosť.
Americké hurmikaki má v tomto smere veľkú nevýhodu: aj keď je mäkké, často zanecháva horkú, chlpatú pachuť. Dozrievanie má malý účinok. Malý tip: skúste kaki zozbierať po mrazoch alebo plody na krátky čas zamrazte.
Výživová hodnota a využitie hurmikaki
Keď je ovocie úplne zrelé na konzumáciu, je šťavnaté a sladké a chutí po marhuliach a hruškách. Za zmienku stojí vysoký obsah vitamínu B, ktorý podporuje telo v metabolických procesoch a prispieva k tvorbe červených krviniek, dostatok betakaroténu (sa v tele premení na provitamín A) a vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Denná potreba provitamínu A je pokrytá už jedným kaki. Ovocie kaki obsahuje 8 mikrogramov kyseliny listovej na 100 g. Keďže kyselina listová podporuje rastové procesy v tele, tehotným ženám sa často odporúča užívať kyselinu listovú. Ovocie kaki sa však nepovažuje za dodávateľa tejto kyseliny. Ak hľadáte druh ovocia s vysokým obsahom kyseliny listovej, lepšou voľbou by boli jahody.
V kuchyni funguje hurmikaki najlepšie v dezertoch a džemoch. Dá sa z neho nich pripraviť aj smoothie.
Ak sa nebránite pestovaniu menej tradičných rastlín vo vašej záhrade, určite nevynechajte náš článok venovaný pestovaniu nutričnej bomby a úradujúcej superpotraviny – goji.
Zdroje informácií:
- gardeningknowhow.com
- https://harvesttotable.com/how-to-plant-grow-prune-and-harvest-persimmons/
- https://www.thespruce.com/how-to-grow-persimmon-trees-4802642
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu, Záhrada
Mohlo by vás zaujímať
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj
- Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči - starostlivosť, choroby