Miele DGC 7440 |
---|
Víťaz testu |
|
|
Prepracovaný konvektomat, ktorý síce nie je najlacnejší, no za tú cenu dostanete naozaj veľa - množstvo funkcií, jednoduchá údržba a skutočne široké využitie. |
2 397,00 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
V našom teste konvektomatov sme vybrali 1 najlepších modelov za rok 2024, pričom sme sa zamerali hlavne na profesionálne konvektomaty, no pridali sme aj niekoľko konvektomatov do domácnosti. Najvyššie sa v našom porovnávacom teste umiestnili konvektomaty značiek Miele.
Okrem hodnotenia jednotlivých modelov sme si pre vás pripravili aj nákupného sprievodcu, v ktorom vám prinášame informácie o tom, čo všetko si pri kúpe konvektomatu všímať a na čo určite nezabudnúť. Dozviete sa tu, ako si vybrať konvektomat a budete sa vedieť lepšie zorientovať v širokej ponuke modelov na trhu. Veríme, že aj vďaka nášmu testu si vyberiete ten najlepší konvektomat pre vaše potreby – či už domáce alebo profesionálne.
Pri hodnotení konvektomatov sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Konvektomaty na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto |
---|
Víťaz testu |
Miele DGC 7440 |
2 397,00 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Porovnanie - Dôležité parametre konvektomatov
Miele DGC 7440 | |
---|---|
Cena | 2 397,00 € |
Značka | Miele |
Typ | Elektrický |
Počet zásuvov | 3 |
Rozmer gastronádob (GN) | Neuvedené |
Ovládanie | dotykové |
Max. kapacita porcií | - |
Automatické čistenie | Nie |
Počet automatických programov | 20 |
Teplotná sonda | Áno |
Sous-vide | Áno |
Pripojenie | WiFi |
Sprcha | Neuvedené |
Rozpätie teplôt pre teplovzdušné pečenie | 30 - 225 |
Rozpätie teplôt kombinovaného režimu | - |
Rozpätie teplôt pre varenie v pare | 40 - 100 |
Porovnanie - Ďalšie funkcie a rozmery konvektomatov
Miele DGC 7440 | |
---|---|
Cena | 2 397,00 € |
Značka | Miele |
Rýchle predhriatie | Áno |
Gril | Áno |
Parné pečenie | Áno |
Pravý horúci vzduch | Áno |
Rozmrazovanie | Áno |
Spodný ohrev | Áno |
Stupeň na pizzu | Áno |
Ventilátor | Áno |
Ohrev tanierov | Áno |
Detská poistka | Áno |
Displej | Áno |
Elektronická regulácia teploty | Áno |
Ochladzovací systém | Áno |
Tlmené zatváranie dvierok | Áno |
Vnútorné osvetlenie | Áno |
Šírka (cm) | 59,5 |
Výška (cm) | 45,6 |
Hĺbka (cm) | 56,9 |
Hmotnosť (kg) | 39,6 |
Recenzie 1 najlepších konvektomatov pre rok 2024
Víťaz testu
1. Miele DGC 7440
Konvektomat Miele môžete využiť prakticky na všetko od rozmrazovania cez sterilizovanie zaváraninových pohárov až po odšťavovanie, prípravu domáceho jogurtu, kysnutie cesta či dokonca dezinfekciu detských fliaš. Samozrejmosťou je varenie, pečenie, grilovanie či príprava jedla pomocou horúceho vzduch, pary alebo ich kombináciou. No a hoci ide o cenovo náročnejší model, má vám čo ponúknuť, a tak cenu možno považovať za primeranú. Oceňujeme, že súčasťou balenia sú aj prostriedky na čistenie konvektomatu, pričom zariadenie je vybavené aj automatickým odvápňovaním. Ak by sme mali nájsť nejakú nevýhodu, boli by to asi len vyššie obstarávacie náklady.
Výhody
- množstvo automatických programov
- veľmi široké využitie
- senzorový displej
- automatické odvápňovanie
- sous-vide
- teplotná sonda
Nevýhody
- vyššia cena
Verdikt: Prepracovaný konvektomat, ktorý síce nie je najlacnejší, no za tú cenu dostanete naozaj veľa – množstvo funkcií, jednoduchá údržba a skutočne široké využitie.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Rozhovor s Jiřím Šebom z Miele
Niekoľko otázok týkajúcich sa výbere konvektomatu do domácnosti sme položili Jiřímu Šebovi, ktorý je regionálnym manažérom Miele CZ.
Dodomácnosti.sk: Aké kritériá by mal spĺňať konvektomat do domácnosti?
Jiří Šeba: „Aby bolo možné definovať prístroj ako konvektomat mal by spĺňať nasledujúce kritériá: musí ísť o plnohodnotnú parnú rúru, plnohodnotnú rúru na pečenie a kombinovaný prístroj v jednom. Dokonalú prípravu potravín ponúka konvektomat práve v kombinovanej príprave a to kombináciou vlhkého a suchého ohrevu, ktorá prináša perfektné výsledky najmä pri pečení. V kombinovanej príprave konvektomat udržuje požadovanú úroveň vlhkosti v priestore na pečenie (to zabezpečuje snímač) – tzn. dokáže vlhkosť ako zvýšiť, tak aj znížiť podľa nastavenia v jednotlivých krokoch prípravy. Na redukciu vzniknutého kondenzátu je na dne konvektomatu odtokový otvor krytý mriežkou. Dodal by som však, že prístroje, ktoré nemajú konštrukčne vyriešený odtok kondenzátu z priestoru na pečenie nemožno nazývať konvektomatom.“
Dodomácnosti.sk: Je do domácnosti vhodnejší konvektomat, ktorý je potrebné pripojiť k vodovodu alebo skôr taký, ktorý má nádržku na vodu? Ktorý z týchto typov by ste odporúčali na domáce používanie?
Jiří Šeba: „Jednoznačne je možné odporučiť konvektomaty s pripojením na vodu a odpad, pretože ide o užívateľsky komfortnejšie riešenie, ktoré nevyžaduje zásah užívateľa v priebehu prípravy potravín (najmä pri dlhšej dobe prípravy, kedy by bolo nutné dopĺňať zásobník na vodu a vylievať kondenzát z odpadovej nádoby). Pokiaľ však dispozície kuchynského priestoru neumožňujú priame napojenie na vodu a odpad je variant so zásobníkmi na vodu a kondenzát stále skvelým riešením na dosiahnutie špičkových kulinárskych výsledkov v domácom prostredí.“
Dodomácnosti.sk: Ak si chce zákazník zakúpiť konvektomat do domácnosti, môže ním úplne nahradiť sporák, resp. varnú dosku?
Jiří Šeba: „S prihliadnutím na prevádzkové spôsoby, ktoré konvektomat ponúka je možné jeho použitie definovať na pečenie, varenie a dusenie. Tradičná príprava na varnej doske zostáva pre vyprážanie, restovanie, prípravu polievky, alebo ohrev vody na čaj, či ohrev mlieka (jednoducho povedané na varenie a ohrev tekutín).“
Dodomácnosti.sk: Vyžaduje si konvektomat nejakú špeciálnu údržbu a čistenie?
Jiří Šeba: „Rovnako ako aj ostatné kuchynské prístroje si vyžaduje aj konvektomat vhodnú starostlivosť. Pretože prístroj pracuje s vodou je nutné ho v danom časovom intervale odvápniť pomocou odvápňovacieho prostriedku (tabliet) dodávaných výrobcom – ide o automatický program, na ktorého použitie je užívateľ vyzvaný hlásením na displeji prístroja. Ďalej je potrebné venovať pozornosť vnútornému priestoru prístroja, ktorý sa čistí pomocou čističa konvektomatov (taktiež v ponuke značky Miele). Čistenie vnútorného priestoru konvektomatov Miele uľahčuje aj sklopné grilovacie vykurovacie teleso a vyberateľné bočné mriežky. Pravidelne čistiť je potrebné aj spomínané bočné mriežky a prípadne aj flexiclipy (ak sú používané). Vzhľadom na funkciu redukcie kondenzátu je potrebné kontrolovať a pravidelne čistiť aj sitko odtoku na dne prístroja.“
Ako si vybrať konvektomat
Ak hľadáte ten najlepší konvektomat pre vaše potreby, určite vám padne vhod vedieť, čo všetko by ste si pri jeho kúpe mali všímať a aké parametre by ste mali sledovať. Pri výbere konvektomatu by ste sa mali zamerať napríklad na to, aký zdroj energie a vody si daný model vyžaduje. Natrafiť môžete na modely s prípojkou na plyn aj na elektrinu, no a čo sa vody týka, niektoré zariadenia majú vlastný zásobník na vodu a iné je potrebné pripojiť na vodovod. Premyslite si tiež, aká kapacita konvektomatu by vám vyhovovala najviac. Nezabúdajte na funkcie konvektomatu či spôsob jeho ovládania. No a v neposlednom rade odporúčame stanoviť si vopred sumu, akú ste ochotný do konvektomatu investovať.
Na čo sa zamerať pri kúpe konvektomatu v skratke
- typ konvektomatu – tu je reč o tom, či hľadáte konvektomat pre profesionálne účely, alebo domáci konvektomat, resp. parnú rúru
- systém vytvárania pary – natrafiť môžete na dva systémy vytvárania pary. Prvý je nástrekový konvektomat a druhý typ je bojlerový konvektomat.
- zdroj energie a vody – niektoré konvektomaty majú plynovú aj elektrickú prípojku, iné len jednu z nich. No a keďže konvektmaty potrebujú na svoje fungovanie aj vodu, musíte im ju zabezpečiť – niektoré modely si vyžadujú pripojenie na vodovod, iné majú vo vnútri zásobník na vodu.
- kapacita – kapacita konvektomatu ide ruka v ruke s jeho veľkosťou, preto je dôležité zohľadniť aj priestorové možnosti kuchyne. Pri kapacite vás bude zaujímať, koľko porcií viete v konvektomate pripraviť naraz, resp. na koľkých policiach môžete pripravovať jedlo. Malé konvektomaty majú od troch do šiestich políc, tie najväčšie ich môžu mať až 24.
- funkcie a doplnky – niektoré kvalitné konvektomaty sú vybavené množstvom zaujímavých funkcií. Spomenieme napríklad teplotnú sondu, možnosť prípravy jedla technikou sous-vide, udiareň, gril, či dokonca funkciu automatického čistenia a podobne. Z doplnkov môžete ku konvektomatu dostať napríklad gastronádoby, plechy či rošty alebo praktické stojany na gastronádoby a podobne.
- ovládanie – tak, ako u viacerých typov kuchynských spotrebičov, aj pri konvektomatoch sa môžete stretnúť s rôznymi spôsobmi ovládania. Rozhodnite sa preto, či vám viac vyhovuje mechanické ovládanie otočnými gombíkmi a tlačidlami, alebo dáte prednosť dotykovému displeju, za ktorý si, samozrejme, treba priplatiť.
- cena – samozrejme, cena môže byť v mnohých prípadoch rozhodujúcim parametrom. Ak však hľadáte konvektomat na profesionálne účely, určite vám odporúčame nešetriť. Chcete totiž prístroj, ktorý vás nesklame a bude slúžiť k spokojnosti vás aj vašich zákazníkov.
Čo je konvektomat a ako funguje
Konvektomat je zariadenie, ktoré nechýba vo väčšine profesionálnych kuchýň. Ide o veľký spotrebič umožňujúci prípravu jedál v pare. Takýto spôsob prípravy zabezpečí, že je jedlo šťavnaté a uchováva sa v ňom viac vitamínov a minerálnych látok ako pri bežnej príprave varením či pečením. Okrem toho pri varení v pare nie je potrebné pridávať tuk, a tak si jedlo uchováva svoju typickú chuť. Výhodou konvektomatov je tiež to, že jedlo v ňom viete pripraviť rýchlo, pričom spotreba elektriny či vody je nízka.
Konvektomat funguje tak, že v ňom cirkuluje vzduchu, takže pomocou neho viete pripraviť aj viac pokrmov naraz. V praxi to znamená, že viete naraz pripraviť mäso, prílohu i dezert, a to bez obáv z miešania chutí či vôní. Zvyčajne sú konvektomaty napájané z elektrickej siete, no je možné využiť aj plynovú prípojku. Keďže je podstatou varenia v konvektomate využívanie vodnej pary, potrebujete k prístroju zapojiť aj prívod vody. Niektoré typy konvektomatov majú prípojku na vodu, iné zase vodu čerpajú z vodovodu. Nájsť však môžete aj také konvektomaty, ktoré majú zásobník na vodu vo vnútri.
K prednostiam konvektomatov patrí napríklad aj to, že sa veľmi rýchlo rozohrejú. To znamená, že pokrmy môžete začať pripravovať po niekoľkých minútach od rozohriatia zariadenia. No a keďže ide o viacúčelové zariadenie, pohodlne ním nahradíte sporák, rúru, gril, fritézu či mikrovlnku. Navyše sa tieto zariadenia celkom jednoducho obsluhujú a väčšina z nich je vybavená rôznymi automatickými programami.
Typy konvektomatov
Z hľadiska typu konvektomatov môžeme tieto zariadenia rozdeliť na domáce a profesionálne. Podľa toho, ako v konvektomate vzniká para, ich môžeme rozdeliť na nástrekové a bojlerové.
Domáce konvektomaty sú v podstate ako klasická rúra na pečenie, avšak s tým rozdielom, že sú doplnené o parné funkcie. Ide teda o parné rúry, ktoré sú v porovnaní s konvektomatmi určenými na profesionálne účely výrazne lacnejšie. Konvektomaty do domácnosti sú menšie, pripomínajú mikrovlnnú rúru, a tak sa dajú zabudovať do kuchynskej linky. Využiť ich môžete na pečenie, smaženie, dusenie a varenie. Čo sa týka tvorenia pary, parné rúry tvoria paru dvoma spôsobmi, a to buď tak, že sa para tvorí v priestore na varenie pomocou výhrevnej špirály, alebo vzniká para vďaka vyvíjaču pary. Ten je umiestnený pod varným priestorom a para sa do varného priestoru privádza tryskami.
Ak je reč o bojlerových konvektomatoch, para sa tvorí v bojleri. Ide o zariadenia, ktoré sú drahšie a rozmernejšie, pričom svoje využitie nájdu skôr v profesionálnej gastronómii. K prednostiam tohto typu konvektomatu patrí hlavne to, že para sa v nich vytvára veľmi rýchlo, a to aj v prípade častého otvárania.
Nástrekové konvektomaty pracujú na princípe vstrekovania vody na výhrevné teleso, čím dochádza k tvorbe vodnej pary. V porovnaní s predchádzajúcim typom konvektomatu ide o cenovo dostupnejšie zariadenia. Ich nevýhodou však je dlhšie trvanie tvorenia pary, takže sú vhodnejšie skôr vtedy, ak neplánujete konvektomat často otvárať.
Rúra na pečenie alebo konvektomat?
Hoci konvektomat patrí skôr do profesionálnej kuchyne, čoraz častejšie môžete na trhu natrafiť na konvektomaty určené do domácnosti. Tie sú rozmerovo menšie, tak trochu pripomínajú mikrovlnnú rúru. Ako sme už spomenuli, domáci konvektomat je často označovaný ako parná rúra, no stretnúť sa môžete aj s označením teplovzdušná rúra s naparovaním.
Rozdiel medzi klasickou rúrou na pečenie a domácim konvektomatom je hlavne v tom, že sú doplnené práve o parný režim. Ostatné funkcie i výbava sú však veľmi podobné, ak nie rovnaké, s tými, akými disponujú klasické rúry. Ak teda chcete domáci konvektomat, rátajte s tým, že ide vlastne len o bežnú rúru na pečenie, ktorá je doplnená o funkciu prípravy jedla v pare.
Dôležité parametre
Na to, aby ste sa vedeli rozhodnúť, ktorý konvektomat je pre vás ten ideálny, bude dobré vedieť, aké parametre by ste si pri nákupe tohto zariadenia mali všímať. Poďme sa teda pozrieť na prehľad podstatných ukazovateľov pri výbere konvektomatu.
Systém tvorby pary
Systému tvorby pary sme sa venovali už pri typoch konvektomatov, avšak tu si ich rozoberieme o čosi detailnejšie. Konvektomaty sa od ostatných kuchynských spotrebičov určených na prípravu jedla líšia práve tým, že umožňujú prípravu jedla v pare. Paru môžu konvektomaty vytvárať buď pomocou bojlera alebo nástrekom.
Bojlerový systém tvorby pary
Tento systém tvorby pary potrebuje bojler a stretnúť sa s ním môžete pri konvektomatoch určených na profesionálne použitie. Najväčšou prednosťou bojlerového systému tvorby pary je to, že sa para tvorí veľmi rýchlo a jednoducho si ju viete regulovať. To môže byť veľmi výhodné hlavne vtedy, ak chcete pripravovať pokrmy v pare pri nízkej teplote.
Bojlerový systém však má aj svoje muchy. K jeho nevýhodám patrí to, že konvektomaty s týmto systémom sú výrazne drahšie ako tie, ktoré majú nástrekový systém tvorby pary. Okrem toho ide o pomerne zložitú konštrukciu, ktorá má tendenciu sa kaziť.
Nástrekový systém tvorby pary
Nástrekový systém funguje tak, že je voda vstrekovaná priamo na výhrevné telesá. Znamená to, že para vzniká priamo v priestore na varenie. Tento parný systém je typický skôr pre jednoduchšie domáce konvektomaty. Ich nevýhodou je, že para je tvorená pomalšie a priestor na varenie sa môže zanášať, a to hlavne vtedy, ak máte veľmi tvrdú vodu.
Kapacita
Kapacitu konvektomatu by ste mali voliť podľa toho, aké množstvo jedál v ňom plánujete naraz pripravovať. Samozrejme, kapacita konvektomatu ide ruka v ruke s jeho veľkosťou. Najmenšie profesionálne konvektomaty sú široké, vysoké a hlboké okolo 60 cm, tie najobjemnejšie môžu mať výšku aj viac ako jeden meter.
Ak chcete konvektomat do domácnosti, čiže parnú rúru, všímajte si údaj o objeme. Ten sa v prípade parných rúr pohybuje od 25 do 82 litrov. Bežnej rodine by mal bohato stačiť domáci konvektomat s objemom okolo 70 litrov. Veľkosťou domáci konvektomat pripomína mikrovlnku, je však o čosi väčší.
Prejdime však k profesionálnym konvektomatom. O ich kapacite vypovedá počet gastronádob, ktoré sa do konvektmatu zmestia. Štandardná veľkosť gastronádoby je 530 mm x 325 mm, pričom hĺbka nádoby je 65 mm. Rozdeľme si teda profesionálne konvektomaty podľa ich kapacity:
- malé konvektomaty – sú určené na prípravu 50 porcií, zmestí sa do nich 3 až 6 gastronádob
- stredne veľké konvektomaty – umožňujú prípravu 50 až 100 porcií, počet gastronádob je v rozpätí od 6 do 10
- veľké konvektomaty – sú vhodné na prípravu až 250 porcií jedla a viete do nich umiestniť 12 až 24 gastronádob
Pri kapacite by vás mohli zaujímať aj gastronádoby, ktoré sa bežne používajú v profesionálnych prevádzkach a majú štandardizované rozmery, čiže sú kompatibilné s akýmkoľvek konvektomatom. Gastornádoby sa vyrábajú z nehrdzavejúcej ocele, výnimočnejšie možno natrafiť na keramické gastronádoby. Tie sú však určené skôr na servírovanie. Gastronádoby majú rôzne rozmery, najčastejšie sa používajú plytké a hlboké vaničky, či dierkované nádoby na varenie v pare. Každá gastronádoba má aj pokrievku – zvyčajne je plná, niektoré majú výrez na naberačku.
Ovládanie
Pri konvektomatoch sa tak, ako v prípade väčšiny kuchynských spotrebičov, môžete stretnúť s mechanickým alebo dotykovým ovládaním, prípadne s ich kombináciou. Pri mechanickom ovládaní používate tlačidlá či otočné kolieska, pričom takéto ovládanie je prehľadné a jednoduché. Ak by ste však chceli modernejší spôsob ovládania, siahnite po modeli s dotykovým ovládaním. Aj to je zvyčajne prehľadné a jednoduché, všetko je zrozumiteľné vďaka obrázkom či ikonám.
Ovládanie konvektomatu vám umožňuje prepínať medzi spôsobmi varenia, čiže si môžete vybrať varenie v pare, v teplom vzduchu, prípadne môžete zvoliť kombináciu týchto dvoch spôsobov. Okrem toho si môžete nastaviť niektorý z dostupných programov, nastaviť teplotu, regulovať vlhkosť či nastaviť časovať a podobne. Samozrejme, konkrétne funkcie sa vzhľadom na daný typ konvektomatu líšia.
Rozpätie teplôt
Tento údaj hovorí o tom, pri akej najnižšej a najvyššej teplote je možné v danom modeli konvektomatu pripravovať jedlo. Tu je potrebné uvedomiť si, že pri rôznych režimoch môže byť rôzne rozpätie teplôt.
Kvalitné konvektomaty ponúkajú pri teplovzdušnom pečení možnosť prípravy jedla pri teplote od približne 30 až do 300 stupňov. Pri varení v pare je toto rozpätie zvyčajne menšie, pohybuje sa zhruba od 40 do 100 stupňov. Podobne sa pohybujú hodnoty teplotného rozpätia aj pri kombinovanom režime.
Funkcie a doplnky
Pre väčšie pohodlie pri obsluhe konvektomatu nájdete pri väčšine modelov praktické funkcie, ktoré vám proces varenia či starostlivosť o prístroj do značnej miery zjednodušia. Pozrime sa teda na najčastejšie používané funkcie a doplnky, s ktorými sa pri kúpe konvektomatu môžete stretnúť.
- teplotná sonda
- sprcha
- automatické čistenie
- sous-vide
- údiareň
- software
Teplotná sonda
Slúži na meranie teploty pripravovaného jedla a funguje veľmi jednoducho. Teplotnú sondu stačí zapichnúť do daného jedla, napríklad do mäsa, a potom na displeji sledujete, aká teplota je vo vnútri mäsa. Zjednodušene by sme mohli povedať, že ide o teplomer, ktorý sa zapichne do pripravovaného pokrmu. Vďaka teplote vo vnútri pokrmu viete dosiahnuť ideálny spôsob prípravy jedla a predídete tak napríklad vysušeniu mäsa a podobne.
Sprcha
Ide o veľmi užitočný doplnok, ktorý sa používa na umývanie vnútornej časti konvektomatu. Sprcha je súčasťou viacerých modelov konvektomatov, no v prípade, že to tak nie je, viete si ju dokúpiť.
Automatické čistenie
Táto funkcia vám vie veľmi zjednodušiť údržbu a čistenie konvektomatu. Stačí ak do prístroja vložíte vhodný čistiaci prostriedok a zapnete funkciu automatického čistenia, ktorá sa postará o dôkladné vyčistenie celého prístroja. Zvyčajne si dokonca môžete zvoliť aj intenzitu umývania, prípadne prepnúť na odvápňovanie.
Sous-vide
Ide o techniku prípravy jedla vo vákuu pri nízkej teplote, pričom jedlo sa pripravuje aj niekoľko hodín. Takúto funkciu konvektomatu ocenia skutoční gurmáni.
Údenie
Súčasťou výbavy niektorých modelov konvektomatov môže byť aj údiaca jednotka, ktorá dodáva jedlu typickú údenú chuť a arómu.
Softvér a pripojenie na wifi
Profesionálne konvektomaty môžete pripojiť na wifi a pomocou softvéru viete vytvárať vlastné programy na pečenie či varenie. Ovládanie konvektomatu sa pre vás tak do značnej miery zjednoduší.
Cena
V prípade konvektomatov je cenové rozpätie naozaj veľmi široké a cenové rozdiely sú výrazné. Cena sa odvíja od toho, či chcete parnú rúru do domácnosti alebo hľadáte profesionálny konvektomat do svojej gastroprevádzky. Menší konvektomat do domácnosti vás môže vyjsť do 500 eur, pričom cena konvektomatu pre profesionálne účely sa môže vyšplhať až k sume 6-tisíc eur a dokonca aj viac. My sme konvektomaty rozdelili do troch cenových relácií, tak sa na ne poďme pozrieť podrobnejšie.
- do 1000 eur – ak hľadáte konvektomat pre domácnosť alebo do menšej gastroprevádzky, investícia by nemusela presahovať sumu 1000 eur. Konvektomaty v tejto cenovej kategórii výborne poslúžia na prípravu jedál pomocou teplého vzduchu, pary, či pomocou kombinácie oboch spôsobov. Výhodou týchto lacných konvektomatov je to, že sú pomerne kompaktné, takže nezaberajú veľa priestoru. Samozrejme, v tejto cenovej relácii nehľadajte konvektomaty s bohatou výbavou. Doplnky ako sú gastronádoby, teplotná sonda a podobne, je potrebné si vo väčšine prípadov dokúpiť. Rátajte tiež s mechanickým ovládaním a nástrekovým systémom pary.
- od 1000 do 5000 eur – stredná cenová kategória ponúka o čosi väčšie modely konvekotmatov. Ide o modely určené na prípravu 50 porcií, zvyčajne si vyžadujú pripojenie k zdroju vody. Na to, aby ste naplno využili potenciál konvektomatu v tejto cenovej relácii, je potrebné sa naučiť ho dôkladne ovládať. Funkcie sú totiž bohatšie ako pri lacných konvektomatoch, no možnosť automatického čistenia nájdete len vo výnimočných prípadov. Na druhej strane taká teplotná sonda je už súčasťou takmer všetkých modelov v tejto cene. Okrem mechanického ovládania môžete natrafiť aj na modely ovládané pomocou dotykového displeja, systém tvorby pary je bojlerový.
- od 5000 eur viac – za sumu viac ako 5000 eur si zadovážite profesionálny konvektomat, ktorý si svoje uplatnenie nájde vo veľkých gastroprevádzkach. Takéto konvektomaty zvládnu s prehľadom pripraviť aj 250 porcií jedál naraz, sú vybavené bohatým príslušenstvom a množstvom funkcií. Samozrejmosťou je možnosť pripojenie k wifi, samočistiaci program, či bojlerový systém tvorby pary alebo dotykový displej na ovládanie. Najdrahšie konvektomaty stoja aj viac ako 10 000 eur.
Obľúbené značky a kde kúpiť
Keďže konvektomat nie je lacná záležitosť, určite vám odporúčame jeho kúpu si poriadne premyslieť a siahať len po modeloch overených kvalitných značiek. Rovnako odporúčame kupovať konvektomat od spoľahlivého predajcu či zvoliť nákup v špecializovanej predajni alebo e-shope.
Kvalitné modely konvektomatov do domácnosti aj na profesionálne účely nájdete aj na známej stránke Heureka. Tam si môžete porovnať ceny daného modelu konvektomatu v rôznych internetových obchodoch a navyše si pri niektorých modeloch môžete prečítať aj recenzie užívateľov. Tie vám často o produkte prezradia viac ako popis výrobcu.
Obľúbené značky konvektomatov
Či už hľadáte konvektomat do domácnosti alebo do profesionálnej gastroprevádzky, určite chcete, aby vám slúžil čo najlepšie a najdlhšie. Z tohto dôvodu by ste mali siahať po konvektomate známej a osvedčenej značky, ideálne takej, ktorá sa postará o inštaláciu a servis zariadenia. K obľúbeným a osvedčeným konvektomatom patria modely značiek Miele, Nordline či Bartscher a iné.
Konvektomaty Miele
V ponuke značky Miele nájdete predovšetkým konvektomaty určené do domácnosti, no niektoré modely by si našli svoje uplatnenie aj v menších gastroprevádzkach. Konvektomaty Miele síce patria k tým drahším, no potešia vás širokou škálou funkcií a bohatou výbavou. Mnohé sú vybavené pripojením na wifi, teplotnou sondou, či dotykovým ovládaním.
Konvektomaty NORDline
Značka NORDline sa môže pýšiť širokým portfóliom produktov určených pre gastroprevádzky, takže okrem konvektomatov v jej ponuke nájdete aj chladničky, mrazničky či predajné vitríny či vákuové baličky potravín a podobne. Konvektomaty NORDline sa vyznačujú unikátnou variabilitou prevedenia, moderným dizajnom a výborným pomerom ceny a kvality. Výrobca sa stará o prvotriedny servis, dokonca aj ten pozáručný, no a zabezpečuje bezproblémovú dostupnosť náhradných dielov.
Konvektomaty Bartscher
Spoločnosť Bartscher je výrobcom produktov určených pre gastronómiu a v jej ponuke nájdete rôzne druhy zariadení s jednoduchým a funkčným dizajnom. Konvektomaty Bartscher sú vyrobené z ušľachtilej ocele, čo zjednodušuje ich čistenie a údržbu. Z hľadiska ceny patria konvektomaty tejto značky k strednej cenovej kategórii, pričom medzi nimi nájdete konvektomaty pre domácnosť aj pre profesionálne využitie.
Modelový príklad výberu konvektomatu - zlatá stredná cesta
Pri výbere a nákupe konvektomatu, ktorý by spĺňal vaše predstavy, sa vám zrejme hodí vidieť aj takýto modelový príklad. Hodnotíme v ňom reálny model konvektomatu na základe podstatných ukazovateľov. No a keďže chceme, aby to bolo pre vás čo najviac prehľadné a zrozumiteľné, ako modelový príklad sme si vybrali Zlatú strednú cestu z nášho porovnania (aktualizované apríl 2022), ktorým je konvektomat Miele DGC 7440.
Systém tvorby pary – zásobník na vodu
Tento model konvektomatu nemusíte pripájať na vodovod a odpad, pretože má zásobník na vodu umiestnený za výsuvným panelom. Vďaka tomu nevznikajú v ohrevnom priestore konvektomatu usadeniny a konvektomat sa jednoduchšie čistí.
Objem – 48 litrov
Objem vnútorného priestoru tohto modelu konvektomatu je 48 litrov, čo je taká priemerná hodnota a na domáce použitie to bohato postačuje.
Ovládanie – textový displej so senzorovým ovládaním
Pomocou senzorových tlačidiel si môžete vybrať požadovaný režim prípravy pokrmov. Ďalšie nastavenia a výkony robíte pomocou štvorriadkového textového displeja.
Rozpätie teplôt – 30 – 225°C
Niektoré konvektomaty v našom teste sú schopné dosiahnuť maximálnu teplotu až 300 stupňov. V skutočnosti však takto vysokú teplotu pri príprave jedál u vás doma zrejme ani nevyužijete, takže hodnota maximálnej teploty v prípade tohto modelu konvektomatu by mala byť dostatočná.
Funkcie a vybavenie
Funkcií je v prípade tohto modelu požehnane, a tak spomenieme len niektoré z nich. Môžete ho napríklad spojiť cez wifi s telefónom a vďaka aplikácii zistiť, ktoré pokrmy môžete pripravovať súčasne, pokrmy môžete nielen variť, ale aj grilovať či pripravovať metódou sous-vide. Okrem toho konvektomat poslúži na prípravu kysnutého cesta, sterilizáciu, odšťavovanie, zaváranie či blanšírovanie alebo roztápanie čokolády.
Príslušenstvo tohto modelu je celkom slušné – súčasťou balenia je aj rošt na pečenie, nádoba na naparovanie, univerzálny plech a tablety na čistenie.
Cena – okolo 2800 eur
Cena tohto konvektomatu je v porovnaní s testovanými modelmi v našom porovnaní skutočne takou zlatou strednou cestou. Hoci sa niekomu môže zdať byť aj táto suma vysoká, treba si uvedomiť, že ide o kvalitný a prepracovaný model s množstvom funkcií, takže táto cena je primeraná.
Ako variť v konvektomate
Obsluha konvektomatu nie je zložitá, avšak vyžaduje si trochu cviku. Prvým a veľmi dôležitým krokom je naučiť sa ovládať všetky funkcie, ktorými je daný model vybavený. Len vtedy totiž budete môcť naplno využívať jeho potenciál. Kvalitné moderné konvektomaty disponujú aj prednastavenými funkciami na prípravu konkrétnych surovín či dokonca receptov. Drahšie konvektomaty určené na profesionálne použitie sú vybavené aj zabudovaným softvérom, ktorý vám umožňuje ukladanie obľúbených funkcií a postupov, čo značne uľahčuje prácu a zároveň zabezpečí rovnaké postupy prípravy aj pri výpadku personálu a podobne.
Po zapojení konvektomatu je vhodné ešte pred prvým použitím vyčistiť vnútro zariadenia. Môžete tak urobiť buď ručne, alebo automatickým čistiacim programom. Výhodou mnohých konvektomatov je, že predajca vám zabezpečí nielen dopravu, ale aj inštaláciu a zaškolenie.
Keď je konvektomat správne zapojený a vyčistený, môžete ho začať používať. Prístroj je potrebné rozohriať na požadovanú teplotu, pričom pri profesionálnych konvektomatoch je rozohriatie veľmi rýchle. Po tom, čo vložíte suroviny do gastronádob a zasuniete ich do konvektomatu, je potrebné zvoliť typ prípravy – či už chcete prípravu v pare alebo pomocou horkého vzduchu, či kombináciu týchto dvoch spôsobov. Okrem toho si môžete nastaviť aj požadovanú vlhkosť, no a potom už pripravujete jedlo podľa receptu. Po ukončení varenia odporúčame prístroj vyčistiť, pričom kvalitné a drahšie modely to zvládnu automaticky aj samy.
Ako sa správne starať o konvektomat
Tak ako pri príprave jedlá v klasickej rúre, aj pri varení v konvektomate dochádza k znečisťovanie jeho vnútornej časti. Ak chcete, aby bola údržba konvektomatu čo najjednoduchšia, odporúčame vám zadovážiť si model vybavený programom pre automatické čistenie. Ide však o drahšie modely, no verte nám, že túto funkciu určite oceníte, pretože ho ju budete používať po každom jednom použití konvektomatu.
Keďže je konvektomat prístroj, ktorý pracuje aj s vodou, je potrebné ho pravidelne odvápňovať. To platí dvojnásobne v prípade, že máte veľmi tvrdú vodu a nemáte nainštalovaný zmäkčovač vody. Na potrebu odvápnenia vás upozorní svietiaca kontrolka, no a postup odvápňovania by ste mali nájsť v návode na obsluhu. V prípade, že si zadovážite lacnejší model domáceho konvektomatu s nástrekovým systémom pary, môže vás na potrebu odvápnenia upozorniť biely povlak vo vnútri konvektomatu. Odvápňovanie odporúčame vykonávať vždy len v súlade s pokynmi výrobcu a pomocou výrobcom odporúčaných prostriedkov.
Často kladené otázky
❓Ako zistím, či do mojej gastro prevádzky potrebujem konvektomat?
Najskôr si treba prepočítať, koľko porcií jedla denne pripravíte. Pravda je taká, že už pri počte od 20 do 50 porcií sa vám oplatí zadovážiť si konvektomat. V prípade, že máte veľkú prevádzku a pripravíte stovky porcií, konvektomat by mal byť úplnou samozrejmosťou. Ušetríte vďaka nemu čas aj náklady.
❓Môžem použiť konvektomat na kysnutie cesta?
Konvektomat vám môže pomôcť dokonca aj s kysnutím cesta. Nechajte cesto v zariadení kysnúť na vymastenom plechu. Najlepšie je nastaviť časovač na 20 minút, teplotu 38 stupňov a vlhkosť na 70%.
❓Je konvektomat vhodný aj na prípravu knedle?
V konvektomate môžete bez problémov pripraviť klasickú kysnutú knedľu, ale aj žemľové knedle. Takáto príprava vám ušetrí čas aj energie.
❓Viem v konvektomate pripraviť rezeň alebo hranolčeky?
Opäť vás potešíme - konvektomat totiž poslúži aj na prípravu rezňa alebo hranolčekov. Hranolčeky odporúčame pripraviť v smaltovej nádobe vymazanej malým množstvom tuku. Hranolčeky pripravujte pri teplote 220 stupňov za použitia teplého vzduchu, pričom dĺžky prípravy je približne 15 minút. Za tento čas pripravíte aj kilo hranolčekov naraz. Čo sa týka rezňov, tie budú vďaka príprave v konvektomate dozlata upečené a chrumkavé. Veľkou výhodou je, že ich netreba obracať. Rezne sa pripravujú pri použití teplého vzduchu, pričom ich treba vložiť do vymastenej smaltovej nádoby.
Na DoDomácnosti.sk by vás mohlo zaujímať aj:
- Veľký test a recenzie parných hrncov
- Porovnali sme najpredávanejšie kombinované plynové sporáky s elektrickou rúrou
- Otestovali sme najpopulárnejšie indukčné varné dosky
- Najlepšie elektrické pomalé hrnce – testy a recenzie
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- www.nisbets.co.uk – parametre dôležité pri kúpe konvektomatu (anglicky)
- www.hospitalityhub.com.au – užitočné rady pred nákupom konvektomatu (anglicky)
- www.gastroeshop.eu – čo sledovať pri kúpe konvektomatu
Do testu sme vybrali Konvektomaty len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Indukčné dosky: bez vhodnej nádoby to nepôjde - ako vybrať tú správnu
- Kupujeme nový filter do digestora - prehľadné rozdelenie
- Prečo by ste mali pravidelne čistiť digestor a ako na to
- 11 práčok Samsung v teste 2024 - ktoré modely obstáli najlepšie v našom porovnaní?
- Toto sú energetické triedy spotrebičov - ako čítať energetické štítky
- Toto sú najčastejšie poruchy chladničiek a mrazničiek + ROZHOVOR
- Mokré prádlo zo sušičky? Toto sú najčastejšie poruchy sušičiek a ich riešenie
- Ako vyčistiť sušičku bielizne - dôležitý je nielen filter
- Aká by mala byť ideálna teplota v chladničke a mrazáku
- Svojpomocné zapojenie práčky a sušičky - jednoduchý postup