Vyberáme kvalitné kuchynské nože – v teste najlepšie obstáli Wüsthof, G21 a Klarstein

Petra Lyžičiarová Test
Aktualizované: 24. marca 2024 0
Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
Víťaz testu
Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
  1. kvalitná legovaná oceľ
  2. je odľahčený
  3. možnosť umývať v umývačke riadu
  4. vhodný aj pre profesionálnych kuchárov
  1. vyššia cena
Ak hľadáte naozaj kvalitný univerzálny nôž, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky, kuchársky nôž Wüsthof vás určite nesklame.
125,00 €
Zobraziť ponuku
Kulina.sk
Kuchynské nože sú základnou výbavou kuchyne, bez ktorej sa pri príprave jedla jednoducho nezaobídete. V súčasnosti nie je problém nájsť na trhu kvalitné kuchynské nože, avšak ponuka je už taká široká, že sa v nej môžete tak povediac trochu stratiť a zamotať. Práve preto tu pre vás máme náš test kuchynských nožov, v ktorom sme pre vás vybrali tie najlepšie nože za rok 2024.

V našom teste kuchynských nožov sme sa pozreli nielen na jednotlivé typy nožov, ale aj na celé sady nožov, ktoré sú často cenovo výhodnejšie ako kúpa rôznych typov nožov po kusoch. Okrem univerzálnych nožov si predstavíme aj ostatné typy nožov, ako sú Santoku nože, nože na porciovanie, na zeleninu či nože na pečivo a ďalšie špeciálne typy nožov, na ktoré môžete pri kúpe natrafiť. Niektoré nože v našom porovnaní sú určené menej náročným zákazníkom, iné potešia aj zanietených kuchárov či profesionálov. Samozrejme, kvalita noža ide ruka v ruke s jeho cenou, a tak treba rátať s tým, že tie najkvalitnejšie nože sú zvyčajne aj poriadnou investíciou.

Pri hodnotení jednotlivých nožov a sád nožov v našom teste sme sa zamerali na konkrétne vlastnosti daných nožov. Zaujímal nás nielen typ noža, ale aj materiál čepele i rukoväte, dĺžka čepele, hmotnosť noža a v neposlednom rade aj jeho cena. Ak sa chcete dozvedieť, ako si máte vybrať kuchynský nôž, prečítajte si nášho sprievodcu nákupom, ktorý vám pomôže zorientovať sa na trhu a zistiť, aký typ noža je pre vás najvhodnejší.

💡 Ako sme hodnotili

Pri hodnotení kuchynských nožov sme brali do úvahy tieto metriky:

materiál čepele: 30 %
ostrosť čepele: 30 %
držanie rukoväte a ergonómia: 20 %
vyváženosť noža: 15 %
vzhľad a dizajn: 5 %

Najlepšie Kuchynské nože na základe porovnávacieho testu 2024

Porovnanie - Parametre kuchynských nožov

Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
G21 Gourmet Damascus 18 cm
G21 Gourmet Damascus 18 cm
Klarstein Katana KG10 sada 8 ks
Klarstein Katana KG10 sada 8 ks
Fiskars 1026419 Norden Nôž kuchynský veľký 20 cm
Fiskars 1026419 Norden 20 cm
Victorinox nůž 22 cm
Victorinox nôž 22 cm
G21 GOURMET Nôž DAMASCUS 17 cm
G21 GOURMET Nôž DAMASCUS 17 cm
CS SOLINGEN CS-037963 Nôž Santoku 18cm HERNE
CS Solingen CS-037963 Santoku 18cm
Tescoma Azza nôž kucharský 20cm
Tescoma Azza nôž kucharský 20cm
Fiskars Edge – Nůž Santoku 17 cm
Fiskars Edge - Nôž Santoku 17 cm
Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm
Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm
Lamart set nožů na mag. stojane 4 ks
Lamart set nožov na mag. stojane 4 ks
Cena125,00 €44,90 €52,90 €97,10 €32,06 €52,90 €16,74 €31,00 €25,20 €30,50 €44,90 €
ZnačkaWüsthofG21KlarsteinFiskarsVictorinoxG21CS SolingenTescomaFiskarsTescomaLamart
Typ noža (nožov v sade)Univerzálny nôžUniverzálny nôžKuchársky nôž, Univerzálny nôž, Nôž na pečivo, Nožnice, Nôž na mäso, Lúpací nôžUniverzálny nôžUniverzálny nôžUniverzálny nôžJaponský nôžUniverzálny nôžJaponský nôžJaponský nôžUniverzálny nôž, Japonský nôž, Mäsiarsky nôž, Lúpací nôž
Dĺžka čepele (cm)20188,9 až 20,3202217182017187,5 až 20
Šírka čepele (cm)-4,2---2,5-5---
Dĺžka rukoväte (cm)---------7-
Materiál čepeleLegovaná oceľDamašková oceľNerezová oceľUhlíková oceľNerezová oceľDamašková oceľNerezová oceľNerezová oceľNerezová oceľNerezová oceľNerezová oceľ
Materiál rukovätePlastMicartaPlastDrevoPlastMicartaPlastPlastPlastPlastPlast
Hmotnosť (g)-500-211-450-240145200-
Dĺžka záruky (roky)22--22-102103
Vhodné do umývačkyÁnoÁnoNeuvedenéNieÁnoNeuvedenéNeuvedenéÁnoÁnoÁnoÁno
Príslušenstvo--Ocieľka, Stojan na nože-------Stojan na nože

Recenzie 11 najlepších kuchynských nožov pre rok 2024

Víťaz testu

1. Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 20 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Legovaná oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: – ● Dĺžka záruky: 2 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm

Kuchársky nôž značky Wüsthof  zo série Classic je robustným kuchynským nožom so širokou čepeľou s dĺžkou 20 cm. Tento nôž je univerzálny, takže poslúži rovnako dobre na krájanie mäsa ako aj na sekanie a čistenie zeleniny. Nožom zvládnete krájanie, sekanie aj plátkovanie. Ako jeden z mála modelov v našom teste má čepeľ z legovanej ocele. Nôž poteší dobrou vyváženosťou a tiež ergonómiou, za čo môžeme vďačiť aj rukoväti. Tá je tak, ako rukoväte väčšiny nožov v našom porovnaní, vyrobená z plastu.

Keďže tento univerzálny kuchynský nôž nie je určený len pre domácich kuchárov, ale poteší aj profesionálov, samozrejmosťou je záštita, ktorá zabezpečuje maximálnu bezpečnosť používania a tiež pohodlie pri krájaní. Nôž je odľahčený, čo bude väčšine používateľov vyhovovať. Za výhodu považujeme tiež to, že nôž môžete umývať aj v umývačke riadu. Keďže však nože tejto značky patria k špičke, musíte rátať s vyššou cenou. Ide však o investíciu, ktorú nebudete ľutovať.

Výhody

  • kvalitná legovaná oceľ
  • je odľahčený
  • možnosť umývať v umývačke riadu
  • vhodný aj pre profesionálnych kuchárov

Nevýhody

  • vyššia cena

Verdikt: Ak hľadáte naozaj kvalitný univerzálny nôž, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky, kuchársky nôž Wüsthof vás určite nesklame.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 5 hviezd
Cena: 125,00 €

Zobraziť ponuku
Kulina.sk
Detail


2. G21 Gourmet Damascus 18 cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 18 cm ● Šírka čepele: 4,2 cm ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Damašková oceľ ● Materiál rukoväte: Micarta ● Hmotnosť: 500 g ● Dĺžka záruky: 2 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

G21 Gourmet Damascus 18 cm

Univerzálny nôž G21 Gourmet Damascus má ako jeden z mála kuchynských nožov v našom porovnaní čepeľ vyrobenú z damaškovej ocele. Dĺžka čepele je 18 cm, čo je pri univerzálnych nožoch štandard. Nôž sa vďaka svojej čepeli z japonskej damaškovej ocele vyznačuje vyššou tvrdosť a zároveň odolnosťou voči opotrebovaniu. Nôž je vhodný na krájanie, porciovanie aj orezávanie, použiť ho môžete na mäso, zeleninu a aj iné suroviny.

Rukoväť noža G21 Gourmet Damascus je vyrobená z odolného laminátového materiálu zvaného Micarta. Ide vlastne o sklenenú tkaninu s termostatickou živicou, ktorá vytvára pevnú a húževnatú rukoväť. Tá je dobre vyvážená a ergonomicky tvarovaná, takže sa dobre drží v ruke a veľmi ľahko sa s nožom pracuje. Výhodou tohto noža je okrem dlhotrvajúcej ostrosti aj jeho estetická stránka, keďže čepeľ má unikátnu kresbu pôsobiacu veľmi luxusným dojmom. Plusom je tiež možnosť predĺženia záruky na 4 roky a tiež výhodná cena.

Výhody

  • tvrdá a odolná čepeľ
  • nielen funkčný, ale aj estetický
  • možnosť predĺženia záruky na 4 roky

Nevýhody

  • keďže ide o čepeľ z damaškovej ocele, treba dávať pozor, aby nôž nespadol na tvrdý povrch nezlomil sa

Verdikt: Ak hľadáte univerzálny nôž za dobrú cenu a vo výbornej kvalite, ktorý bude funkčnou ozdobou vašej kuchyne, tento luxusne vyzerajúci model s čepeľou z damaškovej ocele je pre vás ako stvorený.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 5 hviezd
Cena: 44,90 €

Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Detail


Zlatá stredná cesta

3. Klarstein Katana KG10 sada 8 ks

Typ noža (nožov v sade): Kuchársky nôž, Univerzálny nôž, Nôž na pečivo, Nožnice, Nôž na mäso, Lúpací nôž ● Dĺžka čepele: 8,9 až 20,3 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: – ● Dĺžka záruky: – ● Vhodné do umývačky: Neuvedené

Klarstein Katana KG10 sada 8 ks

Ak hľadáte cenovo dostupnú sadu nožov, ktorá dobre poslúži domácim kuchárom, zaujímavou voľbou by pre vás mohla byť 8-dielna sada značky Klarstein. V sade nájdete: univerzálny nôž, nôž na mäso, nôž na chlieb, nôž šéfkuchára a nôž na lúpanie. Okrem nožov sa v sade nachádzajú aj univerzálne nožnice s kliešťami na orechy a viečka, ocieľka na brúsenie a blok na bezpečné uloženie nožov.

Tak ako prevažná väčšina testovaných nožov v našom porovnaní, aj nože Klarstein majú čepele z nerezovej ocele, pričom sa dajú jednoducho nabrúsiť a ostrosť si zachovávajú celkom dlhú dobu. Rukoväť majú tieto nože vyrobenú z plastu, pričom celkový dizajn nožov je veľmi elegantný. Čepele sú mramorované, akoby boli z damaškovej ocele, avšak nedajte sa pomýliť – výrobca uvádza, že ide len o nerezovú oceľ, čomu zodpovedá aj cena celého setu. Súčasťou sady aj kvalitný drevený blok, ktorý sa hodí takmer do každej kuchyne. Nože sú ostré, dobre vyvážené a za tú cenu je to naozaj dobrá kúpa. Samozrejme, nemôžeme ich kvalitou vypracovania porovnávať s nožmi, ktorých cena je vyššia ako cena celého tohto setu. Nenáročných domácich kuchárov však takýto set určite poteší.

Výhody

  • elegantný dizajn
  • súčasťou setu je blok na uloženie nožov
  • sada obsahuje najpoužívanejšie typy nožov
  • nože sú ostré, dobre vyvážené

Nevýhody

  • skôr pre menej náročných domácich kuchárov

Verdikt: Cenovo dostupná sada nožov z nerezovej ocele, ktorá poteší domácich kuchárov svojou funkčnosťou aj elegantným dizajnom.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
Cena: 52,90 €

Zobraziť ponuku
Electronic-star.sk
Detail


4. Fiskars 1026419 Norden 20 cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 20 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Uhlíková oceľ ● Materiál rukoväte: Drevo ● Hmotnosť: 211 g ● Dĺžka záruky: – ● Vhodné do umývačky: Nie

Fiskars 1026419 Norden Nôž kuchynský veľký 20 cm

Univerzálny kuchynský nôž značky Fiskars má čepeľ dlhú 20 cm. Ide o jeden z mála nožov v našom porovnaní, ktoré majú čepeľ z uhlíkovej ocele. Tá sa vyznačuje dlhotrvajúcou ostrosťou a jednoduchým brúsením. Na druhej strane je však menej odolná voči korózii a vonkajším vplyvom, a tak treba myslieť pri kúpe a následnej údržbe noža aj na tento fakt. Napriek tomu je stále reč o veľmi kvalitnom kuchynskom noži, ktorý poteší dobrou vyváženosťou, maximálnou ostrosťou a pevnosťou.

Rukoväť noža je z dreva, čo robí tento nôž v našom teste výnimočným, pretože nožov s drevenou rukoväťou by ste v ňom veľa nenašli. V prípade noža Fiskars, ktorý je vyrobený vo Fínsku, je rukoväť z fínskeho tepelne upraveného brezového dreva. Musíme povedať, že drevo je veľmi príjemne opracované a dobre sa drží, nešmýka sa. Práve rukoväť robí z tohto modelu veľmi pekný kúsok. Samozrejme, keďže ide o drevo, rozhodne sa vyhnite umývaniu v umývačke riadu a nôž umývajte výhradne ručne.

Výhody

  • dlhotrvajúca ostrosť
  • krásna drevená rukoväť
  • rukoväť je príjemná na dotyk, nešmýka sa

Nevýhody

  • nie je vhodný do umývačky riadu

Verdikt: Kvalitný a veľmi ostrí univerzálny kuchynský nôž, ktorý poteší aj náročnejších kuchárov. Oceňujeme aj jeho dizajnovú stránku, ktorú skrášľuje brezová drevená rukoväť.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
Cena: 97,10 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


5. Victorinox nôž 22 cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 22 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: – ● Dĺžka záruky: 2 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Victorinox nůž 22 cm

Kuchársky nôž švajčiarskej značky Victorinox v sebe spája výbornú kvalitu a dobrú cenu. Čepeľ noža je vyrobená z kvalitnej nerezovej ocele a má dĺžku 22 cm, čo je o niečo viac pri väčšine univerzálnych nožov v našom teste. Čepeľ noža je aj dostatočne široká, vďaka čomu bude rezná plocha hladká a čistá. Nôž je vhodný na krájanie i sekanie či rezanie, poslúži na mäso, ryby aj zeleninu, dokonca ním môžete drviť korenie. Čepeľ je ostrá a tvrdá, dobre sa brúsi.

Rukoväť univerzálneho noža Victorinox je tak, ako rukoväte väčšiny nožov v našom teste, vyrobená z plastu. Jej tvar je ergonomický, a tak sa nôž dobre drží a pracuje sa s ním pohodlne. Samozrejmosťou je záštita brániaca pošmyknutiu prstov, ktorá slúži na maximálne bezpečie pri krájaní. Z hľadiska dizajnu tento model univerzálneho noža charakterizuje jednoduchosť a minimalizmus. Svojou kvalitou však poteší nielen domácich kuchárov, ale aj profesionálov. Nôž Victorinox je možné umývať v umývačke riadu, no tak, ako pri všetkých modeloch, aj tu odporúčame dať prednosť ručnému umývaniu.

Výhody

  • cenovo dostupný
  • kvalitná nerezová oceľ, ktorá sa ľahko brúsi
  • možnosť umývať v umývačke riadu

Nevýhody

  • je o čosi dlhší ako bývajú univerzálne nože, čo nemusí vyhovovať každému

Verdikt: Cenovo dostupný univerzálny kuchynský nôž výbornej kvality, ktorý výborne poslúži bežnému domácemu kuchárovi i profesionálom.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
Cena: 32,06 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


6. G21 GOURMET Nôž DAMASCUS 17 cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 17 cm ● Šírka čepele: 2,5 cm ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Damašková oceľ ● Materiál rukoväte: Micarta ● Hmotnosť: 450 g ● Dĺžka záruky: 2 roky ● Vhodné do umývačky: Neuvedené

G21 GOURMET Nôž DAMASCUS 17 cm

Univerzálny nôž G21 Gourmet Damascus má čepeľ vyrobenú z damaškovej ocele, ktorá je typická svojou vysokou tvrdosťou a veľkou odolnosťou voči opotrebovaniu. Čepeľ tohto noža má dĺžku 17 cm, takže ide o čosi kratší univerzálny nôž v porovnaní s ostatnými modelmi v našom teste. S nožom sa dobre narába, poslúži pri spracovaní rôznych surovín a je výborný na krájanie i sekanie. Čepeľ je veľmi ostrá a jej ostrosť je dlhotrvajúca, navyše má mramorovanie typické pre tento druh ocele, takže nôž vyzerá veľmi esteticky.

Rukoväť tohto univerzálneho noža je vyrobená z extra pevného a odolného laminátového materiálu nazývaného Micarta. Zaujímavé je, že rukoväť svojim vzorom ladí s čepeľou noža. Samozrejmosťou je ergonomický tvar a záštita pre bezpečné a pohodlné krájanie. Oceňujeme, že je možné predĺžiť si záruku až na 4 roky. Za nevýhodu môžeme považovať asi len to, že nôž je v porovnaní s inými testovanými modelmi v našom porovnaní pomerne ťažký, čo môže niektorým kuchárom vyhovovať a iným zase nie.

Výhody

  • dlhotrvajúca ostrosť
  • estetické mramorovanie na čepeli
  • vyvážený
  • pohodlná rukoväť z Micarty

Nevýhody

  • pri páde na tvrdý povrch hrozí zlomenie čepele

Verdikt: Kvalitný univerzálny kuchynský nôž za výbornú cenu. Je kratší ako väčšina univerzálnych nožov, takže je práca s ním trochu obratnejšia, no na druhej strane rátajte s vyššou hmotnosťou.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 52,90 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


7. CS Solingen CS-037963 Santoku 18cm

Typ noža (nožov v sade): Japonský nôž ● Dĺžka čepele: 18 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: – ● Dĺžka záruky: – ● Vhodné do umývačky: Neuvedené

CS SOLINGEN CS-037963 Nôž Santoku 18cm HERNE

Japonský Santoku nôž z dielne CS Solingen má tak, ako väčšina modelov v našom porovnaní, čepeľ z nerezovej ocele dlhú 18 cm, ktorá je pevná a ostrá. Keďže ide o Santoku nôž, je veľmi dobrý nielen na krájanie mäsa, ale aj sekanie a rezanie zeleniny či ovocia. Nôž je dlhý tak akurát na to, aby sa vám s ním dobre pracovalo, je vyvážený a odolný voči otupeniu. Samozrejme, ak sa ostrie po čase otupí, nie je náročné ho nabrúsiť.

Rukoväť noža Santoku CS Solingen je vyrobená z plastu, ktorý sa dobre drží v ruke a pri práci sa nešmýka. Tvar rukoväte je ergonomický, a tak je krájanie s nožom veľmi jednoduché a efektívne. Nôž si nevyžaduje žiadne špeciálne čistenie, odporúčame umývať ho ručne, aby si svoje vlastnosti zachoval čo najdlhšie. Čo sa týka ceny, tá je v prípade tohto noža mimoriadne priaznivá. Môžeme povedať, že za málo peňazí dostanete veľa muziky. No a hoci ide o kvalitný kúsok, odporučili by sme ho skôr domácim kuchárom, predsa len, profesionáli sú zvyknutí na vyšší štandard.

Výhody

  • cenovo výhodný
  • dobre vyvážený
  • univerzálne použitie

Nevýhody

  • odporučili by sme ho skôr domácim kuchárom

Verdikt: Lacný a kvalitný japonský nôž Santoku pre domácich kuchárov, ktorý má univerzálne využitie, je dobre vyvážený a práca s ním je efektívna a jednoduchá.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 16,74 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


Ľudová voľba

8. Tescoma Azza nôž kucharský 20cm

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž ● Dĺžka čepele: 20 cm ● Šírka čepele: 5 cm ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: 240 g ● Dĺžka záruky: 10 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Tescoma Azza nôž kucharský 20cm

Univerzálny kuchynský nôž Azza od spoločnosti Tescoma patrí už niekoľko rokov k obľúbeným cenovo dostupným modelom a na môžeme ho považovať za stálicu na našom trhu. Nôž Azza má čepeľ z nerezovej ocele, pričom dĺžka čepele je tak ako u väčšiny porovnávaných univerzálnych nožov v našom teste 20 cm. Nôž je veľmi ostrý a po otupení je jeho brúsenie jednoduché, takže to bez problémov zvládnete aj doma.

Tak, ako v prípade viacerých nožov v našom porovnaní, je rukoväť noža Azza vyrobená z plastu. Je ergonomicky tvarovaná, nôž je dobre vyvážený a pri hmotnosti 240 g sa s ním pracuje dobre. Nechýba záštita chrániaca prsty pred skĺznutím na čepeľ, ktorá je už dnes pri nožoch akýmsi štandardom. Celkovo je nôž kvalitne vypracovaný a pri správnej starostlivosti vám bude dobre slúžiť niekoľko rokov. Oceňujeme cenovú dostupnosť a tiež predĺženú desaťročnú záruku. Navyše, nôž je možné umývať aj v umývačke riadu, avšak tak, ako pri každom noži, aj tu odporúčame skôr šetrnejšie ručné umývanie.

Výhody

  • cenovo dostupný
  • ostrý a odolný
  • jednoduché brúsenie
  • možnosť umývať v umývačke

Nevýhody

  • skôr pre domácich kuchárov

Verdikt: Cenovo dostupný a veľmi obľúbený univerzálny kuchynský nôž, ktorý vám v kuchyni bude dobre slúžiť aj niekoľko rokov.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 31,00 €

Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail


9. Fiskars Edge – Nôž Santoku 17 cm -5,30 € zľava

Typ noža (nožov v sade): Japonský nôž ● Dĺžka čepele: 17 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: 145 g ● Dĺžka záruky: 2 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Fiskars Edge – Nůž Santoku 17 cm

Japonský nôž Santoku značky Fiskars má masívnu širokú čepeľ z japonskej nerezovej ocele dlhú 17 cm. Vhodný je na prípravu mäsa, rýb aj zeleniny a poslúži na krájanie či sekanie. Povrch čepele je nepriľnavý, a tak sa naň počas krájanie suroviny nelepia, vďaka čomu je následné čistenie jednoduchšie. V porovnaní s ostatnými testovanými nožmi je tento Santoku nôž veľmi ľahký. Váži len 145 g, takže bude maximálne vyhovovať tým kuchárom, ktorí preferujú odľahčené kuchynské nože.

Rukoväť noža je tak, ako v prípade výraznej väčšiny nožov v našom porovnaní, vyrobená z plastu. Rukoväť je ergonomická a dobre sa drží v ruke, nešmýka sa. Celkovo je nôž vyvážený a krájanie s ním ide veľmi jednoducho a bez námahy. Oceňujeme aj dizajnovú stránku noža – rukoväť a čepeľ sú v jednej farbe, čo pôsobí veľmi esteticky. Nôž môžete umývať aj v umývačke riadu, avšak tak, ako pri ostatných nožoch v našom teste, vám odporúčame dať prednosť ručnému čisteniu.

Výhody

  • veľmi ľahký
  • zaujímavý dizajn
  • možnosť umývania v umývačke riadu
  • cenovo dostupný

Nevýhody

  • skôr pre amatérskych kuchárov

Verdikt: Kvalitný a dizajnovo zaujímavý japonský nôž Santoku, ktorý poteší kuchárov preferujúcich odľahčené nože.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
37,00 €
Cena: 25,20 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


10. Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm

Typ noža (nožov v sade): Japonský nôž ● Dĺžka čepele: 18 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: 7 cm ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: 200 g ● Dĺžka záruky: 10 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm

Japonský nôž Santoku značky Tescoma má nerezovú čepeľ s dĺžkou 18 cm a použiť ho môžete na krájanie a sekanie rôznych druhov potravín. Nôž sa vyznačuje výbornou ostrosťou, čepeľ je pevná a odolná, vyrobená je kovaním z jedného kusu prvotriednej nerezovej ocele. Na čepeli je obojstranné vrúbkovanie zabraňujúce zachytávaniu potravín na čepeľ pri krájaní. Vrúbky zároveň uľahčujú plátkovanie, čo zlepšuje ergonómiu práce s nožom.

Tak, ako väčšina nožov porovnávaných v našom teste, aj Santoku nôž Tescoma má rukoväť z plastu, pričom na nej nájdete aj masívne nity. Rukoväť padne dobre do ruky, takže sa s nožom pracuje veľmi dobre. Hmotnosť noža je 200 gramov, čo ho zaraďuje medzi ľahšie modely nožov v našom porovnaní. Nôž je možné umývať v umývačke riadu, no odporúčame šetrnejšie ručné umývanie. Oceňujeme, že výrobca poskytuje na tento nôž predĺženú záruku 10 rokov.

Výhody

  • vrúbkovanie zabraňujúce zachytávaniu potravín na čepeľ
  • patrí k ľahším nožom
  • možnosť umývať v umývačke riadu
  • predĺžená záruka

Nevýhody

  • odporúčame skôr domácim kuchárom

Verdikt: Výborne vyvážený a cenovo dostupný Santoku nôž s vrúbkovaním brániacim zachytávaniu potravín na čepeľ, ktorý ocení každý amatérsky kuchár.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 30,50 €

Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail


11. Lamart set nožov na mag. stojane 4 ks

Typ noža (nožov v sade): Univerzálny nôž, Japonský nôž, Mäsiarsky nôž, Lúpací nôž ● Dĺžka čepele: 7,5 až 20 cm ● Šírka čepele: – ● Dĺžka rukoväte: – ● Materiál čepele: Nerezová oceľ ● Materiál rukoväte: Plast ● Hmotnosť: – ● Dĺžka záruky: 3 roky ● Vhodné do umývačky: Áno

Lamart set nožů na mag. stojane 4 ks

Sada kuchynských nožov značky Lamart je cenovo dostupnou možnosťou. Nože v sade majú čepele tak, ako väčšina nožov porovnávaných v našom teste, vyrobené z nerezovej ocele. Nože sú mäso s čepeľou dlhou 12,5 cm a lúpací nôž s čepeľou dlhou 7,5 cm. Môžeme teda povedať, že sada obsahuje základné a najčastejšie používané nože pri varení. Nože sú uložené v elegantnom drevenom magnetickom stojane. Nože sú v ňom uložené bezpečne a nehrozí, že by sa dotýkali a otupili.

Rukoväte nožov sú vyrobené z plastu, ktorý je použitý aj pri väčšine testovaných nožov v našom porovnaní. Rukoväť sa dobre drží, má ergonomický tvar a celkovo sú nože dobre vyvážené, krájanie ide s nimi od ruky. Nože je možné umývať aj v umývačke riadu, avšak odporúčame uprednostniť šetrnejšie ručné umývanie. Ak hľadáte cenovo dostupnú sadu základných kuchynských nožov, sada nožov Lamart je niečo, čo poteší každého domáceho kuchára.

Výhody

  • cenovo výhodná sada obsahujúca základné nože
  • praktický magnetický blok
  • vhodné do umývačky riadu

Nevýhody

  • skôr pre domácich kuchárov

Verdikt: Ak hľadáte lacnú sadu základných kuchynských nožov aj s praktickým stojanom, set nožov Lamart je ideálnym spojením dobrej ceny a kvality.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 3.5 hviezd
Cena: 44,90 €

Zobraziť ponuku
Planeo.sk
Detail


Kuchynské nože

Ako si správne vybrať kuchynské nože

Na prvý pohľad sa môže zdať, že kúpa tak obyčajnej veci, akou je kuchynský nôž, je v podstate hračka. Pravdou však je, že pri nákupe by ste mali sledovať niekoľko dôležitých parametrov, ktoré vám priblížime. Základom je vedieť, aký typ noža chcete, respektíve na čo konkrétne chcete nôž používať. Okrem toho určite neprehliadnite materiál čepele i rukoväte a dôležitým parametrom je aj dĺžka a šírka čepele, či ergonómia rukoväte. V neposlednom rade je tiež dôležité vopred sa rozhodnúť, akú veľkú sumu chcete do nového noža či sady kuchynských nožov investovať.

 

Na čo sa zamerať pri kúpe kuchynských nožov v skratke

  • typ noža: rozhodnite sa, či chcete celú sadu nožov alebo len jeden či niekoľko konkrétnych typov nožov. Premyslite si, na čo chcete nôž používať, aké typy potravín najčastejšie v kuchyni krájate. Okrem univerzálnych nožov totiž na trhu nájdete aj špeciálne nože na zeleninu či na vykosťovanie, nože na syry a mnoho iných typov.
  • materiál čepele: materiál čepele je jedným z kľúčových parametrov. Na výber máte nože s čepeľou z legovanej, damaškovej či nerezovej ocele, ale aj keramické nože či nože z uhlíkovej ocele. O tom, aké sú špecifiká jednotlivých materiálov sa dočítate ďalej v článku.
  • materiál rukoväte: na trhu môžete nájsť nože s rukoväťou z plastu, dreva, bambusu či kovu. Vlastnostiam jednotlivých materiálov sa podrobnejšie venujeme nižšie.
  • dĺžka a tvar čepele: dĺžka čepele je zvyčajne daná typom noža. Niektoré nože môžu byť na dané používanie príliš krátke alebo naopak príliš dlhé, a tak sa pri výbere orientujte aj podľa tohto parametru. Čo sa týka tvaru čepele, ten by sa mal zužovať od tupej k ostrej strane, pričom najkvalitnejšie modely sú vybavené aj ochranným prvkom, ktorý bráni skĺznutiu prstov na čepeľ.
  • hmotnosť noža: hmotnosť noža má priamy vplyv na to, ako sa vám bude s nožom krájať. Čím je hmotnosť noža nižšia, tým lepšie sa s ním manipuluje. Nože s vyššou hmotnosťou sú síce ťažšie na manipuláciu, no sú aj odolnejšie a majú dlhšiu životnosť.
  • ergonómia a pohodlnosť používania: tieto parametre sú ovplyvnené hlavne materiálom a tvarom rukoväte, ale aj hmotnosťou noža. Rukoväť by mala mať taký tvar, ktorý vám zabezpečí pohodlné držanie a používanie noža. Nôž by mal byť stabilný a dobre vyvážený.

 

💡 Neprehliadnite!

Rozhovor s Pavlínou Fojtíkovou z Kulina.sk

Niekoľko otázok týkajúcich sa kuchynských nožov a ich výberu sme sa spýtali Pavlíny Fojtíkovej z Kulina.sk, čo je internetový obchod, v ktorom nájdete všetko potrebné pre vašu kuchyňu a stolovanie.

Dodomácnosti.sk: Aký materiál čepele noža by ste odporúčali bežnému spotrebiteľovi na domáce použitie?

Pavlína Fojtíková: „Čepeľ noža môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Najčastejšie ide o nerezovú, uhlíkovú či damascénskú oceľ, keramiku alebo rôzne zliatiny. Ak zákazník hľadá čo najmenej údržbový nôž, odporúčam siahnuť po kvalitnom výrobku z nerezovej ocele. Nerezová oceľ je najrozšírenejší materiál používaný na výrobu kuchynských aj vreckových nožov. Ide o zliatinu železa, chrómu, niklu či molybdénu s prímesou uhlíka. Ide o materiál odolný voči korózii a poškodeniu, je adekvátne tuhý a pružný. Často si však ľudia mylne myslia, že je tento materiál úplne imúnny voči korózii, no po zlom vysušení sa lesk stráca a na noži sa môžu objaviť škvrny. Výhodou nerezovej ocele je, že vydrží dlho ostrá a dobre sa brúsi aj v domácich podmienkach.

Ak ide o náročnejšieho zákazníka, ktorému neprekáža venovať viac času starostlivosti o nôž, odporúčam kúsok z damaškovej (damascénskej, pozn.red.) ocele. Damašková oceľ je zložená z dvoch čo viacerých rôznych ocelí rôznych veľkostí, ktoré sú mechanicky spojené do jedného celku. Výsledná oceľ tak získava najlepšie vlastností použitých ocelí. Tvrdosť a odolnosť týchto nožov je pritom spojená s krásnou a dekoratívnou kresbou na čepeli. Práve vďaka tomu sú tieto nože synonymom nožiarskeho umu a luxusu.“

Dodomácnosti.sk: Čo okrem materiálu čepele by si mal zákazník na kuchynskom noži pri kúpe všímať?

Pavlína Fojtíková: „Prvým dôležitým ukazovateľom pri kúpe kvalitného noža môže byť jeho cena. Vyrobiť kvalitný nôž za 10 eur nie je, bohužiaľ, možné. Ďalej odporúčam venovať pozornosť materiálu čepele a zaujímajte sa aj o spôsob výroby. Kvalitné nože bývajú ťažšie. Pre pohodlnú prácu je dôležitý aj tvar rukoväte a to, ako nôž sadne do ruky. Samozrejme, pri výbere zohráva okrem funkčnosti svoju úlohu aj estetika. 

Z hľadiska spôsobu výroby nožov rozdeľujeme nože vyrobené kovaním alebo lisovaním. Lisované nože sú jednoducho vyseknutné z oceľového plechu a následne obrúsené. Kované nože sú za tepla kované ručne alebo strojom. Kované nože sú kvalitnejšie, pretože kovaním dochádza k spevneniu a zjednoteniu materiálu. Čepeľ kovaného noža sa len tak nezlomí a po správnom teplenom spracovaní získava vysokú odolnosť a trvanlivosť. Nože z kvalitných výrob sú pred finálnym spracovaním vždy kované, väčšinou strojovo.“

Dodomácnosti.sk: Ako môže zákazník rozlíšiť, či je nôž vyrobený z kvalitnej ocele alebo len z lacnej napodobeniny? Sú nejaké triky na odhalenie lacných nekvalitných nožov?

Pavlína Fojtíková: „Spoznať kvalitný nôž môže byť pre amatérskeho kuchára náročné. Skúsený odborník však kvalitný nôž spozná na prvý pohľad. Preto odporúčame nakupovať overené značky u osvedčených predajcov.“

Dodomácnosti.sk: Aké typy kuchynských nožov by ste odporúčali do bežnej domácnosti? Čo by v kuchyni rozhodne nemalo chýbať?

Pavlína Fojtíková: „Kvalitný nôž je investícia. Dobrá správa je, že na základné práce v kuchyni vám postačia tri nože. Najdôležitejší je univerzálny, alebo kuchársky nôž. bez ktorého sa nezaobídete. Mnoho ľudí robí chybu v tom, že kupuje veľké sady, ktoré obsahujú množstvo nožov. Pritom vám stačí spomenutý univerzálny nôž, ktorý využijete na čokoľvek – na mäso i na zeleninu. Na menšie práce potrebujete aj menší nôž – teda taký, ktorý poslúži na krájanie a čistenie zeleniny, vykrajovanie a škrabanie. Dĺžka čepele takéhoto noža je okolo 10 cm. Tretí nôž, ktorý určite využijete, je nôž na chlieb a pečivo s vrúbkovaným ostrím. Primárne je určený na krájanie pečiva, no výborne sa hodí aj na krájanie mäkkej zeleniny, napríklad paradajok.

Dodomácnosti.sk: Čo sa týka brúsenia nožov, odporúčali by ste brúsiť nože doma alebo ich radšej zveriť do rúk odborníkom?

Pavlína Fojtíková: „Aj najlepšie nože potrebujú pravidelnú starostlivosť. Väčšine nožov postačí len „osviežiť”, na čo vám posúži ocieľka. Pokiaľ sa takto o ostrie noža staráte pravidelne, tak sa vám bude nielen dobre krájať, ale aj oddialite čas, keď bude treba nôž nabrúsiť. Profesionálni kuchári alebo mäsiari používajú ocieľku denne, v bežnej kuchyni po nej siahnete menej často, Ak už osvieženie pomocou ocieľky nestačí, zverte svoj nôž do rúk odborníkov. alebo použite brúsku na nože či brúsny kameň.“

Kuchynské nože a ich typy

Možno aj vy ste sa už niekedy stretli s tým, že ste išli kupovať na prvý pohľad úplne obyčajnú vec, ale keď ste sa dostali k samotnému nákupu, v e-shopoch či v kamennej predajni ste narazili na obrovské množstvo rôznych typov a druhov a nevedeli ste, kde je sever. Práve preto máme pre vás nášho sprievodcu, v ktorom vám poradíme, aké rôzne typy nožov si môžete kúpiť a v čom spočívajú ich výhody. Určite si pred nákupom premyslite, ktorý z nich vlastne potrebujete, respektíve či sa vám neoplatí kúpiť si celú sadu kuchynských nožov.

Začnite tým, že si v hlave prejdete, aké potraviny spracovávate najčastejšie, respektíve, aké jedlá najradšej varíte. Vegetarián či vegán totiž tak úplne nebude vedieť oceniť kvality noža na porciovanie a naopak, zarytí mäsožravec môže vďaka tomuto nožu pocítiť nový zážitok z prípravy jedla. Prejdime teda k samotným typom nožov, ktorých je aktuálne na trhu naozaj požehnane:

  • univerzálne nože
  • nože na ovocie a zeleninu
  • nože na mäso
  • nože na syr
  • nože na pečivo
  • nože na maslo
  • nože na šunku
  • lúpacie nože
  • vykosťovacie, filetovacie nože
  • nože na steak
  • sekáčiky
  • Santoku nože
Kuchynské nože a ich typy

Najbežnejšie typy kuchynských nožov

 

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne alebo aj kuchárske nože sú typ noža, ktorý je skutočne nevyhnutný vo vašej kuchyni. Tieto nože sú dobre vyvážené, ich čepeľ je stredne dlhá, meria zvyčajne od 10 do maximálne 20 cm. Ako napovedá názov tohto noža, využijete ho na krájanie akýchkoľvek potravín. Dobre poslúži pri spracovaní zeleniny i ovocia, ale aj mäsa a rýb. Univerzálnosť tohto noža spočíva aj v jeho všestrannom použití. Môžete ním efektívne nielen krájať, ale aj porciovať mäso a zvládnete aj krájanie syra a pečiva.

 

Nože na pečivo a chlieb

Tento typ nožov má dlhú čepeľ, ktorá môže mať dĺžku pokojne až 30 cm. Nože na pečivo sú charakteristické pílkovitým alebo zvlneným ostrím, ktoré sa postará o jednoduché prerezanie čerstvého chrumkavého pečiva či tvrdej kôrky na chlebe. Veľmi dobre poslúži tento typ noža aj na koláče z kysnutého cesta, slané posúchy či pizzu.

 

Nože na zeleninu a ovocie

Nože na zeleninu a ovocie majú čepeľ dlhú od 10 až do 20 cm. Ak sa vám univerzálnym nožom ťažko krája napríklad cibuľa, kratšia čepeľ noža na zeleninu vám umožní viesť presnejší rez. Mäkké plody sa zase budú dobre krájať nožom so zvlneným ostrím, ktoré dobre prekrojí tvrdšiu šupku aj mäkkú dužinu.

 

Nože na mäso

Tento typ noža má masívnu čepeľ s dĺžkou okolo 20 cm a poslúži na porciovanie surového i tepelne upraveného mäsa.

 

Nože na syr

Nože na syr sú typické krátkou perforovanou čepeľou. Otvory na čepeli zabraňujú tomu, aby sa nakrájaný syr zachytával na nôž. Špička noža je zakončená vidlicou, ktoru viete jednotlivé nakrájané plátky syra napichnúť.

 

Nože na maslo

Hoci tento nôž nie je až taký známy, pri nákupe sa s ním môžete stretnúť. Nože na maslo majú čepeľ dlhú od 10 do 12 cm, pričom je výrazne zaoblená. Ako z názvu vyplýva, slúži na naberianie a roztieranie masla či margarínov alebo veľmi mäkkých syrov.

 

Nože na šunku

Nože na šunku majú štíhlu čepeľ dlhú až 30 cm, vďaka ktorej pohodlne nakrájate aj šunku s veľkým priemerom.

 

Lúpacie nože

Tieto nože sa používajú podobne ako škrabka na zeleninu a slúžia na odstránenie šupiek z ovocia a zeleniny. Nože na lúpanie majú krátku čepeľ s dĺžkou od 4 do 10 cm, pričom hrot je špicatý a zahnutý dovnútra, vďaka čomu je lúpanie i vykrajovanie škvŕn, kazov či iných nedostatkov jednoduchšie.

 

Filetovacie nože

Nože na filetovanie a čistenie rýb majú dlhú a pružnú čepeľ s dĺžkou od 15 do 25 cm. Ak doma radi a často pripravujete ryby, tento typ noža oceníte pri oddeľovaní mäsa od kože a pri krájaní filiet. Ostrie noža je veľmi jemné, a tak sa nemusíte báť toho, že by nôž poškodil rybie mäso.

 

Vykosťovacie nože

Vykosťovacie nože sa vyznačujú ostro zašpicatenou a zúženou čepeľou, ktorá je na oddeľovanie mäsa od kostí a kĺbov ideálna. Čepeľ má dĺžku od 10 do 16 cm a zo spodnej strany je ľahko vykrojená, čo umožňuje rýchlo preniknúť do mäsa. Tento typ noža oceníte, ak často potrebujete vykostiť kus mäsa, no bežný univerzálny nôž si s týmto úkonom nevie dostatočne dobre poradiť.

 

Sekáčiky

U milovníkov mäsa by nemali chýbať ani sekáčiky, ktoré sú vhodné na sekanie mäsa nahrubo, pričom ním viete nasekať aj kosti. Takto nasekané mäso potom môžete zamraziť alebo pripraviť podľa svojho gusta. Sekáčiky majú masívnu čepeľ zaisťujúcu dokonalé posekanie aj tvrdých kostí a veľkých kusov mäsa.

 

Steakové nože

Steakové nože sú určené na krájanie pripravených steakov priamo na servírovacom tanieri tak, aby z mäsa neunikla šťava. Nože sú ostré a ich čepeľ má dĺžku od 12 do 14 cm. Nože sú vhodné na krájanie prepečeného či „rare“ steaku, no a poradia si aj s pečeným mäsom.

 

Santoku nože

Japonské nože označované aj ako nože Santoku sú charakteristické vynikajúcou ostrosťou a tenkou čepeľou. Ich využitie je univerzálne, pretože nimi viete jednoducho a rýchlo nakrájať zeleninu, ovocie, mäso či ryby. Vďaka špecifickému tvaru viete týmto nožom preniknúť dovnútra spracovanej suroviny bez výraznej námahy. Nože sa tešia obľube aj vďaka výborne vyváženej čepeli a rukoväti. Nože Santoku sú vyrobené z veľmi tvrdej ocele náchylnejšej na koróziu, preto je dôležité s nožmi jemne a šetrne zaobchádzať. Nože Santoku sa brúsia pomocou jemných brúsnych kameňov, nie ocieľkou.

 

Pozrite si prehľadnú tabuľku rôznych typov nožov a ich využitia v kuchyni

Typ nožaCharakteristikaVyužitie
Univerzálny nôžčepeľ je stredne dlhá, meria zvyčajne od 10 do maximálne 20 cmkrájanie zeleniny i ovocia, ale aj mäsa a rýb, môžete ním porciovať mäso a zvládne aj krájanie syra a pečiva
Nôž na pečivovlnkovitá alebo zúbkovitá čepeľ s dĺžkou až 30 cmkrájanie chleba, pečiva, pizze, kysnutých koláčov a podobne
Nôž na zeleninu a ovociemenšie nože s čepeľou dlhou od 10 do 20 cmkrájanie zeleniny a ovocia
Nôž na mäsomasívna čepeľ s dĺžkou okolo 20 cmporciovanie surového aj tepelne spracovaného mäsa
Nôž na syrkrátka perforovaná čepeľ ukončená vidlicoukrájanie a naberanie syra bez toho, aby sa lepil na nôž
Nôž na maslovýrazne zaoblená čepeľ dlhá od 10 do 12 cmnaberanie a natieranie masla, margarínov, nátierok a jemným mäkkých syrov
Nôž na šunkuštíhla čepeľ dlhú až 30 cmkrájanie šunky
Lúpací nôžkrátka čepeľ s dĺžkou od 4 do 10 cm, špicatý a dovnútra zahnutý hrotlúpanie a čistenie ovocia a zeleniny
Nôž na filetovaniedlhá a pružná čepeľ s dĺžkou od 15 do 25 cmčistenie rýb, oddeľovanie kože od mäsa, porciovanie na filety
Nôž na vykosťovanieostro zašpicatená a zúžená čepeľ s dĺžkou 10 až 16 cmvykosťovanie mäsa
Sekáčikmasívna čepeľsekanie veľkých kusov mäsa ak s kosťami
Nôž na steakyostrá čepeľ dlhá 12 až 14 cmkrájanie steakov alebo pečeného mäsa bez vytekania šťavy
Santoku nôžostrá a tenká čepeľ so špecifickým tvarom, typické je dokonalé vyváženieuniverzálne použitie

 

Jeden nôž alebo kuchynské nože v sade?

Možno sa neviete rozhodnúť, či si máte kúpiť do kuchyne len pár kusov potrebných typov kuchynských nožov alebo investovať rovno do celej sady nožov. Pravdou je, že tá druhá možnosť je praktickejšia a často aj cenovo výhodnejšia. Kompletné sady kuchynských nožov totiž dnes nájdete v rôznych prevedeniach, čo znamená, že môžu obsahovať rôzne typy nožov. Najčastejšie v nich  nájdete tri až šesť kusov nožov, no sú aj také, v ktorých je nožov až dvanásť. Výhodou sady kuchynských nožov je, že často je ich súčasťou aj stojan alebo blok na praktické a bezpečné uloženie vašich nožov. Niekedy sú sady nožov doplnené aj o užitočné nožnice, ktoré sa v kuchyni vždy zídu.

Ak však neplánujete vyššiu investíciu, môžete si postupne zakúpiť jednotlivé typy kuchynských nožov, ktoré vo vašej kuchyni nájdu svoje využitie. V prípade, že sa rozhodnete postupovať takto, určite si ako prvý zadovážte univerzálny kuchynský nôž alebo nôž Santoku a potom pokračujte nožom na zeleninu a ovocie, nožom na pečivo, či nožom na mäso. Nákup ostatných typov kuchynských nožov je už na vašom zvážení. Možno radi pripravujete jedlá z mäsa, a tak oceníte aj vykosťovací nôž, alebo doma milujete syry, a tak sa vám určite hodí nôž určený práve na ne.

 

Dôležité parametre

Ak chcete, aby vám príprava surovín na varenie išla tak povediac od ruky, je nevyhnutné mať kvalitné kuchynské nože. Pre kuchára totiž nie je nič horšie ako tupé nože, s ktorými sa zle pracuje. Investícia do kvalitných a dobre vypracovaných kuchynských nožov sa vám vráti v podobe efektívnej a rýchlej príprave surovín na varenie. Poďme sa pozrieť, aké rôzne typy nožov si môžete zaobstarať a aké dôležité parametre by ste mali pri nákupe sledovať.

 

Materiál čepele

Materiál čepele noža je okrem samotného typu noža azda tým najdôležitejším kritériom, ktoré by vás pri výbere malo zaujímať. Kvalita čepele je ovplyvnená tvrdosť materiálu, z ktorého je zhotovená. Ideálne je, ak je čepeľ tvrdá, no pružná a zároveň odolná voči korózii. Tvrdosť čepele sa označuje skratkou HCR, pri ktorej je uvedené číslo od 52 do 68. Tvrdosť označená ako HCR 52 považujeme za minimálnu, pričom od čísla 60 sa začína vysoká tvrdosť. Nemusí však platiť, že čím tvrdší materiál, tým lepšie, pretože tvrdá čepeľ je zároveň aj veľmi krehká. Navyše, čím je čepeľ noža tvrdšia, tým je náročnejšie nabrúsiť ju. Na druhej strane, ostrie čepele z tvrdého materiálu vydrží dlhšie.

Aktuálne na trhu nájdete veľmi širokú ponuku nožov z hľadiska materiálov, pričom každý z nich má svoje pre aj proti. Poďme sa najskôr povenovať materiálom čepele.

 

Nerezová oceľ

Nerezová oceľ je zliatinou železa a ďalších prvkov, ako je chróm, nikel či molybdén a iní, ktoré zvyšujú odolnosť ocele voči korózii. Nože z nerezovej, čiže z nehrzavejúcej ocele, vám vydržia veľmi dlho ostré a sú dostatočne odolné voči vonkajším vplyvom. Najčastejšie je tento typ ocele využívaný na univerzálne nože a nože na mäso. K nevýhodám však patrí to, že ich brúsenie je trošku náročné. Pri nákupe si dajte pozor, aby ste si namiesto nožov z nehrdzavejúcej ocele nekúpili nože plechové, ktoré sú veľmi pružné a ľahko sa dajú ohýbať. Týmto nožom sa aj napriek lákavo nízkej cene radšej vyhnite, pretože už prvé stretnutie s tvrdým materiálom, napríklad s kosťou či kôstkou ovocia, by ich zničilo tak, že by ste ich už nevedeli používať.

Výhody a nevýhody nerezovej ocele:

Výhody

  • odolná voči korózii a iným vonkajším vplyvom
  • pevná a dobre preniká krájanou surovinou
  • čepeľ vydrží dlho ostrá

Nevýhody

  • náročná na brúsenie

 

Uhlíková oceľ

Tento typ ocele je tvorený zliatinou oxidu železitého a jej prednosťou je, že je mäkká, a tak sa dobre brúsi. Preto nie je náročné udržať kuchynské nože z uhlíkovej ocele poriadne ostré. Bohužiaľ, uhlíková oceľ nie je v porovnaní s inými typmi ocele tak odolná voči korózii a otupeniu. Nevýhodou je tiež to, že pri nesprávnej starostlivosti sa začnú na čepeli objavovať nepekné škvrny, ktoré sú síce len estetickou záležitosťou, no predpokladáme, že by ste sa takýmito nožmi vo vašej kuchyni veľmi nepýšili.

Výhody a nevýhody uhlíkovej ocele:

Výhody

  • dobre sa brúsi

Nevýhody

  • menšia odolnosť voči korózii a otupeniu
  • pri nesprávnom zaobchádzaní sa na čepeli môžu objaviť škvrny

 

Damašková oceľ

Damašková alebo aj damscénska oceľ je postavená na princípe vrstvenia rôznych druhov ocele. Jeden druh obsahuje vysoký podiel uhlíka, takže je veľmi tvrdý, no krehký zároveň. Ďalší druh ocele je flexibilnejší a mäkkší, obsahuje menej uhlíka. Takáto zmes v sebe spája ohybnosť i tvrdosť. Typickým znakom damaškovej ocele je mramorovanie viditeľné na povrchu čepele. Aj tu však môžete naraziť na lacné napodobeniny, ktoré vznikajú tak, že výrobca na bežnú oceľ natlačí vzor pripomínajúci techniku vrstvenia ocele.

Výhodou nožov z damaškovej ocele je to, že majú výborné vlastnosti, ktoré pri krájaní určite oceníte. Sú totiž pevné, ostré a odolné voči poškodeniu. Kuchynské nože z damaškovej ocele sú veľmi odolné voči opotrebovaniu aj voči prelomeniu. Pozor si však treba dať na to, aby vám takýto nôž nespadol na tvrdú podlahu, pretože by mohol prasknúť. No a pri noži z damaškovej oceli treba rátať aj s vyššou investíciou.

Výhody a nevýhody damaškovej ocele:

Výhody

  • odolná voči opotrebovaniu, poškodeniu a vonkajším vplyvom
  • tvrdá, ohybná a ostrá

Nevýhody

  • pri páde na tvrdý povrch hrozí zlomenie
  • vyššia cena

 

Legovaná oceľ

Tento materiál vzniká tak, že do akéhokoľvek typu ocele sú pridané iné prvky, ktoré majú zlepšiť jej vlastnosti. Zvyčajne sa používa vanád, mangán, chróm či molybdén. Vďaka použitiu týchto prvkov majú nože z legovanej ocele výborné vlastnosti, okrem iného aj zvýšenú odolnosť voči korózii. Azda jedinou nevýhodou nožov s čepeľou z legovanej ocele je to, že sú veľmi drahé. Jeden kuchynský nôž z legovanej ocele vás môže vyjsť aj na sto eur.

Výhody a nevýhody legovanej ocele:

Výhody

  • veľmi odolná voči korózii
  • nože sú ostré

Nevýhody

  • vyššia cena

 

Keramika

Keramické nože sú vyrobené z oxidu zirkoničitého a ich výhodou je to, že nevstrebávajú pachy ani vône, preto neovplyvnia chuť jedla. Okrem toho je ich prednosťou aj to, že zostávajú stále ostré a sú veľmi odolné voči opotrebovaniu. Nevýhodou tohto materiálu je jeho krehkosť – pád noža môže spôsobiť zlomenie čepele, rovnako ako aj tlak vedený pod nesprávnym uhlom či náraz na tvrdú kôstku pri krájaní ovocia a podobne. Odporúčame ich preto používať skôr na krájanie zeleniny, ovocia či pečiva. Plusom je, že pri krájaní ovocia a zeleniny zostanú zachované všetky vitamíny a minerálne látky.

Výhody a nevýhody keramiky:

Výhody

  • ostrá a odolná voči opotrebovaniu
  • nevstrebáva pachy a vône
  • uchovávanie vitamínov zo zeleniny a ovocia

Nevýhody

  • sú krehké

 

Materiál rukoväte

Materiál čepele je síce mimoriadne dôležitý, no pokiaľ nie je kvalitná čepeľ doplnená o rukoväť z kvalitného materiálu, s nožom sa vám nebude dobre pracovať. Jednako sa vám bude rukoväť nezodpovedajúca vašim požiadavkám zle držať, a jednako krájanie s ňou nebude veľmi efektívne. Pozrime sa teda na to, aké rôzne materiály sa používajú na rukoväte nožov a v čom spočívajú ich výhody a nevýhody.

Drevo

Drevené rukoväte vyzerajú veľmi pekne a sú aj príjemné na dotyk a dobre sa držia v ruke. Ak však chcete, aby si drevo udržalo hladký povrch, je potrebné z času na čas rúčku ošetriť voskom. Rúčka z dreva je citlivá na vodu, a tak je dôležité, aby ste nôž po každom použití umyli a dôkladne utreli do sucha. Nože s drevenou rukoväťou neodporúčame umývať v umývačke riadu, ktorá môže spôsobiť nenávratné poškodenie rukoväte. Pri dreve treba rátať s tým, že aj pri precíznej starostlivosti časom dôjde k poškodeniu a na dreve sa začnú objavovať škvrny.

Výhody a nevýhody drevenej rukoväte:

Výhody

  • dobre sa drží v ruke
  • vyzerá veľmi esteticky

Nevýhody

  • nie je vhodné umývať takéto nože v umývačke riadu
  • časom sa na nej začnú objavovať škvrny

Plast

Platová rukoväť je najlacnejšou možnosťou a vzniká tak, že sa plast nastrieka na čepeľ alebo sa tam upevní pomocou nitov. Pri striekanej plastovej rukoväti hrozí vyššie riziko poškodenia a môže sa stať, že rukoväť pri väčšom tlaku praskne. Preto, ak chcete nôž s plastovou rukoväťou, voľte tú prinitovanú. Plastová rukoväť má výhodu v tom, že sa dobre drží, nekĺže sa v ruke a nie je náročná na údržbu a čistenie. Okrem toho máte možnosť zvoliť plastovú rukoväť s pogumovaním a tento typ rukoväte by sme mohli považovať za najpohodlnejší na používanie.

Výhody a nevýhody plastovej rukoväte:

Výhody

  • dobre sa drží v ruke, nekĺže
  • najlacnejšia možnosť
  • nenáročná na údržbu

Nevýhody

  • menej kvalitne spracované modely sa môžu ľahko poškodiť

Kov

Kovové rukoväte sú veľmi pevné a odolné a okrem toho aj dobre vyzerajú, niektoré modely priam luxusne. Nemusíte sa obávať ich poškodenia pri strete s vodou či tvrdými potravinami a zvyčajne je možné takéto nože umývať aj v umývačke riadu. Nevýhodou je, že sa takéto rukoväte môžu kĺzať, hlavne ak sú mokré. Práve preto je z hľadiska bezpečnosti aj efektívnosti krájania dobré, aby ste mali pri práci s nožmi s kovovou rukoväťou suché ruky a aby aj samotná rukoväť bola suchá.

Výhody a nevýhody kovovej rukoväte:

Výhody

  • odolná
  • estetická
  • nenáročná na čistenie

Nevýhody

  • pri krájaní sa môže kĺzať

 

Micarta

Menej známym, no celkom často používaným materiálom na výrobu rukovätí kuchynských nožov je Micarta. Ide o obchodné označenie pre vrstvený laminát vysokej hustoty. Micarta je vyrobený z rôznych vlákien a materiálov, ktoré sú namočené v živici. Potom je táto zmes zapečená, čiže lisovaná pri vysokom tlaku a vysokej teplote. Základom pre Micartu môžu byť sklené vlákna, uhlíkové vlákna, ľanové vlákna, či bavlnené plátno, korok alebo dokonca aj papier. V súvislosti s rukoväťami nožov sa najčastejšie využívajú sklené vlákna.

Micarta je veľmi príjemná na dotyk, pretože je jemná, no zároveň ide pevný, odolný a ľahký materiál, pri ktorom nehrozí poškriabanie. Micarta je vodeodolná a vďaka povrchovej úprave sa s ňom dobre pracuje aj vtedy, ak je vlhká. Za nevýhodu môžeme považovať krehkosť tohto materiálu, a tak treba dávať pozor na pád. Micarta je dostupná v rôznych farebných prevedeniach a umožňuje aj vytváranie unikátneho vzhľadu a vzorov na rukoväti.

Výhody a nevýhody rukoväte z materiálu Micarta:

Výhody

  • ľahká a pevná
  • príjemná na dotyk
  • odolná voči vode

Nevýhody

  • krehká, a tak treba dávať pozor, aby vám nôž nespadol

 

Ostrie

Pri nákupe noža do kuchyne by ste mali pozornosť určite venovať aj spracovaniu ostria. Zaujímať by vás malo napríklad to, či siaha ostrie pozdĺž celej čepele, teda od rukoväti až po špičku noža. Ak by ostrie nebolo po celej dĺžke čepele, práca s nožom by bola menej pohodlná a aj nebezpečnejšia. Všímajte si tiež to, či je ostrie nabrúsené z oboch strán. Natrafiť totiž môžete aj na jednostranne nabrúsené ostrie čepele, ktoré však patrí do rúk profesionálov. Bežní domáci kuchári by si s takýmto typom brúsenia mohli ublížiť a ani práca s nožom by nebola veľmi príjemná.

 

Rozmery a tvar čepele

Ďalšími dôležitými parametrami, ktoré by ste si mali pri nákupe kuchynských nožov všímať, sú tvar čepele a jej rozmery, predovšetkým jej dĺžka. Tú by ste mali voliť podľa toho, na čo chcete daný nôž používať. Dĺžka nožov do kuchyne je zvyčajne od 10 do 30 cm, no výnimkou nie sú ani kratšie či dlhšie čepele.

Dĺžka čepele

  • od 5 do 12 cm – nože s touto dĺžkou čepele sú určené na šúpanie ovocia a zeleniny, či na krájanie malých potravín
  • 13 až 20 cm – táto dĺžka je ideálna na krájanie mäsa či väčších druhov zeleniny a ovocia, čepeľ s takouto dĺžkou majú napríklad nože na filetovanie, vykosťovanie alebo Santoku nože
  • 20 až 30 cm – nože s takouto dĺžkou sú určené hlavne na pečivo, prípadne sa s takouto dlhou čepeľou vyrábajú univerzálne nože

 

Tvar čepele

Nielen dĺžka, ale aj tvar čepele hovorí o tom, na čo je daný typ kuchynského noža určený. Pri čepeli by ste si mali všímať jej prepojenie s rukoväťou, ktoré by malo ideálne vyzerať tak, že kovová časť čepele prechádza celou rukoväťou až na jej koniec. Celkom podstatné je aj to, aby mal nôž tzv. záštitu, ktorá bráni tomu, aby prsty pri krájaní skĺzli na ostrie a tiež zabraňuje nepríjemnému narážaniu kĺbov o dosku na krájanie.

Ďalšia vec, ktorú by ste si mali na čepeli všimnúť, je to, či sa smerom od tupej k ostrej strane zužuje do tvaru klina. Vďaka takémuto tvaru je krájanie presné a jednoduché. Ak natrafíte na nôž, ktorého čepeľ je rovnako hrubá po celej dĺžke, ide zvyčajne o nekvalitný lacný model z plechu.

 

Hmotnosť noža

Možno by vám to pri nákupne nenapadlo, ale pravda je taká, že aj hmotnosť noža je pri určovaní jeho kvality zohrávať úlohou. Nôž by nemal byť veľmi ľahký, pretože ním pri krájaní musíte vyvinúť väčší tlak. S ťažším nožom sa vám bude krájať o čosi jednoduchšie a bezpečnejšie. Dôležitejšie ako hmotnosť je však dobrá vyváženosť rukoväte a čepele noža. Pri hmotnosti platí, že každému vyhovuje niečo iné. Niekomu sa pracuje lepšie s masívnym a ťažším nožom, inému vyhovuje odľahčený model. Len pre lepšiu predstavu, univerzálnych nožov sa pohybuje od 200 do 300 g.

 

Záruka

Ako sme už spomenuli, kvalitný nôž môže byť celkom drahý, a tak je pochopiteľné, že pri vyššej investícii môžeme očakávať aj dlhšiu záruku. Nemusí to tak byť vždy. Niektorí výrobcovia sľubujú len štandardnú záručnú lehotu v dĺžke dvoch rokov, iní však poskytujú predĺženú záruku, ktorá môže byť pri niektorých výrobcoch aj viac ako 10 rokov.

 

Cena

Kvalitné nože môžete kúpiť za 15 aj za 150 eur, avšak treba rozlišovať, v čom spočíva kvalita daného noža, respektíve povedať si, aké sú vaše nároky na nôž. Ak ste domáci kuchár, ktorému ide predovšetkým o to, aby bol nôž dostatočne ostrý a aby sa s ním dobre narábalo, kvalitný nôž pre vás zoženiete aj v nižšej cenovej kategórií. Naopak, v prípade, že patríte k náročným zákazníkom alebo ste dokonca profesionálny kuchár, určite vás uspokoja skôr drahšie a prepracovanejšie modely nožov.

  • cena do 25 eur – v tejto cenovej relácií si viete zakúpiť akýsi základ, pričom v tejto sume nie je problém zohnať všetky typy nožov, ktoré sme vymenovali vyššie. Ide o nože z nerezovej ocele s plastovou rukoväťou, keďže tieto materiály sú najlacnejšie, prípadne môžete natrafiť aj na keramické nože. Nože z tejto cenovej kategórie sú však vo väčšine prípadov určené domácim kuchárom.
  • cena od 25 do 100 eur – v tejto skupine nájdete sady nožov, ale aj keramické nože, či nože z legovanej, damaškovej aj uhlíkovej ocele. Najčastejšie však v tejto cenovej hladine nájdete nože z nerezovej ocele kombinované s plastovou, prípadne aj s drevenou rukoväťou. Mnohé z nožov v tejto skupine majú prívlastok profesionálny.
  • cena od 100 eur vyššie – v najdrahšej skupine kuchynských nožov zvyčajne nájdeme sety tých najkvalitnejších kúskov, prípadne kusy nožov s prívlastkom profesionálny. Nože sa vyznačujú prvotriednou kvalitou ocele, často ide o damaškovú či legovanú oceľ, zvyčajne kombinovanú s rukoväťou z kovu alebo plastu. Medzi nožmi v tejto skupine nájdete aj veľmi dizajnové a estetické kúsky zaváňajúce luxusným dojmom.

 

Kde kúpiť kuchynské nože a aké sú obľúbené značky?

Kuchynské nože si môžete kúpiť v kamenných obchodoch s kuchynskými potrebami, ale samozrejme, viete tak urobiť aj online cez e-shopy. Odporúčame vám však nakupovať v overených e-shopoch, prípadne si pozrieť ponuku na stránke Heureka, kde si  viete porovnať ceny jednotlivých kuchynských nožov resp. ceny celých sád v rôznych internetových obchodoch. Navyše tu nájdete aj recenzie zákazníkov, ktoré vám často povedia viac užitočných informácií ako popis produktu od výrobcu.

 

Obľúbené značky kuchynských nožov

Na výrobu kuchynských nožov tej najlepšej kvality sa špecializuje niekoľko výrobcov, ktorých produkty sa tešia medzi zákazníkmi obľube, pričom prím hrajú nemeckí a švajčiarski výrobcovia. Zo známych značiek spomenieme napríklad kuchynské nože Victorinox, CS Solingen, Zwilling, Fiskars alebo Vivo, či kuchynské nože Tescoma.

 

Kuchynské nože Victorinox

Kuchynské nože Victorinox

Victorinox je tradičný švajčiarsky výrobca kuchynských a vreckových nožov, ktorý sa ich výrobe venuje už viac ako 120 rokov. Nože sú príkladom švajčiarskej kvality a vyznačujú sa dlhou životnosťou. Vo svojej ponuke má Victorinox rôzne typy nožov od univerzálnych cez nože na pečivo až po nože na steak či špeciálne nože na vyrezávanie. Nože Victorinox sú vyrábané z nehrdzavejúcej ocele a výrobca na ne poskytuje doživotnú záruku.

 

Kuchynské nože Wüsthof Solingen

Wüsthof Solingen logo

Nemecké mestečko Solingen je domovom viacerých výrobcov kuchynských nožov a spoločnosť Wüsthof je jedným z nich. Nože Wüsthof sú typické výnimočnou kvalitou použitých materiálov – ide o chróm-molybdénovú oceľ, ktorá má výborné vlastnosti. Je odolná voči agresívnym potravinám a vyznačuje sa tiež dlhodobou ostrosťou. Každé ostrie je kontrolované laserom. Rukoväte týchto nožov sú z plastu, pričom sú ergonomicky tvarované tak, aby sa vám s nimi dobre pracovalo. V ponuke tejto značky nájdete kované i nekované nože rôznych typov.

 

Kuchynské nože Zwilling

zwilling

Ďalším nemeckým výrobcom kuchynských nožov z mesteška Solingen je značka Zwilling, ktorá funguje už od roku 1731. Kuchynské nože Zwilling sa vyznačujú tým, že sú ukované z jedného kusu špeciálnej zmesi nerezovej ocele s optimálnym pomerom chrómu a uhlíka, pričom ich tvrdosť je 57 HRC. Čepele sú vďaka patentovanej technológii pevné a ostrie je odolné. Zaujímavé je, že čepele sú tvrdené mrazom. Rukoväte nožov sú ergonomické a vyrobené z odolného plastu. Dôraz je kladený na dokonalú vyváženosť, ručné brúsenie ostrie, leštenie, pričom každý nôž si prejde špeciálnou kontrolou pomocou laseru.

 

Ako sa správne starať o kuchynské nože?

Keď sa investovali do kvalitných kuchynských nožov a chcete, aby vám slúžili čo najlepšie a najdlhšie, určite by ste im mali venovať náležitú starostlivosť a dopriať im správne zaobchádzanie. Nevhodný spôsob čistenia a uskladnenia nožov sa totiž môže odraziť na ich postupnom otupovaní či deformovaní a podobne. Pozrime sa teda podrobnejšie, ako sa správne starať o kuchynské nože.

 

Čistenie

Čistenie nožov je v podstate veľmi jednoduché a časovo nenáročné. Hoci niektoré nože je možné umývať aj v umývačke riadu, ak to výrobca vyslovene neodporúča, radšej by sme dali prednosť ručnému umývaniu. Ak by ste nože dlhodobo vystavovali vysokým teplotám a agresívnym čistiacim prostriedkom v umývačke riadu, časom by mohlo dôjsť k postupnému zoslabovaniu materiálu čepele.

Čepeľ je dobré umývať pod prúdom vody, ktorá by mala byť vlažná, nie úplne horúca. Na čistenie používajte jemný čistiaci prostriedok a mäkkú hubku bez abrazívnej vrstvy. Najlepšie je nože umývať hneď po ich použití, kým na nich nie sú zvyšky potravín zaschnuté. Po umytí by ste mali nože dôkladne utrieť do sucha a uložiť na vhodné miesto. Ak používate nože s drevenými rukoväťami, v žiadnom prípade ich nedávajte do umývačky riadu a raz za čas rukoväť ošetriť včelím voskom či ľanovým olejom.

 

Uskladnenie

Na to, aby si nože zachovali svoje vlastnosti, je dobre uskladniť ich tak, aby neboli na jednej kope v zásuvke. Pri takomto uložení sa nože o seba neustále obtierajú, a to časom spôsobuje ich otupenie či deformáciu a poškriabanie materiálu. Najvhodnejšie je mať nože uložené v magnetickom bloku alebo v stojane na nože, v ktorom je pre každý z nožov samostatný otvor a nože sa nijako nedotýkajú.

 

Kuchynské nože používajte na to, na čo sú určené

K poškodeniu kuchynských nožov môže dôjsť aj vtedy, keď ich používate na niečo, na čo nie sú určené. Určite nimi neotvárajte zaváraninové poháre, fľaše alebo konzervy. Okrem toho je dôležité pri krájaní používať dosku z dreva, plastu alebo silikónu. Ak by ste sa rozhodli pre dosku na krájanie z tvrdšieho materiálu, napríklad z mramoru či žuly, rátajte si tým, že sa pri väčšom tlaku môže ostrie otupiť.

 

Brúsenie kuchynských nožov

Nech už si kúpite akokoľvek kvalitný kuchynský nôž, časom sa jeho ostrie určite otupí. Preto je po otupení potrebné nôž nabrúsiť. Môžete tak urobiť doma pomocou mechanickej či elektrickej brúsky na nože, alebo zveriť svoje nože do rúk odborníkov a nechať si ich nabrúsiť. Nože si doma môžete nabrúsiť aj ocieľkou či brúsnym kameňom, chce to však trochu cviku. V každom prípade, ak sa na brúsenie necítite, určite sa vám oplatí zvoliť profesionálov, ktorí sa o všetko postarajú.

💡 TIP: Ak hľadáte kvalitné brúsky na kuchynské nože, v našom teste brúsok na nože vám poradíme, ktoré sa vám oplatia kúpiť.

 

Často kladené otázky

❓Aký kuchynský nôž mám kúpiť?

Najdôležitejšie je rozmyslieť si, na čo konkrétne potrebujete nôž, respektíve nože. Ak si zariaďujete kuchyňu, odporúčame vám zadovážiť si celú sadu kuchynských nožov. V prípade, že varíte len sporadicky, no doma jednoducho potrebujete nejaký nôž, určite siahnite po univerzálnom kuchynskom noži.

❓Ako si vybrať kuchynský nôž?

Pri výbere si všímajte parametre, ktoré sme spomenuli v našom sprievodcovi nákupom. Pozornosť venujte materiálu čepele i rukoväti, všímajte si dĺžku čepele a samozrejme, vopred sa rozhodnite, akú sumu ste ochotný do noža, či sady nožov investovať.

❓Môžem nože umývať v umývačke riadu?

Do umývačky riadu by sme určite neodporúčali dávať nože s drevenou rukoväťou a aj pri ostatných typoch nožov by sme si to radšej rozmysleli. V umývačke sú totiž nože vystavované vode a horúcej pare na dlhší čas, ako by to bolo pri ručnom umývaní, ktoré vám zase až tak veľa času nezaberie. Odporúčame umyť nôž teplou vodou s použitím saponátu a následne utrieť dosucha a uložiť na vhodné miesto.

Na DoDomácnosti.sk by vás mohlo zaujímať aj:

Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:

Do testu sme vybrali Kuchynské nože len z overených eshopov

ProfiKuchar.sk Electronic-star.sk Heureka.sk Planeo.sk
Ohodnoťte náš test:
4.6/5 - (17 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
Wüsthof Solingen Classic nôž 20cm
Hodnotenie 5 hviezd
Víťaz testu
Cena 125,00 €