WMF panvica DURADO CeraDur 28 cm |
---|
Víťaz testu |
|
|
Ak potrebujete robustnú a masívnu univerzálnu panvicu, ktorú len tak niečo nepoškodí, tento kvalitne spracovaný model by vás mohol potešiť. |
110,90 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
V našom teste zameranom na najlepšie panvice sme sa podrobne pozreli na 6 kvalitných modelov, ktoré patria k tým najobľúbenejším. Pri každom modeli sme hodnotili podstatné parametre, ako je materiál panvice, jej hrúbka či veľkosť, ale aj to, aká je ergonómia danej panvice. Všímali sme si, samozrejme, aj cenu panvíc, ktorej výška ide vo väčšine prípadov ruka v ruke s kvalitou. Okrem toho nás zaujímalo aj to, na čo je daný model panvice určený.
Test sme doplnili aj o praktického sprievodcu nákupom panvice, vďaka ktorému zistíte, aké parametre si pri výbere panvice treba všímať a prečo. Pozreli sme sa na to, z akých materiálov sa panvice vyrábajú, v čom spočívajú výhody a nevýhody daného materiálu, no nezabudli sme ani na ďalšie ukazovatele. Vďaka týmto informáciám si budete vedieť lepšie vybrať panvicu, ktorá bude pre vás ideálna a bude spĺňať všetky vaše požiadavky.
Pri hodnotení panvíc sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Panvice na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto |
---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Zlatá stredná cesta | Ľudová voľba | |||
WMF panvica DURADO CeraDur 28 cm | Tescoma panvica Manico Rosso 28 cm | Orion panvica Grande wooden 28 cm | CS Solingen panvica s mramorovým povrchom Marburg, 28 cm | Tefal Excellence 28 cm G2690672 | Lamart panvica Rock 28 x 5,3 cm LT1136 |
110,90 € | 37,10 € | 20,52 € | 25,21 € | 49,90 € | 13,99 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Porovnanie - Dôležité parametre panvíc
WMF panvica DURADO CeraDur 28 cm | Tescoma panvica Manico Rosso 28 cm | Orion panvica Grande wooden 28 cm | CS Solingen panvica s mramorovým povrchom Marburg, 28 cm | Tefal Excellence 28 cm G2690672 | Lamart panvica Rock 28 x 5,3 cm LT1136 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 110,90 € | 37,10 € | 20,52 € | 25,21 € | 49,90 € | 13,99 € |
Značka | WMF | Tescoma | Orion | CS Solingen | Tefal | Lamart |
Typ | Univerzálna | Univerzálna | Univerzálna | Wok | Univerzálna | Univerzálna |
Nepriľnavá vrstva | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Materiál vnútorného povrchu | Keramika | Antiadhezny | Antiadhezny | Mramor | Titanium | Mramor |
Materiál tela panvice | Nehrdzavejúca oceľ | Nehrdzavejúca oceľ | Hliníkové | Hliníkové | Hliníkové | Hliníkové |
Elektrický ohrev | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Plynový ohrev | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Indukčný ohrev | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Vhodná do umývačky | Nie | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Vhodná do rúry | Áno | Nie | Nie | Nie | Áno | Nie |
Indikátor teploty | Nie | Nie | Nie | Nie | Áno | Nie |
Pokrievka | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Výška panvice (cm) | 7,5 | 7,5 | 6,5 | 5,5 | 8,2 | 4,2 |
Priemer (cm) | 28 | 28 | 28 | 28 | 28 | 28 |
Hmotnosť (kg) | 1,90 | 1,10 | 1,83 | 0,83 | 1,10 | 1,02 |
Recenzie 6 najlepších panvíc pre rok 2024
Víťaz testu
1. WMF panvica DURADO CeraDur 28 cm
Panvica sa môže pochváliť slušnou tepelnou vodivosťou a veľmi dobrým rozložením tepla. Zároveň patrí k celkom odolným modelom, a tak sa nemusíte až tak obávať poškodenia poškriabaním. Oceňujeme, že panvica má rukoväť z nehrdzavejúcej ocele, takže sa pri manipulácii nepopálite. Okrem toho je možné panvicu používať na dopekanie pokrmov v rúre. Čistenie panvice je jednoduché, upozorňujeme však, že nie je vhodné umývať ju v umývačke riadu. Za nevýhodu považujeme hmotnosť panvice, ktorá je až 1,9 kg, čo ju robí jednou z najťažších panvíc v našom teste. Čo sa týka ceny, ide o jeden z najdrahších modelov. V tomto prípade si priplácate za veľmi kvalitný a odolný materiál.
Výhody
- vhodná aj na indukciu
- nepriľnavý povrch
- vhodná aj do rúry
- odolná
- kvalitné spracovanie
- jednoduché čistenie
Nevýhody
- nevhodná do umývačky
- je ťažká
Verdikt: Ak potrebujete robustnú a masívnu univerzálnu panvicu, ktorú len tak niečo nepoškodí, tento kvalitne spracovaný model by vás mohol potešiť.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Zlatá stredná cesta
2. Tescoma panvica Manico Rosso 28 cm
Keďže ide o univerzálnu panvicu, poslúži na prípravu rôznych pokrmov, môžete na nej dusiť, smažiť, variť, či pripravovať palacinky alebo jedlá z vajec a podobne. Pri varení nepotrebujete používať veľa oleja, nepriľnavý povrch sa postará o to, aby sa jedlo nepripálilo. Čistenie panvice je jednoduché, môžete ju umývať aj v umývačke riadu. Z hľadiska ceny sa táto jednoduchá, no funkčná panvica zaraďuje medzi tie lacnejšie v našom teste. Treba však rátať s tým, že nie je vhodná do rúry, nemá teplotný indikátor a ani pokrievku. Rovnako si treba uvedomiť, že odolnosť voči poškodeniu nie je taká vysoká ako pri iných drahších modeloch.
Výhody
- vhodná aj do umývačky
- nepriľnavý povrch
- jednoduchá manipulácia
- nízka cena
Nevýhody
- nie je vhodná do rúry
- niektorí zákazníci mali problémy s jej používaním na indukčnej varnej doske
Verdikt: Jednoduchá a cenovo dostupná univerzálna panvica, ktorá poteší nenáročného zákazníka.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
3. Orion panvica Grande wooden 28 cm
Rukoväť panvice je drevená, takže vám pri manipulácii nehrozí popálenie. Tento model však nie je vhodný na použitie do rúry. Rukoväť je však pevná a dobre sa drží v ruke, a tak je manipulácia s panvicou bezpečná a pohodlná. Výrobca uvádza, že sa panvica môže umývať aj v umývačke riadu. Upozorňuje však na to, že vplyvom agresívnejších čistiacich prostriedkov môže dôjsť k oxidácii, ktorá nijako neovplyvňuje varenie na panvici a je v podstate len estetickou záležitosťou. Vyzdvihnúť musíme cenu tohto produktu, ktorá je veľmi priaznivá.
Výhody
- má pokrievku
- estetická drevená rukoväť
- vhodná aj do umývačky riadu
- vhodná aj na indukciu
- môžete ju zavesiť
- je lacná
- nepriľnavý povrch
Nevýhody
- nie je vhodná do rúry
Verdikt: Lacná a kvalitná univerzálna panvica s peknou drevenou rúčkou, ktorá na bežné domáce varenie úplne postačí.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
4. CS Solingen panvica s mramorovým povrchom Marburg, 28 cm
Z predností tejto wok panvice spomenieme ešte to, že rukoväť je žiaruvzdorná a mäkčená, vďaka čomu sa s panvicou dobre pracuje. Okrem toho sa nezohrieva a zostáva vždy studená. Wok však nie je vhodný na dopekanie jedál v rúre. Jeho čistenie je jednoduché, môžete ho umývať v umývačke riadu. Hoci ide o lacnejší wok, poteší vás aj dobrou odolnosťou voči poškodeniu či slušným rozložením tepla. Nepriľnavosť povrchu nie je úplne 100-percentná, a tak si na to dávajte pri varení pozor.
Výhody
- lacná
- rukoväť je vždy chladná
- možnosť umývania v umývačke riadu
- nízka hmotnosť a výborná manipulácia
- vhodná aj na indukciu
- výborná odolnosť voči poškodeniu
Nevýhody
- nepriľnavosť by mohla byť lepšia
Verdikt: Lacný a zároveň kvalitný a odolný wok, ktorý poteší milovníkov ázijskej kuchyne.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
5. Tefal Excellence 28 cm G2690672
Panvica Tefal Excellence má oceľovú rukoväť, ktorá výborne izoluje, takže vám pri manipulácii nehrozí popálenie. Okrem toho je panvicu možné používať aj v rúre, avšak len do teploty 175 stupňov. Práca s panvicou je bezpečná, rukoväť dobre padne do ruky, avšak trochu vyššia hmotnosť panvice môže niekomu sťažovať manipuláciu. Panvica sa ľahko čistí, výrobca udáva, že je vhodná aj do umývačky riadu. Z hľadiska ceny ide o strednú cenovú kategóriu, pričom môžeme povedať, že cena za takúto kvalitnú panvicu je veľmi výhodná.
Výhody
- vynikajúca nepriľnavosť povrchu
- indikátor teploty
- vhodná do rúry
- možnosť umývať v umývačke riadu
- aj na indukciu
Nevýhody
- vyššia hmotnosť
- dlhšie sa rozohrieva
- pri dopekaní v rúre nesmie teplota prekročiť 175 stupňov
Verdikt: Kvalitná panvica s indikátorom teploty a výbornými nepriľnavými vlastnosťami, ktorá je ideálna na prípravu viacerých porcií jedál.
Naše hodnotenie:
Ľudová voľba
6. Lamart panvica Rock 28 x 5,3 cm LT1136
Panvica Lamart má plastovú rukoväť, ktorá sa dobre drží a vďaka nej sa s panvicou jednoducho pracuje. Panvica váži niečo vyše kila, takže ani hmotnosť vám manipuláciu s ňou nijako výrazne nekomplikuje. Nevýhodou je, že tento model nie je vhodný na dopekanie jedál v rúre. No a čo sa týka ceny, ide o jeden z najlacnejších modelov v našom porovnávacom teste. Pri tejto panvici však môžeme spokojne povedať, že je to kúpa, ktorú nebudete ľutovať a za relatívne nízku sumu dostanete kvalitný riad.
Výhody
- výborná schopnosť nepriľnavosti
- lacná
- aj na indukciu
- možnosť umývať v umývačke riadu
Nevýhody
- nie je vhodná do rúry
Verdikt: Pri tomto modeli môžeme povedať, že za málo peňazí dostanete veľa muziky v podobne kvalitnej a odolnej nepriľnavej panvice.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Ako si správne vybrať panvicu?
Možno si poviete, že na výbere a kúpe panvice nemôže byť nič zložité. V skutočnosti je však pri výbere potrebné sledovať viacero podstatných ukazovateľov, ktoré vám predstavíme podrobnejšie. Základom je vedieť, na čo budete panvicu používať, keďže je rozdiel v tom, či je vaším cieľom panvica na grilovanie, panvica na palacinky a lievance, prípadne univerzálna panvica alebo dokonca wok. Všímajte si aj materiál panvice, keďže napríklad nie každá panvica je vhodná na indukciu. Pozornosť treba venovať tiež veľkosti panvice a jej hrúbke.
Na čo sa zamerať pri kúpe panvice v skratke
- materiál – panvice sa vyrábajú v rôznych materiáloch, rôznej povrchovej úprave a rôznymi typmi rúčok
- hrúbka panvice – okrem materiálovej konštrukcie je vždy dôležité zvážiť hrúbku panvice, do ktorej investujete
- určenie – na trhu nájdete panvice na palacinky či na lievance, špeciálne grilovacie panvice, ale aj univerzálne použiteľné panvice či woky a obľúbená je aj panvica na vyprážanie
- veľkosť panvice – štandard je 26 – 28 cm, ale existujú aj malé panvice do 24 cm
- rukoväť panvice – pre pohodlnú manipuláciu pri práci s panvicou by ste si mali všímať aj jej rukoväť. Mala by byť pevná, mala by sa pohodlne držať a tiež by mala byť odolná voči vysokým teplotám. Ak chcete panvicu používať aj na dopekanie pokrmov v rúre, vhodná bude panvica s odnímateľnou rúčkou
- cena – v neposlednom rade je práve cena často jedným z najrozhodujúcejších parametrov pri výbere
Rozhovor s Pavlínou Fojtíkovou z Kulina.sk
Niekoľko otázok týkajúcich sa panvíc a ich výberu sme sa spýtali Pavlíny Fojtíkovej z Kulina.sk, čo je internetový obchod, v ktorom nájdete všetko potrebné pre vašu kuchyňu a stolovanie.
Dodomácnosti.sk: Ako by malo vyzerať základné vybavenie v kuchyni týkajúce sa panvíc?
Pavlína Fojtíková: „Úplným základom je mať v kuchyni jednu univerzálnu panvicu, ktorá je vhodná prakticky na všetko. Okrem toho odporúčame mať v kuchyni aj jednu hlbiu panvicu, ktorá poslúži na omáčky, dusené pokrmy a prípravu zeleninu. Môže ísť o panvicu na soté alebo wok panvicu. Potom je ešte z praktického hľadiska vhodné mať jednu menšiu príručnú panvicu, napríklad na prípravu vajíčok pre jedného, alebo nejakú špeciálnu panvicu, ako je napríklad panvica na palacinky alebo na grilovanie. Záleží to však od preferencií zákazníka a od toho, aké jedlá pripravuje najčastejšie.“
Dodomácnosti.sk: Aké najdôležitejšie parametre by si mali zákazníci pri výbere panvice všímať?
Pavlína Fojtíková: „Panvicu treba vyberať v prvom rade podľa veľkosti, resp. podľa počtu stravníkov v domácnosti, ale aj podľa typu variča, teda podľa toho, či je vhodná na plynový, elektrický, či indukčný sporák a ideálne aj do rúry. Potom je vhodné zvážiť aj druh pripravovaného jedla, čiže to, či je panvica vhodná na grilovanie, na prípravu palaciniek, lievancov, alebo ide o univerzálnu a tým pádom všestranne využiteľnú panvicu.“
Dodomácnosti.sk: Ako je to s výberom materiálu panvice? Je niečo, na čo by sme mali dávať zvlášť pozor?
Pavlína Fojtíková: „Výber materiálu je pre panvicu rozhodujúci. Je ľahké vybrať si atraktívny ľahký kus za rozumnú cenu, ktorý sľubuje úžasne nepriľnavý povrch a jednoduchú manipuláciu. Ale tu treba zbystriť, pretože problémom lacnejších nepriľnavých povrchov je ich krátka životnosť (ľahko sa poškriabu, povrch sa odlupuje a s nepriľnavosťou sa môžete tým pádom rozlúčiť) a použitý materiál (pozor na zložky PFOA a PTFE, ich zdravotná bezpečnosť je prinajmenšom diskutabilná).
Ľahká panvica je možno príjemná na manipuláciu. Ale opäť treba dávať pozor, pretože čím je panvica ľahšia, tým ťažšie udrží teplo. Síce sa rozohreje, ale akonáhle na ňu vhodíte chladnejšie mäso alebo zeleninu, okamžite sa rýchlo schladí a nič na nej neopečiete. A opečenie je zdroj chuti. Mäso potrebujete najskôr rýchlo zatiahnuť, aby šťava zostala vnútri a na povrchu sa vytvorila chutná chrumkavá kôrka. Pokiaľ však mäso šťavu pustí, budete ho v nej dusiť, ale nie opekať. Ľahké a tenké materiály majú tiež nepríjemnú vlastnosť, že sa ľahko vydujú. A logicky – kde je vypuklina, tam nie je teplo. Okrem toho olej steká po stranách, takže jedlo sa uprostred pripáli a na okrajoch je zaliate olejom.“
Dodomácnosti.sk: Je vhodné panvice umývať aj v umývačke riadu?
Pavlína Fojtíková: „Bohužiaľ, pri kvalitnej panvici sa musíte zmieriť s tým, že ju nemôžete dať do umývačky riadu. Oceľ, liatina a meď by mali prichádzať do styku s vodou a čistiacimi prostriedkami čo najmenej. Oceľové a liatinové panvice môžete utrieť papierovou utierkou. Olejový film zabráni hrdzaveniu od vzdušnej vlhkosti a zvýši nepriľnavosť povrchu.“
Dodomácnosti.sk: Pri hľadaní informácií o starostlivosti o panvice sme sa stretli aj s pojmom „vypálenie“ panvice. Môžete nám priblížiť, o čo ide?
Pavlína Fojtíková: „V podstate ide o to, že panvice, ktoré nie sú označené ako nepriľnavé, sa nimi môžu stať. Železo/oceľ a liatina sú prirodzene nepriľnavé povrchy. Ich vlastnosti sa používaním dokonca zlepšujú. Dôležité je však spomínané vypálenie pred prvým použitím. Malo by prebiehať nasledovne. Panvicu opláchnite vriacou vodou a dobre osušte. Do panvice nalejte olej do výšky asi 1 mm a zahrievajte ho na strednom plameni asi 5 minút (kým sa nezačne dymiť). Nechajte panvicu vychladnúť, potom z nej vylejte olej a utrite ju papierovou kuchynskou utierkou.“
Typy panvíc
Základným parametrom, ktorý rozhoduje o kúpe panvice, je konkrétny typ panvice. Možno si kladiete otázku, či vám v kuchyni nevystačí len jedna univerzálna panvica alebo či potrebujete špeciálnu panvicu na palacinky, na lievance či panvicu na grilovanie a wok. Odpoveďou je, že v podstate by vám mala stačiť aj jedna univerzálna panvica. Avšak ak veľa varíte a pripravujete rozličné pokrmy, robíte deťom pravidelne palacinky alebo lievance, určite oceníte vo svojej kuchynskej výbave viac druhov panvíc. Pozrime sa teda na to, aké rôzne špecializované panvice si môžete zadovážiť.
Univerzálna panvica
Univerzálna panvica je skutočne nevyhnutnou súčasťou kuchyne. V podstate zastúpi všetky ostatné typy panvíc, je hlbšia ako panvica na palacinky a dokáže v nej pripraviť prakticky všetko od praženice, cez palacinky a rezne, dusenú zeleninu až po steaky.
Môžete ju použiť na opekanie, varenie, poslúži ako panvica na vyprážanie, flambovanie, no a v prípade, že je vybavená pokrievkou, môžete v nej pokrmy aj dusiť. Tento typ panvice v kuchyni budete využívať veľmi často, a tak sa do nej určite oplatí zainvestovať. Využijete ju aj v rôznych veľkostiach.
Panvica na palacinky
Panvice na palacinky sú typické nízkym okrajom, ktorý sa postará o jednoduchšie obracanie palaciniek alebo placiek. Obracať ich môžete buď pomocou obracačky, alebo s trochou zručnosti aj vyhodením.
Panvica na palacinky má nepriľnavý povrch, a tak na nej môžete pripravovať palacinky s minimom oleja, prípadne úplne bez neho.
Panvica na lievance
Panvice na lievance majú niekoľko priehlbiniek určených na naliatie cesta, takže vaše lievance budú rovnako veľké. Okrem toho v tejto panvici viete šikovne pripraviť aj volské oká alebo zemiakové placky či dolky.
Tieto panvice sú navrhnuté s plochým dnom a zaoblenými stranami, čo ich robí ideálnymi na rýchle smaženie s olejom za veľmi vysokej teploty.
Dodávajú sa v rôznych veľkostiach aj hĺbkach, a tak si môžete vybrať presne taký typ, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.
Panvica na grilovanie a steaky
Grilovacie panvice sú zvyčajne štvorcové, no môžu byť aj okrúhle, ich rukoväť je kratšia, prípadne to môže byť panvica do rúry, ktorá má odnímateľnú rukoväť.
Povrch panvice na grilovanie je spravidla s drážkami pripomínajúcimi gril, do ktorých vteká šťava. Tú potom môžete rohom panvice vyliať a použiť napríklad na omáčku.
Rebrovaný povrch je výborný na vytvorenie vzorov, ale aj na prípravu chrumkavejších steakov či zeleniny.
Panvica na soté
Panvice na soté sa vyznačujú tým, že sú hlbšie ako bežné univerzálne panvice a zároveň sú širšie ako klasické rajnice.
Jedlo sa v nich pripravuje pohodlne a pri kvalitných modeloch je zabezpečené rovnomerné rozloženie tepla.
Oceníte ich pri príprave omáčok, kari, soté a dusených pokrmov. Zvyčajne sú vybavené pokrievkou, takže k nej pokrievku už nie je potrebné dokúpiť.
Wok panvice
Wok je typický svojim špecifickým tvarom. Ten sa stará o rovnomerné rozvádzanie tepla po celej panvici, takže môžete pripraviť väčšie množstvo jedla naraz.
Tieto panvice sú ideálne na prípravu zeleniny, ázijských jedál alebo rýchlych pokrmov stir&fry. Najkvalitnejšie woky sú tie, ktoré sú vyrobené z liatiny, prípadne drahšie medené woky.
Dôležité parametre pri výbere panvice
Okrem samotného typu panvice by ste sa pri výbere mali zamerať aj na ďalšie parametre, ako je napríklad materiál, z akého je panvica vyrobené, jej rozmery, či typ rukoväte a ďalšie praktické vlastnosti.
Materiál panvice
Na čo zamýšľate použiť panvicu by malo určovať aj druh materiálu, pre ktorý sa rozhodnete. Pozreli sme sa na materiály, z ktorých sa panvice vyrábajú, a popísali sme ich výhody aj nevýhody, ale aj spôsob starostlivosti o panvicu z toho ktorého materiálu.
Nehrdzavejúca oceľ
Nehrdzavejúca oceľ je sama osebe zlým vodičom tepla, ale je to kov s jedinečným povrchom, ktorý sa ľahko čistí, je odolný, lesklý a úplne nereaktívny. Mnoho profesionálnych kuchárov prisahá na panvice z nehrdzavejúcej ocele – sú trvácne a odolné, často ľahšie ako napríklad liatinové panvice a to, že sú úplne nereaktívne je skvelé napr. pri odmasťovaní panvice pomocou kyslej látky, ako je ocot alebo citrónová šťava. Ak opekáte mäso, smažíte alebo uprednostňujete kovové kuchynské náradie, potom je vašou priateľkou nehrdzavejúca oceľ. Najlepšie panvice z nehrdzavejúcej ocele sú ťažké, pretože majú jadro z vysoko vodivého kovu, ako je hliník, vložené medzi vrstvy nehrdzavejúcej ocele. To pomáha viesť teplo rovnomerne po celej panvici.
Starostlivosť o panvicu z nehrdzavejúcej ocele
Myslíte si, že nehrdzavejúca oceľ sa ťažko čistí? Trik s použitím nehrdzavejúcej ocele je ohriať ju na vysokú teplotu a do panvice dať kvapku oleja, ktorý vírením roznesieme po panvici. Nechajte mimo sporáka asi minútu, aby sa ochladila z takmer “dymiaceho bodu” a potom pridajte suroviny a trochu viac oleja, ak je to potrebné. Dosiahnete tým to, že teplo a olej zatvoria mikroskopické póry v panvici, čím je oveľa menej náchylná k tomu, aby sa k nej suroviny prilepili. Toto sa musí vykonať zakaždým, keď sa panvica používa, pretože ochladenie a umývanie opäť otvorí póry.
Titán
V prípade titánu je reč o kvalitnom a modernom materiáli, ktorý je charakteristický vysokou odolnosťou, pevnosťou a nepriľnavým povrchom. Titánová panvica vás poteší však aj svojou dlhou životnosťou. Titánové panvice majú zvyčajne telo vyrobené z hliníka, takže sú aj ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Keďže je ich povrch nepriľnavý, nemusíte pri príprave pokrmov používať tuk, stačí ich dostatočne rozpáliť. Treba však rátať s tým, že kvalitné titánové panvice patria k tým drahším panviciam na trhu.
Starostlivosť o titánovú panvicu
Titánová panvica si nevyžaduje v podstate žiadnu extra starostlivosť či údržbu. Ak však chcete, aby vám panvica dobre a dlho slúžila, je dobré držať sa niekoľkých pravidiel. Napríklad nie je vhodné nechávať panvicu rozohriatu na vysokej teplote dlhšie ako minútu či dve pred pridaním jedla. Titán sa totiž rýchlo zahrieva a nadmerné teplo by mohlo ovplyvniť farbu panvice. Pozor treba dávať aj na poškriabanie titánovej vrstvy, preto na čistenie používajte obyčajnú kuchynskú hubku a jemný saponát. Určite nepoužívajte na čistenie na čistenie abrazívne čistiace prostriedky či oceľové drôtenky a podobne.
Hliník
Hliníkové panvice majú z hliníka len telo, povrchová úprava je zvyčajne buď titánová alebo keramická. Dnes sa totiž už čisto hliníkové riady veľmi nepoužívajú. Prednosťou hliníka je, že je ide o ľahký materiál, takže manipulácia s takouto panvicou je veľmi jednoduchá. Okrem toho je hliníková panvica lacná a poteší aj výbornou tepelnou vodivosťou. Pozor však na škrabance, na ktoré je tento mäkký materiál citlivý. Vplyvom vysokej teploty tiež môže dôjsť k zdeformovaniu tvaru panvice. Preto je dôležité siahnuť po hliníkovej panvici s kvalitnou povrchovou úpravou a zosilneným dnom.
Starostlivosť o hliníkovú panvicu
Pri hliníkovej panvici treba dávať pozor na to, aby sa nepoškodila kovovými predmetmi, pretože po narušení jej povrchu sa stráca nepriľnavosť a okrem toho, hliník nie je pre naše zdravie najlepší. Odporúčame preto pri príprave pokrmov používať plastové, drevené alebo silikónové náčinie, ktoré povrch nepoškodí. Čistenie nie je náročné, postačí hubka a bežný prostriedok na umývanie riadu bez agresívnych látok. Pripálené zvyšky jedál je vhodné nechať odmočiť a následne šetrne odstrániť.
Meď
Meď je vynikajúcim tepelným vodičom a vyžaruje teplo aj vizuálne. Samotná meď je vysoko reaktívna s potravinami, takže panvice musia byť zvnútra povrchovo upravené – potiahnuté. Vynikajúca tepelná vodivosť a rýchla reakcia na zmeny teploty robia z medi ideálny prvok na varenie delikátnych a zložitých jedál. Energeticky mimoriadne úsporná meď zvyčajne vyžaduje len nízke alebo stredné nastavenie teploty. Medené panvice stelesňujú bohaté tradície tohto materiálu svojim medeným vonkajším povrchom, ktorý sa ohrieva rýchlo a je temperovaný vnútornou vrstvou nereaktívnej nehrdzavejúcej ocele.
Starostlivosť o panvicu z medi
Medená panvica by mala byť umývaná ručne kým je ešte teplá. Použite jemný čistiaci prostriedok a mäkkú kefu alebo hubku. Nepoužívajte bieliace a abrazívne čistiace prostriedky. Ak chcete odstrániť zájdené a tmavé škvrny, vyskúšajte medené leštičky vyrobené na riad a mäkkú handričku.
Liatina
Liatinové panvice vynikajúco zachytávajú teplo a sú ideálna pre vysoké teploty. Pomerne pomaly sa zahrieva a ochladzuje a vyžaduje dôkladné sušenie a namazanie. Na liatinu sa spoliehali celé generácie kuchárov pre jej cenovú dostupnosť, dlhú životnosť a schopnosť zvládnuť vysoké teploty potrebné na pečenie a vyprážanie, ako aj na pomaly sa variace jedlá a pomaly sa pečúce jedlá. Ak je správne “vyzretá”, vzniká na nej nechemický, nelepivý povlak – patina. Hovorí sa, že liatina prenáša počas varenia do potravín častice železa čo je pridaný zdravotný benefit.
Starostlivosť o liatinové panvice
Pred kontaktom s vodou nechajte panvicu vychladnúť, potom ihneď očistite čistou alebo jemnou mydlovou vodou. Okamžite osušte a potrite ľahkým rastlinným olejom. Nenamáčajte. Liatina môže byť použitá na všetky typy varných dosiek a je vhodná aj na indukciu.
Smaltovaná liatina
Povrch smaltovanej liatiny rieši problémy s údržbou liatiny, ale výhody tepelnej vodivosti zostávajú. Povrchová vrstva smaltu sa môže zničiť opotrebovaním a abráziou. Smaltovaná liatina je obalená hladkým, vitrifikovaným porcelánom, ktorý pomáha predchádzať hrdzaveniu, uľahčuje čistenie. Smaltovaná liatina sa dodáva v rôznych žiarivých farbách a najlepšie sa používa pri nízkych až stredných teplotách. Neabsorbuje zápach ani chuť a je nereaktívna, čo ju robí ideálnou na varenie kyslých potravín, ako sú napríklad paradajkové a vínne omáčky.
Starostlivosť o panvicu zo smaltovanej liatiny
Nepoužívajte kovové kuchynské náradie, aby ste zabránili poškodeniu smaltu. Pred kontaktom s vodou nechajte vychladnúť a potom ihneď očistite jemnou mydlovou vodou. Ak zostali prilepené zvyšky jedla, naplňte ju teplou vodou a pred umývaním namáčajte 15 až 20 minút. Dôkladne osušte. Smaltovaná liatina je vhodná aj do umývačky riadu, ale odporúča sa skôr ručné umývanie pre zachovanie lesku smaltu.
Nepriľnavé materiály
Nepriľnavé panvice, všeobecne známe ako teflónové panvice, sú skvelé. Jednoducho sa čistia, varenie s nimi je hračkou a mnohí z nás ich používajú denne. Nelepivý povrch môže byť vyrobený z rôznych nereaktívnych látok. Teflónová nepriľnavá panvica ponúka varenie bez tuku, hliníkové jadro pre rovnomerné teplo, vynikajúce uvoľňovanie potravín a preto rýchle a jednoduché čistenie. Maximálna odporúčaná teplota je 260°. Pravidlom je, že ak sa to čo varíte bude pravdepodobne lepiť (ako volské oká) a vyžaduje strednú až nízku teplotu, potom je nepriľnavá panvica ideálnou voľbou. A kúpte tú najlepšiu, ktorú si môžete dovoliť – povlak bude lepšej kvality a vydrží oveľa dlhšie.
Starostlivosť o nepriľnavú panvicu
Pred umývaním nechajte panvicu vychladnúť a vyhýbajte sa vloženiu horúcej panvice do studenej vody. Väčšina nepriľnavých panvíc môže ísť do umývačky riadu, ale opakované používanie umývačky riadu môže viesť k vysušeniu nepriľnavého povrchu. Ručné umývanie predĺži životnosť panvice. Používajte čistiace prostriedky, ktoré neobsahujú bielidlo alebo citrusové prísady. Nepriľnavý riad je vhodný pre použitie na väčšine varných dosiek. Nepoužívajte kovové kuchynské náradie.
Nepriľnavý keramický materiál
Ak je pre vás dôležité mať “zelenú” panvicu tzv. greenpan tento materiál je vynikajúcou voľbou. Keramická panvica je bez PTFE a PFOA a je extrémne odolná voči poškriabaniu. Tento trojvrstvový riad má hliníkové jadro pre rýchle a rovnomerné vedenie tepla a jeho magnetický exteriér z nehrdzavejúcej ocele je kompatibilný so všetkými typmi varných dosiek vrátane indukcie.
Starostlivosť o nepriľnavú keramickú panvicu
Aj keď je keramický nepriľnavý riad vhodný na umývanie v umývačke riadu, doporučuje sa ručné umývanie. Pred vložením do studenej vody nechajte panvicu dôkladne vychladnúť. Keramické nepriľnavé panvice sú vhodné pre použitie na všetkých varných doskách vrátane indukcie. Používajte len silikónové alebo drevené nástroje.
Kamenina
Kamenné, alebo ako sa niekedy nazývajú, kameninové panvice sú kovové panvice, ktoré sú pokryté tenkou vrstvou oxidu a vypálené v peci na vytvorenie nelepivého povlaku, ktorý priľne ku kovu pod ním a vytvorí zvrásnenú štruktúru, ktorá vyzerá akoby bola z kameňa. Varenie s týmito panvicami je zábavné, pretože sa nemusíte obávať prilepenia potravín. Pokrmy sa totiž pri tepelnej úprave nedotýkajú dna panvice celou plochou, ale spočívajú na veľkom množstve drobných vyvýšených bodov. Kamenný povlak je vyrábaný pomocou najnovších technológií a navrhnutý tak, aby dlho vydržal. Tieto panvice nebudete musieť veľmi dlho vymeniť.
Starostlivosť o kamennú panvicu
Kamenné panvice sú všetky vhodné ako do umývačky riadu tak aj pre ručné umývanie. Jediným pravidlom, ktoré je skôr prikázaním, je to, že pri varení nesmiete používať kovové a ostré kuchynské náradie.
Granit
Granit je žula, ktorá má svoje špecifické vlastnosti. Granitové panvice potešia nepriľnavým povrchom, ktorý umožňuje pripravovať jedlo aj bez pridaného oleja. Okrem toho ide zo zdravotného hľadiska o úplne bezpečný materiál, keďže pri príprave jedla neuvoľňuje žiadne nežiadúce látky. Granitová panvica má telo vyrobené zvyčajne z nehrdzavejúcej ocele alebo z titanu.
Starostlivosť o granitovú panvicu
Granitová panvica má veľmi odolný povrch, ktorý má dlhú životnosť. Napriek tomu neodporúčame používať pri príprave pokrmov kovové náčinie a vyhnite sa aj čisteniu pomocou abrazívnych prípravkov.
Hrúbka panvice
Predtým, než sa rozhodnete pre drahú medenú panvicu si treba uvedomiť, že cenovo dostupnejšia, ale hrubšia oceľová panvica je lepšia. Medená panvica určite prenáša teplo z horáka na obsah rýchlejšie, ale pokiaľ ide o rovnomerné varenie a jeho udržiavanie je to hrúbka panvice, nie jej materiál, ktorá je najdôležitejšia. Hrubšia oceľová panvica to zvládne oveľa lepšie ako medená, ktorá je zvyčajne tenšia. Má totiž väčšiu vzdialenosť medzi povrchom varenia a zdrojom tepla. V okamihu, kedy teplo prúdi na povrch, bude sa rozkladať rovnomerne, pretože sa rozptyľuje. Hrubšie panvice udržujú teplo dlhšiu dobu a sú menej náchylné vychladnúť, keď sa do nich niečo pridá.
Veľkosť panvice
Veľkosť panvice je dôležitá. Jedlo by sa malo zmestiť do panvice pohodlne bez toho, aby bolo v kontakte s bokmi. Po vložení surovín by malo byť dostatok priestoru, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu. Veľkosť panvice je jednoducho povedané priemer jej dna, keďže väčšina panvíc má okrúhly tvar. Veľkosť panvice by mala zodpovedať množstvu porcií jedla a tiež tomu, s akými veľkými kusmi surovín budete pracovať. Z hľadiska priemeru môžete panvice rozdeliť do nasledovných skupín:
Priemer panvice | Počet porcií | Využitie | Pre koho je vhodná |
---|---|---|---|
20 až 24 cm | 1 až 2 | vhodné skôr na prípravu jednoduchých jedál | pre začínajúcich kuchárov |
26 až 30 cm | 2 až 4 | pripravíte na nich aj väčšie kusy mäsa, či celé ryby | takéto panvice ocenia domáci kuchári aj profesionáli |
32 až 40 cm | 4 a viac | poskytujú dostatok priestoru aj na prípravu zložitejších jedál | sem patria aj profesionálne panvice, ktoré ocenia skúsení kuchári |
Pri veľkosti panvice je vhodné sledovať aj výšku okrajov, keďže je dôležité, aby bola panvica dostatočne hlboká. Okraje panvice by mali byť dostatočne vysoké na to, aby ste v nej mohli jedlo dusiť, prípadne aby ste ju mohli použiť na vodný kúpeľ. Ideálne je siahnuť po modeli s bokmi vysokými od 7 do 10 cm. Samozrejme, neplatí to pre panvice na palacinky, ktoré sú typické nízkym okrajom uľahčujúcim otáčanie palaciniek.
Rukoväť panvice
Neoddeliteľnou súčasťou panvice je aj jej rukoväť, ktorá vám umožňuje s rozpálenou panvicou bezpečne manipulovať. Rukoväť panvice preto netreba pri výbere podceňovať a určite jej treba venovať pozornosť. Rukoväť by mala byť ergonomická, dobre by mala padnúť do ruky, mala by byť pevná a pohodlná, ideálne je, keď nevedie teplo. Z hľadiska materiálu sa môžete stretnúť s viacerými typmi:
- kovová rukoväť
- plastová alebo silikónová rukoväť
- drevená rukoväť
- liatinová rukoväť
Pri výbere nezabúdajte na to, že by mala byť rukoväť schopná odolávať vysokým teplotám. Ak budete panvicu používať aj na zapekanie v rúre, musí byť rukoväť nevyhnute tepluvzdorná, prípadne odnímateľná. Do rúry určite nevkladajte panvicu s drevenou alebo plastovou rukoväťou. V prípade, že si zadovážite panvicu z liatiny s liatinovou rukoväťou, budete pri práci s ňou potrebovať kuchynskú chňapku.
Doplnkové vlastnosti panvíc
V závislosti od toho, čo budete variť v panvici, možno budete musieť brať do úvahy aj iné atribúty. Pozrime sa na niekoľko z nich:
- rýchla reakcia na zmenu teploty – pri príprave soté a inom varení, ktoré vyžaduje rýchle zmeny teploty, by mala panvica dobre a rýchlo reagovať na zmenu teploty. Napríklad, keď robíte recept, pri ktorom na panvici najskôr opekáte cesnak, plameň treba stíšiť hneď, keď začne rozvoniavať a panvica by sa mala takmer okamžite ochladiť, aby sa cesnak nespálil. Odozva nie je taká dôležitá pri varení, dusení, alebo dlhom, pomalom varení.
- rovnomerné vedenie tepla – pri pečeni v rúre je dôležité, aby panvica rovnomerne rozkladala teplo aj po stranách. Keď máte panvicu plnú kuracích pŕs, ktoré sa nachádzajú aj na bokoch panvice, chcete, aby sa upiekli rovnomerne, takže je dôležité teplo, ktoré prichádza z bokov panvice.
- stály, nereaktívny povrch – pri varení kyslých potravín, ako sú paradajkové omáčky, vínne, alebo ovocné omáčky, by povrch panvice mal byť nereaktívny. Nehrdzavejúca oceľ, smalt a eloxovaný hliník nebudú reagovať bez ohľadu na to, čoho sa dotýkajú, zatiaľ čo obyčajný hliník môže zafarbiť biele omáčky a potraviny, ktoré sú kyslé, sírne alebo zásadité. Dokáže dokonca týmto potravinám prepožičať kovovú chuť. Vajcia, listová zelenina a jedlá sóda sú niektoré ďalšie potraviny citlivé na hliník. Dnes sa však už hliník bez povrchovej úpravy na výrobu kuchynského riadu nepoužíva.
Cena
Kvalitné panvice si môžete zadovážiť už od 20 eur, no ich cena môže narásť až na sumu 150 eur i viac. Treba rozlišovať, v čom spočíva kvalita danej panvice a aké sú vaše nároky a potreby. O cene panvice rozhoduje viacero faktorov, nielen známa značka zaručujúca kvalitu produktu, ale aj typ panvice, materiál, z akého je vyrobená, či veľkosť.
Podľa ceny môžeme panvice rozdeliť do nasledujúcich kategórií:
- do 30 eur – už aj v tejto cenovej hladine dostanete kvalitné panvice s obľúbeným nepriľnavým povrchom, vhodné na takmer všetky zdroje tepla, vrátane panvice na indukciu. Zvyčajne za túto sumu kúpite menšie panvice s priemerom okolo 25 centimetrov a najčastejšie ide o univerzálne panvice, prípadne o panvice na palacinky či na lievance. Z výrobných materiálov prevažuje hliník s nepriľnavou povrchovou úpravou alebo keramika.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
- od 30 do 100 eur – panvice v tejto cenovej kategórii sú dostupné v rôznych materiáloch a sú vhodné na všetky typy varných dosiek, samozrejme, nechýbajú kvalitné panvice na indukciu. Okrem klasických univerzálnych panvíc tu nájdete aj panvice na grilovanie či wok panvice. Okrem lacných materiálov, ako je spomínaný hliník a keramika, natrafíte aj na liatinové panvice či panvice z rôznych typov ocele. Priemer panvíc v tejto cene sa bude pohybovať do 30 centimetrov.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
- od 100 do 300 eur – sem sa už radia panvice prémiovej kvality s dokonalým vedením tepla pre extra vysoký výkon a energetickú úspornosť. Nájdete tu prepracované panvice, pri ktorých sa môžete tešiť z detailov v podobe luxusných drevených rukovätí. Čo sa týka materiálov, zvyčajne sú panvice v tejto cene vyhotovené z titanu, liatiny, či na kvalitné medené panvice.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku |
- viac ako 300 eur – v tejto cenovej kategórii nájdete profesionálne panvice, ktoré môžeme považovať za akýsi vrchol na trhu s panvicami. Môžete sa tešiť na luxusné medené panvice, ktoré môžu mať priemer aj viac 32 centimetrov. Za viac ako 300 eur nie je problém zohnať panvice na akýkoľvek typ sporáka. Pre zaujímavosť spomenieme, že profesionálne medené panvice môžu stáť pokojne aj viac ako 500-600 eur, jeden kus.
Kde kúpiť panvicu a aké sú obľúbené značky?
Panvice dnes zoženiete skutočne jednoducho, keďže sa s nimi stretnete nielen v predajniach s kuchynskými potrebami, ale aj v obchodných reťazcoch. Mnohí zákazníci si obľúbili Lidl panvice, či Kaufland panvice, prípadne cenovo výhodné panvice Tefal v akcii v Tescu. Samozrejme, veľmi obľúbený je nákup panvíc z rôznych e-shopov, pričom odporúčame overené a známe e-shopy. Kvalitné panvice nájdete aj na populárnej stránke Heuréka, kde si viete porovnať ceny danej panvice v rôznych internetových obchodoch. Okrem toho tu nájdete aj praktické recenzie a hodnotenia zákazníkov, ktorí sa tu delia o svoje skúsenosti.
Obľúbené značky panvíc
Kvalitné panvice vyrába viacero značiek, ktoré právom patria k tým najobľúbenejším na našom trhu. Dobrým pomerom ceny a kvality potešia Lidl panvice, prípadne panvice Kaufland, no známe sú aj Tefal panvice či Tescoma panvice, prípadne aj panvice Delimano alebo panvice značky Orion. Ak by ste chceli zainvestovať do vyššej triedy, určite neobíďte značky ako Berghoff, Beka, Fiskars či Berligerhaus.
Spoločnosť Tefal sa stala v roku 1956 prvým výrobcom nepriľnavého riadu, čím vyvolala doslova kuchynskú revolúciu. Spoločnosť je už viac ako 60 rokov lídrom v oblasti nepriľnavého a elektrického kuchynského riadu a váh. Tefal je známy aj svojimi titánovými produktami s dlhou životnosťou pre všetky druhy varenia. Extra odolné titánové panvice, vydržia dvakrát dlhšie vďaka vystužujúcej pevnej základni z titánu. Tefal panvice sa tešia obľube u zákazníkov už dlhé roky a v ponuke tejto značky nájdete rozličné typy panvíc v rôznych veľkostiach. Či už je to Tefal panvica na indukciu alebo grilovacia panvica, v ponuke tejto cenovo dostupnej značky si vyberie každý.
Hoci história značky Delimano zatiaľ nesiaha ďaleko do minulosti, ponúka dnes už vyše 100 produktov vysokokvalitného kuchynského riadu. Najprv to bol sortiment keramického riadu, vyrobený z prírodných materiálov a dnes sa už Delimano považuje za trendsettera. Poskytuje komplexné riešenia a komplexný dizajn revolučného kuchynského riadu, ktorý je jediný svojho druhu na svete. Kuchynský riad Delimano v sebe spája štýlový dizajn s najnovšími technológiami. Vďaka špeciálnemu nepriľnavému povrchu riadu potrebujete k vareniu skutočne len kvapku oleja a riad je súčasne odolný aj energeticky úsporný.
Firma Tescoma začínala ako “garážová firma” v roku 1992 v Zlíne, vo vtedajšom Československu, pričom na výrobu kuchynských potrieb sa začala zameriavať až v roku 1994. Zaujímavosťou je, že každý prototyp výrobku s nepriľnavou vrstvou testuje spoločnosť nepretržitým varením zmesi kečupu, soli a korenia po dobu 24 hodín, a to štyrikrát za sebou, aby zistili, či je vrstva dostatočne odolná. Nepriľnavosť potom skúšajú opakovaným pripaľovaním mlieka.
V ponuke značky Tescoma nájdete nepreberné množstvo panvíc rozličných typov, z rôznych materiálov a rôznych veľkostí. Z hľadiska ceny by sme ich mohli zaradiť do strednej cenovej kategórie, pričom platí, že aj v prípade tejto značky je pomer ceny a kvality veľmi dobrý.
Modelový príklad výberu panvice - zlatá stredná cesta
Pri výbere a nákupe tej správnej panvice do vašej kuchyne, ktorá bude čo najviac vyhovovať vašim potrebám, vám určite dobre padne takýto modelový príklad. Hodnotili sme v ňom konkrétnu panvicu z nášho testu na základe dôležitých parametrov. No a keďže chceme, aby to bolo pre vás čo najviac prínosné, zvolili sme si ako modelový príklad Zlatú strednú cestu z nášho porovnania (aktualizované jún 2022), ktorým je panvica Delimano Desire.
Typ panvice – univerzálna
Panvica Delimano Desire je univerzálna, takže ju môžete používať na prípravu prakticky akýchkoľvek jedál. Poslúži ako panvica na vysmážanie, ale aj na prípravu soté, palaciniek, jedál z vajec, omáčok a iných pokrmov.
Materiál – hliníkové telo s povrchovou úpravou PPG Eclipse HB
Telo panvice je vyrobené z recyklovaného, ekologického hliníka, ktorý dobre šíri teplo. Panvice je ľahká a dobre sa s ňou manipuluje. Povrch panvice je nepriľnavý, takže zabraňuje prilepeniu a pripáleniu pokrmov, a tak sa panvica dobre čistí. Okrem toho je povrch odolný, a tak je možné panvicu umývať aj v umývačke riadu.
Veľkosť – 24/28 cm
Panvicu si môžete zadovážiť v dvoch veľkostiach – buď v menšej s priemerom 24 cm, alebo vo väčšej s priemerom 28 cm. Ak varíte často a pre viac ľudí, odporúčame siahnuť po väčšej panvici.
Rukoväť – odolná voči vysokým teplotám
Panvica Delimano je vybavená rukoväťou, ktorá odolá teplote do 220 °C, takže ju môžete použiť aj na dopekanie pokrmov v rúre.
Cena – 41,99 eur
V čase písania tohto testu sa cena panvice pohybuje okolo sumy 42 eur. Panvica teda patrí do strednej cenovej kategórie a na domáce použitie by vám mala bohato stačiť. Ak si predsa len potrpíte na vyššiu kvalitu, v našom teste nájdete aj niekoľko drahších panvíc, ktoré sú kvalitnejšie, odolnejšie a prepracovanejšie.
AKTUÁLNE NEDOSTUPNÉ!
Najčastejšie otázky pri výbere tej správnej panvice
❓ Ktorý povrch panvice je odolný voči poškriabaniu?
K veľmi odolným materiálom, pri ktorých nehrozí poškriabanie, patrí titán, liatina, nehrdzavejúca oceľ a meď s prídavnými zložkami. Okrem toho sú titánové panvice aj nepriľnavé, a ta nehrozí, že sa vám jedlo pripaľovať. Aj liatinová panvica sa môže stať nepriľnavou, ak ju vypečiete. O tom, ako vypiecť panvicu, sme písali vyššie. K materiálom citlivým na poškriabanie patrí teflón a keramika, ktoré sa môžu poškriabať aj pri umývaní v umývačke riadu.
❓ Prečo profesionálni kuchári nepoužívajú teflonové panvice?
Teflonové povrchy sú používané takmer bez výnimky len v domácich podmienkach. Tí, ktorí poznajú usmernenia týkajúce sa nepriľnavého riadu, vedia, že aj jediný kontakt s kovovými nástrojmi, ako sú špachtle alebo šľahače, môže nenapraviteľne poškodiť povlak a trvale zhoršiť výkon panvice. Komerčné kuchyne sú posledným miestom pre tento druh jemného vybavenia. Zisková príprava jedál závisí od rýchlosti práce a trvanlivosti zariadenia. Relatívne vysoké náklady na nepriľnavé nádoby a ich celkovo krátka životnosť (aj keď sa používajú v domácnostiach) spôsobujú, že sú z veľkej časti neprípustné pre komerčné využitie.
❓ Môžem používať nepriľnavé panvice na indukčnej varnej doske?
Áno, magnetické panvice fungujú dobre na indukčnej varnej doske. Uistite sa, že je označená symbolom „Induction Capable“ alebo „Induction“.
❓ Dá sa pripraviť pizza na liatinovej panvici?
Budete potrebovať balík pizzového cesta, väčšina obchodov s potravinami ho predáva, paradajkovú omáčku, syry a topingy podľa vášho výberu. Predhrejte rúru na maximálnu teplotu a zohrejte panvicu. Potom roztiahnite pizzové cesto na veľkosť panvice a pripravte si všetky ingrediencie. Keď je panvica horúca, poprášte ju trochou kukuričnej múky, len ľahký povlak, a položte cesto do panvice. Keď sa začnú tvoriť bubliny, nalejte naň paradajkovú omáčku, potom syr a zvolené topingy. Dajte späť do rúry a počkajte, kým horná kôra nie je hnedá a chrumkavá a syr roztopený.
❓Je lepšia panvica s pokrievkou alebo bez pokrievky?
Pokrievka uchová teplo v panvici, takže čokoľvek je v nej, bude sa variť rýchlejšie - voda zovrie rýchlejšie, syr sa roztopí rýchlejšie. Vnútro vášho steaku sa pripraví rýchlejšie ako vonkajšia strana - najlepší spôsob ako pripraviť well-done steak je spraviť medium rare, stiahnuť teplotu a položiť pokrievku na panvicu. Pokrievka ďalej zabráni kvapalinám uniknúť vo forme pary - omáčka sa nezredukuje. Dusením v pare pod pokrievkou sa jedlo uvarí rýchlejšie a rovnomernejšie.
❓ Ktorá je najlepšia panvica na vyprážanie?
Ideálna panvica na smaženie je univerzálna, ktorá má trošku vyššie okraje. Najlepšie je, ak má panvica na vysmážanie hrubé dno, ktoré dobre vedie teplo, takže teplota oleja je konštantná a olej sa počas smaženia neprepaľuje.
Na Dodomácnosti.sk by vás mohlo zaujímať:
- Pekáče, panvice, hrnce značky Delimano Stone Legend (recenzia) – sú skutočne kvalitné?
- Aké sú pekáče, panvice, hrnce Delimano FiveStar Legend?
- Pekáče, panvice a hrnce Delimano Green Planet (recenzia) – riady značky Delimano priateľské k životnému prostrediu – ako sa osvedčili v kuchyni?
- Ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu či plechy – 11 jednoduchých trikov
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- www.goodhousekeeping.com – ako si vybrať panvicu (anglicky)
- www.consumerreports.org – aké parametre si všímať pri výbere panvice (anglicky)
- www.pottenpannen.cz – tipy a rady pri výbere panvice
Do testu sme vybrali Panvice len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Porovnali sme Wok panvice (aj na indukciu s pokrievkou) - z 8 wokov najlepšie obstáli Tescoma, Fissler a Zwilling
- Pekáče, panvice a hrnce Delimano Green Planet (recenzia) - riady značky Delimano priateľské k životnému prostrediu - ako sa osvedčili v kuchyni?
- Aké sú pekáče, panvice, hrnce Delimano FiveStar Legend? Naše hodnotenie
- Pekáče, panvice, hrnce značky Delimano Stone Legend (recenzia) - sú skutočne kvalitné?
- Ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu či plechy - 11 jednoduchých trikov, ktoré zvládnete aj s prstom v nose
mali sme doma delimano vraj kameninový povrch ale po cca 2 rokoch používania sa riadne zodral spodok tak sme ju museli vyhodit a teraz máme lamart bielu keramicku panvicu a zatial po roku používania žiaden problém
Presne toto som riešila tiež, identickú panvicu ako má svokra mi vydulo a jej nie – rozdiel bol v indukčnej doske. Stalo sa mi to na Tescome. Delimano palacinkáreň mám ale zatiaľ rovnú.
Mne toto robila indukcna varna doska so vsetkymi panvicami (delimano, tescoma, tefal), odkedy sme sa prestahovali mame plyn a plynovu varnu dosku a nikdy sa ziadna panvica nezohla. Delimano pouzivam roky a na plyne je to topka. Mozno zalezi od druhu indukcnej dosky, mozno to robia lacnejsie varianty, dalej som to nezistovala.
Osobne ma najhoršie skúsenosti s delimano, ako píšete ze dno s niekedy zohne, tak zohnute sú si všetky a asi už od výroby, povrch kameninový neprilnavy sa dosť lepí, najlepšie to je vidieť. Aa vajíčkach, a na “ušiach” je taka malička dierka do ktorej pri umývaní nárečie voda a pri varení samozrejme zovrie a potom z nej n varnú dosku vyteká hrdzavá voda… Zaa mňa je to smejd.
My sme si pred časom kupili domov grilovaciu liatinovú panvicu od kuliny … Je to gril a panini panvica s pokrievkou značky KitchenAid a za nás je perfektná na grilovanie mäsa, rýb alebo zeleniny ale my ju používame hlavne na prípravu panini …liatina sa perfektne umýva a nedá sa tuším nejak zničiť