Ak ste majiteľom modernej kuchyne, ktorá si zakladá na úspornom a efektívnom varení, indukčné dosky sú pre vás ideálne riešenie. Ide o vysoko úsporné zariadenia, ktoré v sebe spájajú rýchlosť, účinnosť a bezpečnosť pri príprave obľúbených pokrmov. Aby vám ale indukčná doska priniesla potrebný úžitok, je dôležité poznať jej základné vlastnosti a výhody, ktoré môžete využiť pre správne a naozaj efektívne varenie. K tomu samozrejme neodmysliteľne patrí aj vhodná nádoba na varenie, pretože nie všetky sa pre tento typ spotrebiča hodia. Ako vybrať správnu nádobu na indukciu? Čítajte ďalej.
Ako vybrať nádobu na indukciu - navigácia v článku
Ako indukčné dosky fungujú
Na úvod si len v skratke pripomeňme, ako indukčné dosky vlastne fungujú. Čo vám inak dobre poslúži aj na vysvetlenie „záhady“: prečo sa na indukčnú varnú dosku nehodia všetky nádoby a hrnce.
Indukčné varenie nie je založené na priamom ohreve, ale na princípe magnetickej indukcie, pri ktorej najdôležitejšiu úlohu zohráva samotná a správne zvolená nádoba na varenie. Základná myšlienka spočíva v prenose magnetickej energie z cievneho drôtu do hrnca. Aby však tento proces naozaj bez problémov fungoval, varná nádoba musí byť vyrobená z materiálu, ktorý je magneticky vodivý a feromagnetický.
Indukčné varenie nie je samozrejme žiadna novinka. V posledných rokoch sa však kvalitné indukčné dosky reálne dostávajú do popredia a získavajú na obľube, pretože ich používanie má množstvo nezanedbateľných výhod.
Výhody indukčných dosiek
Rýchlosť, efektívnosť, úspornosť
Jednou z najväčších výhod indukčných dosiek je ich schopnosť zahrievať samotnú nádobu. Čo konkrétne znamená, že teplo je vedené priamo do hrnca a nie mimo neho. Práve vďaka tomu je tento spôsob varenia považovaný za rýchlejší, efektívnejší a úspornejší.
Bezpečnosť pri varení
Bezpečnosť počas celého procesu varenia podporuje studený povrch indukčnej dosky. Takže riziko popálenia je minimalizované. To však už neplatí v prípade samotnej nádoby, ktorá sa zahrieva a pri jej obsluhe treba dávať pozor.
Vysoký výkon a účinnosť
Indukčné varné dosky a indukčné sporáky majú vysoký výkon a účinnosť. Keďže teplo je v tomto prípade generované priamo v hrnci, tieto dosky sú energeticky efektívnejšie než ich elektrické náprotivky. So svojou účinnosťou až do 80 % tak môžu byť ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako efektívne znížiť svoje energetické náklady.
Rôzne funkcie a jednoduché ovládanie
S neustálym rozvojom technológií získavajú aj indukčné dosky viaceré nové a nové funkcie, ktoré robia varenie ešte výhodnejšie a komfortnejšie. Napríklad taký časovač umožňuje nastaviť presný čas varenia, po ktorého skončení sa doska automaticky vypne. V rámci ovládania sú zase tieto moderné dosky vybavené dotykovými panelmi alebo tlačidlami, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli maximálne intuitívne a jednoduché na používanie.
Ako vybrať pre varenie na indukčnej doske správnu nádobu?
Ako vybrať nádobu na indukciu? Indukčné varné dosky sú v moderných domácnostiach čoraz populárnejšie, pretože prinášajú účinnosť a rýchlosť varenia. Aby ste však výhody tejto technológie plne a bez obmedzení využívali aj v praxi, je dôležité vybrať si na varenie s indukciou správnu nádobu. Čo všetko musí spĺňať?
Magnetická kompatibilita
Hlavným kritériom výberu nádob pre indukčné dosky je ich schopnosť reagovať na magnetické pole. To znamená, že hrnce a panvice by mali byť vyrobené z magnetického vodivého materiálu. Môže to síce predstavovať aj trochu väčší zásah do vášho rodinného rozpočtu. Pokiaľ však chcete variť efektívne a úsporne, kvalitné hrnce sú opodstatnená a hlavne nevyhnutná investícia.
Ak náhodou predsa len na tento účel chcete využívať aj niečo z toho, čo už doma máte, kompatibilitu starších, a niekedy aj nových, hrncov s indukciou veľmi ľahko preveríte magnetickým testom. Ak sa magnet na dne konkrétnej nádoby udrží, tá by si mala s novou indukčnou doskou rozumieť dobre.
Rovné dno nádoby
Dôležité tiež je rovné dno nádoby, pretože nielen magnetické procesy, na ktorých je tento proces ohrevu založený, ale aj samotné rozloženie teploty a jej efektívne prenášanie funguje lepšie. Dôvodom je, že rovné dno nádoby zvyšuje jej priľnavosť k doske a zvyšuje schopnosť lepšieho využitia indukčného procesu.
Materiál nádoby
Najlepšími materiálmi pre indukčné varenie sú železo a liatina, pretože sú prirodzene magnetické. V určitých prípadoch to môže byť aj nerezová oceľ. Jej kompatibilita s indukčnými doskami však nie je vždy u všetkých modelov nádob zaručená (obsah prirodzene magnetického kovu nemusí byť dostačujúci). Práve v tomto prípade môže pomôcť spomínaný test skúšobným magnetom.
Najnižšiu mieru kompatibility s indukčnými doskami majú hliník a meď. Mnohí ľudia sa však napriek tomu ich opticky prirodzeným kovovým vzhľadom (a niekedy aj výhodnejšou cenou) nechajú „oklamať“, výsledkom čoho je nefunkčný proces. Veľmi dobre si preto vždy všímajte konkrétne označenia a materiálové zloženie nádoby.
Hrúbka dna nádoby
Nielen hliník a meď môžu predstavovať pre varenie na indukčnej doske stopku. Aj zdanlivo výhodnejšie tenšie dno hrnca znamená pre indukciu problém. Platí tu totiž jeden fakt, že hrniec alebo panvica s dostatočne hrubým dnom lepšie a rovnomernejšie distribuuje teplo v nádobe a vďaka tomu bude brániť prehrievaniu jedného miesta. Na indukciu sú teda vhodné nádoby s aspoň 2-3 mm hrubým dnom.
Veľkosť nádoby
Na záver je potrebné spomenúť aj samotnú veľkosť zvolenej nádoby na varenie. Aby bola príprava pokrmov na indukčnej doske naozaj efektívna, rýchla a bezpečná, okrem správne zvoleného materiálu hrnca a jeho dostatočne hrubého dna, musí mať aj adekvátnu veľkosť.
Vyberajte preto vždy na základe konkrétnej veľkosti indukčnej platne. Objem nádoby potom zodpovedá jeho dnu, ktoré má čo najpresnejšie kopírovať tento rozmer. Príliš malé, alebo naopak, príliš veľké nádoby, totiž nemusia reagovať na indukciu správne a zohrievať jedlo v celom svojom objeme.
Článok je zaradený do kategórie: Indukčné varné dosky, Praktické rady a triky