Ako rozumne nakupovať v období korona vírusu?

Redakcia DoDomácnosti.sk Téma 4. mája 2020 0

Po identifikácii prvých nakazených korona vírusom vypukol na Slovensku nákupný ošiaľ. Množstvo tovaru bolo vypredané, ľudia za potraviny utrácali viac, ako na Vianoce. V súčasnosti je situácia pokojnejšia, otázne však je, ako dlho. Pozreli sme sa bližšie na to, ako nakupovať s minimálnym rizikom nákazy, čo kúpiť a ako si poradiť, ak sa doma pri varení ukáže, že predsa niečo chýba.

Korona vírus sa stal strašiakom dnešných dní a mnohí zákazníci sa snažia vyhýbať obchodom ako sa len dá. Raz však príde deň, keď sa zásoby minú a či chceme, alebo nie, návšteve obchodu sa nevyhneme.

Ako sa vychystať na nákup?

Aby sme chránili seba aj všetkých, ktorí s nami žijú v domácnosti, mali by sme sa na cestu do obchodu dobre pripraviť.

1. Rúško a rukavice

Pri odchode z bytu si treba nasadiť rúško, a to skôr ako vstúpite do spoločných priestorov bytovky, ako je napríklad chodba. Ak sa dá, použite schody namiesto výťahu. Nedotýkajte sa zbytočne ničoho, čomu sa viete vyhnúť (napríklad zábradlie). Ak sa chystáte ísť do obchodu pešo, zvážte použitie jednorazových rukavíc už pri odchode z bytu, najneskôr si ich nasaďte pred vstupom do predajne.

2. Dodržujte odstup

V priestoroch obchodu udržiavajte od ostatných nakupujúcich čo najväčšiu vzdialenosť. Rovnako si držte odstup aj pri státí v rade k pokladni.

3. Plaťte kartou

Keďže vírus sa drží aj na bankovkách, ktoré v rámci obehu chytí do rúk veľké množstvo ľudí, je vhodnejšie platiť platobnou kartou. Tú držte v rukách len vy. Pokiaľ ju však chytíte v rukaviciach, môžete na ňu vírus preniesť. Myslite na to, keď ju budete držať v rukách najbližšie a ruky si častejšie umývajte.

4. Prineste si vlastné tašky

Ak chcete minimalizovať riziko prinesenia si vírusu z obchodu, nákup si domov odneste vo vlastných taškách. Budete mať istotu, že na ne nikto počas dňa nekýchol ani nezakašľal.

Veľa užitočných rád, ako nakupovať bezpečne, nájdete aj tu.

 

Čo s nákupom po príchode z obchodu?

Po príchode domov ako prvé vyhoďte jednorazové rukavice (ak ste tak neurobili už pri odchode z obchodu). Rúško vložte do lavóra či umývadla a zalejte ho vodou o teplote minimálne 60°C. Umyte si ruky a vyložte nákup. Na základe vyjadrení odborníkov nie je nutné celý nákup dezinfikovať. Väčšina tovaru je v obale, z ktorého sa potravina pred zjedením vyberie a obal sa vyhodí. Ovocie a zeleninu je potrebné pred konzumáciou dobre umyť pod tečúcou vodou, rozhodne však nie dezinfekčnými prostriedkami alebo saponátom. Po kontakte s tovarom z obchodu, napríklad nasypaním ryže z plastového vrecka do hrnca, je vhodné si umyť ruky.

 

Ako potraviny skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Momentálne väčšina Slovákov nakupuje do zásoby, aby minimalizovali počet návštev obchodu, a teda aj riziko nákazy. Pri nakupovaní potravín vo väčších množstvách je však potrebné ich správne skladovať, aby nepodľahli skaze. Ako na to?

1. Aj v chladničke má všetko svoje miesto

Chladnička má rôzne tepelné zóny a tieto treba vhodne využívať. Zároveň sa treba riadiť pravidlom, že tovar s končiacim dátumom spotreby by mal byť vždy vpredu.

Vo vrchných poličkách sa najdlhšie udržia čerstvé syr, vajcia a maslo. Prostriedok patrí ostatným mliečnym výrobkom, údeninám a polotovarom. Spodná časť je určená pre jedlo, ktoré rýchlo podlieha skaze, napríklad mäso či zvyšky varenej stravy. Najspodnejšia priehradka je určená pre ovocie a zeleninu.

potraviny v chladničke

2. Čo do chladničky nepatrí?

Do chladu by sme vôbec nemali dávať paradajky, banány, mango ani citrusové plody. Do sucha a chladu patria mrkva, zemiaky, petržlen, zeler a uhorky.

3. Kam s chlebom a pečivom?

Chlieb a pečivo možno nakúpiť do zásoby za predpokladu, že si ich plánujeme zamraziť. Ďalšou možnosťou, ako získať čerstvý chlieb, je upiecť si vlastný. V tom prípade odporúčame nakúpiť a zamraziť droždie, prípadne si založiť vlastný kvások. Ak máte v komore niekoľko kíl múky, presypte ju do sklenených, alebo plastových uzatvárateľných nádob. Uchránite ju tak od neželaných hmyzích návštevníkov.

 

Čo by ste mali mať vždy v komore?

V špajzi by ste mali skladovať najmä suché potraviny, ktoré vydržia dlho bez toho, aby museli byť v chlade. Ide o železnú rezervu pre prípad, že náhle nie je možné ísť do obchodu. Medzi základné veci, ktoré by ste tu vždy mali mať, radíme:

  • prílohy k jedlu: zemiaky, ryža, cestoviny,
  • všetky tri druhy múky, strúhanka, krupica,
  • olej, ocot,
  • med, lekvár,
  • sterilizované ovocie a zelenina,
  • konzervy a paštéty,
  • kečup, horčica, paradajkový pretlak,
  • soľ, cukor (práškový aj kryštálový),
  • prášok do pečiva, čierne korenie, rasca, bylinky,
  • suché strukoviny – fazuľa, šošovica,
  • cibuľa, cesnak,
  • trvanlivé, alebo sušené mlieko,
  • káva, čaj,
  • ovsené vločky,

Ak sme vás naším zoznamom inšpirovali k návšteve predajne, pred odchodom si nezabudnite pozrieť, ktorú z uvedených surovín kúpite v zľave. Najjednoduchšie je prelistovať si letáky viacerých obchodov priamo na jednom mieste. Prehľad akciových letákov a katalógov nájdete na www.kimbino.sk. Navyše, ak máte zoznam s konkrétnymi položkami, nemusíte ani listovať v letákoch. Stačí si na stránke do vyhľadávacieho poľa zadať hľadaný tovar a Kimbino vám obratom ponúkne leták obchodu, kde je daný tovar v akcii.

potraviny v komore

 

Niečo vám chýba? Mnohé prísady viete nahradiť

Chystáte sa variť a zistili ste, že ste niečo zabudli kúpiť? Alebo ste minuli vaše železné zásoby a do obchodu sa vám kvôli tomu nechce? Máme pre vás dobrú správu, mnohé prísady si viete vyrobiť, alebo ich nahradiť.

1. Práškový cukor

Práškový cukor získame jednoducho pomletím toho kryštálového.

2. Vanilkový cukor

Vanilkový cukor si viete vyrobiť jednoducho sami, mal by však dlhšie odstáť, preto táto náhrada neposlúži ihneď. Vanilkový struk nakrájajte na 1 cm dlhé kúsky, vložte ich do menšej uzatvárateľnej nádoby (napríklad pohár od džemu)  a zasypte ho kryštálovým cukrom. Dobre pomiešajte, uzatvorte a nechajte aspoň 2 týždne odstáť. Hotovo.

3. Vajcia

Do koláčov a dezertov je možné nahradiť vajce lyžicou oleja. Podobne sa dá postupovať aj pri príprave kysnutej knedle.

Pri plackách a domácom chlebe môžeme namiesto vajca použiť tekvicu. Pred použitím ju treba dohladka rozmixovať. Platí, že 1/3 hrnčeka tekvice = 1 vajce.

Jedno vajce nahradí aj 1/4 hrnčeka detskej jablkovej výživy.

Ďalšou možnosťou je zmiešať dve polievkové lyžice kukuričného škrobu a tri lyžičky vody.

Do slaných jedál môžeme namiesto vajca pridať strúhané zemiaky. Dve, tri polievkové lyžice postrúhaných surových zemiakov = 1 vajce.

4. Kvasnice

Droždie je dnes nedostatkovým tovarom, preto sa iste mnohé gazdinky potešia, že sa dajú nahradiť. Ak použijete nasledovný postup, cesto nenechávajte nakysnúť, ale dajte ho ihneď do rúry. Kvasnice získate, ak v pomere 1 : 1 zmiešate jedlú sódu a citrónovú šťavu.

5. Šľahačka

Šľahačka sa dá nahradiť v prípade, že ju potrebujete do receptu. Takáto náhrada sa však nedá vyšľahať, preto nie je vhodná napríklad na ozdobu koláčov. 250 ml smotany na šľahanie získate zmiešaním 60 ml rozpusteného masla a 90 ml plnotučného mlieka.

6. Kyslá smotana

Kyslú smotanu jednoducho nahradíte rovnakým množstvom bieleho jogurtu.

miešanie v miske

 

Rada na záver

Bez ohľadu na to, či ste boli práve v obchode, alebo sa chystáte variť či oddychovať, nezabúdajte v týchto časoch na zvýšenú hygienu. Umývajte si častejšie ruky, dezinfikujte kľučky a k hygiene veďte aj ostatných členov domácnosti. Nestretávajte sa s nikým, kto s vami nežije v spoločnej domácnosti. Babke a dedkovi zatelefonujte, osobnú návštevu však odložte na neskôr. Seniorom budete najviac nápomocní, ak im urobíte nákup a následne im plné tašky necháte pred dverami. Obmedzenie osobných kontaktov na minimum je v súčasnosti ťažké pre každého. Čím viac to však budeme dodržiavať, tým skôr hrozbu nákazy zažehnáme.


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Redakcia DoDomácnosti.sk

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.