Drieň obyčajný (Cornus Mas), resp. jeho pestovanie je extrémne populárne po celom svete, s pôvodnými odrodami v Európe, Amerike a dokonca aj v Japonsku. Drienka ponúka jedny z najskorších jarných kvetov, žiarivo zafarbené jedlé letné ovocie a exfoliačnú kôru, ktorá dodáva zimným záhradám výnimočný vizuálny akcent. V dospelosti môže dosiahnuť výšky 6 až 9 m. Rastlina je jednostonková, alebo viacstonková. Drienka je ukážkový strom, ak sú jej dolné konáre orezané. Malé žlté kvety sa objavia v marci a počas chladnej jari vydržia celé týždne. Jasne červené ovocie, ktoré dozrieva v strede leta, je jedlé, ale veľmi kyslé, až trpké! Jej jesenné farby môžu byť v závislosti od daného roku červenkasté až fialové. Kôra stromu je sivohnedej až bohato hnedej farby a je veľmi atraktívna.
Ako pestovať drienku
Drieň obyčajný pochádza z krajín strednej a južnej Európy, Malej Ázie, Arménska a Kaukazu a najlepšie sa mu darí v suchých listnatých lesoch. Gréci a Rimania si cenili drienku za jej tvrdé drevo, ktoré používali na výrobu kopijí, oštepov a lukov. V stredoveku sa drienka dostala do európskych kláštorov, do Británie v 16. storočí, kde sa v 18. storočí pestovala ako ozdobná rastlina.
Drieň obyčajný sa môže pestovať v stredne až dobre úrodnej pôde, vrátane ťažkej hliny. Dáva prednosť vlhkej pôde a slnečnému žiareniu, ale toleruje tieň a vystavenie vetru. Je odolný voči suchu a ohrozuje ho len veľmi málo škodcov a chorôb.
Na vypestovanie drienky zo semien zasejte semená z čerstvého ovocia na jeseň alebo stratifikujte sušené semeno na 23 týždňov v chlade, alebo 16 týždňov v teple a potom 4-16 týždňov v chlade. Klíčenie môže trvať až 12 – 15 mesiacov, aj keď narezanie semena pred stratifikáciou môže prispieť k urýchleniu procesu. Pri klíčení vyrastú dva veľké nepravidelné oválne listy, po ktorých nasleduje normálne lístie s listami v pároch.
Stromy by mali byť vysadené asi 6 m od seba. Ak sú nepriaznivé poveternostné podmienky a včely nie sú vonku, počas ich kvitnutia môže byť potrebné opeľovať ich ručne, kvôli plodom. Zrelé stromy produkujú okolo 10 kilogramov ovocia, hoci niektoré kultivary dokážu vyprodukovať až 20 kilogramov na strom. Plody dozrievajú dlhú dobu, okolo augusta a septembra.
Najjednoduchší spôsob, ako ich zozbierať, je počkať, kým ovocie nezmení farbu (zrelé ovocie je zvyčajne jasne červené, hoci rôzne kultivary môžu produkovať ovocie vo farbách od krémovej po tmavo červenkasto-fialovú) a potom potriasť vetvami. Zrelé ovocie padne a môže sa zbierať zo zeme. Ovocie bude aj naďalej dozrievať a zosilňovať svoju chuť, takže ho treba nechať na strome až do úplného dozretia, alebo ho nechať stáť 1-2 dni pri izbovej teplote.
➡️ Pestovanie drienky kvôli kvetom
Drobné žlté kvety žlté sa rodia v hustých okolíkoch s priemerom menším ako 2,5 cm. Na jednom konári sú stovky okolíkov a na jedinom strome tisíce – vzhľad je nápadný a okúzľujúci, bez toho, aby bol „krikľavý“. Ako je typické pre skoro kvitnúce rastliny, kvetenstvo je dlhotrvajúce. Tri týždne nie sú vôbec neobvyklé. Jeho farba je obzvlášť vítaná ako lekcia o tom, čo pestovať namiesto forsythie, ktorej silnejšia žltá neúprosne koliduje s holými konármi okolitých kríkov a stromov. Keďže kvitnú skoro, na začiatku sezóny, kvety sú skvelým zdrojom nektáru a peľu pre včely, ktoré sa práve začínajú prebúdzať.
➡️ Pestovanie drienky kvôli plodom
Plody, ktoré sú žiarivo farebné, ale čoskoro zjedené vtákmi (a do značnej miery ukryté za letným lístím), sú rovnako veľké ako plody čerešní, s ktorými Cornus mas inak nesúvisí. Majú podobnú adstringenciu ako brusnice a preto sú vhodné na prípravu džemu alebo sirupu, ktoré dodávajú veľa vyrovnávacej sladkosti. Drienky, kyslé a trpké, sa môžu jesť surové alebo sušené a tiež sa bežne používajú v konzervách a na výrobu vína, likérov a samozrejme známej drienkovice. Sú bohaté na vitamín C.
V Turecku sa ovocie používa na ochutenie šerbetu, ale aj na výrobu džemov a marmelád. Na Ukrajine sa plody odšťavujú a komerčne predávajú ako nealkoholické nápoje. Fermentujú sa tiež na víno a destilujú sa do likérov. Na Kaukaze používajú šupku drienok, ktorú sušia a drvia na prášok, ktorý možno použiť v omáčkach alebo na grilované mäso. V Rusku sa ovocie používa v džemoch, želé, ovocných cukrovinkách, pyré, nealkoholických nápojoch a omáčkach. Drienkové koláčiky boli populárne v Británii 19. storočia rovnako ako sirup zvaný rob de cornis.
Kvety tohto stromu sú tiež jedlé a v Nórsku sa používajú na ochutenie liehovín. Olej sa môže extrahovať zo semien, ktoré majú obsah oleja až 34%. Olej je jedlý a dá sa použiť aj ako palivo pre lampy. Semená môžu byť usušené, zomleté a použité ako náhrada kávy.
💡 Plody drienok môžete tiež zavariť ako akékoľvek iné ovocie. Hodiť sa vám môže niektorý zo zaváracích hrncov, ktoré sme testovali:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
➡️ Pestovanie drienky kvôli drevu
Ako už bolo uvedené, drevo drieňa je veľmi tvrdé (v skutočnosti tak tvrdé a husté, že sa nebude vznášať vo vode) a preto ho možno použiť na výrobu menšieho domáceho náradia, ako sú rukoväte, grilovacie ihlice, atď. Používa sa tiež na výrobu šperkov, hudobných nástrojov, ozubených kolies a lúčov kolies. V starovekom Grécku bolo drevo tak úzko spojené so zbraňami, že jeho grécke meno sa často používalo ako synonymum pre „kopiju“ v poézii počas štvrtého a tretieho storočia pred naším letopočtom. Listy stromu majú vysoký obsah trieslovín a môžu sa použiť na činenie a z kôry sa dá vyrobiť žlté farbivo.
Výsadba drieňa ako voľnokorenného stromu
Drienku je možné zasadiť aj ako sadenicu/strom. Tieto stromčeky dostanete v záhradných centrách a majú už zapustené drobné korienky.
- akonáhle sa pôda na jar môže spracovať, vyberte miesto na úplnom slnku v oblasti s dobre odvodnenou pôdou
- korene namočte 1-2 hodiny pred výsadbou do vody
- výsadbový otvor by mal byť dostatočne veľký, aby pojal všetky korene bez ohýbania alebo zhlukovania. Vykopte jamu hlbokú a širokú najmenej 45 cm. Rozdrvte vrstvy tvrdej pôdy, ak sú prítomné.
- do pôdnej zmesi nepridávajte surové hnojivá ani hnoj. Nadmerné hnojenie môže usmrtiť mladé rastliny.
- položte rastlinu do výsadbového otvoru tak, aby korene ležali prirodzene. Vyplňte pôdu vo vrstvách a stlačte okolo koreňov, aby ste sa uistili, že je dobrý kontakt pôdy s koreňmi a odstráňte vzduchové vrecká.
- okamžite polejte, aby ste nasýtili všetku pôdu a korene v jame. Listy by sa mali objaviť 6-8 týždňov po výsadbe, keď sa počasie oteplí.
➡️ Odporúčané miesta výsadby a typ pôdy
Stromom sa najlepšie darí na plnom slnku s čiastočným tieňom, a hoci sa im darí v rôznych pôdach, uprednostňujú úrodnú dobre odvodňovanú pôdu s pH 5,5 – 7,5. Táto adaptabilná rastlina je odolná v zime do -31 až -34 ° C.
Starostlivosť
- ak zrážky nie sú dostatočné, novo vysadené rastliny hojne zalejte najmenej raz týždenne počas prvého vegetačného obdobia. Na rastlinu naneste 10 – 15 litrov vody. Motykou spravte okolo každého stromu malý kopec pôdy, aby voda nevytekala.
- na novo transplantované stromy by sa malo 3-4 týždne po výsadbe aplikovať dusíkaté hnojivo. Dbajte na to, aby sa granulované hnojivá nedostali do priameho kontaktu s kmeňom stromu.
- neobrábajte pôdny povrch v oblasti výsadbového otvoru.
- naneste 2-3 cm hlboký mulč, siahajúci 0,9 – 1,2 m okolo základne stromu, môžete použiť drvené listy alebo iné organické látky Mulčovanie podporuje lepší rast koreňov a zmierňuje nutnú toleranciu k suchu.
- monitorujte škodcov a choroby
- drienky nemusia byť neustále kontrolované. Trochu zanedbávania si ani nevšimnú, takže si nemusíte robiť starosti s harmonogramom zavlažovania. Zalievanie budete potrebovať iba počas dlhšieho obdobia sucha. Vtedy im doprajte hlboké zalievanie do hĺbky asi 15 cm.
- drieň obyčajný môže rásť ako strom, ker alebo živý plot, v závislosti od toho, ako je prerezaný
Vhodné hnojivo môžete nájsť aj medzi nasledujúcimi produktmi:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
➡️ Orezávanie
Drienky nie je potrebné často prerezávať, pokiaľ ich len nechcete tvarovať. Odporúča sa ich prerezať na jeseň asi šesť týždňov pred tým, ako začnú púšťať svoje listy. To im poskytne dostatok času na uzdravenie pred tým, ako vstúpia do obdobia spánku. Odstráňte však všetky mŕtve, poškodené alebo choré vetvy hneď, ako ich objavíte, aby ste zabránili šíreniu huby alebo choroby na zvyšok stromu.
Používajte čisté nástroje – zabezpečte ich sterilitu očistením alkoholom. Rezy by mali byť v uhle 45 stupňov smerom nahor, aby sa podporil nový rast.
💡 Pri orezávaní ovocných stromov a kríkov sa vám zídu kvalitné nožnice:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Bežné škodce a choroby
U tohto druhu zvyčajne nezvykne byť veľa problémov so škodcami alebo chorobami, ak vôbec. Nasledujúce škodce a choroby sa s drieňom obyčajným niekedy spájajú:
Drienky sú krásne stromy s nápadnými jarnými kvetmi. Sú naozaj pôsobivé stromy, ale nie každý záhradkár má priestor alebo prostriedky na starostlivosť o veľký strom. S trochou zručnosti a pozornosti však môžete pestovať drieň aj v kvetináči. Je však potrebné splniť určité požiadavky a nie je to pre príležitostného záhradníka. Drieňové stromy majú veľmi husté, rýchlo rastúce koreňové systémy, ktoré nie sú úplne ideálne pre pestovanie v kontajneri. Potrebujú tiež veľmi dobre odvodňovanú pôdu, ale rastliny zároveň potrebujú veľa vody, najmä v prvých rokoch života. Kontajnery rýchlo vyschnú, takže pravdepodobne budete musieť silno mulčovať a zalievať každý deň. Pri pestovaní drienky v kvetináči je dôležité dať koreňom dostatok priestoru. To znamená, že by ste sa mali rozhodnúť pre čo najväčší možný kvetináč. Napriek tomu budete musieť niekedy vyňať strom z kontajnera, aby ste korene niekedy prerezali. Ako sme už spomenuli, drieň pestovaný v kvetináči bude potrebovať dostatok vlhkosti, takže strom budete musieť často zalievať. Mulč pridaný na povrch pôdy by mal pomôcť udržať časť vlhkosti. Starostlivosť o črepníkové dreviny v zime je tiež zložitá. Rastliny potrebujú chladné teploty, aby počas zimy spali. Ak chcete drienku priniesť dovnútra, je najlepšie dať ju niekde pod chránený, ale nevykurovaný prístrešok alebo do garáže. Obsah vitamínu C v drienkach je aj po tepelnom spracovaní taký vysoký ako jeho obsah v surových citrónoch – asi 30 – 50 mg / 100 g. Ovocie tiež obsahuje značné množstvo vápnika, horčíka, provitamínu A a rutínu. V Kaukaze a Strednej Ázii sa drienka používa ako súčasť tradičnej medicíny už viac ako 1 000 rokov. Produkty získané z listov, kvetov a ovocia sa používajú na liečbu bolesti v krku, problémov s trávením, osýpok, ovčích kiahní, chudokrvnosti a krivice. Šťava z ovocia sa používa na pomoc pri cukrovke. Listy, sušené a práškové ovocie a sušené mleté ovocie a semená sa používajú na zmiernenie hnačky a hemoroidov. Výrobky získané z kôry a odparenej šťavy sa môžu použiť na ošetrenie kožných rán a obarenín. Vedci z bývalého ZSSR zistili, že ovocie a olej zo semien môžu pomôcť poškodenej pokožke zotaviť sa a úspešne ich použili na liečenie ťažko liečiteľných rán, žalúdočných vredov a kolitídy. Ovocie obsahuje látky, ktoré môžu vylúhovať rádioaktivitu z tela. Zistilo sa tiež, že ovocie, kôra a listy vykazujú antimikrobiálnu aktivitu proti baktériám Staphylococcus a E. Coli. Medzi hlavné prínosy drienky pre zdravie patria: Drienka sa tradične používa na liečbu úplavice a hnačky kvôli silnému adstringentnému pôsobeniu, ktoré je výsledkom vysokého obsahu tanínu. Pocit sucha v ústach, ktorý človek pociťuje pri konzumácii dule, tomelu, sapodily alebo drienky, je spôsobený trieslovinami, ktoré zmršťujú a sťahujú tkanivá. Toto obmedzuje vypúšťanie tekutín a znamená prvý krok k uzdraveniu z hnačky alebo úplavice. Podľa tradičnej čínskej medicíny je drienka účinným diuretikom. To znamená, že môže stimulovať produkciu moču, proces, ktorý podporuje normálnu funkciu obličiek, pomáha znižovať vysoký krvný tlak (hypertenziu) a podporuje detoxikáciu. Drienka je ideálnou na prevenciou proti nachladnutiu a chrípke, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a funguje ako silné prírodné protizápalové, antivírusové a antibakteriálne činidlo. Rovnako ako väčšina bobúľ, drienka obsahuje veľkorysé množstvo antioxidantov, ktoré poskytujú ochranu pred poškodením voľnými radikálmi, molekulami voľných radikálov a chráni pred chronickými ochoreniami. Pravidelná konzumácia bobúľ zlepšuje funkciu pečene praktizovaním silného ochranného účinku na pečeň. Bobule sa vyznačujú vynikajúcimi regeneračnými vlastnosťami vďaka vysokému obsahu minerálov. Bohaté na vápnik, draslík, meď, železo, mangán, zinok a ako dobrý zdroj sodíka podporujú drienky zotavenie po chorobe (napríklad pitie šťavy z bobúľ môže urýchliť rekuperáciu po závažnejšej hnačke). Toto historicky dôležité ovocie stratilo priazeň v postindustriálnej dobe, pretože nie je ľahké ho začleniť do masovej výroby. Má kôstku, ktorú je ťažké odstrániť. A súčasnosť to jednoducho nemá rada. Našťastie, u nás sa na toto ovocie úplne nezanevrelo a na jeseň sa tieto drahokamy prírody zbierajú. Ponúkame vám tip na ich spracovanie. Ingrediencie: 2 kg drienok, 2 l filtrovanej vody Postup prípravy: Ovocie umyte a očistite od akýchkoľvek nečistôt. Umiestnite ho do hlbokého, najlepšie hlineného hrnca, ale môžete použiť aj smalt. Nie je celkom dobré používať kovové nádoby. Pridajte 2 litre vody. Zapnite sporák na veľmi nízkej teplote a pomaly začnite ohrievať, kým sa nezačne variť. Miešajte drevenou lyžičkou. Po 40 minútach ho odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Poznámka: Získate približne 1,5 litra drienkového sirupu. Bude obsahovať 162 g prírodného cukru. Jedna polievková lyžica tohto sirupu bude obsahovať cca. 1,5 g čistého cukru. Zdroje informácií:Drieň obyčajný – pestovanie v kvetináči
Zdravotné benefity drieňa obyčajného
⭐ Liečba úplavice a hnačky
⭐ Podporuje funkciu obličiek
⭐ Pôsobivé antibakteriálne a antivírusové vlastnosti
⭐ Bohatý obsah antioxidantov
⭐ Prírodné hepatoprotektivum
⭐ Excelentné tonikum
Tradičné použitie drienky
používa sa pri liečbe lumbaga, cukrovky, cystitídy, tinituTip na záver
➡️ Drienkový sirup bez pridaného cukru
Ovocie vložte do sitka a prepasírujte drevenou lyžičkou. Vyžaduje si to trpezlivosť. Po dokončení pridajte zvyšok tekutiny, v ktorej bolo uvarené. Túto zmes znovu zohrejte na sporáku pri nízkej teplote. Miešajte stále drevenou lyžičkou. Keď sa tekutina vyparí, získate sirup. Nalejte ho do umytých sklenených fliaš a uschovajte v chladničke. Použite 2 polievkové lyžice na prípravu nápoja alebo použite v slaných jedlách, ako by ste použili paradajkovú šťavu.
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhraduMohlo by vás zaujímať
Super článok !!