Pestujeme kaleráb, gigant – kedy sadiť, kedy zberať, postreky na škodcov

Georgina Babinová Téma
12. apríla 2022 1

Kaleráb (Brassica oleracea var. gongylodes) je zelenina, ktorá je príbuzná rodine kapustovitých. Zdravotné benefity a kulinárske využitie kalerábu sú početné. Vďaka svojej jedinečnej chuti umožňuje pripravovať širokú škálu pokrmov. Považuje sa za zdravú alternatívu zemiakov, keďže neobsahuje toľko sacharidov. Obsahuje však značné množstvo minerálov, vitamínov a organických zlúčenín, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie.

Rýchly rast a skvelá chuť robia z kalerábu zeleninu, ktorej pestovanie by mal vyskúšať každý záhradkár. Tu je návod, ako sadiť, pestovať a zbierať kaleráb!

💡 TIP na produkt - Kaleráb biely, neskorý GIGANT (semienka)
Kaleráb biely, neskorý GIGANT

Kaleráb obrovský GIGANT, je neskorá odroda, ktorá môže dorásť do hmotnosti 3 až 4 kilogramy. Táto rastlina je pripravená na zber za 100 až 120 dní po vysadení sadeníc. Biela dužina je šťavnatá a veľmi chutná; vydrží čerstvá pomerne dlhú dobu. Tento kaleráb je najlepšou voľbou na skladovanie, alebo mrazenie.

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Kaleráb – charakteristika

Je to odolná dvojročná rastlina pestovaná ako jednoročná. Stonky môžu byť biele, fialové, alebo zelené a sú zakončené ružicou modrozelených listov s dlhými stopkami. Je to plodina do chladného počasia. Jej sezóna je jeseň, zima a skorá jar. Je však bežne dostupný vo väčšine obchodov s potravinami a na trhoch celoročne.

Predpokladá sa, že táto zelenina pochádza z Čiech 17. storočia ako hybrid repy a divokej kapusty. Patrí do skupiny Brassica (spolu s brokolicou, kapustou, ružičkovým kelom a mnohými ďalšími). Úplne neobvykle, časť, ktorú konzumujeme, je „opuchnutá stonka“, ktorá rastie tesne nad úrovňou zeme. Chuť je jemnejšia a sladšia ako kapusty, alebo repy. Listy sa môžu konzumovať tiež, hoci majú chuť, ktorú niektorí považujú za trochu silnú. Rastlina produkuje kvety v tvare kríža so štyrmi okvetnými lístkami od svetložltej po svetložltú a svetlooranžovú.

Kaleráb

Kaleráb má hladké glaukózne listy (s voskovým povlakom), podobné repe, ale hrubšie

 

Výsadba

Vysádzajte na stanovište, ktoré dostáva dostatok slnečného svetla (aspoň 6 hodín, lepšie je viac) a má bohatú, mierne kyslú, dobre priepustnú pôdu. Aj keď kaleráb nie je veľmi náročný, pomáha mu, keď je pôda pred výsadbou pokrytá 2,5 cm kompostu.

Vyhnite sa výsadbe kalerábu tam, kde sa v predchádzajúcich 2 alebo 3 rokoch pestovala iná zelenina z čeľade Brassica. Predídete tým šíreniu chorôb a nedostatku živín.

 

➡️ Kedy sadiť kaleráb?

  • Na jar, keď teplota pôdy dosiahne aspoň 7 °C, zasejte semená priamo do záhrady pre zber skoro až v polovici leta.
  • Ak chcete začať vo vnútri, semená naštartujte začiatkom apríla alebo štyri až šesť týždňov pred presadením. Nie je potrebné používať vykurovaciu podložku, ako pri iných semenách. Chladné izbové teploty medzi 15 a 20 °C a jasné horné svetlo najlepšie podporia rast. Vysoké teploty spôsobujú rýchle tempo rastu a tvoria sa vysoké, slabé rastliny, s ktorými je ťažké manipulovať bez toho, aby ste spôsobili ich poškodenie.

 

➡️ Požiadavky na pôdu

  • Pestujte kaleráb v hlinitej, dobre priepustnej pôde s vysokým obsahom organických látok. Plodiny môžete pestovať na ťažšej pôde, pokiaľ je dobre priepustná a na piesočnatej, ak ju často zalievate.
  • Pôdu si nechajte otestovať – ideálne je neutrálne pH 6,0 až 7,5.
  • Aplikujte fosfor (P) a draslík (K) podľa odporúčaní pôdneho testu.
  • Zlepšite pôdu pridaním dobre prehnitého hnoja alebo kompostu na jar alebo na jeseň. Nepoužívajte čerstvý hnoj, pretože môže obsahovať škodlivé baktérie a zvýšiť problémy s burinou.
  • Ak používate hnoj alebo kompost, možno nebudete potrebovať ďalšie aplikácie hnojív v závislosti od toho, koľko organickej hmoty používate.

 

➡️ Ako sadiť kaleráb?

  • Semená zasejte do hĺbky 0,5 až 1cm
  • V riadkoch rozmiestnite semená asi na 5 cm od seba v riadkoch navzájom vzdialených 25 až 30 cm.
  • Akonáhle sa objavia sadenice (4 až 7 dní), zrieďte ich na vzdialenosť15 až 20 cm.
  • Rozložte výsev na každé 2 až 3 týždne pre nepretržitý letný zber.

 

➡️ Výsadba pre jesennú úrodu

Semená zasaďte v júli priamo do záhrady. Dozrievanie obrovského kalerábu Gigant trvá asi dva mesiace. Výsadba koncom júla je ideálna na zber pred silným mrazom.

  • Semená vysádzajte plytko na 0,5 až 1 cm, tri semená na každých 10 cm.
  • Počas vzchádzania sadeníc udržiavajte pôdu vlhkú.
  • Po vzídení sadeníc prerieďte na jednu rastlinu každých 10 cm, alebo každých 30 cm pre obrie typy Gigant.
  • Rastlinky chráňte, pretože zažívajú extrémne teplo, vietor, sucho a hmyz, keď sú najzraniteľnejšie.
  • Polievajte ich podľa potreby.

Kryt riadkov ochráni rastliny pred vetrom a hmyzom počas prvých týždňov rastu. Použite ľahký materiál, aby sa teploty pod prikrývkou príliš nezvyšovali. Ak silný vietor uvoľní kryt riadku, môže spôsobiť viac škody, ako by rastliny utrpeli bez neho. Pevne ho ukotvite na okrajoch. Kryt riadkov môžete podložiť aj drôtenými obručami.

 

Pred výsadbou skontrolujte, či máte správne vybavenie

Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks
38,99 €
Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks
36,49 €

Pozrieť ďalšie

 

Ako udržať kaleráb zdravý a produktívny

Existujú dva bežné druhy kalerábu. Ten, ktorý sa vysieva na jar a ktorý býva zelený, a ten, ktorý sa vysieva v lete/jeseni a je fialový. Fialové druhy sú odolnejšie a často sa môžu nechať v zemi až do decembra, najmä ak viete poskytnúť ochranu, alebo ich pestovať vo fóliovníkoch / skleníkoch.

Kaleráb v zemi

Udržať kaleráb zdravý a produktívny nevyžaduje ani mimoriadne znalosti, ani mimoriadne úsilie

 

➡️ Polievanie

Najkvalitnejší kaleráb – sladký, chrumkavý, šťavnatý – je výsledkom rýchleho rastu bez stresu z tepla, alebo vlhkosti. Ak sú rastliny prehriate, alebo majú problémy s nasávaním vody, budú produkovať látky, ktoré majú silnú, horkú chuť. Plody sa stanú vláknitými a môžu prasknúť. 2,5 cm zrážok za týždeň je ideálnych. Použite stierku, aby ste zistili, ako hlboko je pôda mokrá. Ak je to len 2 až 5 cm, nechajte vodu tiecť. 2,5 cm vody namočí piesočnatú pôdu do hĺbky 25 cm, ťažkú hlinitú pôdu do 15 cm. Ak je vaša pôda piesčitá, zalievajte častejšie ako raz týždenne.

 

➡️ Kontrola buriny

  • Častá plytká kultivácia burinu zabije skôr, ako sa stane problémom.
  • Pôdu kultivujte len tak hlboko, aby ste odrezali burinu pod povrchom pôdy.
  • Dávajte pozor, aby ste nepoškodili rastliny.
  • Mulčovanie pokosenou trávou bez obsahu herbicídov, slamou bez buriny, alebo iným organickým materiálom do hĺbky cca 10 cm môže pomôcť zabrániť rastu buriny, čím sa zníži potreba častej kultivácie.

 

➡️ Hnojenie

Prihnojte kaleráb odležaným kompostom, prípadne vyváženým organickým hnojivom raz za mesiac.

 

💡 Nutričný profil kalerábu

Fialový a zelený kalerábTáto zelenina je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, antioxidantu, ktorý chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi a hrá úlohu pri hojení rán, syntéze kolagénu, vstrebávaní železa a imunitnom zdraví.

Okrem toho je dobrým zdrojom vitamínu B6, ktorý podporuje imunitu, metabolizmus bielkovín a tvorbu červených krviniek. 

Je tiež dobrým zdrojom draslíka, minerálu a elektrolytu, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca a rovnováhu tekutín. 

A nakoniec 1 šálka (135 gramov) kalerábu poskytne približne 17 % dennej potreby vlákniny. Diétna vláknina pomáha podporovať zdravie čriev a reguláciu hladiny cukru v krvi.

 

Kaleráb a jeho bežné problémy

Kaleráb môže byť napadnutý kvetilkou kapustovou a kovolesklecom cudzokrajným. Okolo stoniek umiestnite obojky, aby ste chránili sadenice pred poškodením. Odstráňte zhluky vajíčok zo spodnej časti listov a umyte rastliny zriedeným mydlovým roztokom. Húsenice možno ničiť postrekom Bacillus thuringiensis.

Kaleráb je ohrozený rôznymi chorobami vrátane škvrnitosti listov, čiernej hniloby, spóry Clostridial myositis a Plasmodiophora brassicae.
Mnoho chorôb prichádza už v infikovaných semenách. Preto semená kupujte vždy zo spoľahlivého zdroja. Praktizujte striedanie plodín. Vyhnite sa výsadbe kalerábu tam, kde ste počas predchádzajúcich štyroch rokov pestovali príbuzné plodiny – brokolicu, karfiol, kríčky, kel, repu, kapustu, horčicu, bok choy, alebo ružičkový kel.

Kaleráb napadnutý húsenicami

Tu pomôžu postreky na škodcov alebo ručný zber…

 

Spoločná výsadba

Povahou sprievodnej výsadby je symbióza. To znamená, že viac rôznych rastlín sa nachádza v tesnej blízkosti a sú si vzájomne prospešné. Prínosom môže byť pridávanie živín do pôdy, odpudzovanie škodcov, úkryt užitočného hmyzu alebo pôsobenie ako prirodzená mriežka alebo podpora. Najznámejším príkladom spoločnej výsadby sú Tri sestry. Tri sestry je metóda výsadby, ktorú používajú domorodí Američania. Zahŕňa spoločné sadenie zimnej tekvice, kukurice a fazule. Kukurica pôsobí ako opora pre tekvicu veľké listy tekvice chránia korene ostatných rastlín a udržiavajú ich v chlade a vlhku a fazuľa fixuje dusík v pôde.

Mnohým rastlinám prospieva spoločná výsadba a kaleráb nie je výnimkou. Pri výbere rastlinných spoločníkov kalerábu zvážte bežné podmienky pestovania, ako je množstvo vody; kaleráb má plytký koreňový systém a potrebuje často vodu. Myslite aj na podobné nároky na živiny a pobyt na slnku.

 

➡️ Čo sadiť s kalerábom?

Ideálni spoločníci pre kaleráb sú: kríčková fazuľa, repa, zeler, uhorky, šalát, cibuľa a zemiaky.

Tak ako niektoré rastliny dobre spolupracujú, iné zas nie. Vošky a drepčíci sú škodcovia, ktorých priťahuje kaleráb, rovnako ako húsenice a kvetilky. Nie je teda dobrým nápadom zoskupiť členov kapustovej rodiny s kalerábom. Len by to dalo týmto škodcom ešte viac krmiva. Kaleráb držte ďalej aj od paradajok, pretože údajne brzdí ich rast.

Kaleráb a uhorky

Kaleráb a uhorky – spolu sa im bude dariť

 

Zber a skladovanie

Kaleráb je pripravený na zber, keď plodina dosiahne priemer 5-7 cm. Zelenina s priemerom väčším ako 7,5 cm môže zdrevnatieť. Listy kalerábu sa môžu zbierať tiež, pripravte ich ako inú listovú zeleninu. Ak je koža kalerábu tvrdá, odstráňte vonkajšiu vrstvu; stred môže byť jemný a plný chuti.

Kaleráb vysadený na jar, zozbieraný v lete sa s väčšou pravdepodobnosťou stane vláknitým, ak ho necháte nadmerne dozrieť. Kaleráb zozbieraný na jeseň môže narásť o niečo väčší bez straty kvality.

Niektoré odrody vydržia chladné počasie v záhrade bez rozštiepenia. Ak plánujete pestovať a zberať kaleráb až do studených jesenných dní, vyberte si odrodu, ktorá je známa svojou schopnosťou „držať sa na poli“. Obrovské odrody kalerábov zbierajte, keď dosiahnu dostatočnú veľkosť.

 

➡️ Skladovanie

Kaleráb môžete skladovať celé mesiace v chladnom a vlhkom prostredí: 2°C a 95% vlhkosť. Je ťažké vytvoriť tieto podmienky mimo komerčných skladovacích zariadení. V domácej chladničke si kaleráb udrží kvalitu približne dva týždne. Kaleráb môžete aj zamraziť:

  • Vyberte čerstvé, stredne veľké kaleráby.
  • Umyte ich studenou vodou a potom ošúpte.
  • Nakrájajte na kocky a blanšírujte vo vriacej vode 3 minúty.
  • Ochlaďte, sceďte vodu a vložte do mraziacich vreciek.

Ak chcete použiť stonky a listy, skúste ich použiť skôr ako neskôr. Stonky alebo listy, ktoré sú trochu zvädnuté, sa stále dajú použiť, ale mali by ste ich zlikvidovať, ak sú sfarbené alebo majú zvláštny zápach.

 

💡 TIP na produkt - Kaleráb modrý, skorý BLANKYT
Kaleráb modrý, skorý BLANKYT

 Kaleráb modrý produkuje atraktívne modrofialové hľuzy s bielou dužinou. Je to rýchlo rastúca plodina s príjemnou chuťou a môže sa konzumovať varená aj surová. Hľuzy pred konzumáciou nenechajte zostarnúť alebo príliš narásť, pretože „drevnatejú“.

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Použitie, alebo čo ste doteraz pravdepodobne ešte neskúšali

Kaleráb je zelenina, ktorá si naozaj zaslúži viac pozornosti. Okrem lahodne chrumkavých hľúz, ktorých spôsoby prípravy všetci poznáme, rastlina produkuje aj veľké jedlé listy, ktoré sa dajú zbierať a pripravovať podobným spôsobom, ako by ste pripravovali ktorúkoľvek listovú zeleninu. Vynikajúce sú v praženici, dusené ako príloha, hodené do polievky, alebo nasekané surové v šaláte. Pred varením odstráňte stredové rebrá z každého listu a vyhoďte ich. Dôkladne umyte, potom nakrájajte a pripravte podľa potreby.

Listy kalerábu a ďalšie ingrediencie

Už ste ochutnali listy kalerábu…?

 

➡️ Krémové kalerábové listy

Za pol hodinku máte na tanieri jednu z najbohatších a najuspokojivejších misiek smotanovej zeleniny, akú ste kedy ochutnali. Je to perfektná príloha aj hviezda nedeľných raňajok podávaná s chrumkavým chlebom. Tieto lahodné krémové listy sú hodvábne jemné, cesnakové a rozmaznávajúco delikátne.

Ingrediencie: 

2 veľké zväzky listov kalerábu
4 lyžice masla
1/2 malej žltej cibule, nakrájanej na kocky
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 lyžička hrubej soli,
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia,
1 šálka hustej šľahačkovej smotany
1/4 šálky strúhaného syra Pecorino Romano
1/8 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
čili paprička (voliteľné)

Postup prípravy:

Pripravte ľadový kúpeľ. Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou blanšírujte listy, kým nezačnú mäknúť, asi 3 minúty. Vyberte pomocou klieští a preneste do ľadového kúpeľa. Keď sú dostatočne chladné na manipuláciu, vytlačte z nich čo najviac vlhkosti. Listy nakrájajte na pásiky. Skončíte s asi 1 1/2-2 šálkami nakrájaných listov.

Vo veľkej panvici na stredne nízkej teplote pridajte maslo a krúživým pohybom ním pokryte panvicu. Keď začne jemne peniť, pridajte cibuľu a cesnak. Za občasného miešania restujte, kým cibuľa nie je sklovitá, asi 5 minút. Dochuťte 1/2 lyžičkou soli a 1/4 lyžičkou korenia. Pridajte smotanu a za častého miešania priveďte zmes do varu. Znížte teplotu na minimum a za častého miešania varte, kým omáčka nezhustne, asi 10 minút. Pridajte listy zvyšnú soľ, korenie, syr a muškátový oriešok. Varte, kým zelenina nezmäkne a nie je úplne obalená v smotanovej omáčke, asi ďalších 5 minút. Ak chcete, dochuťte ešte soľou, prípadne čili papričkou a podávajte teplé.

 

💡 Tip na článok

Cuketa v košíku

Podobne univerzálnou zeleninou ako je kaleráb, je aj cuketa. Použiť zeleninu nebolo nikdy také jednoduché, pokiaľ ide o cuketu. Vyprážaná, grilovaná, „hodená“ do akéhokoľvek pokrmu (od cestovín po dezerty) táto skromná plodina má obrovský potenciál. Všetko, čo o nej potrebujete vedieť a ešte oveľa viac vám prezradí náš článok venovaný tejto „letnej tekvici“.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.5/5 - (28 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre

Nedostatočne popísané o drevnatosti kalerábu. Gigant (ktorý sadím ja) nezdrevnatie nikdy. Tiež o vegetačnej dobe sa píše veľmi rôzne. Inak sa mi článok páčil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.