Skvelé hnojivo z droždia nielen na kvetiny, ale aj rajčiny, uhorky, sadenice

Georgina Babinová Téma
17. októbra 2022 0

V našej kultúre kvasnice, kvasinky, alebo droždie poznajú najmä pekári a cukrári, výrobcovia piva a vína a tí, ktorí vyrábajú alkohol. Kvasinky napomáhajú fermentácii, ktorá premieňa uhľohydráty na alkoholy a oxid uhličitý – čo sa prejavuje pri výrobe konzumného alkoholu ako bublinky, alebo pri pečení ako drobné dierky v expandovanom ceste. Droždie sprevádza ľudstvo po tisícročia, je plné vitamínov B, C a D, peptidov, aminokyselín a mikroelementov, ako je oxid kremičitý, trojmocný chróm, fosfor, selén a železo. Existuje viac typov kvasníc: niektoré sú vhodnejšie na pečenie, iné sú lepšie na kvasenie alkoholu. Kvasnice môžu slúžiť aj ako liek, alebo ako prísada do prírodnej kozmetiky. Počuli ste však už výraz „hnojivo z droždia“? Áno, tieto výživné huby, známe tisícky rokov, môžu byť použité aj v záhrade.

Hnojivo z droždia

Každý, kto má záhradu, by mal mať doma aj droždie. Prečo? Pretože sa z neho dajú obratom ruky vyrobiť účinné hnojivá alebo postreky na paradajky, uhorky, jahody, zeleninu, kvety. Komerčne dostupné kocky pekárskeho droždia sú vysoko koncentrované a majú vysokú kypriaciu schopnosť. Je vyrobené z čistých kultivovaných kvasníc a jeden gram obsahuje až 10 miliárd kvasinkových buniek. Ide o jednobunkové kvasinkové huby.  Droždie obsahuje dôležité živiny: vitamíny B1, B2, B6, niacín, kyselinu listovú, biotín, železo, horčík, zinok, draslík, proteíny, aminokyseliny a mnohé ďalšie dôležité organické zlúčeniny, preto môžu byť pre rastliny veľmi cenné.

Kvasnice ako hnojivo však nepôsobia priamo. Inými slovami, nie sú to rastliny, ktoré sú zásobované živinami, ale mikroorganizmy žijúce v pôde. Aplikovaním kvasiniek sú stimulované k rýchlejšiemu rozkladu zložiek pôdy a ich sprístupneniu rastlinám ako potravy. Ušľachtilé kvasinky sú pre rastliny akousi mykorízou (spojenie s hubami), pretože im pomáhajú absorbovať cenné živiny z pôdy. Hnojivo z droždia podporuje aj rast a vývoj sadeníc, určite sa oplatí vyskúšať ho, najmä preto, že je nenáročné na prípravu. Ako vyrobiť hnojivo z kvasníc? Čítajte ďalej.

Hnojivo z droždia

Vyzerajú vaše uhorky slabé a nedávajú dostatočný výnos? Naučte sa ako vyrobiť účinné domáce kvasnicové hnojivo, alebo postrek…

 

Pekárenské droždie ako hnojivo

Cenné zložky, ktoré napomáhajú krásnej pokožke a vlasom u ľudí, podporujú aj rast rastlín v záhrade. Kvasinkové huby vstupujú do symbiózy s rastlinami. Aplikujú sa fermentované a nefermentované kvasnicové hnojivá. Ukážeme vám, aké jednoduché je vyrobiť ekologické hnojivo.

Budete potrebovať pekárske droždie, cukor a vodu. Použite dažďovú vodu, alebo vodu z varených zemiakov. Neobsahuje chlór a obsahuje zložky, ktoré sú prospešné pre vývoj rastlín. Mimochodom, vodu zo zemiakov by ste nikdy nemali nedbanlivo vylievať. Vďaka svojim zložkám je považovaná za dokonalú závlahovú vodu pre izbové a balkónové rastliny. Lacnejšie ani jednoduchšie to už nemôže byť!

 

Príprava fermentovaného kvasnicového hnojiva

Prísady: 100 gramov pekárenského droždia, 200 mililitrov cukru, 10 litrov teplej vody

Postup: Droždie rozdrobte a zmiešajte s cukrom. Zmes vložte do vedra a pomaly naplňte vodou. Nechajte týždeň kvasiť. Kvasnicové hnojivo môžete použiť po týždni. Výsledný roztok použite v pomere 1:10 na zalievanie rastlín.

 

Príprava nefermentovaného kvasnicového hnojiva

Prísady: 1 kocka pekárenského droždia, 10 litrov vody

Postup: Najskôr rozdrobte droždie a zmiešajte ho s trochou vody, aby vznikla hladká hmota. Zmes doplňte zvyšnou vodou. Voda by mala byť vlažná. Nechajte hodinu odpočívať. Ihneď potom môžete polievať svoje rastliny.

 

Príprava hnojiva zo sušeného droždia

Prísady: 10 litrov vody, 1 balík sušeného droždia, 2 polievkové lyžice cukru (alternatívne)

Postup: Droždie miešajte v 10 litroch vlažnej vody, kým sa nerozpustí. Zmes nechajte hodinu odležať, nalejte do krhly a môžete polievať. Pri druhom variante pridajte do kvasnicového roztoku dve polievkové lyžice cukru.

Žena polievajúca kvety

Hnojivo z kvasníc môžete použiť v záhrade aj na izbové rastliny

 

Kedy prihnojovať kvasnicovým hnojivom?

Kvasnicové hnojivo môžete používať od jari do leta. Črepníkové rastliny a dokonca aj malé sadenice profitujú z tohto ekologického hnojiva. Aj milovníci jahôd by mali svoje rastliny na jar prihnojiť hnojivom z droždia. Poďakujú sa bujným rastom a množstvom chutných plodov. Hnojivo na báze droždia je možné použiť pre celé záhrady, ale je obzvlášť vhodné pre paradajky, uhorky a jahody. Podporuje zakorenenie, takže prvá aplikácia by sa mala uskutočniť, keď sú rastliny ešte malé sadenice. Aplikáciu je potrebné opakovať, keď rastliny kvitnú. Tretia aplikácia by mala nastať, keď sa objaví ovocie. Počas vegetačného obdobia sa neodporúča používať zmes viac ako trikrát. Na rozdiel od iných organických hnojív je kvasnicové hnojivo bez zápachu a preto je ideálne aj na izbové rastliny.

Poznámka: Ako sme už spomenuli, kvasnice ako domáce hnojivo sú ideálne aj na paradajky. Dávkovanie by však nemalo byť také silné. Na liter vlažnej vody stačí pol lyžičky droždia. Paradajky prihnojujte striedavo kvasnicovým hnojivom a inými prostriedkami, napríklad žihľavovým hnojom.

 

Pekárenské droždie ako postrek

Zložky pekárenského droždia nielen pomáhajú posilňovať rastliny, drožďové postreky možno použiť cielene na boj proti chorobám a škodcom. Ukážeme vám, ako vyrobiť a použiť kvasnicový postrek.

 

Príprava kvasnicového postreku

Prísady: 100 gramov pekárenského droždia, 500 mililitrov mlieka, 10 litrov vody, 1 lyžica jemného tekutého mydla

Postup: V teplom mlieku rozdrobte pekárske droždie. Zmes zrieďte teplou vodou. Do roztoku pridajte tekuté mäkké mydlo. To umožní, aby sa roztok lepšie uchytil na listoch. Zmes nalejte do rozprašovacej fľaše a postriekajte rastliny. Kvasnicový postrek sa používa najmä na uhorky, paradajky, zemiaky a jahody. Chráni pred plesňou zemiakovou, múčnatkou a plesňou sivou.

Tip: Uistite sa, že vrchná aj spodná časť listov je navlhčená prípravkom. Ošetrenie prospeje aj vašim kvetom. Počas vegetačného obdobia sa oplatí postrekovať raz týždenne.

 

Droždie ako urýchľovač kompostu

Často sa stane, že v chladničke ostane kocka droždia. Už vieme, že sa dá použiť na výrobu hnojiva alebo postreku. Droždie však vie odviesť skvelú prácu aj na kompostovisku. Kvasinkové huby enormne urýchľujú tvorbu kompostu. Aj keď zostane roztok kvasnicového hnojiva, jednoducho ho nalejte na kompost. Rovnako ako čerstvé droždie, aj suché droždie je vhodné ako urýchľovač kompostu. Vrecúško suchého droždia zodpovedá polovici kocky čerstvého droždia. Suché droždie sa musí rozpustiť horúcou vodou a potom doplniť studenou alebo vlažnou vodou.

Hnojivo z droždia - proces fermentácie

Na prípravu hnojiva je potrebné pekárenské droždie, cukor a voda

 

Rastliny hnojivo z droždia milujú

Roztok kvasnicového hnojiva je úplne organický, ekologický a bez zápachu. Môže sa aplikovať aj raz za dva týždne až raz za mesiac od jari do konca leta. Hnojivo možno buď zapracovať do pôdy, alebo pridať do závlahovej vody. Nižšie je uvedený stručný prehľad odporúčaného použitia pre rastliny, ktoré z neho vyťažia maximum.

 

Hnojivo z droždia - baklažánBaklažán (Solanum melongena)

  • kyprá, humózna pôda
  • pôdu dobre pripravte
  • obohaťte kompostom
  • teplé, slnečné, chránené miesto
  • pravidelné zavlažovanie
  • 14-dňové hnojenie žihľavovým hnojom striedaným kvasnicovým hnojivom

 

Hnojivo z droždia - jahodyJahody (Fragaria)

  • plné slnko, chránené pred vetrom
  • kyprá, nie príliš ťažká, hlboká, humózna pôda
  • pH medzi 5,5 a 6,5
  • v období sucha primerane zalievať
  • pravidelne kypriť pôdu
  • mulčovanie sušenými pokosmi trávnika
  • od mája mulčovacia vrstva zo slamy
  • vo všeobecnosti hnojenie až po zbere úrod
  • avšak aplikácia kvasnicového hnojiva na jar

Tip: Hnojivo z droždia priaznivo pôsobí aj na sadenice jahôd. Tie sa v zemi rýchlejšie zakorenia.

 

Geranium (Pelargonium)Geranium (Pelargonium)

  • obľúbené v košoch a balkónových truhlíkoch
  • kyprá pôda bohatá na živiny
  • slnečné miesto
  • od mája do septembra prihnojujte každých 14 dní
  • raz za mesiac extra kvasnicové hnojivo

 

Šalátové uhorkyUhorky (Cucumis sativus)

  • kyprá, humózna pôda
  • pôdu dobre pripravte
  • obohaťte kompostom
  • slnečné, chránené miesto
  • nutná každoročná zmena miesta
  • zalievať a primerane prihnojovať
  • hnojiť každých 14 dní po odkvitnutí
  • naneste vrstvu mulča
  • droždie ako hnojivo na uhorky raz za mesiac

 

ZemiakyZemiaky (Solanum tuberosum)

  • stredne ťažká, hlboká pôda
  • pôdu dobre pripravte
  • obohaťte kompostom
  • slnečné, teplé miesto
  • výsadba iba každé štyri roky na rovnakom mieste
  • dostatočné zavlažovanie v suchých obdobiach
  • vyhnite sa podmáčaniu
  • pravidelne hnojte
  • 14-dňové doplnky draslíka a použitie kvasnicového hnojiva

 

KapustaKapusta (Brassica)

  • hlboká, na živiny bohatá, humózna pôda, musí dobre zadržiavať vodu
  • slnečné až čiastočne zatienené miesto
  • pravidelná a dostatočná zálievka, najmä v júli a auguste
  • vyhýbanie sa podmáčaniu
  • každých 14 dní podávanie organických hnojív, ako je rohovinová múčka, tiež vhodný žihľavový hnoj a zalejte kvasnicovým hnojivom
  • pravidelné kyprenie pôdy
  • vrstva mulča

 

TekvicaTekvica (Cucurbita)

  • pôda bohatá na živiny a humus
  • dobrá príprava pôdy
  • zapracovanie kompostu
  • teplé, slnečné, chránené miesto
  • každoročná zmena miesta
  • saďte len každých päť rokov na to isté miesto
  • zalievajte rovnomerne
  • mulčovanie sušenými pokosmi trávnika alebo slamou
  • každých 14 dní hnojenie striedavo žihľavovým hnojom a kvasnicovým hnojivom

 

PórPór (Allium porrum)

  • humózna a na živiny bohatá, hlboká, vlhká pôda
  • dobrá príprava pôdy
  • obohatiť kompostom
  • slnečné až čiastočne zatienené miesto
  • pravidelné kyprenie pôdy
  • pravidelne zalievať
  • kopcovanie pôdy – tým sú póriky belšie a hladšie, pri zimnom póre je to zároveň ochrana proti vymrznutiu
  • každé 2 až 4 týždne striedavo podávanie žihľavového hnoja a kvasnicového hnojiva

 

PaprikaPaprika (Capsisum annuum)

  • kyprá pôda bohatá na živiny a humus
  • dobrá príprava pôdy
  • zapracovanie kompostu alebo rohovej múčky
  • teplé, slnečné miesto
  • prihnojovanie žihľavovým hnojom od polovice júna do konca augusta dva až trikrát počas tohto obdobia
  • mulčovanie sušenými pokosmi trávnika
  • raz za mesiac podávanie kvasnicového hnojiva

 

ParadajkyParadajky (Solanum lycopersicum)

  • kyprá pôda bohatá na živiny a humus
  • dobrá príprava pôdy
  • zapracovanie kompostu
  • slnečné miesto chránené pred vetrom a dažďom
  • pravidelne zalievať
  • zabránenie podmáčaniu
  • 14-dňové podávanie draslíka
  • hnojivo z droždia by nemalo byť príliš silné. Úplne postačuje pol lyžičky pekárskeho droždia v litri vody. Hnojivo aplikujte každých 14 dní, striedavo s inými organickými hnojivami, ako je žihľavový hnoj.

 

Červené minipetúnie v kvetináčiPetúnia (Petunia)

  • obľúbená balkónová rastlina
  • špeciálna petúniová pôda bohatá na železo
  • Ideálne pH 5,5
  • alternatívne polovica normálnej zeminy v kvetináčoch a polovica slatinnej pôdy
  • slnečné, chránené miesto
  • výdatne zalievať
  • rastliny nestriekať
  • pravidelne odstraňovať odumreté hlavičky
  • hnojiť každých 14 dní s extra prídavkom hnojiva z droždia

 

RužeRuža (Rosa)

  • kyprá, na živiny bohatá, humózna, dobre priepustná, hlinito-piesčitá pôda
  • slnečné vzdušné miesto
  • v období sucha výdatne zalievať
  • vyhnite sa podmáčaniu
  • hnojiť v marci/apríli
  • ďalšie hnojenie koncom leta
  • pravidelné odstraňovanie odkvitnutých hlavičiek
  • raz za mesiac prihnojovanie kvasnicami

 

Dozreté zelery v zemiZeler (Apium graveolens var. dulce)

  • kyprá, humózna, vlhká, piesčitá až hlinitá, vápenatá pôda
  • dobrá príprava pôdy
  • zapracovanie kompostu
  • slnečné až čiastočne zatienené miesto
  • pravidelne zalievať
  • občas zaliať zemiakovou vodou
  • 14-dňové podávanie draslíka plus kvasnicové hnojivo
  • niekoľko podaní rohovej múčky
  • žihľavový hnoj raz za mesiac zriedený vodou v pomere 1:10

 

CitrónovníkCitrónovník (Citrus x limon)

  • obľúbená črepníková rastlina
  • mierne kyslý substrát pozostávajúci z rašeliny, kompostu a bežnej záhradnej zeminy
  • v lete vonku plné slnko, chránené pred vetrom a dažďom
  • polievajte zriedka, ale dôkladne – vrstva pôdy musí vyschnúť do hĺbky 3 cm
  • zabráňte podmáčaniu
  • potrebuje veľa dusíka a fosfátov
  • hnojte hnojivom na zelené rastliny alebo špeciálnym hnojivom na citrusy každé dva týždne, od júna do septembra týždenne
  • raz za mesiac hnojenie droždím

 

CuketaCuketa (Cucurbita pepo subsp. pepo convar. giromontiina)

  • kyprá, humózna pôda
  • dobrá príprava pôdy
  • zapracovanie kompostu
  • slnečné až čiastočne zatienené miesto
  • dostatočne a dôkladne zalievajte
  • vyhnite sa podmáčaniu
  • hnojenie draslíkom podporuje kvitnutie
  • až do zberu hnojte každých 14 dní s extra prídavkom kvasnicového hnojiva

 

KukuricaKukurica cukrová (Zea mays)

  • hlboká pôda bohatá na živiny a humus
  • aplikácia kompostu pred sejbou – 3 l kompostu a 70 g rožného šrotu na m²
  • slnečné miesto
  • ideálny severný okraj záhonu, aby nedošlo k tieneniu iných rastlín
  • druhá dávku rožného jedla do polovice júla 70 g na m²
  • v období sucha zalievajte
  • zabráňte podmáčaniu
  • mulčovanie sušenými odrezkami trávnika a lístím
  • raz za mesiac podávajte hnojivo z droždia

Poznámka na okraj: Hnojivo z droždia milujú aj orchidey. Mali by sa ošetrovať každé dva až tri týždne pred a počas obdobia kvitnutia. Stimuluje to rast a zvyšuje odolnosť. Vo všeobecnosti to platí pre všetky izbové rastliny.

 

Tip na záver

Pekárenské droždie je možné zapracovať aj priamo do pôdy, bez toho aby sme z neho pripravovali roztok. Rozdrobte ho a rovnomerne rozložte na záhon. Zapracujte buď hrabľami, alebo pomocou rýľu.

 

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (45 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.