Melónové šupky – alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte

Erik Havlík Téma
20. júla 2024 0

Melónové šupky väčšina z nás vyhadzuje do koša, prinajlepšom do kompostu. Viete však, že práve „obal“ šťavnatého a osviežujúceho melóna je skvelý pri mnohých ďalších príležitostiach? Prečítajte si 5 skvelých receptov s melónovými šupkami (džem, chrumkavé hranolky, zavárané korenisté melónové šupky, kandizované pre milovníkov cukroviniek a exotické sladkokyslé čatní) + ďalšie tipy na čo všetko ich môžete použiť. Budete prekvapení. Môžeme ísť na to? Nech sa páči.

Čo obsahujú melónové šupky

Melónové šupky, konkrétne ich biela časť, sú často prehliadané, ale obsahujú množstvo živín a prospešných látok. V prvom rade sú to vitamíny ako je vitamín A, ďalej C a B6. Z minerálov je to najmä draslík, horčík a v nezanedbateľnom množstve aj zinok.

Melón vodový (hlavne v šupke) je výborným zdrojom aminokyseliny zvanej citrulín (pozri viac v štúdii), ktorá v tele podporuje tvorbu arginínu. Práve táto aminokyselina zohráva kľúčovú úlohu v syntéze oxidu dusnatého, ktorý pomáha rozširovať krvné cievy. Takisto treba spomenúť vlákninu, ktorú šupky obsahujú vo veľkom množstve a samozrejme aj antioxidanty.

Vodový melón - melóny na jednej veľkej kope

 

5 základných dôvodov prečo by ste nemali zahadzovať melónové šupky

  1. Výživová hodnota: melónové šupky sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, čo z nich robí hodnotný doplnok k jedlu
  2. Zdravotné benefity: pravidelná konzumácia melónových šupiek môže podporiť zdravie srdca, imunitu, trávenie a regulovať krvný tlak
  3. Ekologické hľadisko: využitie melónových šupiek v domácnosti znižuje množstvo odpadu, čím prispieva k udržateľnejšiemu životnému štýlu (zero waste domácnosť)
  4. Ekonomický bonus: využitím celých plodov (vrátane šupiek) maximalizujete hodnotu zakúpeného ovocia, čím šetríte peniaze
  5. Kreativita v kuchyni: melónové šupky ponúkajú rôzne možnosti prípravy a môžu obohatiť jedálniček o nové, netradičné chute a textúry

 

Ako ich využiť v kuchyni – 5 super receptov

Melónové šupky môžete využiť na prípravu najrôznejších jedál a pochutín. Na sladko, na slano, pikantno či korenisto – vybral som pre vás 5 najlepších receptov, kde ich môžete s úspechom použiť. Jedna dobrá rada na úvod, pred použitím z nich nezabudnite ošúpať tmavú tvrdú časť 🙂

Melónové šupky

 

Zavárané korenisté melónové šupky

Ingrediencie:

  • melónové šupky (len biela časť)
  • 1 šálka octu
  • 1 šálka cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej horčice

Postup:

  1. melónové šupky nakrájajte na malé kocky
  2. v hrnci zmiešajte ocot, cukor, soľ a korenie a priveďte k varu
  3. pridajte melónové šupky a varte na miernom ohni, kým nezmäknú
  4. nalejte zmes do sterilizovaných zaváracích pohárov a uložte na chladné miesto

Tip na podávanie: Podávajte ako prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, najmä k bravčovému či kuraciemu. Sú skvelé aj na dochutenie sendvičov a burgerov.

Džem z melónových šupiek

Ingrediencie:

  • melónové šupky
  • 1 kg cukru
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 vanilkový struk

Postup:

  1. šupky nakrájajte na malé kocky a dajte do hrnca
  2. pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru, vanilkový struk (rozpolený)
  3. varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne na konzistenciu džemu
  4. nalejte džem do sterilizovaných pohárov a zaviečkujte

Džem je vynikajúci na čerstvom pečive, palacinkách alebo vafliach. Môžete ho tiež použiť ako plnku do koláčov a zákuskov, alebo ako sladký doplnok k syrovým tanierom.

Hranolky

Ingrediencie:

  • melónové šupky
  • olivový olej
  • soľ, korenie, paprika podľa chuti

Postup:

  1. melónové šupky nakrájajte na tenké pásiky
  2. pásiky potrite olivovým olejom a posypte korením
  3. pečte v predhriatej rúre na 200°C, kým nebudú chrumkavé

Podávajte ako zdravú alternatívu k bežným hranolkám s rôznymi dipmi, ako sú napríklad kečup, tatárska omáčka alebo avokádový dip. Skvelý snack k domácemu filmovému večeru.

Kandizované

Ingrediencie:

  • melónové šupky
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka vody

Postup:

  1. melónové šupky nakrájajte na tenké prúžky
  2. v hrnci zmiešajte cukor a vodu a priveďte k varu.
  3. pridajte melónové šupky a varte, kým nezískajú priehľadný vzhľad
  4. nechajte vychladnúť a sušte na mriežke

Kandizované šupky môžete podávať ako sladkú maškrtu alebo ich použite napríklad na zdobenie dezertov, koláčov, muffinov, zmrzliny…

Čatní

Ingrediencie:

  • melónové šupky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka jablčného octu
  • 1 šálka cukru
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička mletej čili papriky

Postup:

  1. cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji
  2. pridajte nakrájané melónové šupky a všetky ostatné ingrediencie
  3. varte na miernom ohni, kým zmes nezhustne
  4. nalejte do sterilizovaných pohárov a uchovajte na chladnom mieste

Sladkokyslé čatní je výborné ako príloha k syrovým a mäsovým tanierom. Skvelo sa hodí k indickým jedlám, ako je karí alebo biryani. Môžete ho tiež použiť ako omáčku k pečenému mäsu alebo ako doplnok k studeným sendvičom.

 

Ďalšie rady a tipy ako naložiť s melónovými šupkami

Hnojivo

Melónové šupky sú vynikajúcim prírodným hnojivom. Ich kompostovaním pridáte do pôdy cenné živiny, zlepšujete jej štruktúru a podporujete rast rastlín.

Melónové šupky v komposte

Krmivo

Niektoré domáce zvieratá, ako napríklad králiky, sliepky, kačice a prasatá sa doslova idú potrhať za melónovými šupkami. Šupky nezabudnite najprv dôkladne umyť a nakrájať na malé kúsky

Na prach z listov izbových rastlín

Šupky z melóna môžete použiť na jemné utieranie prachu z listov izbových rastlín. Vlhkosť a prírodné šťavy zo šupky pomáhajú odstrániť prach a nečistoty, pričom listy ostávajú lesklé.

Zábava pre deti

Melónové šupky môžu byť použité ako bezpečný a prírodný materiál na hranie pre deti. Môžu z nich vytvárať rôzne tvary a postavičky, čím sa rozvíja ich kreativita.

Na čistenie riadu

Prírodné kyseliny v melónových šupkách môžu pomôcť pri odstraňovaní mastnoty z riadu. Jednoducho použite šupky ako špongiu a potom ho už len opláchnite vodou.

Čaj z jadierok

Keď už ste využili šupky, nezabudnite ani na jadierka. Tie často vyhadzujeme spolu s nimi – a to je škoda. Využite ich na prípravu osviežujúceho čaju. Melónové jadierka obsahujú množstvo živín a antioxidantov. Stačí ich umyť, usušiť a rozomlieť na prášok. Prášok potom už len zalejte horúcou vodou a nechajte vylúhovať. Na zdravie.

 

💡 TIP DoDomácnosti: Mohlo by vás zaujímať aj...

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.