Kuchynské linky na mieru – ako si vybrať a prečo zvoliť kuchynskú linku na mieru? + rozhovor s výrobcom kuchýň

Laura Haršániová Téma 7. júna 2021 0

Kuchynské linky na mieru nestrácajú na popularite, keďže kuchyňa je vo väčšine domácností veľmi dôležitým priestorom, v ktorom sa odohráva omnoho viac ako iba príprava jedál. Často je miestom, kde sa stretáva celá rodina, hlavne v posledných rokoch, kedy je trendom prepájanie kuchyne s jedálňou či obývačkou. Preto už pri výbere kuchynskej linky nejde len o funkčnosť, ale aj o dizajn a vyhotovenie.

V dnešnej dobe na trhu nájdete obrovské množstvo tzv. sektorových kuchýň alebo kuchýň na vyskladanie, ktoré lákajú nižšou cenou. Kuchynské linky na mieru však majú mnohé prednosti, vďaka ktorým sa do nich oplatí investovať . V tomto článku si rozoberieme kuchynské linky na mieru, ich plánovanie, výhody, cenovú dostupnosť či nevýhody. Tešiť sa tiež môžete na rozhovor s firmou Paluan, ktorá sa venuje výrobe kuchýň na mieru a poskytla nám odpovede na mnoho dôležitých otázok, ktoré by ste si mali pred zaobstaraním kuchyne na mieru položiť.

Kuchynské linky na mieru krok za krokom

Zvažujete, že si zabezpečíte kuchynskú linku na mieru, no neviete si predstaviť, čo všetko to zahŕňa? Poďme sa pozrieť krok za krokom na proces realizácie kuchynských liniek na mieru od oslovenia kuchynského štúdia až po samotné dodanie a montáž kuchynského nábytku u vás doma.

1. Nechajte sa inšpirovať

Na začiatok je dobré nechať sa inšpirovať nábytkom na internete či v kuchynských štúdiách alebo iných predajniach nábytku. Aké farby a povrchové úpravy skriniek sa vám páčia? Aký materiál dvierok či pracovnej dosky by ste zvolili? Predstavujete si kuchyňu s ostrovčekom či do tvaru L?

Treba počítať s tým, že mnohé z vašich nápadov a vízií nakoniec možno nebudú realizované kvôli dispozícií vašej kuchyne či vašim finančným možnostiam. Avšak mať predstavu, od ktorej sa môžete spolu s výrobcom kuchýň odraziť, je dôležité. Prísť si dať vyrobiť kuchynskú linku na mieru a vedieť iba toľko, že chcem kuchynskú linku na mieru, môže skomplikovať a „natiahnuť“ celý proces.

2. Vyberte si výrobcu

Nájdite si overeného výrobcu kuchynského nábytku, u ktorého budete mať istotu, že vašu kuchynskú linku na mieru navrhne, vyrobí a namontuje kvalitne a precízne. S výrobcom prekonzultujete svoju predstavu a na jej základe spoločne vymyslíte realizovateľné a cenovo dostupné riešenie pre vašu kuchyňu.

3. Vizualizácia

Výrobca vypracuje vizualizáciu kuchyne podľa vašich predstáv a špecifických požiadaviek, na základe predošlých konzultácií.

4. Výroba nábytku

Ak ste s vypracovaným návrhom pre vašu kuchyňu spokojný, na rade je výroba kuchynského nábytku.

5. Montáž kuchyne

Realizácia kuchyne u vás doma, kde vám nábytok namontujú a vy môžete svoju novú kuchyňu začať používať.

muž montujúci bielu kuchynskú linku na mieru

Pri kuchyniach na mieru vám výrobca zabezpečí kompletný servis – od vizualizácie až po realizáciu kuchyne

 

Vyberáme kuchynskú linku na mieru

Je dôležité si uvedomiť, že pri výbere kuchynských liniek na mieru začínate naozaj „od nuly“. Vybrať je potrebné všetko od materiálu, cez farby až po spôsob otvárania či úchyty na kuchynských skrinkách. Pre niekoho to síce môže znieť až hrozivo, netreba sa však vyberania a množstva možností zľaknúť. Kvalitné kuchynské štúdio alebo výrobca kuchynských liniek na mieru vám pomôže vybrať a zladiť kuchyňu, v ktorej budú všetky aspekty spĺňať vaše predstavy ohľadom dizajnu aj funkčnosti.

Pozrime sa na niektoré z vecí, s ktorými sa pri plánovaní kuchyne na mieru určite stretnete:

➡️ Materiál skriniek a dvierok

V dnešnej dobe sa korpus kuchynských liniek sa vyrába hlavne z laminovanej drevotriesky. Je to z toho dôvodu, že tento materiál je cenovo dostupný a kvalitná drevotrieska je odolná voči vlhkosti a vyšším teplotám, na rozdiel od masívneho dreva, ktoré môžu tieto vplyvy časom nenávratne poškodiť.

Čo sa týka dvierok kuchynského nábytku, na ich výrobu sa okrem drevotriesky využíva aj tzv. MDF doska, z ktorej sa vyrábajú akrylátové, fóliované alebo striekané čelá kuchynských skriniek. Tie sú odolnejšie a kvalitnejšie ako dvierka z laminovanej drevotriesky.

➡️ Otváranie kuchynských skriniek

Časy, kedy boli jediným spôsobom, ako otvoriť kuchynské skrinky, klasické dvierka na pántoch, sú dávno preč. Moderným kuchyniam dominujú už oveľa praktickejšie a zaujímavejšie riešenia, ktoré vám poskytnú vyšší komfort a zjednodušia váš pohyb po kuchyni a hľadanie uložených predmetov. Pri dolných skrinkách sa stali veľmi obľúbenými zásuvkové systémy. Čo sa týka skriniek horných, ľudia prevažne volia otváranie vyklápaním čela skrinky, ktoré je oproti klasickým dvierkam skutočne praktické.

V dnešnej dobe sú samozrejmosťou tlmiče zatvárania, ktoré zabezpečujú mäkké a tiché dovretie dvierok či zásuviek vášho kuchynského nábytku.

Systém výklopov

Výklopové otváranie sa inštaluje do horných kuchynských skriniek a v súčasnosti je veľmi obľúbeným riešením. Niet sa čo čudovať, oproti klasickému otváraniu dverí horných skriniek doľava alebo doprava vám poskytuje praktické výhody. Keďže sa čelo skrinky vyklápa hore, k jej obsahu máte prístup z ľavej aj z pravej strany, keďže vám ho neblokujú dvierka otvorené do strany. Druhou výhodou je, že vyklopené čelo hornej kuchynskej skrinky nechá nad vašou hlavou voľný priestor. Nemusíte sa teda obávať, že pri varení či inej činnosti narazíte hlavou do otvorených dvierok skrinky.

ruka vyklápajúca čelo hornej kuchynskej skrinky

Systém výklopov – jednoduché a praktické otváranie horných kuchynských skriniek

 

Systém závesov

Pod týmto zvláštnym názvom sa skrýva úplne najbežnejšie a dlho jediné otváranie kuchynských skriniek – dvierka na pántoch s otváraním doľava alebo doprava. Názov „systém závesov“ je odvodený od toho, že dvierka (resp. čelo kuchynskej skrinky) je zavesené na pántoch, pomocou ktorých sa otvára. Tento spôsob otvárania kuchynskej linky je vhodný pre spodné aj horné skrinky.

otvorené dvierka na skrinke bielej kuchynskej linky

Rokmi overené a stále obľúbené otváranie (nielen) kuchynských skriniek

 

Zásuvkové systémy a systémy vedení

Na popularite v posledných rokoch naberajú práve zásuvkové systémy a systémy vedení, teda otváranie čela skrinky v štýle zásuvky. Toto riešenie sa používa pre spodné skrinky kuchynských liniek a prináša so sebou mnohé výhody.

Otvorená zásuvka bielej kuchynskej linky

V kuchyniach stále obľúbenejšie zásuvky – rôzne rozmery ponúkajú od plytkých zásuviek na príbor až po tie hlboké na hrnce

 

➡️ Materiál pracovnej dosky

Aj pri výbere kuchynskej pracovnej dosky sa ponúkajú viaceré zaujímavé možnosti materiálov, ktoré sa líšia nielen vzhľadom a cenou, ale aj svojimi vlastnosťami. Do pracovnej dosky pre vašu kuchyňu na mieru sa skutočne oplatí investovať, keďže je to priestor neustále využívaný a zaťažovaný. Pracovná doska by mala byť z materiálu trvácneho a odolného voči vlhkosti, vysokým teplotám (možnosť položiť na linku horúce hrnce) aj mechanickému poškodeniu ostrými predmetmi (nože) či kyselinami obsiahnutými v bežne používaných potravinách (citrón alebo víno).

Bežne dostupnými a najčastejšie používanými materiálmi na výrobu kuchynských pracovných dosiek sú nasledovné:

  • Laminovaná drevotrieska
  • Masívne drevo
  • Prírodný kameň (napr. žula, mramor atď.)
  • Technický kameň
  • Umelý kameň
  • Keramika
  • Nehrdzavejúca oceľ

💡 Viac info o kuchynských pracovných doskách a jednotlivých materiáloch nájdete ➡️ TU.

 

💡 Neprehliadnite!

Rozhovor s výrobcom kuchynských liniek na mieru

Na mnoho dôležitých otázok nám odpovedala firma PALUAN, ktorá vyrába kuchyne na mieru od návrhu až po realizáciu. V rámci služieb teda zabezpečuje pre klienta vizualizáciu, zameranie priestoru, výrobu, dovoz, montáž a servis kuchynskej linky na mieru. Víziou Paluanu sú nielen precízne vyrábané kvalitné produkty, ale aj profesionalita a vzájomná dôvera a poctivá komunikácia so zákazníkmi.

logo firmy Paluan - kuchynské linky na mieru

DoDomacnosti.sk: Mnohí ľudia uvažujú o tom, že si dajú vyhotoviť kuchyňu na mieru, no vlastne nevedia, čo všetko tento proces zahŕňa. Medzi tým, že vás zákazník osloví, a tým, že mu dodáte a namontujete kuchynskú linku, je určite viacero dôležitých krokov, ktoré majú svoju postupnosť. Môžete nám tento proces priblížiť?

Paluan: Prvým krokom je, že si spolu so zákazníkom musíme ujasniť predstavu o jeho kuchyni. To však neznamená len to, ako má v konečnom dôsledku vyzerať, ale aj to, z akých materiálov ju budeme vyrábať, aké bude mať dispozičné riešenie, typ otvárania dvierok a zásuviek, smetný kôš, drez či spotrebiče. Dôležité je myslieť aj na ergonómiu práce, čo znamená vytvorenie takého prostredia v kuchyni, ktoré pomôže človeku zlepšiť jeho pracovný výkon a zároveň zvýši komfort. Napokon, samozrejme, zohľadňujeme rôzne špecifické požiadavky, ktoré sa pri kuchyniach na mieru vyskytujú pomerne často. Až po ujasnení si týchto záležitostí vzniká konkrétna vizualizácia. Keď je napokon zákazník s návrhom spokojný, kuchyňa môže ísť do výroby, až ju napokon realizujeme priamo na určenom mieste. Všetky tieto záležitosti predstavujú jednotlivé kroky, ktoré zakaždým so zákazníkom starostlivo komunikujeme, aby bol výsledok presne taký, ako si predstavuje.

DoDomacnosti.sk: V čom spočívajú výhody a nevýhody kuchynských liniek na mieru? Pre koho sú vhodnou voľbou a v čom predchádzajú napr. obľúbené kuchynské linky na vyskladanie nazývané aj „sektorový kuchynský nábytok“?

Paluan: Výhodou kuchyne na mieru je, že dokáže presne kopírovať predstavu zákazníka o tom, aká má byť a zároveň zohľadňovať dispozičné či priestorové špecifiká, ako napríklad podkrovné interiéry, veľmi malé alebo naopak rozsiahle plochy. Plusom je určite aj to, že si zákazník môže vybrať kvalitný materiál, z ktorého chce mať kuchyňu, ale aj konkrétne spotrebiče či drez, ktoré pri kuchyniach na mieru dokážu spolu dokonale ladiť. Takto na mieru ušitá kuchyňa má však zvyčajne vyššiu cenu, čo možno oproti sektoru označiť za jej nevýhodu. Na druhej strane si treba uvedomiť, že tak, ako má dôvod vyššia cena pri kuchyni na mieru, má dôvod aj nižšia cena pri sektorovom nábytku. V oboch prípadoch sa za tým ukrýva v prvom rade kvalita materiálu, ale aj technologické spracovanie a z toho vyplývajúce vzhľadové a funkčné prevedenie, a teda celková životnosť kuchyne.

DoDomacnosti.sk: Materiál používaný na výrobu kuchynských skriniek je v súčasnosti hlavne laminovaná drevotrieska. Prečo sa používa práve tento materiál a aké sú jeho výhody?

Paluan: Áno, korpus kuchýň (vnútro) sa najčastejšie vyrába z laminovanej drevotriesky, čo je vzhľadom na vlastnosti tohto materiálu ideálna a ekonomicky najlepšia voľba. Kvalitná drevotrieska je veľmi odolná voči mechanickému poškodeniu, zároveň je to materiál vyznačujúci sa dlhou životnosťou a stálosťou. Z laminovanej drevotriesky môžu byť napokon vyrobené aj dvierka kuchyne. Vhodnejšie pre tento prípad sú však ešte kvalitnejšie akrylátové, fóliované alebo striekané dvierka, ktoré vyrábame z tzv. MDF dosky.

DoDomacnosti.sk: A čo kuchynské linky z masívneho dreva? Zdá sa, že nie sú až tak obľúbené, venuje sa vaša firma ich výrobe? Odporúčate alebo nie kuchynský nábytok z masívu, prečo?

Paluan: Kuchynské linky z masívu majú taktiež svoje výhody aj nevýhody. Veľkým plusom je samotný materiál – prírodné drevo, ktoré je zakaždým jedinečné. Jeho vlastnosti sú však zároveň v prípade kuchýň jeho nevýhodou. Drevo prirodzene „pracuje“, čo by mohlo znamenať, že sa kuchynské dvierka vďaka tomu, laicky povedané, „pokrútia“. To je aj najskôr dôvod, prečo kuchyne z masívu sprevádza istá opatrnosť. Naša firma plnomasívne kuchyne nevyrába. Veľmi podobný efekt však možno dosiahnuť dvierkami z prírodnej dyhy, čo je tenká vrstva masívu nalepená na drevotrieskovom alebo MDF nosiči, ktoré zaisťujú stabilitu materiálu.

DoDomacnosti.sk: V súčasnosti mnoho ľudí preferuje bezúchytové kuchynské skrinky – vyzerajú štýlovo a zároveň je bezúchytové otváranie skriniek praktické. Pri nových systémoch otvárania kuchynských skriniek narazíme na výrazy „push systém“, „tip-on“ či „servo-drive“, ktoré môžu byť pre bežného človeka mätúce…

Paluan: Áno, bezúchytkovosť je veľmi obľúbená predovšetkým pre svoju praktickosť, ale aj celkový dizajn kuchyne. „Push systém“ a „tip -on“ sú dve rôzne pomenovania pre rovnaký spôsob otvárania dvierok, a to tlakom alebo dotykom. „Servo-drive“ je otváranie s elektrickou podporou po ťuknutí na tlačidlo na skrinke. Spôsob otvárania skriniek zákazníkom odporúčame podľa ich špecifických požiadaviek a konkrétnej situácie.

DoDomacnosti.sk: A čo pracovné dosky? Materiálov, z ktorých si možno vybrať, je mnoho – laminát, drevo, prírodný kameň, umelý kameň, keramika… Aké materiály na kuchynské pracovné dosky najčastejšie používa Vaša firma a aké sú ich vlastnosti a výhody?

Paluan: Najčastejšie sa pri kuchynských doskách používa laminovaná drevotrieska. Dôvodom sú opäť ideálne vlastnosti tohto materiálu na daný účel a zároveň jeho cena. Všetky ostatné pracovné dosky sú finančne nákladnejšie, no do kuchyne dokážu vniesť ešte výraznejšiu originalitu a osobitosť. V našej firme pracujeme aj s drevenými, resp. dyhovanými pracovnými doskami, ako aj kamennými či keramickými.

DoDomacnosti.sk: Ľudí zaujímajú aj ceny kuchýň na mieru, ktoré sú vraj vo všeobecnosti drahšie ako sektorový kuchynský nábytok. Prečo sa oplatí investovať do kuchyne na mieru, aké plusy ľuďom táto investícia prinesie?

Paluan: Áno, ako sme už uviedli, cena kuchýň na mieru je skutočne vyššia. Má to však svoje opodstatnené dôvody, ktoré sme už spomenuli. Zároveň však zákazníkom odporúčame, aby sa aj pri kuchyni na mieru zaujímali, z akých materiálov a prostredníctvom akých technológií bude práve „tá ich“ vyrábaná. Ani kuchyňa na mieru nemusí zároveň znamenať skutočnú kvalitu. Vhodnou otázkou je napríklad pôvod drevotrieskového materiálu alebo spôsob opáskovania jednotlivých komponentov. Aj z najkvalitnejšej drevotriesky môže totiž napríklad unikať tzv. formaldehyd, čo je povolená chemikália nielen pri výrobe nábytku, ale napríklad aj textile či kozmetike. Keď sa však používa vo vysokom, nepovolenom, množstve, stáva sa zdraviu škodlivou. Dokonalé a kompletné opáskovanie hrán nábytku však unikaniu tejto škodliviny zabraňuje. To je príklad jednej z „drobností“, na ktoré treba aj pri kuchyni na mieru myslieť a zároveň si odpovedať, koľko takýchto podstatných informácií máme pri kúpe sektorového nábytku. Ekologickosť a zdravie sú pre našu firmu veľmi dôležité a o možnej škodlivosti nábytku sa čitatelia môžu dozvedieť viac aj v blogu na našej webovej stránke.

DoDomacnosti.sk: Dnes sú v móde zabudované kuchynské spotrebiče, jedná sa len o záležitosť dizajnu alebo majú oproti voľne stojacim spotrebičom v kuchyni aj iné výhody? Je výroba kuchynského nábytku s miestom na zabudované spotrebiče zložitejšia, prípadne časovo či finančne náročnejšia?

Paluan: Kuchynské spotrebiče sú podstatnou súčasťou každej kuchyne a v našej firme im venujeme relevantnú pozornosť. Určite zohrávajú svoju úlohu v rámci dizajnu kuchyne, avšak majú svoj význam aj v rámci tzv. ergonómie kuchyne. To znamená, že kuchyňa je aj so spotrebičmi správne usporiadaná, a tak zvyšuje komfort a uľahčuje bežné denno-denné situácie v kuchyni. Vstavané spotrebiče tak v kuchyni dostávajú svoje pevné, premyslené miesto. Výroba nábytku so zabudovanými spotrebičmi, nakoľko už ide o tzv. štandard, nie je zložitejšia ani náročnejšia.

DoDomacnosti.sk: Aké sú súčasné trendy ohľadom kuchynských liniek – obľúbené materiály, farby či štýly zákazníkov? Nejaké „vychytávky“, ktoré ľudia vo svojich kuchyniach chcú?

Paluan: Trendy sa menia. Veľmi obľúbenou a nadčasovou voľbou je však kombinácia bielej farby a drevodekoru. Momentálne „letia“ kuchyne, ktoré dokonale využívajú ponúkaný priestor a vrchné skrinky siahajú až po strop. Obľúbeným býva aj tzv. „ostrovček“. Spomedzi „vychytávok“ môžeme spomenúť svetelné podsvietenia, elektrické otváranie skriniek a zásuviek, rôzne úložné systémy, spotrebiče na diaľkové či hlasové ovládanie, ale napríklad aj drezová batéria so systémom napojeným na minerálnu vodu. Svet kuchýň na mieru naozaj napreduje. Z nášho pohľadu však aj pri akejkoľvek technologickej vyspelosti zostane najdôležitejším to, ako sa vo svojej kuchyni cítite a či je miestom, kde sa radi vraciate a stretávate so svojimi najbližšími. Inými slovami, aby mala niečo, čo môžeme nazvať duša. Aj na to pri návrhoch a realizáciách našich kuchýň myslíme a vždy k nim pristupujeme tak, akoby sme si navrhovali kuchyňu sami pre seba.

DoDomacnosti.sk: Ďakujeme za rozhovor.

 

Výhody a nevýhody kuchynských liniek na mieru

Výhody

  • dokonalé prispôsobenie vašim požiadavkám a potrebám
  • takmer neobmedzené množstvo možností pri voľbe materiálov, rozmerov a farieb
  • maximálne využitie priestorových možností vašej kuchyne
  • individuálne riešenia
  • možnosť dokonale zladiť kuchyňu so zvyšnými časťami interiéru
  • zameranie priestoru vašej kuchyne, vypracovanie návrhu, výroba a montáž nábytku profesionálmi z danej oblasti

Nevýhody

  • dlhšia čakacia doba na výrobu a dodanie kuchynského nábytku
  • vyššia cena
  • obrovské množstvo možností môže byť nevýhodou hlavne pre nerozhodných a váhavých ľudí

 

Cena kuchynských liniek na mieru

Odpovedať vo všeobecnosti na otázku, koľko stojí kuchynská linka na mieru, je takmer nemožné. Vo všeobecnosti vás vyjde kuchynská linka na mieru viac ako kuchyňa na vyskladanie teda sektorový kuchynský nábytok. Na druhej strane však platíte odborníkom z danej oblasti za kompletný servis – zameranie, návrh prispôsobený vašim predstavám a priestoru vašej kuchyne, vizualizáciu až po výrobu a profesionálnu montáž vašej vysnívanej kuchyne.

Čo ovplyvňuje cenu kuchynských liniek na mieru?

Konečnú cenu kuchynskej linky na mieru ovplyvňuje obrovské množstvo faktorov, pozrime sa teda na niektoré z nich:

  • Rozmery kuchynskej linky
  • Tvar kuchynskej linky
  • Použitý materiál (na samotný nábytok (korpus a dvierka) či pracovnú dosku)
  • Kovanie a spôsob otvárania skriniek

 

💡 TIP! Ak zariaďujete alebo renovujete kuchyňu zísť sa vám môžu aj online plánovače kuchýň. Porovnanie týchto 3D vizualizačných nástrojov nájdete ➡️ v našom článku.

 

💡 TIP! Kuchynské zostavy sú jednoduchým riešením, ktoré vás bude stáť menej ako kuchyňa na mieru:

Pozrieť ďalšie


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Laura Haršániová

Naša domácnosť je zároveň aj naším domovom - miestom, kam sa vraciame a chceme sa tam cítiť pohodlne a bezpečne. Verím, že písaním článkov o domácnosti prispievam k tomu, aby sme si svoj domov zveľaďovali, cítili sa v ňom dobre, a zároveň si život spríjemňovali a zvyšovali jeho kvalitu.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.