Mesačné jahody – ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody

Erik Havlík Téma
27. augusta 2024 0

Mesačné jahody kedysi nechýbali v žiadnej ovocnej záhrade. Toto malé drobné ovocie sa podobá lesným jahodám nielen veľkosťou a tvarom, ale aj svojou chuťou a arómou. Úrodu poskytujú celý rok a vôbec nie sú náročné na pestovanie. Chcete mať aj vy na záhradke záhon s týmito chutnými jahôdkami? Prečítajte si ako na to.

Mesačné jahody pár slov na úvod

Mesačné jahody (Fragaria vesca var. semperflorens) sú trváce rastliny, ktoré patria do rodu Fragaria a čeľade ružovitých (Rosaceae). Tieto jahody (známe sú tiež pod názvom alpské či alpínske jahody) sa vyznačujú tým, že kvitnú a plodia od neskorej jari až do prvých mrazov, teda prakticky počas celého vegetačného obdobia.

Mesačné jahody sú kompaktné a nízke rastliny, ktoré dorastajú do výšky približne 15-20 cm. Vytvárajú hustý trs listov a majú krátke výbežky (stolony) – na rozdiel od bežných záhradných jahôd, ktoré majú dlhé poplazy. Taktiež treba rátať s tým, že plody mesačných jahôd sú menšie ako bežné jahody, ale majú intenzívnejšiu arómu a chuť. Sú sladké a voňavé, a celkom verne pripomínajú lesné jahody (Fragaria vesca).

 

Pestujeme mesačné jahody

Mesačné jahody nemajú veľké nároky na pestovanie a dobre sa im darí na slnečných miestach (prípadne ešte v polotieni s priepustnou, humóznou pôdou. Sú celkom odolné voči chladu, v tých najchladnejších oblastiach u nás ich však bude potrebné počas zimy zakryť. Okrem klasických záhonov ich pokojne môžete pestovať aj v nádobách na balkónoch či terasách. Veľmi zaujímavo budú pôsobiť aj na takej ozdobnej skalke.

Ako na ich výsadbu

Ak by ste čakali, že sa dostanete k nejakým sadeniciam podobne ako je to pri záhradných jahodách, tak vás nepotešíme. Mesačné jahody si v obchode viete zadovážiť iba ako semená. Výhodou je, že si nové osivo potom dopestovať aj sami. V takom prípade sa dozreté plody nechajú uschnúť. Semená, pri jahodách sú to nažky, sa potom veľmi ľahko oddelia. Semená vysejete do pripravenej pôdy (kvalitná kompostová zemina odľahčená pieskom či perlitom) v plytkej debničke a zasypete iba tenučkou vrstvou zeminy. Klíčiť začnú zvyčajne do 2-3 týždňov. Po vytvorení 2-3 pravých lístkov rastlinky rozsaďte do pareniska, prípadne väčších kvetináčov.

Vysieva sa v dvoch termínoch. Buď skoro na jar (koniec februára, marec) niekde vo vykurovaných priestoroch – semená na vyklíčenie potrebujú 18 až 20 °C. Alebo na jeseň ešte do príchodu zimy, na jar po prezimovaní môžete priesady jahôd vysadiť do záhrady.

Zber a využitie mesačných jahôd

Prvé plody po vysiatí v skorú jar čakajte cca na sklonku leta. Jesenný výsev zase dokáže zarodiť už v priebehu mája. Mesačné jahody rodia skoro bez prestávky takmer celé vegetačné obdobie až do príchodu prvých mrazov. Úplne dozreté plody majú tmavočervenú farbu. Na jednom stanovišti sa odporúčajú pestovať 3-5 rokov.

TIP: jahody zbierajte ideálne navečer a keď je sucho. Oberajte ich rovno so stopkou. Takto jednoducho zabránite tomu, aby ste ich pri zbere nepopučili a nepoškodili.

Mesačné jahody sú najlepšie na priamy konzum. Len tak si ich doprajte z hrste, výborné na šľahačku, do bowle… Na zaváranie sa veľmi nehodia, pretože po tepelnom spracovaní strácajú farbu a nažky zahorknú.

 

Aké sú najlepšie odrody

U nás sa prakticky stretnete len s jedinou odrodou mesačných jahôd a tou je „Rujana“. V minulosti ste mohli v záhradkách naďabiť aj na kultivar Baron Solemacher (a inak ako pozerám, tak jej semienka sa už opäť dajú kúpiť aj u nás). V porovnaní s Rujanou má o čosi väčšie plody s menej výraznými nažkami, inak sú rovnako aromatické a sladké a plodia od jari až do jesene.

Mesačné jahody Rujana

Starú nemeckú odrodu Rujana vyšľachtili už v roku 1910. Svoje meno inak nesie po najväčšom nemeckom ostrove Rujana v Baltickom mori, ktorý je známy svojou bohatou históriou a slovanským osídlením (kmeň Rujanov). Plody tejto odrody majú žiarivo červenú farbu s viditeľnými žltými nažkami. Drobné jahody kužeľovitého tvaru sú veľmi aromatické, šťavnaté a sladké.

 

💡 TIP DoDomácnosti: Drobné ovocie na našom webe

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.