Zavárané hrušky potešia v komore každého maškrtníka. Ovocie, ktoré je je pre mnohých lepšie a chutnejšie v zaváranom stave ako čerstvé. Pri ich zaváraní sa veľmi nezdržíte, stačí pár správnych ingrediencií na zvýraznenie chutí (citrón, klinčeky, alebo aj brusnice) a hlavne pevné plody, nech vám práca ide pekne od ruky. Inšpirujte sa našimi receptami, určite si medzi nimi vyberiete ten svoj.
Hrušky – skvelé sladké ovocie z jesenného sadu
Hrušky (Pyrus) sú ovocie, ktoré sa pestuje už tisíce rokov a prvé zmienky o ňom nachádzame už pri starých Grékoch či Rimanoch. Pôvod stromu hľadajte v oblasti strednej a východnej Európy a Ázie (Zakaukazsko a Malá Ázia). Hrušky sú známe svojou šťavnatou a sladkou chuťou. Majú fľaškovitý tvar a jemnú štruktúru dužiny, ktorá je v zrelom stave veľmi šťavnatá a sladká. Hrušky sú bohaté na vitamíny C a K, vlákninu, draslík, antioxidanty a obsahujú minimum tukov. Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny sú prospešné pre trávenie a podporujú zdravie srdca.
Recept na zavárané hrušky
Základný recept na zavárané hrušky je úplne triviálny. Podobne ako pri každom zaváraní aj v tomto prípade potrebujete mať „na stole“ hlavne čisté a prebrané ovocie. No a samozrejme všetky potrebné náležitosti na zaváranie. To znamená fľaše, viečka a zavárací hrniec. Toto je základný recept na zavárané hrušky:
Čo potrebujeme
- 1 kg tvrdších hrušiek
- 250 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup
- Hrušky ošúpte, rozrežte na polovice alebo štvrtiny a odstráňte jadierka.
- V hrnci pripravte sirup z vody, cukru a citrónovej šťavy. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Hrušky krátko povarte v sirupe (asi 5 minút).
- Zmes vložte do sterilizovaných zaváracích pohárov, zalejte sirupom a poháre dobre uzavrite.
- Sterilizujte v horúcej vode pri teplote 85°C asi na 15-20 minút.
- Nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom mieste.
Zavárané hrušky s klinčekmi, citrónom, medom či vínom, alebo aj bez cukru
Zavárané hrušky s citrónom
- Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, šťava z 2 citrónov.
- Postup: Pridajte do cukrového sirupu viac citrónovej šťavy (z 2 citrónov) a zopakujte vyššie uvedený postup. Citrón dodá hruškám sviežu kyslosť a zabráni hnednutiu.
Vianočné zavárané hrušky s klinčekmi
- Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, 5-6 klinčekov.
- Postup: Do sirupu pridajte klinčeky a varte s hruškami. Klinčeky dodajú hruškám teplý aromatický vianočný podtón. Sterilizujte ako pri základnom recepte.
Špeciálny recept na zavárané hrušky bez cukru
- Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžička vanilkového extraktu.
- Postup: Hrušky zavárajte v čistom vodnom roztoku s pridaním citrónovej šťavy a vanilky. Cukor sa vynecháva, čo je vhodné pre ľudí, ktorí chcú menej sladké zaváraniny.
Zavárané hrušky s brusnicami
- Ingrediencie: 500 g hrušiek, 500 g brusníc, 400 g cukru, 500 ml vody, citrónová šťava.
- Postup: Hrušky krátko povarte v sirupe, pridajte brusnice, varte ďalších 5 minút, zavárajte a sterilizujte 15-20 minút.
S vanilkou a škoricou
- Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, vanilkový lusk, škoricová tyčinka.
- Postup: Pridajte do sirupu vanilku a škoricu, povarte hrušky 5-10 minút, zavárajte a sterilizujte 15 minút.
Na čo všetko použiť zavárané hrušky
Zavárané hrušky si doprajte aj samostatne – vychladené ako dezert v každom ročnom období. Hodia sa na dezerty a do koláčov, vyrobiť si z nich môžete skvelé omáčky k mäsu, a pokojne s nimi môžete rátať aj na raňajky…
- dezerty: zavárané hrušky sú výborné do koláčov, tort, crumble, alebo aj ako príloha k palacinkám a zmrzline
- plnky do koláčov: perfektné budú aj ako sladká náplň do koláčov alebo taštičiek
- raňajky: zavárané hrušky si pridajte jogurtu, ovsených vločiek alebo müsli
- omáčky a kompóty: použite ich na prípravu sladkých omáčok alebo ako „kompótovú“ prílohu k pečenému mäsu, najmä k bravčovine
- Zavárané čučoriedky – najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Ako zavárať jahody klasicky v hrnci, alebo v rúre + recept na nálev
- Zavárame slivky aj v rúre či umývačke + recept na slivkový kompót
- Zavárané brusnice – najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Zavárame čerešne a višne – najlepšie recepty na kompóty
- Zaváranie broskýň – všetko čo potrebujete vedieť
- Ako zavárať / sterilizovať marhule v hrnci aj v rúre + kompót, sirup, džem
- Zaváranie uhoriek v hrnci, rúre aj umývačke – ako na to?
- Zaváraná nakladaná paprika + tip bez sterilizácie
- Zavárame cviklu (červenú repu) aj s dekom + tipy na recepty
- Ako zavárať paradajky + zaujímavé recepty
- Ako na zaváranie húb + recepty na 4 nálevy
- Zavárame domáce lečo v hrnci aj v rúre – ako na to + výborný recept
Článok je zaradený do kategórie: Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
-
Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
-
Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
-
Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
-
Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
-
Zaváraná nakladaná paprika + tip bez sterilizácie
-
Ako na zaváranie húb + recepty na 4 nálevy
-
Zavárame cviklu (červenú repu) aj s dekom + tipy na recepty
-
Ako zavárať paradajky + zaujímavé recepty
-
Ako zavárať jahody klasicky v hrnci, alebo v rúre + recept na nálev