Zavárané brusnice – najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť

Erik Havlík Téma
5. septembra 2024 0

Domáce zavárané brusnice potešia gazdinky v každej kuchyni. Či už ako príloha k mäsu a lahodný doplnok ku sviečkovej, alebo ako sladký džem, či kompót plný vitamínov na zimu. V článku vám prezradím najlepšie recepty na ich zaváranie, vrátane populárnych brusníc s hruškami.

Brusnice – univerzálne drobné ovocie

Brusnice (lat. Vaccinium vitis-idaea), sú drobné bobuľové plody, ktoré rastú v lesoch, na rašeliniskách a v kyslých pôdach. Majú tmavočervenú farbu, kyslastú chuť a sú bohaté na vitamíny a antioxidanty.

Brusnice vo veľkom množstve obsahujú vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vlákninu, ale aj minerály ako draslík, vápnik, horčík či železo. Takisto aj množstvo antioxidantov vrátane flavonoidov a fenolových kyselín. Brusnice majú priaznivé účinky na zdravie, pomáhajú pri problémoch s močovými cestami, podporujú trávenie a imunitu.

Brusnice - plody na kríčku, rastlina v lese

 

Recept na zavárané brusnice

Základný recept na zavárané brusnice je úplne jednoduchý. Podobne ako pri každom zaváraní potrebujete mať čisté a prebrané ovocie a všetky potrebné náležitosti na zaváranie – fľaše, viečka a zavárací hrniec. Pozrite si teraz náš jednoduchý recept na zavárané brusnice:

Čo potrebujeme

  • 1 kg brusníc
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (môže byť, nemusí)

Postup

  1. Brusnice dôkladne umyte a odstráňte všetky poškodené alebo nezrelé plody.
  2. V hrnci pripravte cukrový sirup – rozmiešajte cukor vo vode a varte, kým sa úplne nerozpustí. Ak chcete pridať trochu kyslosti, môžete pridať citrónovú šťavu.
  3. Do cukrového sirupu pridajte brusnice a varte ich na miernom ohni približne 10-15 minút, kým brusnice nezačnú praskať.
  4. Pripravené brusnice vložte do čistých sterilizovaných zaváracích pohárov, zalejte sirupom a dobre uzavrite viečka.
  5. Poháre vložte do veľkého hrnca s vodou a sterilizujte ich 10-15 minút pri teplote okolo 85°C.
  6. Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom a tmavom mieste.

 

Zavárané brusnice s hruškami

Ingrediencie

  • 500 g brusníc
  • 500 g hrušiek (zrelých, ale pevnejších)
  • 400 g cukru
  • 500 ml vody
  • štipka škorice alebo vanilky (voliteľné)

Postup

  1. Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Brusnice umyte a skontrolujte, či sú všetky plody zrelé a zdravé.
  3. V hrnci pripravte sirup z cukru a vody, do ktorého môžete pridať škoricu alebo vanilku pre krajšiu arómu a chuť.
  4. Pridajte hrušky a brusnice do sirupu a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým plody trochu zmäknú, ale zostanú pevné.
  5. Zmes plodov a sirupu naplňte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a sterilizujte pri teplote 85°C asi 15 minút.
  6. Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom mieste.

Zavárané brusnice s hruškami

 

Na čo všetko použiť zavárané brusnice

Na záver si ešte povedzme, na čo všetko môžete použiť zavárané brusnice. Je to skvelá príloha k mäsu, do omáčok, na dezerty, do raňajkových cereálií či jogurtu. Alebo si ich dajte len tak na chuť priamo z fľaštičky…

  • príloha k mäsu: brusnice sú vynikajúcou prílohou k jedlám z diviny, ku hydine, či bravčovému mäsu, tradične sa podávajú aj s pečenou kačicou alebo husou
  • omáčky a dresingy: zavárané brusnice môžu slúžiť ako základ pre sladkokyslé omáčky a dresingy
  • dezerty: vhodné na prípravu koláčov, palaciniek, perníkov alebo ovocných dezertov, ako je brusnicový cheesecake alebo crumble
  • raňajkové kaše a jogurty: môžu sa pridať do ovsených kaší, jogurtov, müsli alebo smoothie

 

💡 TIP DoDomácnosti: O zaváraní toho máme na našom webe viac než dosť...

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.