Domáce zavárané brusnice potešia gazdinky v každej kuchyni. Či už ako príloha k mäsu a lahodný doplnok ku sviečkovej, alebo ako sladký džem, či kompót plný vitamínov na zimu. V článku vám prezradím najlepšie recepty na ich zaváranie, vrátane populárnych brusníc s hruškami.
Zavárané brusnice - navigácia v článku
Brusnice – univerzálne drobné ovocie
Brusnice (lat. Vaccinium vitis-idaea), sú drobné bobuľové plody, ktoré rastú v lesoch, na rašeliniskách a v kyslých pôdach. Majú tmavočervenú farbu, kyslastú chuť a sú bohaté na vitamíny a antioxidanty.
Brusnice vo veľkom množstve obsahujú vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vlákninu, ale aj minerály ako draslík, vápnik, horčík či železo. Takisto aj množstvo antioxidantov vrátane flavonoidov a fenolových kyselín. Brusnice majú priaznivé účinky na zdravie, pomáhajú pri problémoch s močovými cestami, podporujú trávenie a imunitu.
Recept na zavárané brusnice
Základný recept na zavárané brusnice je úplne jednoduchý. Podobne ako pri každom zaváraní potrebujete mať čisté a prebrané ovocie a všetky potrebné náležitosti na zaváranie – fľaše, viečka a zavárací hrniec. Pozrite si teraz náš jednoduchý recept na zavárané brusnice:
Čo potrebujeme
- 1 kg brusníc
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy (môže byť, nemusí)
Postup
- Brusnice dôkladne umyte a odstráňte všetky poškodené alebo nezrelé plody.
- V hrnci pripravte cukrový sirup – rozmiešajte cukor vo vode a varte, kým sa úplne nerozpustí. Ak chcete pridať trochu kyslosti, môžete pridať citrónovú šťavu.
- Do cukrového sirupu pridajte brusnice a varte ich na miernom ohni približne 10-15 minút, kým brusnice nezačnú praskať.
- Pripravené brusnice vložte do čistých sterilizovaných zaváracích pohárov, zalejte sirupom a dobre uzavrite viečka.
- Poháre vložte do veľkého hrnca s vodou a sterilizujte ich 10-15 minút pri teplote okolo 85°C.
- Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom a tmavom mieste.
Zavárané brusnice s hruškami
Ingrediencie
- 500 g brusníc
- 500 g hrušiek (zrelých, ale pevnejších)
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- štipka škorice alebo vanilky (voliteľné)
Postup
- Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky.
- Brusnice umyte a skontrolujte, či sú všetky plody zrelé a zdravé.
- V hrnci pripravte sirup z cukru a vody, do ktorého môžete pridať škoricu alebo vanilku pre krajšiu arómu a chuť.
- Pridajte hrušky a brusnice do sirupu a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým plody trochu zmäknú, ale zostanú pevné.
- Zmes plodov a sirupu naplňte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a sterilizujte pri teplote 85°C asi 15 minút.
- Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom mieste.
Na čo všetko použiť zavárané brusnice
Na záver si ešte povedzme, na čo všetko môžete použiť zavárané brusnice. Je to skvelá príloha k mäsu, do omáčok, na dezerty, do raňajkových cereálií či jogurtu. Alebo si ich dajte len tak na chuť priamo z fľaštičky…
- príloha k mäsu: brusnice sú vynikajúcou prílohou k jedlám z diviny, ku hydine, či bravčovému mäsu, tradične sa podávajú aj s pečenou kačicou alebo husou
- omáčky a dresingy: zavárané brusnice môžu slúžiť ako základ pre sladkokyslé omáčky a dresingy
- dezerty: vhodné na prípravu koláčov, palaciniek, perníkov alebo ovocných dezertov, ako je brusnicový cheesecake alebo crumble
- raňajkové kaše a jogurty: môžu sa pridať do ovsených kaší, jogurtov, müsli alebo smoothie
- Zavárané čučoriedky – najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Ako zavárať jahody klasicky v hrnci, alebo v rúre + recept na nálev
- Zavárame slivky aj v rúre či umývačke + recept na slivkový kompót
- Zavárame čerešne a višne – najlepšie recepty na kompóty
- Zaváranie broskýň – všetko čo potrebujete vedieť
- Ako zavárať / sterilizovať marhule v hrnci aj v rúre + kompót, sirup, džem
- Zaváranie uhoriek v hrnci, rúre aj umývačke – ako na to?
- Zaváraná nakladaná paprika + tip bez sterilizácie
- Zavárame cviklu (červenú repu) aj s dekom + tipy na recepty
- Ako zavárať paradajky + zaujímavé recepty
- Ako na zaváranie húb + recepty na 4 nálevy
- Zavárame domáce lečo v hrnci aj v rúre – ako na to + výborný recept
Článok je zaradený do kategórie: Poháre na zaváranie, Praktické rady a triky, Viečka na zaváranie, Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Drevitá vlna: Jednoduchý materiál so širokým spektrom využitia
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zero Waste domácnosť - čo to je a 35 praktických tipov ako znížiť svoj odpad
- Užitoční pomocníci do domácnosti, ktorí nepotrebujú kábel
- Vyberáme najlepšiu brúsku na nože, v porovnaní je ich celkom 8 - recenzie 2025 odporúčajú Wüsthof a Tescoma
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
- Ako vyčistiť krbové sklo - čistič krbového skla nie je jediné riešenie