Jahody sú ovocím, ktoré neodmysliteľne patrí k letu, no a keďže nie je ťažké vypestovať ich, mnohí záhradkári si ich pestujú doma. Ak patríte k nim aj vy a chcete sa dozvedieť viac o tom, ako pestovať jahody, prečítajte si náš článok. Nájdete v ňom informácie nielen o tom, ako a kedy sadiť jahody, ale tiež sa pozrieme na to, ktoré odrody patria k tým najobľúbenejším.
Dozviete sa tiež o tom, ako pestovať jahody v kvetináči či na balkóne, no a nebude chýbať ani niekoľko užitočných tipov a rád týkajúcich sa starostlivosti o tieto rastlinky.
Ako pestovať jahody - navigácia v článku
Jahody môžete pohodlne pestovať aj vo vyvýšenom záhone:
O jahodách v skratke
V úvode článku si povedzme v krátkosti niečo o jahode ako o rastline. Ide o trvácnu bylinu tvorenú podzemkom, z ktorého vyrastajú dlhostopkaté trojpočetné listy. Kvety sú usporiadané do strapcovitých vrcholíkov a na konci tvoria riadky strapec. Jahody začínajú kvitnúť v máji a podľa odrody môžu kvitnúť i celé leto.
Jahody sa veľmi rýchlo rozširujú pomocou prízemných listov, ktoré vyrastajú z plazivých výhonkov. Tie sa na viacerých miestach zakoreňujú a vznikajú tak nové rastliny.
Obľúbené odrody
Ľudia zaoberajúci sa šľachtením a pestovaním jahôd chcú vyšľachtiť odrody, ktoré by mali plody výbornej chuti, a zároveň chcú, aby boli lesklé, pevné a odolné. Dôležité je tiež aj rovnomerné dozrievanie a odolnosť rastliny voči chorobám.
Veľa ľudí sa zaujíma napríklad aj o to, či je možné vypestovať modré jahody. No a hoci semienka modrých jahôd má v ponuke viacero internetových obchodov, veľmi by sme neverili tomu, že z nich skutočne aj niečo vypestujete.
Čo sa týka množstva odrôd, na Slovensku ich máme v Listine registrovaných odrôd oficiálne len 13, avšak v obchodoch sa môžete stretnúť s množstvom zahraničných odrôd. Odrody jahôd môžeme rozdeliť na raz rodiace a stále rodiace. Pozrime sa teda na ne.
Stále rodiace odrody jahôd
- “Aromas” – ide o kvalitnú odrody, ktorej domovom sú Spojené štáty. Plody dozrievajú koncom mája a v júni, no a po letnej prestávke rodí rastlina od začiatku septembra do prvých mrazov. Plody sú stredne veľké a pevné, povrch je mierne lesklý. Patria k aromatických a chuťovo vyváženým odrodám.
- “Diamante”– aj táto odroda má pôvod v USA a patrí k skorším odrodám jahôd. Prvé plody dozrievajú už koncom mája a začiatkom júna. V lete nastáva prestávka v rodivosti, pričom na konci augusta a na jeseň vás táto odroda poteší ďalšími plodmi. Tie sú kužeľovití a jasno oranžovočervené. Chuť je aromatická.
- “Evita” – ide o stredne skorú anglickú odrodu jahôd so stredne veľkými kužeľovitými plodmi. Môžete si na nich pochutnať už koncom mája a počas júna. Následne po letnej prestávke rastliny opätovne zarodia v auguste. Plody sú jasnočervené a veľmi sladké a aromatické. Ideálne sú hlavne na priamy konzum.
- “Everest” – anglická odroda, ktorej plody majú kužeľovitý tvar a sú stredne veľké. Dužinu majú veľmi tuhú a tiež sú veľmi chutné. Určené sú na priamu konzumáciu.
Raz rodiace odrody jahôd
- “Andrea” – slovenská odroda s lesklými veľkými plodmi s tuhou dužinou
- “Bounty” – ide o kanadskú odrodu jahôd, ktorý má sladké aromatické plody. Tie sú lesklé, veľké a tmavočervené a okrem priamej konzumácie sú vhodné aj na ďalšie spracovanie a konzervovanie.
- “Elsanta” – holandská odroda s lesklými plodmi žiarivej červenej farby. Plody sú veľké až veľmi veľké a sú ideálne na mrazenie a priamy konzum.
- “Karmen” – celkom známa česká odroda, ktorá je obľúbená hlavne kvôli plodom nadmernej veľkosti s dutinkou v strede. Sú dosť sladké a aromatické.
- “Magura” – slovenská odroda so stredne veľkými až veľkými plodmi, ktoré sú mäsité a veľmi šťavnaté a sladké. Veľkou výhodou tejto odrody je odolnosť voči viacerým chorobám.
- “Senga Sengana” – ide o starú, overenú a veľmi obľúbenú nemeckú odrodu jahôd, ktorá má tmavočervené plody strednej veľkosti. Sú pevné a šťavnaté, aromatické a príjemne sladkokyslé.
- “Symphony” – anglická odroda s kužeľovitými a veľkými plodmi, ktoré sú pevné a lesklé.
- “Viktória” – táto slovenská odroda vás poteší veľkými lesklými plodmi sýtočervenej farby a príjemnej sladko-kyslej chuti.
Ako pestovať jahody
Starostlivosť o jahody, to nie je len výsadba a zber plodov. Ak chcete, aby vám jahody bohato zarodili, mali by ste sa im venovať omnoho viac. Poďme sa teda pozrieť podrobnejšie na to, ako pestovať jahody a čo všetko starostlivosť o ne obnáša.
Kam ich umiestniť
Najvhodnejšou pôdou na výsadbu jahôd je hlinitopiesočnatá pôda s dostatkom živín a ideálne aj s humusom. Ílovitá pôda drží vlhko v spodnej časti a vrch praská, tá piesočnatá zase rýchlo vysychá. Vhodné je pestovať jahody na slame či na čiernej netkanej textílii. Obidva tieto spôsoby sa postarajú o dostatočne prehriatu pôdu. Zároveň zabránia tomu, aby sa plody dotýkali priamo pôdy a hnili. No a v neposlednom rade budete mať v záhone jahôd aj menej buriny.
Výhodou pestovania jahôd je, že sa im darí prakticky v každej oblasti a ani v prípade, že máte ťažkú pôdu, nemusíte zúfať. Môžete ich totiž pestovať vo vyvýšených záhonoch. Pri výsadbe sa však vyhnite svahom a severným stranám. Ak chcete pestovať jahody v chladnejších oblastiach, mali by ste rátať s neskorším kvitnutím. Na juhu je zase potrebné dodať im dostatok závlahy.
V súvislosti s tým, ako sadiť jahody, sa môžete stretnúť napríklad aj s odporúčaním, že k jahodám je vhodné sadiť cesnak alebo cibuľu. Možno sa vám to bude zdať na prvý pohľad čudné, no takýmto spôsobom výsadby môžete skutočne získať. Sadenie cesnaku medzi jahody, prípadne tiež cibule, dochádza k znižovaniu rizika nákazy plesňou sivou.
Kedy a ako vysádzať
Ak ste sa rozhodli pestovať jahody už z hotových priesad, čo je značne jednoduchšie ako sadenie jahôd zo semien. Sadenice jahôd je vhodne vysádzať v období medzi júlom a septembrom, najneskôr však do polovice októbra. Prípadne tak môžete urobiť aj skoro na jar, hneď, ako prestane mrznúť.
V prípade, že sa rozhodnete pre letnú výsadbu jahôd, odporúčame vám sadiť ich do dostatočne vlhkej pôdy. Vhodné je do vyhĺbenej jamky naliať vodu a nechať ju vsiaknuť. Následne do jamky dajte sadenicu a zahrňte pôdou.
Rastliny by od seba mali byť v prípade väčšiny odrôd vzdialené okolo 30 cm v jednom riadku. Jednotlivé riadky by pritom mali byť od seba vzdialené aspoň pol metra, aby ste mali k rastlinkám dobrý prístup.
Ako sadiť jahody zo semien
Jahody si môžete vypestovať aj zo semien, ktoré si zakúpite, prípadne ich získate z vlastnej úrody. Tie získate tak, že z dostatočne zrelej jahody zrežeme šupku a aj so semienkami ju vysušíme. Potom semienka očistíme od vysušenej dužiny a môžeme ich použiť na výsev. Ideálne je vysievanie na jar, pričom doba klíčenia je od 10 do 14 dní.
Sadenie priesad
Omnoho častejším spôsobom založenia vlastného jahodoviska je sadenie priesad. Sadenice jahôd by mali byť už na prvý pohľad zdravé s bohatými hustými listami a dobre vyvinutými koreňmi. Sadenice vysádzajte do pôdy zbavenej buriny, ktorú pred výsadbou môžete pohnojiť organickým hnojivom.
Jahody na balkóne a v kvetináči
Jahody môžete pestovať nielen v záhrade, ale aj na balkóne či na terase. Do hranatých kvetináčov či do závesných košíkov alebo obyčajných črepníkov zasaďte na jar sadenice jahôd. Vhodné je použiť rôzne odrody, aby ste si zabezpečili čo najdlhšie obdobie, počas ktorého sa budete môcť tešiť z úrody. Použite preto aj veľmi skoro zrejúcu odrodu, ale i previsnuté odrody jahôd a nezabudnite ani na stále rodiace odrody.
Vhodné je zasadiť ich do samozavlažovacích kvetináčov, ktoré vám uľahčia polievanie. Pri výbere sadeníc na balkónové pestovanie jahôd si dajte záležať na kvalitnom výbere. Sadenice by mali byť silné, bujné s hustými listami a bohatými púčikmi kvetov. Možno neviete, ako sadiť jahody do kvetináča. Je to však jednoduché – stačí si zakúpiť sadenice jahôd a dať ich do kvetináča, zasypať zemou a je to.
Zaujímavým miestom na pestovanie jahôd je veranda, ktorá prostredím pripomína skleník. Ak chcete pestovať jahody na verande, odporúčame hlavne stále rodiace odrody. Takýto spôsob pestovania vám zabezpečí sladké plody aj v zime. Myslite na to, aby bola veranda dostatočne presvetlená. No a nezabudnite, že keďže budú jahody vo vnútri, o ich opeľovanie sa budete musieť postarať vy.
💡 Ak chcete pestovať jahody v kvetináči, máme pre vás pár tipov na originálne kúsky:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Starostlivosť o jahody
Jahody síce nie sú na pestovanie príliš náročné, no ak sa chcete tešiť z bohatej úrody, mali by ste sa o ne starať a venovať im pozornosť. Pozrime sa teda lepšie na to, ako sa starať o jahody, ale aj na to, ako by ste ich mali rozmnožovať.
Kedy hnojiť jahody
Jahody by ste nemali hnojiť hneď po tom, ako ich vysadíte. Tiež sa vyhnite hnojeniu v čase, keď sa na nich objavujú plody. Jahody je vhodné sadiť špeciálnymi hnojivami, ktoré sú pre ne určené. Ak však nechcete pri ich pestovaní používať chémiu, môžete ich vyživovať aj kompostom alebo prírodnými hnojivami.
Polievanie
Jahody je potrebné počas vegetačného obdobie pravidelne polievať. Ak však zbadáte, že listy vysychajú, odporúčame vám polievať ich až večer alebo skoro ráno. Polievanie by malo byť výdatné, jahodám len pokropenie vodou stačiť nebude, pretože voda sa zachytí len na listoch a nedostane sa až ku koreňom. Zaujímavosťou je, že ak sa vám medzi jahodami objavia mravce, je to znakom toho, že ich málo polievate.
Rozmnožovanie a presádzanie
Pri otázke starostlivosti mnohých pestovateľov zaujíma, kedy presádzať jahody, avšak pravda je taká, že jahody na jednom mieste môžeme pestovať až tri či štyri roky. Po tomto čase je vhodné jahody presadiť na miesto, kde predtým jahody nerástli. Ako hovorí známy odborník profesor Hričovský, má to svoj veľký význam zo zdravotného hľadiska jahôd a tiež z pohľadu zakoreňovania. Ak by ste nechali jahody na jednom mieste dlhšie, úroda sa zníži.
Čo sa týka rozmnožovania jahôd, najjednoduchším spôsobom je rozmnožovanie poplazmi. Ide o prirodzený spôsob rozmnožovania, avšak nie všetky druhy tento spôsob využívajú. Napríklad mesačné jahody nie je možné takýmto spôsobom rozmnožiť. Pri rozmnožovaní poplazov by ste sa mali zamerať na silné a zdravé výhonky. Tými najsilnejšími sú zvyčajne prvé dcérske výhonky materskej rastliny.
Pri rozmnožovaní poplazmi postupujeme tak, že silný výhonok, ktorý je už zvyčajne aj zakorenený, jemne podoberieme a prenesieme do malého kvetináča bez toho, aby sme poplaz prerušili. Kvetináč umiestnime do blízkosti materskej rastliny a až po tom, čo uvidíme, že sa rastlinke darí a objavujú sa na nej nové listy, môžeme poplaz prerušiť a novú sadenicu zasadiť do jahodoviska.
Zazimovanie
Po zbere úrody by ste mali jahody udržiavať bez buriny a rastliny polievať. Suché a poškodené listy odstráňte, no jahody už v tomto období neprihnojujte. V prípade, že nechcete jahody rozmnožovať, odstraňujte poplazy.
V chladnejších oblastiach je vhodné jahodovisko prikryť bielou textíliou či špeciálnymi krytmi, ktoré ich pred silnými mrazmi budú chrániť. V prípade, že je zima veľmi suchá, môžete počas dní, keď nemrzne, jahody poliať.
Najčastejšie choroby a škodocovia
Tak, ako asi každú rastlinku, ktorú pestujeme, aj jahody ohrozujú rôzne choroby a škodcovia. Pozrime sa na to, ktoré z nich sú tie najčastejšie sa vyskytujúce.
- sivá hniloba (Botrytis cinerea) – ide o hubové ochorenie jahôd, ktoré spôsobuje hnitie zelených, ale i zrelých a dozrievajúcich plodov. Plody sú mäkké a pokryté sivohnedým povlakom, z ktorého sa práši. Choroba sa šíri najviac vo vlhkom počasí. Prevenciou je výsadba na dostatočne teplé a slnečné miesta, ale i dostatočná vzdialenosť medzi priesadami. Vhodné je tiež sadenie cesnaku medzi jahody. Samozrejme, na trhu nájdete aj postreky proti tomuto ochoreniu.
- fytofórová hniloba jahôd (Phytophtora fragariae) – toto ochorenie sa označuje aj ako červená hniloba koreňa jahôd a má hubovitý charakter. Ide o hubu, ktorá parazituje na koreňoch jahody a tie potom postupne odumierajú. Napadnuté rastliny sú slabé, zakrpatené a majú málo poplazov. Ide o chorobu typickú pre veľmi zamokrené oblasti, pričom huba sa v pôde drží i dlhý čas po odstránení napadnutých rastlín.
- fialová škvrnitosť listov (Diplocarpon earlianum) – toto ochorenie sa prejavuje červenými až fialovými škvrnami na listoch, pričom napadnuté rastliny málo rodia.
- biela škvrnitosť listov (Mycosphaerella fragariae) – ide o veľmi rozšírenú chorobu jahôd, ktorá s prejavuje červenohnedými škvrnami na listoch. Škvrny neskôr blednú a v strede získavajú bielu farbu. Listy následne odumierajú.
- kučeravosť jahôd – toto ochorenie je spôsobené rôznymi vírusmi, pričom prvými príznakmi sú žlté škvrny na mladých listoch, ktoré následne odumierajú. Vírusy sa najčastejšie prenášajú voškami, ale i iným hmyzom.
- zelenokvetosť jahôd – ide o ochorenie, ktoré sa prejavuje malými a zeleno sfarbenými lupienkami kvetov. Plody sa nevyvíjajú a rastliny predčasne odumierajú. Ide o veľmi nebezpečnú chorobu, ktorá vám môže zničiť i celé jahodovisko.
Zber a spracovanie jahôd
Keď sa budete o svoje jahody dôsledne starať a budete im venovať pozornosť, ktorú si vyžadujú, odmenia sa vám bohatou úrodou. Tú by ste mali zbierať každý deň, ideálne v ranných hodinách. V prípade, že nájdete poškodené alebo hnilé plody, oberte ich tiež, aby sa choroby nerozšírili na zdravé plody a neznehodnotili vám tak celú úrodu.
Plody jahôd nie sú vhodné na dlhodobé uskladnenie a po zbere by ste ich mali čo najrýchlejšie spracovať. V chlade a s nepoškodenou stopkou vám vydržia najdlhšie, no aj tak by ste ich nemali nechať v chlade dlhšie ako pár dní. Jahody môžete pokojne zmraziť alebo si z nich pripraviť kompót či džem.
Ako mraziť jahody?
Spôsobov ako zmraziť jahody je viacero. Ak chcete mimo sezónu použiť jahody do bublaniny, koláčov či nápojov, bude vhodné zamraziť celé plody. Vyberte si pevné a zdravé plody, ktoré odstopkujte a umyte. Rozložte ich na tácku a počkajte, kým uschnú. Potom ich s táckou vložte do mrazničky a nechajte ich zamraziť. Následne nasypte do mikroténového vrecka alebo škatuľky a nechajte ich v mrazničke, kde vám vydržia aj rok.
Ďalšou možnosťou ako mraziť jahody je urobiť si dreň alebo pyré. Na toto vám výborne poslúžia mäkké plody, ktoré môžete zasypať trochou cukru a pomixovať. Potom pyré nalejte do vhodných nádob a dajte zamraziť. Po rozmrazení môžete zmiešať napríklad so šľahačkou a svieži dezert je na svete. Z jahôd si tiež môžete vyrobiť chutné a zdravé domáce nanuky podľa vašej chuti.
Závaranie jahôd
Asi každá gazdinka, ktorá sa rozhodne takto si uskladniť červené sladké ovocie, chce vedieť, ako zavárať jahody, aby sa nepokazili. Jahodový kompót sa totiž často zvykne predčasne pokaziť. Vyhnúť sa tomu môžeme aj tým, že budeme zavárať len tie najlepšie zdravé plody a pri zaváraní dodržíme hygienu.
Predísť tomu, aby sa krátko po zavarení jahody pokazili, môžete teda dôkladným pretriedením plodov, z ktorých kompót pripravíte. Všetky poškodené, nedozreté alebo nevyvinuté plody do kompótu nepatria. Následne z jahôd odstráňte stopky, avšak dávajte pozor, aby ste pri tomto procese nepoškodili celistvosť jahôd.
Keď ste jahody pretriedili a odstopkovali, je potrebné ich umyť a v studenej vode. Potom ich už len naukladajte do čistých pohárov na zaváranie a zalejte nálevom. Ten si pripravíte tak, že na jeden liter vody dáte 650 g cukru a 1 gram kyseliny citrónovej. Zaliate jahody v pohári poriadne uzavrieme a dáme na 15 minút sterilizovať pri teplote 90 stupňov.
Poháre s vychladnutým jahodovým kompótom na niekoľko hodín prevrátime hore dnom a raz za čas pohárom zatrasieme. Dosiahneme tak, že sa plody uvoľnia a nebudú na seba tlačiť.
Pri zaváraní jahôd sa vám môžu zísť aj tieto pomôcky:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Jahodový džem je obľúbenou pochúťkou, ktorá sa mnohým z nás spája s detstvom. Džem z jahôd si však môžete pripraviť aj v zdravej fitness verzii bez kíl cukru.
Budete potrebovať: 1500 g jahôd, 300 g kryštalizovaného medu, 40 g chia semienok, 1 vanilkový struk
Postup: Očistené jahody dáme do hrnca a popučíme tlačidlom na zemiaky. Pridáme vnútro vanilkového struku a dáme variť. Keď začnú jahody vrieť, zmiernime plameň a 15 minút zohrievame. Po vytvorení peny pridáme med.
Potom varíme za prebublávania ďalších 10 minút. Následne pridáme chia semienka, ktoré nám zmes krásne zahustia. Ak by sa vám zdalo, že je džem príliš riedky, pokojne pridajte ešte trochu chia semienok. Takto pripravený džem nalejeme do umytých pohárikov a uzatvoríme. Sterilizujeme asi 5 minút. (zdroj)
Články ktoré by vás mohli zaujímať:
- Ako pestovať bazalku v záhrade aj na byte + zber a sušenie
- Sadenie cesnaku a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť + odrody cesnaku
- Ako pestovať aksamietnicu (aj na balkóne) – zo semienok, alebo sadeníc?
- Pestujeme pór – kedy a s čím ho sadiť, kde kúpiť semená
Zdroje informácií:
- www.abecedazahrady.dama.cz – ako pestovať jahody
- www.urobisam.sk – sadenie jahôd
- www.carozahrady.sk – choroby a škodcovia
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Záhrada
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)
Dobry vecer chcem sa spyta da sa vyslachtit jahoda lesna ak ano poprosim popis ako postupovat dakujem janka
Peťa, pekný článok. Všetko podstatné na jednom mieste. 🙂